Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   454 / 507
(#) gulyi88 hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Kész vagyok a szimulációkkal. A szim fájlokat csak le kell futtatni (a sárga kis tekerős fogaskerékkel, és megnézni a mellette lévő szmüveg ikonnal).
A képek szín-indukció kódolása azonos! (mágnes hossza azonos a vas hosszával)
Meglepő de a 30x1 es mágnes ugyan azt tudja mint a 25x6 mm-es (40A nél igenjól látszik)!
Ami szerintem optimális (mágneses és anyagi szempontból) az a (100)x30x2x6db vagy a (100)x30x4x3db, vagy ennek megfelelő méreteket kiadó egyéb összeállítás.
Gyakorlatilag ettől alig marad el a (100)x30x1x6db, (vagy (100)x30x2x3db).
(pl:meg lehetne csinálni 2mm eshez és akkor kipróbálható a 30x2x3db meg a 30x2x6db is)
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

szim.fileok
Persze 30x1x6db (30x2x3db) és a 30x2x6db (30x4x3db) közötti megoldás is jó pl 30x3x3db. stb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Tyű a nemjóját! Lehet, hogy jó a hiszterézis görbékhez igazított excel kreálmányom:
100x30 keresztmetszettel 6 db-nál: 1,7...2,2 mm vastagság, 3 db-nál 3,4...4,4 mm;
100x25 keresztmetszettel 6 db-nál: 6,6...8,8 mm.
A "tau" (szórás) = 1,3...1,5-el.
Majd a file-kat később megnézem.
(#) nagyzsak válasza btoti hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

szia köszi,mindenesetre küldök egy képet,lásd mire gondoltam.ehhez szinte minden meglenne talán ingyen.
Ami fontos,mert egy áram nélkül élő idős házaspárnak csinálom,mint "segítség"
Pénzük szinte semmi,legalábbis ehhez.
Cél egy legalább 80w-os termelés egy olyan helyen,ahol szinte mindig jó szél van.
30w ledes világítás egy rádió és néhány apróság. Bár szerintem ez jóval többet fog adni,és ha lehet inkább áttételezek,és maradok a 2.5ös ingyen huzalnál kiszámoltam75menet a 100 helyett
Egy másik kérdésem még hogy, mivel kell kiönteni a tekercseket?
Köszi nektek

épit 2.pdf

(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Nem tudom mennyire sikerült leírnom, de az egy horonyba lévő 150 menet nem jó, nem ennyi menet van egy ilyen motorban. A jelenlegi tekercsek teljesítményének számolásánál ez rossz értéket adott, és szenvedtem miatta elég sokáig.
Ez az 1 mm-es vastagságú mágnes tiszta meglepetés nekem. Megnéztem, mert ez nálam egy perc. A 3 mm-es vastagságú mágnes 1000 ford/perc-nél leadott teljesítményéhez képest csak egy 0,92-es szorzóval rosszabb. Még érdekesebb, hogy a számítás szerint 2800 wattnál kezd a mágnes önmagába rövidre záródni. Nálam ez jött ki. A számolás ellenére is nekem eléggé hihetetlennek hat. Ha a szimulációd nem ezt adta volna, biztos keresném, hogy mit rontottam el. (ha a 150 menet jó, akkor írd már meg légy szíves, hogy kikeressem, mit toltam el).
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

150 menetnél több semmiképpen sem fér be (gondolom ezt mindenki elfogadja). Mágneses szimulációnál a biztonság javára tévedek ha 150 menettel számolok (gyárban azért törelkednek a jó kihasználtságra, amennyiben gyári a tekercselése).
Feszültség és teljesítmény számolásnál a menetszám fontos paraméter, de van ott még annyi minden ami nagy bizonytalanságú, ígyis úgyis csak kb lesz a vége (ha pontosabb kell akkor a meneteket meg lehet számolni. De 10-el több vagy kevesebb mit befolyásol? (mágnesből úgyis ugyanakkora méretet fog kikerekítődni!)).
(Viszont 150 menettel számolva több feszültség valószinűbben nem lesz a gyakorlatban, mint papíron, ami biztosnágot ad a mérés megtervezésénél (miből, mekkora, mennyi kell))...
Nekem az a meglepetés, hogy jól túlterhelve (karcsú mágnessel) sem jelentkezett erővonal önmagába záródás az állórész kihagyásával, csak az eloszlás torzulása.
Azért 130 menetnél kevesebb sem lehet szerintem. A horony geomertiája pedig nem szögletes, aminek nehézkes kiszámolni a területét.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Ki lehetne számolni az indukált feszültség képletéből is:
U=4.44*N*f*Fi ahol a Fi ha a tekercsen belül mérjük, ahol csak az oszlopoknak van indukciója és 1.2 T lehet a csúcsértéke és színuszos (jellegű) az eloszlása,
akkor Fi = 100*4*5*10^-6 m^2 * 1.2T/gyök2 = 1.697 mWb
Nfázisrésztekercs = 230/(4.44*50*1.679*10^-3)/6 = 102 menet.
Ha csak ennyi, akkor elég szellős a horony és nem lesz kihasználva a gép maximálisan.
(#) nagyzsak hozzászólása Ápr 7, 2013 /

gáz van a szomszédomnak túl kevés huzalja van a 2.5mm-es ből.Így egyenlőre valami köztes megoldás lesz, aztán az idő megoldja.
Hihetetlen de ha jól számoltam kb 6k huzal kellene az egy vagyon.
Úgyhogy várok mit hoz a sors addig felraktam egy extra nagy léptető motort, ami csak 30w-ot tud de addig is amíg lesz huzal jó lesz.
Tud valaki extra olcsón 1.5-ös huzalt ?

Délelőtt minden számolásom letöröltem a gépből, most aztán ezt a menetszámot fene tudja hányadik alkalommal számolom.
Tehát ha a jelenlegi tekercsek megmaradnak a villanymotorban, akkor valahogy meg kell mondani a menetszámot, és én így számoltam:
Foxi63 ajánlotta az általa kipróbált képletet a "Villamos forgógépek tekercselése" könyvből. Itt 0,41 Tesla légrésindukciót felvéve egy tekercs menetszáma: 43 menet (12 db. tekercs).
Volt egy másik számolásom, ami hasonló a Tieddel: U=4.44*N*f*Fi ahol a Fi ha a tekercsen belül mérjük, ahol csak az oszlopoknak van indukciója és 1.2 T lehet a csúcsértéke és szinuszos (jellegű) az eloszlása. Nálam Fi = 2,88 mWb, mert egy tekercsen belül 6 foggal számoltam, a gyök2 meg ha jól emlékszem a 4,44-ben van beszámolva. A menetszámnál nekem a számsor: Nfázisrésztekercs = 230/(0,9*4.44*50*2,88*10^-3)/6= 66,6menet. A 0,9-es szorzó a tekercselési tényező. Egy fázisrészben 2 tekercs van, így én az egy tekercs menetszámát 34-nek vettem. Egy horonyban 68-86 menet a reális érték, én biztonságból a kisebbel számoltam.
A szimulációhoz biztonságból nyilván jó a nagyobb érték. Ma úgy gondoltam, hogy Neked ezt az eltérést illik megemlítenem, hogy el ne felejtkezz róla (mert én szívtam miatta rendesen).
(#) btoti válasza nagyzsak hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Sajnos se huzalom, se pénzem - ha lenne már küldeném is.
Egyenlőre ötletekkel próbálok segíteni:
A mágnesek megvannak, vagy venned kell? Ha venni, akkor nézz szét pl. a vaterán, hátha van a mágneseknél olcsóbban 36, 48 V-s e-bike kerékagy motor. Gyakran akku, elektronika hibás elektromos bicikliket 15-20 ezer Ft-ért kínálnak bontásra, javításra. (~300-s fordulaton 3-400 W max. teljesítmény, ~100-s fordulaton már megvan az akku kezdeti töltéshez szükséges 11-12 V.)
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

A gyök2 azért jött be a fluxushoz, mert annak effektív értékét kell helyettesíteni, ami a csúcsértékből számolható, a csúcsérték meg ott van (kéne legyen) ahol a vas könyékig ki van mágnesezve(1.2-1.4 T).
Egy tekercsrész lépése :1esből a 6os horonyba, ami csak 5 oszlopot fog közre, akkor a fluxus a tekercsben az 5 oszlopé együttesen.
A tekercselési tényezőt nem tudom értelmezni.
Egy fázishoz 6 tekercsrész tartozik, és szerintem egy horonyba csak egy tekercs van téve ezért egy horonyba lévő huzalszám azonos az egy fázisrésztekercs menetszámával.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Hogy a 150-ból hogy lesz 34, nem tudom miért a Gergőt kérdezted, lehet hogy volt okod rá. Most én leírtam.
Közben eszembe jutott, hogy volt válaszod, amit nem nekem kellet volna megírnod, de nekem küldted. Na ez fura.
(#) joco21 válasza nagyzsak hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Szia nagyzsak.
Nekem van egy, általam már nem használt műgyantával kiöntött tárcsa. A fotón láthatod. 18 tekercs, 3x6 tekercs sorba kötve. Ehhez már csak mágnes kell. Lehetőleg mindkét oldalára 6-6db (ez a minimum, ennél kevesebbel nem lehet megoldani) egymással szemben. Kb. 15eFt költség a mai neodimium mágnes árakkal számolva. Valamennyi tekercsvég ki van vezetve, emiatt lehet variálni a bekötésüket. Huzalátmérő 2,5mm. A menetszámra már pontosan nem emlékszem, de kb. 60 körül lehet. Kimondottan akku töltéshez lett számolva és tekerve. Én ezt, ha elfogadod cost free átadom neked. Jövő héten jövök Budapestre a Siemensbe, ha kell szivesen el is viszem neked.

PC280013.JPG

(#) Stewe hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Mágnesek paramétereinek meghatározáséra létezik.e valami házi megoldás?
Igen harapós neóim vannak ipari forrásból, de számításhoz alapadatként nem írhatom be, hogy marhaerős...

Úgy is lehet béke, hogy mindenki megtartja a saját elképzelését. Én most ezt teszem.
(#) cimopata hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Bővebben: Link

Szélcsatornás generátor 100%-feletti hatásfokkal.
Gondoltam beszúrom érdekességnek.

Érdemes megnézni a weblapjukat nagyon merész dolgokat írnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) nagyzsak válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Szuper igen nagyon kellene. Még azt megtudod mondani mekkora mágnes ami a legjobban passzol,illetve 6 után mennyi a következő mágnes pár mennyiség ? de a hat is szimpi mert olcsóbb

Nagyon köszi!!!! A szomszéd nevében!! Még egyeztetünk hol van az a hely?
20-401-9-401
(#) joco21 válasza nagyzsak hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Szia.
Nekem átmérő 40mmx5mm-e körmágnes van fent. Ahogy írtam a 2x6db a minimum. Egyébként 6-nak a többszöröse lehet a mágnes db száma. 12, 18, 24 stb. Nekem 2x18 van fent és az Euromagnet-nél vettem.
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Azt mondja, hogy:
Idézet:
„Hidro electric reaktor”

Hol itt a szél?
A gépemen a hangszóró alapból le van tiltva, angolul csak mérsékelten tudok, a Jótubi-t, ha csak lehet, kerülöm.
(#) gergobmwe30 hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Na úgy látom, hosszadalmas tervezgetés, rengeteg számolás és szimuláció után végére értünk az elméleti munkának, megvannak a számított méretek és elrendezések, melyeket igen nagy biztonsággal meg is lehet valósítani a gyakorlatban.

Szeretném Mindenkinek megköszönni azt a rengeteg munkát és időt, amit a tervezéssel töltöttetek!!!
Tényleg nagyon sokat dolgoztatok, hogy meglegyenek a méretek. Most rajtam van a sor, hogy dolgozzak. Itt az ideje megépíteni a gépet, utána pedig még a beépítés előtt rendesen letesztelni, hogy az eredményeket megoszthassam, és remélhetőleg alátámasszam a számításokat!
Mennem kell először vasat venni, mert ekkora tömböm nincs itthon, van 160as, de amíg azt lefaragom ~100ra... meg kár volna ilyen szép nagy tömböt elfaragni...

A járható út: EZ A MÁGNES Ebből szeretnék 6x3db-ot feltenni. Igaz így csak 90x30x3 lesz egy pólus, nem 100, de szerintem ennyi kis eltérés nem fog észrevehető eltérést adni. Na meg persze az a helyzet, hogy ilyen mágnest tudok beszerezni...
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Az a nagy cső valamiféle "szélcsatorna" és a videón is látszik hogy a beömlő nyílásnál a turbinalapát. (ha nem ennél a videónál akkor a többi erről készült videón működés közben)
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Sajnálom, de elvből nem nézek végig videókat. Bele-belenézek és kész.
"Kinek van erre energiája?"
Egy rajz és a számok, az tiszta és érthető.
(#) joco21 válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

...using only compressed air as its fuel. Levegőt használ amit összesürít, ez az üzemanyag. Ezért látható a turbinalapát. Hát, mindenesetre érdekes.
(#) erbe válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Akkor most már csak azt kell kitalálni, mitől
Idézet:
„Hydro-electric reaktor”
?
(#) joco21 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

A feltaláló Nigériai születésű. Azt állítja, hogy a találmánya 3 alapvető fizikai szabályt "rúg fel".
Az első a perpetum mobile megvalósíthatósága. A második a termodinamika egyik főtétele, miszerint kevesebb energiával előállíthatunk többet. A harmadik Newton hatás-ellenhatás törvénye miszerint ebben a szerkezetben a hatás elllenhatás nem egyenlő.
Én itt három kérdőjelet tennék. Viszont a berendezést meg lehet rendelni, miután sikeres volt a teszt minden szempontból. Kellene egyet rendelni.
(#) sziriusz hozzászólása Ápr 9, 2013 /

Egy számolgatós ember másképp is olvas mint mások. Néztem a Gergobmve30 hozzászólásait. Tudom hogy 30 mm széles mágnest, meg 100 mm-es átmérőjű vasat akar venni. Na de azt is tudom, hogy ha megrajzolok egy kört, akkor a körzőnyílással hat fele oszthatom a kerületet. Ha a mágnest a hatszög 38-39 mm széles síkjára akarom feltenni, akkor elég csak 80 mm átmérőjű vas. Hogy ez kapásból miért kevesebb kb. 2,4 kilóval, azt majd később mondom el.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
(#) nagyzsak válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Szerinted a um hullámú sütő mágnese ami 55mm már túl nagy?
Ha jól látom a képen a drótok belül vannak kivezetve,és középen egy csapágy helye van?
(#) gaspa válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Hasonlóhoz nem szükséges kis hazánkat elhagyni.Apám 96 éves és nem tud lemondani kedvenc Népszabadságáról,én viszem fel neki reggel és bevallom néha belekukkantok,így találtam rá nagyon Széles Gábor és Györgyi Viktor bimbózó románcára,azaz a felcsúti csoda kiteljesedésére.Amikor két ilyen géniusz egymásra talál,nekünk csak hátra kell dőlni a karosszékben és végleg pontot tehetünk a generátorok terén elkövetett tévelygéseinkre,állítólag 500 évig fel sem kell állnunk belőle.A szalagcím csak másik képre fért rá,fél oldalt szenteltek a cikknek,még az írója sem titok.Nem tudom mennyire lesz olvasható a cikk,lényege,hogy a már önmagában is csoda pokoli tornyot akarják ötvözni egy "ingyen energia" Tesla generátorral.

img033.jpg

(#) gaspa válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Már a szalag cím is magáért beszél.

img034.jpg

(#) gergobmwe30 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Igen, tényleg... a 100as átmérő a 3 mágneses verzióhoz kell. Pedig meg is van szerkesztve a forgórész 6 mágnessel, kiszámolva minden értéke...
Következő: »»   454 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem