Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   10 / 242
(#) durkonorbi válasza phantomka hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Sima aksi hobbicélra jó lehet... ha később komolyabb lesz a rendszer akkor ráérsz komoly pénzt komoly aksipakkba invesztálni.. illetve arany középútnak kipróbálható a szünetmentes , direkt UPS aksi is, az is beválhat, jól bírja a komolyabb kisütéseket - jobban mint az autós indítóaksik... akár használt is... azt találhatsz jó áron...
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Jó a sima autós aksi csak több kell belőle, a mennyiség pótolni fogja a minőséget. Nálam 40db 100Ah-s van és vannak használt kocsiból kiszedett akkuk is. Mivel a terhelés is sokfelé eloszlik, ezek a használt akkuk még nagyon sokáig kiszolgálnak. Lehet hogy csak az eredeti kapacitása töredékét tudja, de kit érdekel. A kevés is jobb mint a semmi.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Jahogy 40 db... Az más kategória lesz ... szerintem Ő 1-2 db-ra gondolt elsőre...
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Én is egy-kettővel indultam.....valahol el kell kezdeni, de ha az ember azt hiszi hogy csak vadiúj méregdrága tároló akkukkal érdemes foglalkozni akkor neki sem áll! Én is sokáig halogattam, aztán próbaképpen beüzemeltem egy két régi kidobott akkut....... Egyébként most van a szezonja, érdemes vadászni a lecserélt akkukra, mert amiket kiraknak hogy csak nyökögve tekeri az önindítót, az még napelemes és szélgenerátoros célra tökéletes!
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Ebben egyetértek én is, sőt, én sem vennék új aksikat, és nem is fogok.. Nekem most UPS-ből kikapott használt aksik mennek ...
(#) zolika60 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 14, 2009 / 1
 
Idézet:
„Egyébként most van a szezonja, érdemes vadászni a lecserélt akkukra, mert amiket kiraknak hogy csak nyökögve tekeri az önindítót, az még napelemes és szélgenerátoros célra tökéletes!”


Sőt az esetek nagy részében csak vízhiányos, mert komolyan veszik a gondozás mentes matricát.
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
egyébként pont ez a a használt akkus dolog ami miatt a 12v-os rendszer alakult ki nálam , mert a 24 és 48V-oshoz csak egyforma akkukat lehet csoportosítani, arra meg kicsi volt az esélyem hogy találok 4 egyformán meggyengült akkut.
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Úgy 2 órája adott le az orrom előtt a MÉH telepen nem tavaly barnult kolléga 7 db akkut. Szemre alig használt kinézetűek voltak. Kapott érte "élősúlyban" 10100.-Ft-ot. Megérné ilyet még a bejárat előtt elkapni. 2-3e.- pluszért átadná, a rosszat én is be tudom vinni. A 7-ből a fele biztos használható ilyen célra.

40 db akkunál már lehet kísérletezni azzal, hogy két csoportot sorbakötünk. Ha valamelyik feltűnően hamarabb merül, kap még ráadást, vagy cserélünk köztük egyet-egyet.
(#) phantomka hozzászólása Dec 14, 2009 /
 
Igen, eltaláltátok, nem igazán van kedvem 20-30-ért venni egy aksit, kezdéshez, ha később olyanná válik a szitu, akkor simán, de nem látom értelmét, illetve nem látom azt amikor megtérülne belátható időn belül.
Van egy régi UPS-om lehet megnézem azt, beleültetted a bogarat a fülembe.
40 aksi, már szép lehet, fotót már csak az ünnep miatt (örömet okozni) kérhetünk, sztem nem csak én vagyok rá kíváncsi, mert ennyinek már egy külön helyiség is dukál
(#) erbe válasza phantomka hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
"40 aksi, már szép lehet"
Képzeld el, a mai magyar törvények szerint ez már büntetőjogi kategória.
Nem túl rég az úton megállítottak a rendőrök valakit, a csomagtartóban 5 db !!! akkuval. Komoly büntetést rávertek és elkobozták. Hulladék jogosulatlan kezelése, veszélyes hulladék szállítás, stb.
(#) durkonorbi válasza erbe hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Ez Magyarország... megbüntetik az embert ahelyett, megdicsérnék, hogy ami veszélyes hulladék lenne, azt még használja tovább, és nem pedig "szemétre kerül" (tudom, hogy újrahasznosul meg minden, de ha egy db életciklusa 6 év, nem 2, akkor meg lehet spórolni a 3 újrahasznosítást... ugye... )
(#) tbence3 hozzászólása Dec 14, 2009 /
 
Nekem most van egy 12 W-os amorf szilícium napelemem. Remélem mielőbb megérkezik a 12V/30Ah-ás zselés akkum. Ilyenek vannak az Invitel-es telefonközpontok szünetmenteseiben. Szerintetek jó lesz? (300Ft/Ah áron kapom)
Töltésvezérlőm már készen van, már csak az akkuk hiányoznak. Nah meg majd pár db 10W-os powerled amit hajtani szeretnék.
Ha beindul a naplopás akkor tervezem, hogy készítek egy feszültség/árammérő egységet amivel szépen el lehetne tárolni az adatokat ahhoz, hogy később, gép előtt ki lehessen értékelni. Szerintetek megérné vele foglalkozni? Vagy mennyiért vannak ilyen ketyerék(és mit tudnak)?
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
A magyar jog És ha lenne itt segget kinyaló smile akkor most azt szúrnám be ide, mert egyszerűen röhely ami itt folyik és amig ez így van az illetékesek kinyalhatják.
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Amíg nincs legalább 300W-nyi napelemed addig teljesen felesleges méregetni, mert csak csalódás lesz belőle. Nálam fenn vannak a honlapon az adatok amikor még csak 2 szélgenerátor meg 190W napel volt fenn, igencsak lelombozó volt. Azok a töltésvezérlők amik regisztrálni tudnak, szintén fenn vannak az oldalamon. MPPT vezérlő és kell hozzá egy remote egység. Elég drága játékok ezért mondtam hogy amíg kevés a napelem nem éri meg 2db asi 12-es árát erre költeni...Az akkud szerintem elég drága, de hát ízlések és pofonok.... én inkább a metroban vettem bosch 90ah-s akkut 21500ért. Télen ha nem fűtött helyen van az akku akkor a kapacitás fele eltűnik, Meg amúgy is csak egy részét lehet kivenni......szerintem a 30 ah nagyon kevés. (gondolom nem azért veszel ekkorát mert megnyerted a lottó 5-öst , így ne vedd bántásnak amiket leírtam, nem az volt a célja.)
(#) pudding1 válasza phantomka hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Nem tudom lefotózni mert be van dobozolva és rajta parkol két régi motor.
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Dehogy veszem rossz néven, sőt köszönöm a "negatív" visszajelzést mert így látom milyen irányba kell módosítani a dolgokat. Jelenleg nem arra hajtok, hogy kiváltsak mindent hanem szépen, fokozatosan növeljem a rendszer nagyságát.
Volt egy kis időm és végigolvastam a fórumot. Olvastam rengeteg hasznos tanácsot, tapasztalatot (de vitával is találkoztam )
Valóban nem nyertem meg a lotto 5-öst de nincs is önálló keresetem... Így marad a kicsiben történő gondolkozás valamint a kezdés.
Első kérdésem az lenne, hogy 12 vagy 24V-os rendszer kiépítését ajánlod, ajánljátok? Valamint mi az egyiknek az előnye, hátránya? Csak mert ezzel kapcsolatban nem nagyon találtam infókat. (pedig átnyálaztam a hsz-eket)
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
A nagy többség a 24 és 48 voltos rendszert favorizálja, mert vékonyabb vezetékek kellenek a kisebb amper miatt és nagyobb erősségű inverterek is kaphatók 24-48V-ra, mert 12V-ra max2000W-os sinuszos van. (2000W-osból van olyan amelyik szinkronkábeles amivel két egyformát lehet összekötni így 4000W-os lesz a rendszer.) Én a használt akkuk összeköthetősége miatt (kapacitástól függetlenül, akár 1-2Ah-s a 100ah-s mellé) és a 12v-os viszonylag olcsó szélgenerátorok miatt kötöttem ki ennél. 12V-on már csúnya vastag kábelek kellenek, és sajnos az nem olcsó.
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Akkor valószínű, hogy én is 24V-os rendszert célzom meg. Azonban mivel most még csak az a 12W-os panelem van így nem tudok mit kezdeni. Gondolom kellene még egy ugyan ilyen ahhoz, hogy 24V-os rendszerre rátudjam kötni.
Adatgyűjtők milyen árban vannak és mit tudnak? Csak mert szeretnék később egyet készíteni magamnak.
(#) phantomka hozzászólása Dec 15, 2009 /
 
Szétszedtem a régi UPS-omat, van benne egy 12V, 7 Ah-s aksi, a gondom az vele, hogy valahol meghalhatott az elektronika mert be sem tudom kapcsolni, így meg 2,88 V-ot mértem rajta, szerintetek, jó az aksi vagy halott, ill. ha jó, akkor normál aksitöltővel feltölthetem, hogy tudjak vele tesztelni ezt-azt?
Szerintem az elektronikával van a gond, mert ha le is merül az áramot továbbítania kéne, de ez azt se hajlandó.
Aksi szerintetek használható egy első próbálkozású aksinak, feltéve ha jó?
(#) kisedison válasza phantomka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
tedd töltőre. ha nem tölt fel normálisan (max. 5V) akkor szulfátlanítás kell.
(#) phantomka válasza kisedison hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Normál autótöltőre mehet?
(#) phantomka hozzászólása Dec 15, 2009 /
 
Bocs, ha kezdő kérdéseket teszek fel, de autóvillamossághoz láma vagyok, sosem kerültünk közelebbi kapcsolatba egymással, talán most egy részével
(#) KTobi válasza phantomka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Én nem merném csak úgy töltőre tenni, köss csak vele sorba egy autóizzót és gy töltsd. Ha nagyon világít az izzó, akkor gond van. Mérd meg töltés közben az akku feszültségét, ha nem emelkedik, akkor gond van.
(#) durkonorbi válasza phantomka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Vigyázni kell ilyenkor a töltéssel... ha zárlatos 1 cella, akkor a többi 5 cella magasabb feszt kap, beindul a gátképződés, és rosszabb esetben szét is nyomhatja az akkut... (tapasztalat, és pont szünetmentes aksival, bár nekem 75Ah-s volt, és hála Istennek előtte leszedtem a ráaplikált műanyag fedőt, így csak a dugókat lőtte szét...).
Normál autós tölténél ez fokozottan igaz, amelyik okos, és figyeli a feszt azzal elvileg nem lehet ilyen, na de ugye...
(#) pudding1 hozzászólása Dec 17, 2009 /
 
Tud valaki esetleg olyan alu profilt olcsóbban, mint a mellékelt linken? (Merthogy ez valami iszonyatosan drága....)alu_profil
(#) pipi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /
 
ehhez hasonló profilja van az asztalom lábának, hátha ez segítség
(#) pudding1 hozzászólása Dec 17, 2009 /
 
Lenne esetleg elfekvőben kb 24 méter asztallábad?
(#) pipi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /
 
és akkor hason pötyögjek a gépemen?
Bp, Róbert K. felüljárótól nem messze van ha jól emlékszem metalloglobus, én réz 6 lapú rudat ott vettem. Ha útbaesik kérdezz rá
(#) phantomka hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
Csináltam 2 képet az UPS-ról, hátha valakinek mond valamit. Az merült fel bennem, hogy ez elvileg a 12V-os aksiról áramszünet esetén visszatáplál 220V-ot, ennek az "inverter"-ét nem lehetne használni?
Lehet hülyeség, csak eszembejutott.
Sajnos az aksival még nem jutottam sehova, de ha minden igaz év elején kapok egy autóaksit is, 10Ah-st, kicsit nehezen indítja a kocsit, emiatt cserélik, nekem meg tökéletes lesz.
Az aksinak levettem a fedeleit, és elég száraznak tűnik, a felirataiból nem sokmindent tudtam meg, fel kellene vizeznem mielőtt bármit is megpróbálnék vele?
(#) phantomka hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
A 2 kép meg lemaradt
Következő: »»   10 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem