Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UPS házilag
 
Témaindító: AMD, idő: Jan 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) AMD hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Van egy ötletem. Van egy 300 wattos pc tápom aminek a 12 voltjára kötök egy akumlátort meg egy invertert. A táp adja az áramot az inverternek és tölti az aksit. Az inverternek csinálnák egy vezérlő elektronikát ami 50 hz álít elő majd ebből feszültségtöbszöröző kaszkádokkal csinálok 230 voltot és mehet róla a gép. Mit szóltok hozzá? Lehet ebből valami?
(#) dbase válasza AMD hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Annyit ajánlok, hogy próbálozásokkal kell kipróbálnod a relék gyorsaságát.Csak ajánlani tudom a rossz ups reléjét, baromi gyors.
A PC táp meg kevés a töltésnek, meg kell emelned a feszt!
(#) AMD hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Nem akarok rellét csak ha van áram akkor a pc tápról megy az inverter meg az akutöltés. Ha nincs áram akkor csak akuról megy az inverter.
(#) kobold válasza AMD hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Nem lesz annyi időd, hogy átkapcsolj a gép üzemének megszakadása nélkül, szerintem ezt akarta mondani dbase...
Mivel váltasz a hálózati és az inverteres táplálás között?
(#) vtsoftware válasza kobold hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Triac-okkal nem lehet?
Nekem 550W-os táphoz jönne jól, és gyűjtöm a tapasztalatot
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Több ponton is bukó a project (ha érdekel miért akkor kifejtem kicsit).

Ma már szerencsére olyan olcsók az UPS-ek hogy nem is érdemes nekiállni.
(#) AMD hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Úgy akarom hogy a hálózati feszből csinálok 12 voltot. Azzal a 12 voltal menne az akutöltés és arról menne az inverter. A hálózati feszt nem engedném át.
(#) kobold válasza AMD hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Azért odaírhatnád, kinek válaszolsz...
Ha állandóan az inverteres hajtást használod, nem kell az átkapcsolással törődnöd, de nem is fogja sokáig bírni az akksid. Ha hálózat meglétekor hálózatot használsz, akkor kieséskor át kell váltanod, igen gyorsan.
Egyszerűbb lesz venni, ha annyira szükséged van rá, szvsz...
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Ott kezdődik hogy 12V-al nem tudsz tölteni egy 12V-os akkut - nincs potenciálkülönbség, így töltőáram sem folyik!

Mire megcsinálod a projectet rámegy több hónapod meg egy halom pénzed, sztem ne állj neki! Mondom ma már olcsók, venni kell egyet.
Hibásak meg tényleg nagyon olcsók, javíts meg egyet.
Én anno a család UPS-ellátását úgy oldottam meg hogy elhoztam jelképes összegért 4db hibás APC250-est, javítás + új akksik bele és kész is.
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Most néztem Vaterán, ~10eFt egy UPS - pontos ár állapottól és névleges teljesítménytől függ.
Ha ennél olcsóbban kihozod úgy hogy megfelelően is működik, akkor le a kalappal (előre szólok, lehetetlen...)! Plussz úgy látom kevés még az elektronikai szaktudásod ahhoz hogy sikeresen kivitelezd a tápot.

Én csak jót akarok azzal hogy igyekezlek lebeszélni, hidd el...
(#) ini hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
tudok pesten új upc 1000es szünetmentest
20ezerért
bolti ár 70 felé

inkább ezt vedd meg mint barkácsolj
ettől olcsóbban úgysem hozod ki
(#) szabi83 válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Nyári nagy melegbe vettem én is inkább, mert többszőr elment a villany 11 e -ért újjat 500W-os 2 vagy 3 év garral... Magyar készülék párszor már átkapcsolt és télleg gyors az átkapcsolás :yes: :yes:
(#) Tetye válasza AMD hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
jah jobban jársz egy hibás javitásával is de új sem drága én is szórakoztam vele egy darabig van 2db traóm is hozzá bár a az 24v rol ment de az sinus 50hz-t tudott fénykorában APC SMART600 asbol származnak és most is olyat vettem 2 db ot használtan 2900ft volt meg kellett bele 2x2 db jó akku de azt melóhelyi upsből kigarázdálkodtam abban van jó pár db és nem rég cserélték ... szal nekem ez a ups van most is sorba kötve és ugy használom egy ideje van rajta 2x400watt pc táp 1x80-100w switch 15-20W DSL modem ha a monitort kikapcsolom ami egy ősálat 14"os CRT akkor 1 órát lazán átvészel a gép aztán leállitja az ups ha gyengül nagyon
(#) Dzsoni válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Az jó vétel volt, gratula! Főleg ha belegondolsz hogy ott csücsülnek benne az új akksik - ugyebár már azok önmagukban elég drágák!
(#) potyo válasza Tetye hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Írásjeleket, nagybetűket meg elvitte a cica?
(#) perlaci válasza AMD hozzászólására (») Jan 9, 2008 / 4
 
Bocsi de amit leírsz az a perpetu-mobile, de azt tudjuk, hogy a veszteségek miatt nem megy. Egy tanács, a jó akku és a trafó többe kerül mint megvenni készen. Ha minőséget akarsz APC választasz, 5 évig felejtős utána szól cserélj akkut, újab 5év porosodás. Ez a márka sem hú de drága de megbízható, és nem utolsó sorban a tulfesztől és a kisebb kóbor villámoktól is megvéd.
Űdv
(#) ini hozzászólása Jan 9, 2008 /
 
ezt mondom én is
tudok apc br1000va szünetmentest 20 ezerért
én is ilyent vettem tv hifi modem stb minden rajta
még telefon védelem is van
(#) proba válasza AMD hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Akutöltő akkumulátor UPS fordítva hálózat nélkül használva (ha sikerül elindítani ,vagy indításig hálózatra kötni) kamionban teherkocsikon szokták használni. Lehet 10000 alatt invertert is kapni (persze ha kisérletezni akarsz lehet (kaszkádokról annyit hogy a kondikkal tele lesz a szoba 300W nál )
(#) Atis57 válasza potyo hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Sziasztok!
ha nem UPS-ben gondolkodunk ---hanem 140V-s /12X12 V / akkuról menne külön konnektor ---piros-zöld mint a nagyoknál / bankfiók /. persze ez sem olcsó... de nincs pillanatnyi szünet sem.. tölteni meg akár üzmközben is lehet......
(#) Atis57 válasza Tetye hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
SZIA !
miért nem gépkocsi akki-t raksz bele?a 37--44 Ah -s pont annyi mint a 7 Ah-s zselés igaz nem fér el a házban --de jóvl többet bir.
(#) punkkazy hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
Üdv!
Turkáltam magamnak egy rossz UPS-t. A trafót szeretném felhasználni belőle. A gond az, hogy egyik kivezetésére se merem a 230VAC-ot kötni, mert mindnek kicsi az ellenállása (4ohm környékén). Eszembe jutott, hogy ezek feltranszformálnak, azaz a primer tekercs a 12VAC-os. Meg lehet ezt oldani új, nagy menetszámű primertekercs nélkül?
(#) kisedison válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Hello!

Kezdjük ott hogy az 50Hz-es 230V-ot rá se merd kötni mert abból tüzijáték lesz. Ezek ún. kapcsolóüzemű trafók.A bemeneti 230V-ot egyenirányítja + puffereli (ebből kb. 320V DC fesz. lesz) majd ezt kapcsolgatja a trafó primerére 20 - 30kHz-es frekvencián.

Ha ilyen trafót szeretnél felhasználni jobb ha kitermeled az alkatrészeket egy pc tápjából.

Üdv, kisedison

Módosítás: Nem a trafó egyenirányít stb. hanem külön elektronika.
(#) kadarist válasza kisedison hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Szia!
A szünetmentes tápok 50 Hz-en kapcsolgatnak, úgyhogy a nagy menetszámű tekercsre rá lehet kötni a 230V-ot.
(#) olahtamas hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Hello!
Az egyik haverom szeretne csinálni egy egyszeru mégis nagyszeru konvertert 12 Vrol 230V-ot csinálni(kb 5-600 W.nyi terheléssel, aksik meg vannak), biztositék meg stb. valojában félig UPS de neki nem kell átkapcsolo me hasonlo cucc. Ha tudtok egy jo kapcsolási rajzot, meg hogy milyen tarofo kell hozzá szoljatok. Elöre is kösz
(#) _vl_ válasza olahtamas hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Így, hogy nem is ért hozzá, kb. csak 5-10x annyiba lesz, ha nekiáll barkácsolni, mintha a boltban megvenné készen, esetleg egy használt UPS formájában. Ha értene hozzá, akkor csak 2-3x annyiba lenne, de ugye akkor nem kérdezgetné, hogy milyen kapcsolás, meg milyen trafó, hanem tudná magától is...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem