Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   248 / 249
(#) Ge Lee válasza bitmixer hozzászólására (») Nov 24, 2024 / 2

Teljesen jó, már ha elég neki a teljesítménye, nyilván hegeszteni nem fog tudni róla, meg elektromos sütőt használni sem. Azt kérdezd meg tőle, hogy mi a konkrét elképzelése, mert ha az egész ház elektromos ellátását szeretné vele kiváltani az nem fog menni, még egy 5kW-ossal sem.
Nekem is hasonló van, az egész ház dolgai elmennek róla, nyilván a nagy fogyasztók (sütő, mosógép, szalagfűrész, gyalugép stb) nincsenek rákötve, utóbbiak egyébként is 3 fázisúak.
Aztán aki használ már sziget üzemű rendszert egy ideje az előbb utóbb rá fog jönni, hogy nem feltétlenül az inverter lesz a szűk keresztmetszet, de még nem is a napelem, hanem az akkupakk. Abból kellene akkorát venni, ami már biztosan soha nem térülne meg, hogy télen is működhessen a rendszer. Néhány kWh akkupakkal nem lehet napokat áthidalni még akkor sem, ha csak kisebb fogyasztók mennek róla. Én tökéletesen jól ellennék a 3kW-os inverteremmel is, ha lenne hozzá legalább 20-30kWh akkupakk, de nincs.
Hálózatról mindegyik tud tölteni, a legolcsóbb, legócskább inverter is. Ha lehet itthon vegye meg, mert ha garanciális probléma van vele akkor jön a szívás ha kínába kell visszaküldeni.

Egyébként, igazából csak egyetlen előnye van egy efféle szigetüzemű rendszernek, az, hogy van szünetmentesed ha elmegy az áram, egyébként nem éri meg, sokkal olcsóbb kifizetni a szolgáltatónak a villanyt. Az igazán jó akkupakk megfizethetetlen, de még az ilyen olyan szedett vedett lion meg lifepo amiket mi használunk is drága, és nekem erős a gyanúm, hogy néhány év használat után új állja majd a helyüket. Tehát nem éri meg. Ott "éri" meg ahol a szükség valami oknál fogva törvényt bont mert nincs hálózat (pl. tanya, ahova 20 millióért vinnék oda a villanyt stb.).
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 24, 2024 /

Szia!
Ehhez;
"Egyé bként, igazából csak egyetlen előnye van egy efféle szigetüzemű rendszernek, az, hogy van szünetmentesed ha elmegy az áram, egyébként nem éri meg, sokkal olcsóbb kifizetni a szolgáltatónak a villanyt. Az igazán jó akkupakk megfizethetetlen,"
A szolgáltatói áram rezsi csökivel; 36Ft/kWh, efelett 70Ft/kWh

Ha sziget üzemű és akkus tárolással -akkor 280Ft/kWh , esetleg még több.
Egy aggregátoros táplálásnál -Pb gázzal - 120Ft/kWh ez akkus tárolással 210Ft/kWh
(#) Villanymozdony válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 24, 2024 /

Teljes mértékben egyetértek, én ezért is vetettem el a szigetüzem ötletét nagyon hamar. Jelenleg egyedül a hálózatra táplálós megoldásnak van értelme. (Ha van hálózat, persze.)
Ilyenkor érdemes elkezdeni számolni: egy szigetüzemű inverter nem sokkal olcsóbb mint egy "rendes", ráadásul az utóbbiak lényegesen 'kultúráltabb' kivitelűek, azaz nincs bennük rettenetesen hangos ventilátor, teljesen zártak, szabadtéren is elhelyezhető akár, stb. Használtan is vannak rendszerengedélyes példányok bőven.
Az ólomakkumulátorok sem olcsók, gyorsan öregszenek, stb. (19. Század óta nem fejlődött lényegesen.) A li ion jobb, de az ára -ma még- nem jön vissza.

Ha van egy hálózatos inverter, akkor ugyan meg kell fizetni az esetleges mérőhelyszabványosítást (ennek érdemes nagyon utána járni, mert nekem egy regisztrált szerelő 600 000-t mondott elsőre, majd ismerős mérnöknek is megmutattam, végül elég volt mérőkezelőablakot tenni rá...) illetve egy tervezőt, majd az ÉV felülvizsgálót. Sok macera, de még mindig nem annyi mint megvenni egy nagyobb akkupakkot.

A további előny, hogy nagyobb villanymotornál, pl. régi klíma sincs semmiféle indítási nehézség, hiszen párhuzamosan megy a hálózattal az inverter.

Hátrány, hogy a betáplált kWh-ért már csak 5 Ft-ot adnak, ami közelebb áll a 0-hoz mint a 36-hoz. (Még mindig nem 0 azért.) Akkor érdemes fogyasztani amikor süt a Nap, de ha jön egy felhő, akkor se áll le az egész mint egy gyenge akkus szigetnél. Arra viszont tökéletes, hogy ne haladja meg (nálam) az évi 2,5 MWh-t, ami felett 70 Ft.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2024
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 25, 2024 / 1

Ezt inkább úgy érdemes számolni, hogy meghibásodásig. Esetemben ez úgy néz ki, hogy kb. fél milla volt az egész, a saját munkámat nem számolom bele, ha mással csináltattam volna akkor ez majdnem a duplája lenne. Termel évente kb. 1000kWh-t. Azért csak ennyit, mert nyáron nem lehet optimálisan kihasználni egy szigetüzemű rendszert. Nem tudom azt megcsinálni, hogy ha délelőtt 11 órakor fel van töltve az akkupakk, akkor nekiállok bekapcsolni mindenféle fogyasztót, tehát egy csomó energia elmegy a semmibe ilyenkor. Tegyük fel, hogy 13 évig működik (biztos nem fog). Ha 500000Ft volt a költségem, és a 13 év alatt termelt 13000kWh-t akkor 500000/13000=38,5Ft-ra jön ki 1kWh.
De ehhez az kell, hogy a 13 év alatt ne hibásodjon meg semmi. Ha abból indulok ki, hogy egy telefonban 4-5 év alatt behal a lion akku, akkor szinte biztos, hogy a Kona cellák sem fognak elmenni 13 évet, de lehet hogy az inverter sem, tehát ettől rosszabb lesz a helyzet. Hogy mennyivel az majd akkor derül ki.
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 25, 2024 / 1

Én meg a betáplálós ötletét vetettem el nagyon gyorsan. Nálunk kb. 60 éves az elektromos rendszer és amíg él az öregem ez nem is fog változni, mert ő az "amíg jó valami addig nem szabad hozzányúlni" elvet vallja. Tehát, itt egy vagyon lenne az engedélyeztetés mert erre senki nem kötne rá, a betáplálóst nem csinálhatom meg magam ami plusz költség, ott van az 5Ft is. Aztán, nekem vannak régi de nagy becsben tartott műszereim amik még 220V-ra készültek, azoknak se mindegy, hogy a falból 227V vagy 242V jön ki. És akkor a betáplálás sem úgy megy már mint az elején, ezt havertól tudom, sok olyan eset van amikor verőfényes napsütésben kimegy, megnézi, és az invertere vagy nem táplál be semmit, vagy csak jelképes 2-300 wattot, mert nem tud a környék többi invertere miatt többet.
Nálam véletlenül, kíváncsiságból, meg hobbiból alakult ez így ahogy, de így utólag nem is bánom, sőt szerintem így a legjobb. Minden nagy fogyasztó menjen a hálózatról mert az terhelhető a kismegszakító koppanásáig, az összes kisebb de állandó fogyasztó meg menjen egy kisebb szigetüzemű rendszerről, akkor is, ha az egész utcában órák óta nincs áram. Tavaly télen volt épp ilyen, egy nagy vihar után annyi hiba volt, hogy itt nálunk 36 óráig nem volt áram. A szolgáltatót már anyázva hivogatták akiknél központi fűtés van mert megfagytak a lakásban.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2024 / 1

Szia!
Igen igy is lehet számolni.....igy már egészen baráti lenne az ár.

Nyáron a klima ,ha van s birja is(inverteres kell ).A napi termelés 80%-t önmagában elfogyasztja .

Vannak alkatrészek aminek az élettartama , korlátos.
Nálam savas akku; 6-8év ,volt régebbi ami 10évet is kibirt.
inverter ,töltő;a 15 évet már elmondhatom. de a legrégebbi 75w-s inverter 1986os --(a riasztót, Fi relét,routert viszi)
Napelem szintén 1986-s, 1998-s is van, de a nagyobbak 2010 óta üzemelnek.
persze van kb 200 000Ft nyi tönkrement eszközöm is (kisérleteztem,jó tanácsokat is elfogadtam ),s igy jártam.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2024
(#) Villanymozdony válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Idézet:
„Napelem szintén 1986-s, 1998-s is van, de a nagyobbak 2010 óta üzemelnek.”

Az jó régi, tudsz mutatni képet az 1986-os napelemről + az inverterről?
(#) bitmixer válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Mindenkinek kösz az értékes hozzászólást!
A tervek szerint ő csak egy inverteres 3,5 kW-os klímagépet akar róla járatni + max. 150-200 W fogyasztót, úgyhogy tényleg elég lehet neki a 2 kW-os is.
A sok hasznos infoval most nyakon öntöm, döntsön kedve szerint.
(#) Villanymozdony válasza bitmixer hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Ha ésszel használja a klímát, és nem állít be 40 fokban 16-ot, akkor simán vinni fogja. Ha csak pár fokkal állít be kisebb hőmérsékletet, akkor kb. 5-600 W körül fog csak felvenni. Nekem az 1100 W-os orosz ablakklímát is vitte, de nagyon határeset volt. Mint már említettem, ha megjelent egy felhő, leállt.
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 25, 2024 / 1

Szia!
Nagyon szörnyülködni akarsz? Tessék;
(akkor még csak 1,5-3---max 6V akku töltésben gondolkodtak )
A középső és alsó sor a nagyon régi, kiváncsi vagyok meddig működik még.A műanyagja már mállik szét--ennyi év után-a napon ?
(#) Régi motoros válasza bitmixer hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Pont klímát? Értem én, hogy inverteres, na de majd nagy melegben mikor kellene a MAX energia, akkor is elég lesz? És tudom azt is, hogy csúcsban se fogyaszt nagyon 1.5kW felett egy 3.5kW -os inverteres jószág.
Nekem egy sokéves csak On/Off 2.6kW -os klímám van, az pont 1kW villanyt eszik üzem közben.
Na de mikor majd később jön az ötlet, hogy "hát ha már van ingyen áram, de jó lenne ha arról menne még ez is, az is, meg amaz is", akkor szerintem a 2kW gyorsan megrogyik.
Egyébként a 2.2kW az valójában csak 1.8kW mint látható a címkén ezt érdemes figyelembe venni.

Ha már vesz én inkább a 3kW -ost választanám, az még belefér a 24V -os rendszerbe.
Ha muszáj a magyar garancia, akkor meg ott van a hivatalos magyar forgalmazó.
Ha nem szükséges, akkor meg az EU forgalmazótól olcsóbban is megvehető.

Ui.: Természetesen lehet más márka is, én csak azért ajánlottam ezeket, mert EASUN -al indítottál.
(#) Atis57 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Szia!
A klima; pont ez a lényege az inverteres klimának .Ha 3,5kW osból nézzük Induláskor 10 perc-1/2 órán keresztül fel vesz 1,1kW --0,9kW -t . miután lehűtötte a levegőt elkzdi vissza venni a teljesitményét 600W......és lefelé 300Wig (az ujabbak 180Wig is lemennek )S estig/naplementéig igy megy . Persze ez is solk KWh-ra jön ki , de elég olcsón meguszható --mind a két fele .(klima--napelem )Na persze ilyenkor is tartanám a max.félterhelést az inverteren -különben kicsi lessz az élettartama ! Tehát a min. 2000Wból indulnék ki, de inkább a 3500W.+ az akku se elég a 2kWh inkább a 3-4kWh.
A többi?"Na de mikor majd később jön az ötlet, hogy "hát ha már van ingyen áram, de jó lenne ha arról menne még ez is, az is, meg amaz is",

Azt meg vagy előre betervezni --vagy utólag méregdrágán .
(#) bitmixer válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Ő állítja, hogy csak a klímát akarja rákötni. Egyébként napkollektora már van, saját gyártmányú, és amennyire meg tudom ítélni, nem mekkmester minőségű. De lesznek itt más bajok is, mert a tető szabad felülete ÉNY tájolású, és becslés szerint arról 1,2 kWp-nál többet nemigen lehet leszedni.
(#) Atis57 válasza bitmixer hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Szia!

Nem szükséges a tetőre rakni --Talajon,oszlopokon, előtetőként, garázstetőként, akár t"yúkudvari keritésként is" mellék épületen-falon.

Azért jó ha dél felé néz, vagy D -K esetleg D-Ny
Van lehetőség...
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 26, 2024 / 3

Közérdekű információ :-// :-\\

Üdvözletem!

Ajánlom az érdeklődők figyelmébe az alábbi konferencián készült videó megtekintését,
a napelemekkel kapcsolatos degradáció kapcsán, melyet a harmadik előadó 53:15 -től prezentál.

A zöld átállás motorja: Az elektrotechnika fejlesztései a fenntartható fejlődéshez.

Ui.: A mellékelt kép nem az előadásból való.
(#) kendre256 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 26, 2024 1 /

Köszi a linket, nagyon hasznos információk vannak az előadásban!
(#) bitmixer válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

A helyzet kicsit változott, mert a délkeleti oldalra fel tud rakni 4 db napelemet, azokról lejöhet majdnem 2 kW. Nagyon fellelkesült, az invertert már meg is rendelte Ali-ról. Most meg akku témában nyaggat, pedig én sem igazán értek hozzá. 12V LiFePo4 kellene neki, legalább 250 Ah-ban gondolkodik. Ali-n egyetlen többé-kevésbé reményteli ajánlatot találtam, de azzal sem vagyok igazán elégedett. Valakinek van tapasztalata ilyen téren? Megköszönném ha tudnátok ötletet adni...
(#) Villanymozdony válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Lifepo4 elvileg nagyon jó, de sok a gagyi, ami nem tudja a ráírt kapacitást. Mindenképp olyat vegyen, ami komplett 12 V-os, beépített BMS-el. Akár az inverter márkanevével megegyezőt. Ez azért fontos, mert a külön cellákból megépített pakkban ha eltérések vannak, az a BMS ellenére is gondot okoz majd.
12 V inverternél még az probléma, hogy nagyon nagy áramot vesz fel akku oldalon. Nekem is 12 V-os van, igaz nem lifepo4-el, hanem villanyautóból bontott cellákból épített pakkal.
Mindez persze egy betáplálós inverter mellett van, önmagában a szigetüzem nem vált be nálam, de egy jó szünetmentes szerepét betölti.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2024
(#) kendre256 válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Februárban vettem az nkon.nl honlapról 8 db 280Ah-s EVE LiFePo akkumulátort. Akkor 97 euró körül volt az áruk, most ugyanezt 60 euró körül árulják. 24 hónap garanciát adnak rá, számlát küldenek róla. GLS házhoz hozta.
Most nincs nekik raktáron, előrendelést vesznek fel.
Most tervezem, hogy egyenként megmérem az akkumulátoraim kapacitását, hogy mennyivel csökkentek.
Az biztos, hogy sokkal kényelmesebben tölthetők, kisüthetők, mint az ólomakkuk, azokkal teljesen befürödtem.
(#) bitmixer válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Ez nagyon jól hangzik! Ha a tapasztalataid is jók lesznek, akkor buli lehet. Magánban kereshetlek részletesebb infoért? Kösz, üdv!
Ja, az ólmosokkal mi volt a baj?
(#) kendre256 válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Az ólmosokkal az volt a baj, hogy fél-egy év alatt a 100Ah-ból 30Ah körüli lett
(#) Villanymozdony válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Nekem az ólmos indítóakkut 55 Ah-ról közel 0-ra harcolta le kb. 2 hónap alatt. Pedig csak kis dolgok mentek róla.
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Szia!
Ezt hogy tudtátok elérni? Mert a tergoncákba , takaritógépekben is sokáig megy.
Nálam sima DAB inditó akku 6 év alatt 155Ah -ról 105 ig csökkent.

A dátum 26 -október --2018 évból.(ha nem látszana tisztán )

akku erk.jpg

(#) dB_Thunder válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 5, 2024 1 /

Idézet:
„Ezt hogy tudtátok elérni?”

Úgy, hogy nem alkalmas rá!!
Munkaakkunak se a legjobb, cserébe az egyik leg"olcsó"bb.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 5, 2024 / 1

A felépítésük miatt megy hamar tönkre. Targi aksi bírja a nagy áramot hosszú ideig Erre is lett kitalálva. Amíg a kocsi viszont már rövidebb ideig viseli el mert ott pár másodpercre igényelnek nagy áramokat ezt tudja is, de a lassú szivárgó áramokat már nem szereti. Más más technológiai háttér van mögötte hiába savas ólmos aksi. Ha tévednék akkor elnézést mert nekem is annó így magyarázták el.
(#) kendre256 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Ráadásul az enyémeket munkaakkunak árulták... "Olcsó" volt, mert kb. ugyanannyiba került, mint a mostani LiFePo akkuk, és most 6 darab hányódik belőlük a padláson...
(#) Régi motoros hozzászólása Kedd, 23:04 /

LiFePo cellák

Üdv épp most találtam ezt a videót, szögletes LiFePo cellák, ha valaki lát benne fantáziát és bátorságot.
A pakisztániak úgy néz ki már ráharaptak...

Ui.: A csatornán van több videó is, érdemes lehet közülük is szemezgetni.
(#) Bakman válasza Régi motoros hozzászólására (») Kedd, 23:33 /

Mi a pláne ezekben a videókban? Párba belekukkantottam, egyszerű reklámnak tűnik (elmondja a cég nevét és/vagy a weboldaluk a videó leírásában megtalálható).
(#) kendre256 válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 6:31 /

Ugyanilyeneket használok március óta, csak a formájuk más, és 280Ah a kapacitásuk.
Ilyet.
(#) Régi motoros válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 9:24 /

Abban amit linkeltem az ár. Persze még rájön a szállítás áfa vám.
Egyébként csak az, hogy + egyel több beszerzési forrás, ha valakinek ez szükséges szempont.
Következő: »»   248 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem