Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Teljesen jó, már ha elég neki a teljesítménye, nyilván hegeszteni nem fog tudni róla, meg elektromos sütőt használni sem. Azt kérdezd meg tőle, hogy mi a konkrét elképzelése, mert ha az egész ház elektromos ellátását szeretné vele kiváltani az nem fog menni, még egy 5kW-ossal sem.
Nekem is hasonló van, az egész ház dolgai elmennek róla, nyilván a nagy fogyasztók (sütő, mosógép, szalagfűrész, gyalugép stb) nincsenek rákötve, utóbbiak egyébként is 3 fázisúak. Aztán aki használ már sziget üzemű rendszert egy ideje az előbb utóbb rá fog jönni, hogy nem feltétlenül az inverter lesz a szűk keresztmetszet, de még nem is a napelem, hanem az akkupakk. Abból kellene akkorát venni, ami már biztosan soha nem térülne meg, hogy télen is működhessen a rendszer. Néhány kWh akkupakkal nem lehet napokat áthidalni még akkor sem, ha csak kisebb fogyasztók mennek róla. Én tökéletesen jól ellennék a 3kW-os inverteremmel is, ha lenne hozzá legalább 20-30kWh akkupakk, de nincs. Hálózatról mindegyik tud tölteni, a legolcsóbb, legócskább inverter is. Ha lehet itthon vegye meg, mert ha garanciális probléma van vele akkor jön a szívás ha kínába kell visszaküldeni. Egyébként, igazából csak egyetlen előnye van egy efféle szigetüzemű rendszernek, az, hogy van szünetmentesed ha elmegy az áram, egyébként nem éri meg, sokkal olcsóbb kifizetni a szolgáltatónak a villanyt. Az igazán jó akkupakk megfizethetetlen, de még az ilyen olyan szedett vedett lion meg lifepo amiket mi használunk is drága, és nekem erős a gyanúm, hogy néhány év használat után új állja majd a helyüket. Tehát nem éri meg. Ott "éri" meg ahol a szükség valami oknál fogva törvényt bont mert nincs hálózat (pl. tanya, ahova 20 millióért vinnék oda a villanyt stb.). |
Bejelentkezés
Hirdetés |