Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFT SV3000 HiFi Hangszínszabályzója
Lapozás: OK   1 / 1
(#) roland9 hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
Sziasztok!!

A segítségeteket szeretném kérni!
Javítok egy RFT SV3000 Hifi tipusu erősítőt és a hangszínszabályzó része nem akar sehogy se működni!
A panelen van 2db IC az egyyik a TCA 740 a másik TCA 730. Ezek mindíg el szoktak halálozni . (Vagy legalábbis nem akarnak megszólalni) Végignéztem az összes kondi és ellenállást és mindegyik jó! Viszont van 3-om poti amit nem tudom hogy hogyan kell beálítani! Ezek a potik az R59, R60, és az R50. Az egyik kérdésem az lenne hogy ha nincsenek jól beállítva a potik attól eldurroghatnak az IC-k?
A másik hogy hogyan tudnám beállítani a potikat hogy működjenek az IC-k?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Roland
(#) Medve válasza roland9 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Hello, azok a trimmerek a hozzájuk tartozó potméterek végállását, szabályozási tartományát állítják be. Sajnos, ha ezeket a trimmereket szélsőséges helyzetbe állítjuk az IC tönkremehet. Mondom ezt azért mert az IC adatlapján emlitenek ezeken a lábakon egy max 12V ot, illetve egy 5V-ot de ezt nem tudom értelmezni. Viszont lehet, hogy ezt a konstuktőr kivédte azáltal, hogy a trimmerekre nem adott már eleve veszélyes feszültséget. Javasolnék egy egyszerű mérést: Mérd meg a feszültséget a 12, ill a 4. lábon, és a poti ill a trimmer csavargatásával figyeld meg, hogy át tudnád-e lépni a 12V-ot (vagy az 5V-ot??)
(#) Medve válasza roland9 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
De már látom, a megengedhető tartomány -5V tól +12V ig,
A tápfesz max 18V lehet, az ajánlott kapcsolásban is a poti mindkét végén alkalmaztak egy-egy stop ellenállást.
(#) roland9 hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
A tápfeszültség 15 volt. A trimmer csavargatásával át lehet lépni a 12V-ot, egészen 15V-ig!!
(#) Medve válasza roland9 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Akkor sajnos...tudod a választ.
(#) roland9 hozzászólása Júl 19, 2007 /
 
Jaja sajnos gondoltam!!
Nem tudsz valami megoldást, azon kívül hogy vegyek újj IC-ket ?! Ha középre beállítom akkor annak müködni kell ha újj IC-ket veszek bele?
(#) (Felhasználó 1947) válasza roland9 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Szia !

Először nézd át a tápokat a rajz alapján.
Utána hanggenerátor+szkóp, végigmérni a jelutat, utána derül ki hol van elásva az eb.A kondikat is nézd át,de valszeg IC csere lesz a vége.

Üdv ! Luki
(#) Medve válasza roland9 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
Ha középre állítod akkor valószínűleg, de tudod, nem a középállás a lényeg, hanem a határértékek betartása. Ha tudod, tedd meg Luki által mondottakat s végül ellenőrizd at IC tápellátását. Az is lehet, hogy kontakthibás a trimmer és igy került rá túlfeszültség! Sajnos, azon kívül, hogy vegyél új IC-ket, csak bonyolultabb de nem feltétlenül drágább megoldást tudok
(#) roland9 hozzászólása Júl 20, 2007 /
 
A tápok rendben vannak megkapják a nekik járó feszt. Viszon megcsináltam a jelgenerátor és a szkóp mutatványt . Hát a bementre adtam 0,5V-ot de a kimeneten egy gramm jel se jött ki!!

Minden megoldás érdekel hogy hogyan tudnám megjavítani a hangszínszabályzó részét, mert a többi része kifogástalanul mükszik mostmár.
(#) Medve válasza roland9 hozzászólására (») Júl 20, 2007 / 4
 
IC csere, de én elfelejteném ezt a konstrukciót, mivel korántsem HiFi. Igaz, munkás dolog, de építenék egy másik áramkört ezen funkciók kiváltására, ami sokkal jobb lehet, mint ez. PL TL081-el, (30Ft) lehet benne közép hangszín is, mi több equalizer, habár ezekhez sztereó potik kellenek a fiziológiás hangerőről nem is beszélve. Ha baja lenne, könnyebb a javítása is.
(#) LOmmPA hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Látom kicsit "elfáradt" ez a téma, de most nekem lenne egy kérdésem. Mégpedig az, hogy van egy ilyen típusú erősítőm, építettem egy hangfalat amit kipróbáltam vele, és amikor a mély hang elér egy szintet, akkor elkezd eszeveszettül csörömpölni, kattogni mindent csinálni, ami nem jó a hangfalnak. Arra gyanakszom, hogy be akar szarni a mélynek a potija, vagy a mély szabályzó elektronika rosszalkodik. Szerintetek mi lehet a baja? Meg kéne csinálnom, mert különben nem tudom erősíteni semmivel ezt a falat amit gyártottam
(#) Koki hozzászólása Márc 12, 2010 /
 
Sziasztok. Nekem is lenne 1 kérdésem ezzel az erősítővel kapcsolatban. Ugye, van ezen TUNER, Magno, meg még 1 harmadik csatlakozó (hátul, jobbra). ezek egy panelon vannak elhelyezve. Majd vezetékekkel a gyújtó felett át vannak közve egy váltóhoz, amivel kapcsolgatom a funkciókat. Képek:

KÉP1

KÉP2

KÉP3

A másik gondom az, hogy ha balra tekerem el a balanszot akkor rendben van minden (elhalkul a hangfal), ha jobbra tekerem akkor nem történik semmi. Ez lenne a kisebb gondom, mivel a bal meg a jobb oldal nem szaladt egybe szerencsére. Egy haver hozta rendbe az erősítőmet nagyjából, de a többire nem volt már ideje. Azt mondta a tunert rendesen be tudta kötni.
A kérésem az lenne, hogy segítsetek a rajzon kiigazodni (azon a rajzon, amit roland9 linkelt be még a topic elején.
Segítségeteket előre is nagyon megköszönném.
(#) Imi65 válasza Koki hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Nem értettem az 1. kérdésedet, lehet, hogy a végén fel sem tetted?
Mit akarsz tudni róla, miután egy kondit is gyújtónak nevezel?
(#) tatabike válasza Koki hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Mi a kérdés? Mi a gyújtó? És miért ilyen koszos ez a masina, ha már javítva volt? Egyelőre ennyi...
(#) Koki hozzászólása Márc 12, 2010 /
 
Oké. nem egyértelmű. az 1-es képen van az erősítő. állítva van fotózva, a bal alsó és jobb alsó sarokban van 1-1 panel. egyik a bekötések (tuner, magno...stb). a Másik panelhez kábelekkel van az átvezetés. (színes vékony vezetékek). Szóval, nekem a nyákrajzon kéne valami kiigazodás, mert akorhogy nézegettem nem találtam meg rajta vagy csak én vagyok analfabéta
Kérem segítsetek, annyi a baj hogy a választónál rosszul van az egyiknek az átkötése. szeretném újraforrasztani azt a 10 kábelt. köszi előre is.

ja és miért ilyen koszos? Ez már egy nagyon régi erősítőm amit a padról hoztam le, nem volt időm és türelmem megtakarítani. Előbb induljon be utána van értelme foglalkozni a pucolásával.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem