Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   8 / 242
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
ha forditva kötöd be az órát a felépitéséből adódóan visszafelé pörög. ez csinálták régen. amig olvadó biztositék volt könnyen ment plomba bontás nélkül is. azért vezették be a racsnit jórégen, meg a közösségi mérőt dobozolva. ha több volt a közös mérő fogyasztása, mint a rákötött órák összege, akkor lehetett menni ellenőrizgetni.

a fenti kütyü ráültet egy pár khz-es tüskét a halózatra, ami olyan feszültséget indukál a tárcsában, amitől lassul vagy megáll. mivel a frekvencia nagyban befolyásolja az indukált feszültséget 1..2W-os impulzussal meg lehet fogni egy 16A-es fogyasztást. ennek majd az lesz a vége, hogy teszenk minden óra után egy bazi fojtó tekercset...
(#) mjoy válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Közel egy hónapja sikerült böviteni a rendszert. Azota van 2db 180W-os panel fent.
Adatgyüjtöt 11.07.-én vettem . Télen nincsenek szép adatok . Majd csinálok egy diagramot és felteszem. (pudding1 -nél van minden féle termék ,rendes ,korekt ember. )
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Na akkor mégsem derót! Megnyugodtam.
Réz szalagot tetszőleges méretben itthon is kapni, akár előre ónozva is. Csak meg kell keresni a forrást. Nekem perpill. csak 32x0,4-es van.
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Ahogy neked, úgy másoknak is szempont a megtérülés. Mivel az adatgyűjtő cseppet sem olcsó és ráadásul soha meg nem térül ezért csak az "elvetemültebbek" vesznek ilyet. Közülük is a legtöbben ülnek az adataikon és nem teszik közkincsé. Egy időben nálam is voltak fenn mindenféle mérési eredmények (szélgenerátoros és napelemes egyaránt), de aztán meguntam a fikázó e-mailek törölgetését hogy mért csak ennyi meg annyi nem is lehet és a hasonlók.(Ha magas az érték az a baj ha alacsony akkor meg az.) Úgy hogy most csak azt vezetem a neten hogy összesen mennyi áramot használtam fel a saját rendszeremből. Mivel a saját gyártású panelek teljesítménye úgy hiteles ha a mért adatok is megvannak ezért az majd fel fog kerülni az oldalra, de az még odébb van. Más paneleket mérek közben, de még nincsenek hosszútávú folyamatos adatok. Idővel......
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Hát hiába magyarországiában ilyenek az emberek... fikázás meg okoskodás>
(#) durkonorbi válasza fassenkugel hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
"azért vezették be a racsnit jórégen"

Komolyan azt gondolod, hogy nem mondunk igazat? De tényleg?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Általában én sem bírok egy témáról leszakadni, de ezúttal megtettem, mert nem ide való és kilátástalan.....nincs értelme folytatni. Küldök neked egy levelet privátban hogy lásd milyen emberek irogatnak...
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Ez brutál volt! Igazad van kár erre több szót vesztegetni... Csak ugye sajna a fórumoknak megvan az a sajátos tulajdonsága, hogy google bedobja egy részét, vagy akár az egészet, és aki keres megörül egy-egy szövegfoszlánynak, és lehet nem tud/akar utánanézni, végigolvasni stb. és elfogadja esetleg máshol is hirdeti "az igét".. Így lesz a kis hülyeségből nagy...
(#) fassenkugel válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
nem gondolom hogy hazudsz. egyszerüen van egy (nagyon) alacsony szinvonala a ennek a forumnak illetve inkább pár embernek, amit te jól meg is jelenitesz.

talán ha olvasnál (és megértenéd azt) nem irnál sértődőttségedben baromságokat. leirtam hogy régi óra foroghat vissza, de ezeket jórészt lecserélték emiatt:

aramlopás

részemről ennyi, továbbiakban ignorállak (nézd meg a szótárban mit jelent)
(#) Moderátor hozzászólása Dec 3, 2009
 
Uraim!
Fagyasszam be ezt a témát is a burkolt anyázás miatt?!
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Már jópár hozzászólással ez előtt is az volt a kérés hogy HAGY ABBA! Ez napelem fórum és nem a "majd én megmondom a frankót" fórum. Nyiss neki egy fórumot és ott verd az asztalt hogy neked van igazad.
A továbbiakban ha lehet akkor maradjunk a napelemeknél.
(#) sprofan válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!
Végigolvastam a 15 oldalt, és tudom hogy nagyon változó az ár de engem most nem is ez érdekel, hanem az hogy amikor vetted a cellákat az 1x1-es panelhoz, akkor te mennyiért vetted darabját? (mert nem találtam sehol, vagy csak figyelmetlen voltam)
(#) pudding1 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Én csak a végösszeget tudom leosztani ami tartalmazza az alábbiakat: napelem cella, drót, postaköltség. Igy jött ki 2,4Euro/db-ra. Ha minden igaz a cella 215euro/100db volt az ár.(monokristályos cella 156x156)
(#) sprofan válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Most szét néztem ebay-en, és tetszik amit láttam. A kérdésem még annyi lenne hogy az a nagyon törékeny az pontosan menyire törékeny? Csak azért kérdezem hogy esetleg ha nagyon óvatosan is bánik vele az ember, mennyi plusz darabbal kel számolni úgymond biztosításként, ha még is eltörne párat. (0.5V-os egy cella, nekem 50db kell 12V-ra, ennél a mennyiségnél 2db van tartalékba, elég ennyi? Azért csak 12V mert öntözőrendszer akkumulátorainak a töltésére kell)
(#) durkonorbi válasza erbe hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Ez a drótforrás engem is érdekelne, illetve, hogy kb. mennyibe kerülne métere a pudding által említett dimenziókkal ?!
(#) pudding1 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Hogyan számoltál? 12V-ra 0,5V-os cellákból 33-36 db kell.
A gyári panelek is 16,5-18V munkapontra vannak készítve. Ezeknek az üresjárati feszültsége olyan 22V körül mozog, akárcsak az enyém amiben 36 cella van. 48 cellával 24V lenne a max munkapont és kb 28V az üresjárat. Ez nem fog jót tenni az akkudnak.
A cellák sajna törékenyek, de ez óvatosság és kézügyesség kérdése. Nekem 2 panel legyártása után van 10db törött, de ebben benne van az a 4 amit az utólagos szétszedés közben közben törtem el. Elvileg akár törés nélkül is megúszhatod, ha már rendesen tudod forrasztani a cellákat. Ha minden igaz a hétvégén készül a harmadik, majd jelzem mennyivel sikerült megúszni.
(#) erbe válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Tekercselő anyagokat forgalmazó cégeknél kell keresni. Nekem sajnos Budapest messze van és régen jártam az ilyen cégeknél, de biztos ma is létezik még 1-2.
Rákerestem, több helyen is láttam, de vagy széles, vagy vastag, vagy széles ÉS vastag.
Pl. tetőbádogozáshoz milliomosoknak 1000x0,55-ös "szalag" tekercsben.
Vagy 3M gyártmányú aranyárban.
Akkoriban hegesztőtrafó tekeréshez vettem, még van belőle 15 kg. De akkor volt abban az üzletben legalább 100-féle méretben.
(#) sprofan válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
48 cellából 24-24 darab sorosan majd ezek párhuzamosan, így gondoltam, talán nem jó ötlet? Egyébként kell ez a teljesítmény, mert ebből a 48-as panelből lenne 2db, ami összesen több mint amire nekem szükségem van. Nekem 8A kell a 2db 45Ah aksikhoz. Akkor 48db nem elég egy panelhez, hanem legalább 70 kéne azt mondod?
(#) dokidoki hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
Sziasztok.
Nem szöktem meg, de az utóbbi időben csak figyelemmel kísértem a topikot, és sokat rágódtam dilemmáztam a dolgon.
De közben eszembe ötlött egy gondolat. A napelemek egyik nagy problémája ha árnyék vetődik rá, illetve akár egy galamb, vagy falevél okoz árnyékot.
Ennek a problémakörnek a fő oka az, hogy a napelem cellák sorosan vannak kötve. És már régóta tudjuk, hogy minden lánc csak olyan erős, mint a leggyengébb "láncszeme" ez bizony a napelem táblára is igaz.
Erre megoldás lehet az, hogy a cellákat tesztelve, válogatva, forrasszuk össze. De nem oldja meg a kisebb árnyékolás okozta problémát.
Erre megoldás lehet, ha a 0,5Voltos cellákat nemcsak sorosan hanem párhuzamosan kapcsoljuk. Például, 10 darabot sorba, a sorosakat pedig párhuzamosan.
Igaz így a táblák, alacsony feszültségűek de nagyobb áramúak lennének, a táblákat pedig sorosan kapcsolva visszaállhatna a helyes, illetve a kívánt feszültség a rendszerben.
Még azt is érdemes mérlegelni, hogy olyan "töltésvezérlőt" illetve kapcsolóüzemű tápegységet illeszteni a panelekhez, ami megoldja az optimális és kívánt munkapontkeresést, persze a kívánt kimenőfeszültséget a napelem tábláktól. Bár szerintem pont ilyenről még nem hallottam, de ha nincs, akkor ez fejlesztés tárgyát képezheti.
Az ajánlott megoldás, szerintem sokkal stabilabb kimenő teljesítményt adhat. Mert szerintem a soros kapcsolású sok cella, jelentős feszültség ingadozást mutathat, míg a párhuzamos megoldások vegyítése, egyenletesebb kimenőfeszültséget, és csak áramingadozást mutat.
De könnyen lehet, hogy most az egészet rosszul gondolom. ...

Minden nap ezen jár az agyam, mikor van rá szabad kapacitása. Sokat keresgetem a neten a témában. És elszomorító, hogy mekkora a rablás szinte mindenhol.
Cellák után is vadásztam, és elég nagy a szórás ott is.
Ezért mindent átszámoltam Watt / Forint viszonyra, így már jobban követhetővé vált a dolog. De az eredmény elszomorító... ( lehet hogy rosszul figyeltem meg, de az amcsiktól még postaköltség+áfa+vámmal is sokkal jobb árak jöttek ki mint ha eus olasztól venném.)
Másik mire rájöttem, hogy nem szabad kicsibe gondolkozni. De a nagy bulihoz meg sok pénz, és támogatás kell. De az tuti, hogy ez majdnem az egyetlen dolog ami megtérülést és hosszútávon hasznot hozhat.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Bár lehet, hogy a meleg víz feltalálásába cseppentem bele. Akkor bocsánatot kérek
(#) pudding1 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
A 24 cella nagyok ritkán és igen keveset fog tölteni. Az csak 12V!!! Az akkut legalább 13,5V-al kell tölteni hogy bele is menjen valami, de inkább többel. Nem véletlen hogy 16,5-18 V-ra vannak összeállítva a gyári panelok. Ki lett ez már kísérletezve, nekünk csak követni kell, jobbat úgy sem tudunk kitalálni. Pl. egy Korax 165W-os panelban 3x33 cella van. Téli viszonylatban a mostani méréseim alapján egy 130W-os panel átlagosan 75W-ot ad. Talán ez segít egy kicsit a számolásban. Juteszembe mikor akarod használni ezt a töltést? Nyáron?
(#) pudding1 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Ne kérj bocsánatot, csak megerősíthetlek abban hogy jól gondolkodtál. Pontosan így működnek a gyári panelek. Maradva a korábbi példámnál: Korax 165W-os panel 99 cellás, ebből 3x33 van sorba kötve és a 3 sor párhuzamosan. A három sor közé egyenirányító diódát is tettek, gondolom hogy egy mást se tudják elnyomni ha valamelyik sor leáll, de ebben nem vagyok teljesen biztos, viszont tény hogy a diódák ott vannak minden panelban. Az én panelomban azért nincs dióda, mert a nagyméretű cellák miatt egy panelbe csak egy sorba kötött cellasor fér el, tehát a 36 cella végig sorba van kötve. Az amerikai beszerzésről csak annyit, hogy az európai is kellően rizikós és bizonytalan azért nem akartam az usával foglalkozni, de ettől függetlenül lehet hogy jobb lenne.......én ehhez nem vagyok elég bevállalós.
(#) dokidoki válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Ennek örülök, kár hogy a diódákon is elveszik egy minimális energia, de jelenleg biztos nincs jobb megoldás.
Az idei évem, sajnos a túlélésre volt elég eddig. Mert tavaly valamivel jobb volt a helyzet, igaz én is segítséggel elég sok helyről vásárolgattam dolgokat, javarészt, Kínából, Angliából, Németből, de USÁból is több alkalommal, ráadásul nem is kis összegben. Eddig nem volt probléma, legfeljebb annyi hogy, nem postáztak minden helyről ide az euba. Nem akarom elkiabálni, de van ismerős kinn, szóval ez is megoldhatónak látszik.
De az tény, hogy rizikós elégé, mivel törékeny az árú rendesen. Volt Németből egy eszköz vásárolva, vastag alumínium burkolata volt, elég szépen behorpadva érkezett meg. Ezt a napelem cella nem hiszem hogy túl élné. Egy amcsi srácot szemeltem ki, nála volt a legjobb áron, köbö 200forint/watt áron, eddig több mint 400 ügyfele volt, ráadásul Magyarországból is volt egy, és csak 3 negatív visszajelzése volt. Ez biztatóak tűnik. Csak pénzem nincs, ennyi a baj csak. Máskülönben már bepróbálkoztam volna.
(#) sprofan válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Csak nyáron használnám, (még nem szándékozom komolyabban belemerülni a dologba) 110db áll rendelkezésre, legalábbis ennyit szándékozok venni, tehát ez a 3x33db még pont megoldható, viszont így csak 2db marad tartalékba. Ami azért elég merész dolog, tudván hogy bár nagyon finoman tudok bánni az ilyen dolgokkal, de mégis csak most csinálnám először. Lehet hogy jól ki van már ez találva, de nekem ez a terület még is új.
(#) durkonorbi válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Nekem van ismerős Kínában és USA-ban is.. Nekem is csak zsé kellene rá már....
(#) pudding1 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Csak semmi hirtelen mozdulat, akkor nem lesz gond. Most már nekem is jól megy a forrasztás kész vagyok egy újabb panel alapanyagával, most a sorokat forrasztom. Eddig nem törtem el egyet sem. Lehet hogy csak az a titka hogy rá kell készülni és csak akkor nekiállni amikor garantáltan nem kell semmi mással foglalkozni, meg félbehagyni. Ha elkezded csinálni és pár darab kell még a végéhez, abban tudok segíteni, de nagyobb mennyiséget nem tudok eladni, mert még nem szereztem be eleget. A 3 panel már szépen fog muzsikálni, akár 20A felett.....
(#) pudding1 hozzászólása Dec 6, 2009 /
 
Dupla üveges prototípus elkészült! A sziloplasztozást még gyakorolnom kell mert a bal szélén elkentem, de mentségemre legyen hogy ehhez a tömlős anyaghoz nem volt pisztolyom. Ha minden igaz ez az üvegesek által is használt szilo, nem engedi elázni a cellákat. Nagyobb és korábban kimaradt képek a honlapomon vannak, de szerintem az is elég nagy ami itt szokott lenni. Hamarosan lesznek polikristályos cellák is, remélem nem lesz nehezebb a forrasztása mint ennek. (1 cellatöréssel sikerült megúszni ezt a panelt, természetesen az utolsót törtem el hiába na, fáradtan az ember már könnyebben hibázik.)
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Jó lett! Kiváncsian várom az eredményeket!! Milyen vastag az üveg rajta?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
4mm-es az üveg, nem akartam azon spórolni, ha már nem edzett az üveg akkor legalább ne legyen túl vékony. A 3-a sem lett volna sokkal olcsóbb, igaz hogy kicsit könnyebb is lett volna a kész panel, de azt hiszem ennyi plusz súly még belefér.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Jaja, egyetértek! Egyszer ha "stabilan süt a nap" érdemes lenne lemérni egy cellát üveggel és nélküle, van-e/mennyi a különbség...
Következő: »»   8 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem