Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bandpass subwoofer
Hello!
Szeretnék csinálni egy bandpass ládát, és hozzá a megfelelő elektronikát. A láda méreteivel kapcsolatban még nincsenek elképzeléseim, csak annyi hogy egy Somogyi SRP-2530 hangszórót szeretnék benne használni. Erre keresek terveket, tippeket. Melyik láda a jobb, az amin 1 vagy amin 2 reflexcső van? A másik dolog az elektronika. Úgy tervezem, hogy egy előerősitő után bekötök egy subwoofer szűrőt, ami 80Hz-től 300Hz-ig enged át. Ez után következne a végfok. Szerintetek ez igy hogy szólna valamint mit kellene változtatni?
hali
és a 80Hz alatt? azal mi lesz? az i mély hang...az az igazi
amugy itt van egy szürő és teszel rá egy ST151 et
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/subwoofer_-_alul_ateresz...o.html
ST151 az mi akar lenni?
Egy erősitő ha nem tévedek. Erősitőm már van, egy 50W-os, ami 40Hz-től erősit.
ST151 4Ohm 100W
elég olcso jó egyszerü és strapabiró végfok.. de ha nagyobb kell szolj mert van pár jó rajzom..
És a bandpass ládával mi a helyzet, oda milyet ajánlotok? Próbáltam tervezni progival, de 3-4 adat hiányzott, és azok beirása nélkül pedig 130L-es dobozta kaptam ami szerintem kicsit nagy...
Tetye!
Belinkelhetnél pár rajzot nagyobb végfokokról... Csonthülye: szub szűrőt úgy lenne érdemes,hogy kb 120hz-nél vágja meg a jelet ami alatta van az mehet mind a subra, ha 300 és 80hz között szólna nem igazán hallanál sok mélyhangot. Egyébként meg a Bandpass doboz egyik tulajdonsága az,hogy úgy működik mint egy sávszűrő csak egy bizonyos frekisávban dolgozik és hangváltót se nagyon igényel de attól lehet neki rakni
Igen hallottam már róla, hogy a bandpassnak nem kell sávszűrő, de ezzel ellentétben voltak többen is akik javasolták, nem ronthat a minőségen alapon. Esetleg a hangfaltervezésben is kérhetnék segitséget?
A mellékletben feltöltöttem kétfajta bandpass ládát. Ezek között a hangzásban mi a külömbség? Gondolom ha 6-od rendű doboz nagyobb térfogatú lenne.
bocsi de mennem kell melobol haza de majd folytatom..
Köszi az erősitő kapcsolásokat, biztos jók, de nekem azom már van. Már csak a dobozt kell megvalósitani elméletben.
Sztem jobban járnál egy sima reflex dobozzal! Bandpass az nyűgös mivel sal adatai-ra nem igazán lehet alapozni! de ha mindenképpen ragaszkodsz a bandpasshoz akkor 4th-val foglalkoznék annak talán valamivel egyszerűbb a méretezése! Sztem valahonnan keresd meg a Klinglernek a Hangdobozépítés c. könvyét abban találsz méretezési infókat a bandpass dobozodhoz!
Felraknám ide Djvu-ban de sajna most nincs ezen a gépen rajta
Ezzel én nem teljessen értenék egyet ,ha beleszólhatok. Mert ezt így kijelenteni, hogy nem ronthat a minőségen ez azért szerintem nem teljesen így van, mert a szűrővel beiktatsz az áramkörbe egy felesleges fázistolást, és lehet hogy f*szán leszűri meg minden és még jó is lesz, de lehet hogy keszetbeteszel vele a ládának, ugyhogy szerintem csak óvatosan ezzel a kijelentéssel hogy 'nem ronthat a minőségen'.
Egyébként miért nem használtok WinISD-t? Mert ha nem is lehet vele pontosan oldalmagasság és ilyesmi méreteket megadni legalább támpontot ad merre is kell elinduli a ládatervezés irányában, és ha már tudod hogy az adott hangszórónak mire is van szüksége nagyjábol akkor utána már egyszerű kiötleni a pontos méreteket. Ez az én véleményem. Főleg ha még el is olvasod a 'Klinger' könyvet akkor szerintem már tényleg nem okozhat gondot. A könyvet feldaraboltam letölthetitek, remélem működik. hangdobozepites.djvu mellékleteket töröltem, ott a link. szabi83
Mivel lehet ezt a fájlt megnyitni?
Megpróbáltam tervezni egy bandpass dobozt egy Somogyi SRP-2530 hangszóróhoz. Érdekes adatok jöttek ki, mégpedig:
a hanszóró ládája 57L a reflexcső ládája 125L Tehát az egész doboz durván 170L-es lenne. Az kicsit sok nem? Az igaz hogy a hangszóró adatlapján 3 adatot nem találtam meg amit a WinISD-ben ki kellet volna tölteni.
Idézet: „Az kicsit sok nem?” így akkarsz neki állni? sztem inkább ne.. mellesleg nálam is annyi jött ki:nezze:. reflexben 256 liter
Ezek az értékek jók amit kiszámol a progi vagy én rontok el valamit nagyon?
Na sikerült terveznem egy viszonylag jó méretű dobozt egy SBX 2530 hangszóróval.
Hát ha senki semmit nem kommentál akkor csak jó lesz...
Egyébként a kisebb térfogatú részbe kell ugye rakni a reflexcsövet?
igen, oda.
üdv
És a reflex cső mérete az hogy van. Meg tudom választani az átmérőjét és ahhoz állitja a hosszát a program. De minél kisebb az átmérő annál rövidebb?
És mi az a "Vent mach" adat? Milyen érték a jó oda?
így ránézésre azt mondanám, hogy te döntöd el mekkora dobozt akarsz, de az ugy is fog szólni, ha nagyobb a doboz egyértleműen a mélyebb frekvenciák is aktívabbak lesznek, ahogy csökken a méret szerintem ugy növekszik az áteresztett sáv alsó határfrekvenciája is.
Helló Mindeki !
Ebben a hanfalépítős könyvben, ha jól emlékszem nem írnak semmi érdemlegeset a bandpass ládákról. Hogy miért nem használjuk a WinISD-t ?? Mert szerintem rakás xar... ha valaki komoly progit akar akkor ott a JBL Speakershop , vagy az utódjának mondható Bassbox Pro 6. Van kezdőknek való 1szerű program az AJ bandpass. Találtam a neten 1 excel táblázatot ami profin szimulálja a bandpass láda minden paraméterét, Ezeket megtaláljátok a honlapomon.
miért xar? mi a nemjó benne ?
hi
megtudná valaki mondani hogy az MNC cd cone (30cm) mekkora doboz kéne hogy szépen szóljon köszi
van mnc hangfalépítő kiskönyv... gondolom most jó sokat segítettem... ha tudsz szerezz be 1et pl ahol vetted ha boltba vetted
|
Bejelentkezés
Hirdetés |