Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   9 / 242
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Hát igen, ha majd süt.....
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Tegnap átléptem az 1 milliomodik megtermelt Wattot. (1000Kwh) Erre iszom!
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Gratula! Mennyi ideje kezdted (gondolom nap/szél vegyes) ?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
2008.08.10.-én indultam 2db 300W-os szélgenerátorral, azóta bővítem folyamatosan. Napelem és szélgenerátor együttesen termelte. Az igazsághoz azért hozzá tartozik hogy március végéig a szélgenerátorok minden nagyobb szeles időszakban leálltak, mert tönkrement az egyenirányítás, így jó 6 hónapig csak a töredékét termelték annak amit termelhettek volna. Az átalakítás óta nem volt velük gond.
(#) pudding1 hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Megjöttek a polikristályos cellák és egy újfajta drót. Picit vékonyabb és keskenyebb mint a korábbi, viszont 1000 szer könnyebb vele dolgozni és gyorsan megy a forrasztás is. Az egyik cellát lepróbáltam egy 500W-os lámpával, kereken 10A-t adott!
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Hmmm ... nem rossz... 10A hány volt mellett?
Ezek a cellák is ennyire törékenyek? Illetve az áruk hogyan néz ki?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Hány volton? 0,5V, annyi egy cella, de tök mindegy, mert ha 100 db-ot kötök sorba akkor is 10A-lesz, csak a Volt nő. Ugyanolyan törékeny, de ez már nem probléma, mert a fény szalag miatt volt a sok törés, az a mostani szalag sokkal jobb, nem húzza el a cellát, semmi nem vetemedik, egyszerűen szuper. Délután már le is gyártottam egy újabb panel teljes anyagát annyival gyorsabban haladok. A cellák 2euro/db árban jöttek.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Jaja, az ok, hogy sorba kötöd, csak a teljesítmény miatt kérdeztem, hogy kb. hány Watt lehet így a 36-os tábla... akkor ez erősebb, mint a múltkori monokristályos cella?
Mert akkor ha jól számolom, így még jobbra jön a Ft/teljesítmény arány ?! Vagy a mono-t nem a lámpával nézted?

Mérete egyébként azonos kb?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
A másikat napfénynél néztem, de ma letesztelem ugyanolyan körülmények között. Hivatalosan ennek is csak 7,4A a hivatalos maximuma, de mint a képen is látszik tud az többet is ha rendesen éri a fény. Ha a természetben is el tudnánk érni ezt a megvilágítást (pl. tükör+nap) akkor 180W lenne. A mérete ugyanaz mint a másik vagyis 156x156mm. Direkt ugyanolyat akartam hogy azonos méretű panelokat tudjak csinálni. Mindenesetre ez az új drót iszonyatosan megkönnyítette a dolgot, öröm vele dolgozni.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Kiváncsi lennék, hogy egy ilyen panel teljesítménye tükrökkel tuningolva (2-3-4 szeres fényerő) milyen görbe mentén emelkedik .... megéri-e foglalkozni vele, főleg ha hűtésben is gondolkodunk... erre kellene teszteket csinálni, mert nekem van itthon egy tükörparabolám, de az 70-szeresre dolgozik, és az értelmetlen ez a "túlerő" ...
(#) pudding1 hozzászólása Dec 11, 2009 /
 
Azért az a kérdés még nyitva áll hogy miért van az hogy a házilag készített panel csak ténylegesen napsütésben üzemel, mert ha borult az idő akkor nem megy az istennek sem, tökmindegy mennyit kötök sorba. A permanentes pl töltött 0,9-1 A-al de a sajátok nem termeltek semmit, a Volt sem volt meg mint a másiknál. Lehet hogy valami egyenirányító dióda kellene minden panel csatlakozásaira?
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
"Lehet hogy valami egyenirányító dióda kellene minden panel csatlakozásaira?"

Szerintem ez tuti nem kell...

Én a helyedben megnézném üveg nélkül is ezt a dolgot... lehet az lesz a kulcsa a dolgoknak, de ez csak egy tipp... ha nézted "tisztán is a cellát" úgyhogy nem volt előtte üveg akkor gondolkodom még én is rajta... de a gyári cellákban sincs semmi "plussz" alkatrész, elektronika normális esetben...
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Az üveg nem gond, vagy legalábbis eddig nem úgy néz ki viszont a gyári panelben kisebb cellák vannak és e miatt 3 panelben 9x33 cella van, míg nálam csak 3x36. A gyárinál 3-3 cellasor párhuzamosítva van és ha a kevés fény miatt 2 szál kiesik akkor a 3.-ik még dolgozhat, úgy saccolom ez lehet a titka. Igazából akkor lehetne ezt érdemben vizsgálni, ha az én paneljeim is forgatón lennének, de amíg csak a falnak vannak támasztva addig nagyon kevés rá az esély hogy borult időben dolgozzanak.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Ja értem, így már igencsak tényleg itt is probléma lehet... sőt, akár itt már a vezető hossza, ellenállása iy számíthat akár... nem ?!
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Végülis amikor rendesen érte a nap, nem volt gond, az amper is megvolt úgy hogy szerintem nem lesz gond csak egyszerűen több panel párhuzamosan hogy a borult idő is ki legyen használva. Ma egész nap csak forrasztottam és a végén ugy elfáradtam hogy egy óvatlan mozdulat miatt 18 készre forrasztott cellát törtem össze. Mintha belém vágtak volna egy kést.....azt hittem felrobbanok.... Mindenesetre most már tuti hogy lesz kicsi 12V os panel is készítve, mert sajnos van miből.....
(#) Saggitarius válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
El tudnad arulni hol lehet szinte ingyen, €2-ert ilyen kis meretu 10A-es cellakhoz jutni? Nalunk csak ilyenhez lehet hozzajutni, es ez meg csak az olcsobbik.
Nemreg lattam valamelyik TV csatornan az uj "napelem"-et, amihez nem szukseges a szoros ertelemben vett napsutes, muxik borus idoben is, mivel az infra sugarakat hasznositja, amik a felhokon is atjutnak.
(#) Saggitarius válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Megleltem az elobbi hozzaszolasomban emlegetett infrared solar panel-t.Link
(#) pudding1 válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
(#) pudding1 válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Sokfajta új technológia van ami hatékonyabb és jobban hasznosít mint a mostani cellák, csak ha valamit még csak egy két cég gyárt azt mi nem tudjuk megfizetni. A napelemek is nem ma kezdték a pályfutásukat csak most gyártják olyan sokan és olyan nagy mennyiségben hogy kezd megfizethető lenni. Olcsónak nem nevezném, de a "kezd megfizethető lenni" áll rá....
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
18 cella? Azannya... én lehet megsírosodtam volna...
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
közel volt a tökönszúrás, de azzal vigasztaltam magam hogy 82-t elkaptam sértetlenül. Gyorsan be is fejeztem még mielőtt kárt teszek magamban is. Mindenesetre egy nagy pohár behertovka sokat javított a hozzáállásomon. Újabban megtanultam mindennek a pozitív oldalát nézni, sokkal jobb ha a félig lévő korsóra úgy gondolok hogy félig teli, mint ha azt gondolom hogy félig üres. Mert mi van ha az egész kupacot összetörtem volna? Akkor már elég nehéz lenne a pozitív hozzáállás, de még akkor is van ott van agyilag egy kiskapu: ha veszek még 100 db-ot akkor is olcsóbban jöttem ki mint a gyári panellal. Erre iszom. Beadtam a papírokat a kiserőmű létesítéséhez, úgy néz ki nem bonyolult az ügy csak az inverter iszonyatosan drága, ami hivatalosan is táplálhat a hálózatra. Azért az egyszerűen röhely hogy a németeknél a házilag termelt áramot dupla áron veszik át, nálunk meg az eredeti ár 80%-án. Abban bízom hogy idővel majd felzárkózunk az uniós normákhoz ez ügyben is, meg hát ha a házilag készült paneljeim hamarabb megtérülnek akkor lehet értelme foglalkozni vele. Na mára kilépek mert az alkoholfok emelkedésével szaporodik a szófosás, és lassan minden második leütött betűt javíthatom. Kellemes hétvégét mindenkinek!
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Helyes, a pozitív hozzáállás nagyon helyes!

A kiserőműlétesítést illetően majd írd be légyszi a dolgokat ide is, hagy okuljunk!
(#) fpali53 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Nekem sikerült az áramszolgáltatóval megoldani a kiserőmű engedélyeztetést. Nem volt probléma, csak lassú volt. Mindenesetben max.2,5kw-ba kell gondolkozni. Ez felett már igen sok plusz előírás van. Ha valakit érdekel komolyabban e-mailban válaszolok.
(#) pudding1 válasza fpali53 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
A hálózatra tápláló inverternél ha pl többet termelnék mint amit az inverter kezelni tudna akkor nagyobbra kell cserélnem az invertert, vagy veszek mellé még egy kisebbet? Lehet ezeket párhuzamosan is kötni? (jó ha előre tisztában vele az ember....)
(#) fpali53 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Igazad van, az inverterek kimenetét lehet párhuzamosan kapcsolni. Ha viszont van 3fázis, akkor érdemesebb a másik fázisra kötni, de mint írtam, hogy másak az előírások 2,5kw felett.
(#) phantomka hozzászólása Dec 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Végigolvastam ezt a röpke 18 oldalt, sok érdekes dolgot írtok, és emelem kalapom előttetek!
szeretnék én is kicsit belebonyolódni a dologba, nem vagyok nagy szakértője a dolognak és az elektronikának, sokmindent megcsinálok, de elsőre gyári napelemmel próbálkoznék (12V, 12W-os, 31.5x92.5x2 cm-s kolit vennék), aztán ha meggyőz akkor jöhet a saját forrasztású puding1 írásai alapján.
Érdekelne, hogy Amorf-Szilícium anyagú kolit ajánlotok-e, vagy sem, olyan amit írtam.
Amivel még nem tudok dűlőre jutni, az az akkumulátor, ok, hogy vegyen az ember munkaaksit, mert erre találták ki, de egy normál gondozásmentes aksi nem jó ugyanerre a célra, ill. ha nem jó miért nem, erről tudtok nekem mondani ezt-azt?
Ha belevágok, akkor aksiban tárolnám a megtermelt energiát. Led-es lámpák (világítás kiváltása), ill. ventilátor (napi 1-2 óra használat) lenne működtetve, később fejlesztve a rendszer természetesen, ha beválik.

(#) pipi válasza phantomka hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
a ciklikus üzemet nem szeretik a normál ólom akksik, de azért többen is használják.
(#) erbe válasza phantomka hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Szerintem, amíg nem tudod megkülömböztetni a napelemet a napkollektortól, addig semmit se vegyél!
(#) phantomka válasza erbe hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Közben én is rájöttem, csak nem tudom javítani, leírni meg nem akartam, így az ünnepek alatt, meghagytam az örömöt másnak.
Tudom hogy a napelem, energiát termel, a napkollektor, meg nem azt csinálja
(#) pudding1 válasza phantomka hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Nagyszerű, a lényeget már érted vagyis melegvízzel nem töltünk akkut. Ha mostanában veszel napelemet akkor ne keseredj el attól hogy 2db 12W-os panel szinte semmit sem fog termelni, de ahogy kisüt a nap, dolgozni fog. Addig is kitartás, és sok-sok olvasás. Sok kérdés megválaszolásra került már korábban, de ha lenne újabb, tedd fel nyugodtan.
Következő: »»   9 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem