Fórum témák
» Több friss téma |
Na akkor kapott a kérdező egy indítási nyomaték képletet, amiről még nem írtad le, hogy miért alkalmazható akármilyen szélkerékre, nem csak a weblap kerekeire. Mert ha nem, akkor ez elég átejtés. Na meg lehet hogy nem is ezt akarta megtudni az ember.
A problémám talán jól megoldottam. Ha kapok választ, az nagyon jó lesz ellenőrzésre.
A kíváncsiság még vitt előre a villanymotor átalakításban. A következőre jutottam:
-Eléggé vakvágány az ügy, mert egy minden méretében kicsi mágnes is működteti a generátort. Itt az a gond, hogy a terhelés hatására a feszültség drasztikusan esik az elvárthoz képest, a legrosszabb esetben használhatatlan a generátor. Ezek a jelleggörbék a felhasznált mágnesekhez megszerkeszthetőek, a FEMM segítségével elég pontosan. (én nem értek hozzá, más irányból, pontatlanabb módon számolok). Itt a probléma, hogy egy jelleggörbe alapján kell dönteni. -A tekercselés jellege miatt az állórészt a horonylépésnek megfelelő szélességben mágnesezném. Maradok az eredeti elképzelésemnél, 6 fogat kell átfogni a mágnessarunak. Ezt indokolni is tudom, remélem nem butasággal. -A generátor elindulását nehezítő mágneses "ragadás" csökkentéséről gondoskodni kell. Ennek a módján még lehet véleményt egyeztetni. Itt nincs nagy mozgástér, de egy hatékony, könnyen elkészíthető módszer kell. Egy javaslat, hogy én merre haladnék: A generátornak a villanymotorénál kisebb teljesítményt adnék, mondjuk 800 wattot. Ehhez a szakma szabálya szerint tartozik egy elfogadható nagyságú mágnes miatti feszültség esés, amihez egy mágnes méretet hozzá lehet rendelni. Műszaki becsléssel az is megmondható, hogy ezt a teljesítményt milyen fordulaton adja le a generátor. Természetesen a generátor tovább is terhelhető, csak akkor már a működése egy silány termékére kezd hasonlítani. (de jó szöveg, csak ehhez érteni is kellene nekem ahhoz, amit most mondtam).
Azt nem tudom biztosan, hogy amit most leírok, mennyire jó. Remélem nem néztem el semmit, a megoldásaim pedig megközelítik a valóságot.
A villanymotor menetszámát kiszámoltam, ezt az adatot használtam. A mágnesek az első megközelítésem alapján N35-ös, 40x15x5 mm-es, pólusonként 5 db. 800 wattra vetem le a generátor teljesítményét. A vasmag gerjesztése a fogakban 1,27 Tesla. Ez az érték 93 százalékra esik vissza a max teljesítménynél, amihez így 1070 ford/perc kell. (itt ki van hagyva a tekercsek ellenállása, csak a mágneses körrel bajlódtam). Mivel az ellenőrzéshez szükséges FEMM-hez nem értek, a generátort elkészíteni nem akarom, részemről ezzel befejeztem ezt a villanymotor átalakítás témát. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
Úgy gondolom, hogy nem túlzottan lehet ezt pontosan megtervezni, mert nincsenek még mérési és tesztelési eredmények. Ezért arra gondolok, hogy nagyjából lőjjük be a mágnesek méretét és én megépítem a generátort. Utána már lehet tesztelni, méregetni, rájövünk a hibákra, és a pozitívumokra.
Azért alkalmazható bármely rotorra a képlet, mert minden rotornak van lambdája, van sugara és a rotort az éppen adott v szélsebesség hajtja.
Nem szeretem a hasonlatokat, mert állítólag minden hasonlat rossz, de most mégis írok egyet. Pl. a v=s/t csak egy bizonyos autóra érvényes más autóra, vagy egyéb mozgó tárgyra nem?
Lustaságból neked írtam, hogy más értsen belőle (stop).
Excel megy (stop). Pólusonként 5 db 40x15x5 mm-st hogy érted? (stop) Távirat stílus, nehogy én raboljam kutatómunkád drága idejét (stop).
A tervezést én is így gondolom, egyre inkább így. A tesztelési hajlamod örömmel olvasom. Máshogy nem is igen lehet jó generátort készíteni se otthon, se gyárban. Utóbbinál kevésbé fáj a próba darabokat szemétbe dobni.
Euromagnet-t néztem meg. Az ottani készletből legfrissebb ismereteim szerinti voksom: N35-50x10x5 x 6pólus x4db =24db (~31.000 Ft). 10mm-nyi legvastagabb fejekkel, 1 fogosztásnyi távolsággal. Esetleg N48-40x10x5 x 24db (~20.000 Ft) - ez alsó határ szerintem, meg kellene FEM-l is nézni! Az N52-100x20x5 mm-s már eltűnt a készletből. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
Reggel megnéztem a számolás produkciómat. Nagyon elnéztem az Excel-be egy dolgot. A generátor mágneshez kapcsolódó adatai rosszak! Nem szabad figyelembe venni! Majd este javítom.
Ez Neked nem megy, pedig egyszerű dolog. A megfogalmazásod is olyan, hogy nem lehet tudni, épp forgó, vagy álló szélkerékre gondolsz a nyomatéknál. Így én mindkettőről beszélek, rávilágítva arra, hogy ez a képlet teljesen rossz.
Álló keréknél nem mindegy, hogy azonos átmérőre egyforma lamdájú lapátokból milyen szélest, és hány darabot rakok be. Könnyű belátni, hogy 2 db keskeny lapát indulása rosszabb lesz, mint 4 db szélesebbé. Forgó keréknél a nyomaték számolásához feltétlen kell egy fordulatszám, ez alapvető fizikai képlet. Ha gondolod, mindkettőt részletesen elmagyarázom, mert az ipari iskolában, ahova meg én jártam, ott ezeket jól megtanították, illetve igyekeztem megtanulni. Elnézést a hangnemért, de ennek van előzménye.
Elnézést, hogy szépen egymással voltunk elfoglalva, ahelyett, hogy igyekeztünk volna Neked válaszolni. Írd meg, hogy mi a gondod pontosan, miért is kell ez a nyomaték. Biztos tudunk rá válaszolni.
A kérdés mindössze az hogy milyen fordulaton éri el 2A mellett az 1.1 KW-ot. Közelítőleg ki lehet számolni P=2*U=2*6*2*N*dfi/dt=~2*6*2*N*4B*A*60/n.
Kirendezve fordulatszámra (N egy fázis egy tekercsrészének mnetszáma(150), 2 fázis vezet, kétszeres feszültség (csillagkapolás). B kb 1.2T, A pedig 5 horonyoszlop keresztmetszete. (Feltéve hogy terhelt eset mágneses képe nem számottevően változik meg az üresjárásihoz képest. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
Valami nálam nem áll össze. A méretezett rajzodon a horony mérete, ahova a huzal bemegy, a huzalátmérő, az általam számolt menetszám nem jön össze. Lehet hogy valamit nagyon elszúrtam, de már sokadjára számolom át. Megtennéd, hogy leellenőrzöd a méreteket?
Csakelrontottam.
Ufázis = n/60 * 6(pólus) * {150(menet) * 12B(dB/1kör) * (100*5*4)10^-6 (m^2!)}. P kb.= 2(amper) * 2(egynél több fázis vezet) * Ufázis. kb 1000/perc-nél várható a 430V fázisfeszültség (Négyszög, és nem színusz!), így majd 1500W csúcsteljesítmény. Az 1 KW ot biztosan tudni fogja. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
Bele kell férjen 150 menet. Néha a grafikus megoldás egyszerűbb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
És ez már tuti jó? Nincs ebben kis fehér kesztyűs tervezőasztali álom, különösen az 1500 W-ban, a négyszögben?
M43, vagy nem? 150 menet, vagy csak ~100? (Nincs az a fénykép szerint ennyire teletaposva.) Ja, és milyen mágnes kerül bele? - Vagy ez már lényegtelen? Az 1 kW-t kell, hogy tudja, hiszen az cél, hogy egy 1 kW-s generátor legyen az 1 kW-s motorból!
Én ezt várom, majd a mérés megmondja hogy jól vártam-e. De ha nem eközelbe jönnek ki mérések, akkor valamit valahol nagyon elk.rtunk! (Megint az jön hogy idealizálok, elhanyagoltam sok sok dolgot, amik szerintem nagyban nem befolyásolhatják az eredményt.)
A négyszögnek pedig négyszögnek kell lennie, hiszen a légrésindukció eloszlása is négyszög lesz! Mágnesekkel még foglalkozok, nemsokára kimondon a végkövetkeztetésemet. Szakaszosan akár 2KW al is megterhelhető, lényegében a hűtéstől függ a terhelhetősége (tömör henger helyett most lesz egy kis hely a forgórészben, vagyis talán több levegő jobb hűtést is eredményezhet). A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
Így kiegészítve "elmegy". Elhanyagolni és "besaccolni" ezt-azt kénytelenek vagyunk, így is kész diliház, de 20%-nyi pontossággal szerintem is illik előjeleznünk.
(Én minden esetre óvatosabban becsülök, 100-120 menet, trapéz, 1 kW-nyi névleges. Rövid idejű csúcsot nem mernék megmérni 1,5 felett. Üresjárati feszt még nem számoltam.)
A menetszámnál zavar az, hogy feltételeztem, a három fázishoz tele lett tekerve a horony. Na de Neked is 430 volt fázisfeszültség jön ki. Én a menetszámot mindig egy 0,7es horonykitöltéssel számolom.
Na én meg ismét bután néztem. Mert néztem a képletedbe a frekvenciát meg az egy tekercs menetszámát. De rájöttem...... Mindjárt nekifogok a mágneses tér kalkulációhoz, majd leírom mire jutottam.
Bocs, most ugrott be a kérdésed: Pólusonként 5 db 40x15x5 mm-st hogy érted?
Ahogy írtam, egy pólus alá 5 db mágnest tettem, ez összesen a 6 pólus miatt 30 darab.
Az én kalkulációm kiindulása:
Csak a mágneses tér miatti veszteség van bekalkulálva. Az átmérő 0,6 mm-es rézhuzalt 4 A/mm2 terheléssel vettem figyelembe. Feltételezem, hogy az egy tekercs menetszáma most az állórészben 34 menet. A teljesítménybe belevettem a nem szinuszos jelalakot. 1. A mágnes N35-ös, 40x15x5 mm-es, pólusonként 5 db. A vasmag üresjárati indukciója 1,27 Tesla. Az indukció a terhelésnél 97 %-ra esik vissza. 1000 ford/perc-nél 1242 watt a teljesítmény. 2. A mágnes N35-ös, 40x15x3 mm-es, pólusonként 5 db. A vasmag üresjárati indukciója 1,22 Tesla. Az indukció a terhelésnél 96 %-ra esik vissza. 1000 ford/perc-nél 1172 watt a teljesítmény. 3. A mágnes N35-ös, 50x10x5 mm-es, pólusonként 4 db. A vasmag üresjárati indukciója 0,73 Tesla. Az indukció a terhelésnél 94 %-ra esik vissza. 1000 ford/perc-nél 750 watt a teljesítmény.
A számolgatásom eredménye:
A jelenleg vizsgált villanymotor átalakításhoz minden pólus alá 30 cm2 és 3-5 mm vastag mágnest kell rakni. Ez jól magyarázható, és kevés számolással bizonyítható. A villanymotorban az üres járáskor és a terhelten kialakuló mágneses tér a bonyolultsága ellenére viszonylag egyszerűen meghatározható. Néhány ide vonatkozó megfontolással igyekeztem a valóság történését követni, a pontosságát pedig megfeleltetni a jelenlegi célnak. Mivel fontosnak tartom, megint leírom: -A tekercselés jellege miatt az állórészt a horonylépésnek megfelelő szélességben mágnesezném. Maradok az eredeti elképzelésemnél, 6 fogat kell átfogni a mágnessarunak. Ezt indokolni is tudom, remélem nem butasággal. -A generátor elindulását nehezítő mágneses "ragadás" csökkentéséről gondoskodni kell. Ennek a módján még lehet véleményt egyeztetni. Itt nincs nagy mozgástér, de egy hatékony, könnyen elkészíthető módszer kell. A fizika eddig általam nem járt területére léptem. úgy gondolom, a magamnak kitűzött célt sikerült jól megoldanom, és egy kicsit segíteni a generátor átalakítást
(Humorodnál vagy, örülök. Nem az 5x6=30 volt kérdéses.)
A 100 mm vasmag hosszban hogy helyeznéd el a pólusonként 5 db 40x15 mm-s mágnest? A fesz. és telj. számoláshoz én nem mernék hozzáfogni - minimum két FELTÉTELEZÉSRE kell alapozni: fog-indukció és menetszám/horony. Ha jól határozzuk meg a mágnes méretét miután az armatúrához nem nyúlunk, akkor az eredeti teljesítményt és kb. +/-10% feszültséget (effektívben, mert a rotor póluskiképzése nem szinuszos mezőfeltétel szerinti lesz, csak az armatúra marad úgy) kell produkálnia. Persze a pólusonkénti mágnes függvényében nézegethető a névleges teljesítmény, ha már egyértelmű a mágnes meghatározás. Előtte korainak tartom. A fizika eddig részemről is alig járt területén én egyre inkább még csak a mocsárvilágba befele botorkálást érzem.
Igen, a horony kitöltése itt is kb. 0.7 0.8..
A fénykép szerint szerintem is, inkább csak 0,7. 0,7x150-ből hogy lesz 34?
De ezzel még korai foglalkozni. Mekkora mágnes kell???
Elnézést, azt hittem elolvasod amit írok. Egy Excel táblázatot is mellékeltem ahhoz a kijelentésemhez, hogy épp befér a horonyra a 40 mm széles mágnes. A 15 mm-es méret miatt meg pár sarut befogó csavar is befér, mert én nem gondoltam szélső alumínium karika betételére.
Az egy dolog, hogy Te mihez mersz hozzáfogni. Én komolyra vettem a Guly88 instrukcióit, és igyekeztem azok szerint haladni. Ha jól csináltam, a végeredmény is elfogadható.
Nem a horony kitöltési tényezője a téma, mert az egy szakma szabálya. Jobban érdekel amit kérdeztem Tőled, hogy biztosan jó-e a rajzodon megadott horony méret, ahova a rézhuzal bemegy. (na süt a nap végre, megyek a kertbe).
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem: Építenék egy generátort amit a netről letöltöttem és nagyon szimpatikus ,viszont az 1.5 huzal helyett 2.5 öst tudtam szerezni.Így a száz menetből kb 60-70re futja.Elvileg nem gond ha ha nagyobb fordulati áttételt csinálok????
Vagy :cseréljem el valakivel, jobban örülnék az 1.5-ösnek. Vastagabb tekercset nem célszerű csinálnom mert erősen csökken a mágnes hatása ugye??? Előre is köszönöm nektek.
Egyszerűen csak kisebb feszültséged lesz nagyobb áram terhelés mellett, tehát a teljesítmény nem változik.
Szia!
Hogy néz ki ez a letöltött? Vakon általában és durván a fesz. a menetszám és a fordulat arányában változik. 0,6-0,7 szeres me. csökkenés ~1/0,6-1/0,7 = 1,5-1,7 szeres fordulat növelés ua. fesz-hez. A mágnesek változatlanul hagyásával a légrés ne nőjön! (Félek, hogy ez légmagos tárcsa.) De a generátort azért jó lenne látni. Biztosabban lehetne saccolni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |