Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
Lapozás: OK   13 / 50
(#) cimopata válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Úgy néz ki valamelyest javult a helyzet. Most már lehet terhelni De még mindig 0,5-1 Ohm körüli a belső ellenállása.

Próbáltam kisütni kb 2A-árammal a 7Ah-s akkut de azt vettem észre hogy a 6 cellából az egyik nagyon melegszik, de csak az egyik.

Lehet hogy tölteni kellene bele folyadékot? Vagy mi lehet a baj?
(#) ujfalusi válasza cimopata hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Ha melegszik egy cella akkor az sajnos rossz. Azért nem terhelhető. Az akkudat eldobhatod. Persze a gyüjtő helyre.
(#) proli007 válasza bancsi15 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Hello!
Az LM317 adatlapján ott a kapcsolás..
üdv! proli007
(#) griff hozzászólása Szept 5, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Kaptam 2 darab DiaMec akkumulátort.
az egyik DiaMec DM12-4.2 a másik DIAMEC DM12-6.5 azt szeretném megtudni hogy fel tudom e ezeket tölteni a 12 voltos 500mA-es régi alcatel telefon töltőjével vagy a régi ruszki akkutöltőmet használjam inkább?
Előreis köszi
(#) griff hozzászólása Szept 6, 2011 /

Esetleg ha sorba kötök vele annyi ledet mondjuk hogy a kissebbik aksit pont az 1/10ed áramával töltse az úgy megfelelne?
(#) pucuka válasza griff hozzászólására (») Szept 6, 2011 / 1

Miért pont LED -el? Pont az nem alkalmas áram korlátozásra. Inkább egy ellenállást, vagy méginkább egy izzót. De akkor ne felejtsd el, hogy a töltő automata Te vagy, és ne felejtsd időben lekapcsolni.
(#) griff hozzászólása Szept 6, 2011 /

mennyi az az idő?
(#) pucuka válasza griff hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Az Aó kapacitás tizedének megfelelő árammal töltve 14 óra, de a 14,5 V ot a töltés alatt nem szabad túllépni.
A telefon töltőjével minden bizonnyal feltöltheted mind a kettőt, az feltehetően ilyen akkumlátorok töltésére készült. A másik töltőnél be kell állítani a töltő áramot 420, ill. 650 mA -re, és figyelni a töltési végfeszültséget.
(#) secmaxx válasza proli007 hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Ezt hogy érted hogy ne legyen több 13.8 v-nál mert fel nem töltődik az életbe? A diódákon kb,fél volt esik ez nem kell belekalkulálni? Üdv
(#) pucuka válasza secmaxx hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

A hozzászólás nekem íródott, hadd válaszoljak rá.
Az áramkör, nem akkumlátor töltőnek készült, hanem egy egyszerű kapcsolás az akkumlátor szünetmentes használatára.
A helyzet az, hogy a 12 V névleges feszültségű savas ólomakkumlátor kapocsfeszültsége feltöltött állapotban 13,5 -13,8 V. A gázképződés határára szoktak megadni 14,5 - 14,6 V -ot, (azért ez még sok mindentől is függ, pl. környezeti hőmérséklettől, töltőáramtól, az akku életkorától) ez a töltési végfeszültség, így lehet az akkumlátort (majdnem) teljesen feltölteni, ha valóban szükséges a 100% -ot elérni. Ezután a névleges 13,8 V -ot rákapcsolva ún csepptöltéssel kell tovább tölteni. (egyébként ha az akkut leveszed a 14,5 V -ra beállított töltőről, akkor rövid időn belül a kapocsfeszültsége beáll arra a bizonyos 13,6 - 13,8 V körüli feszültségre. Ilyenformán ha csak ezt a feszültséget kapcsolod az akkumlátorra, sohasem, azaz végtelen idő alatt fog feltöltődni 100% ra, de ez szünetmentes esetében nem igazán probléma, mert pl az öregedés folyamán sokkal többet veszít a hatásfokából. A feszültségek szórásából meg láthatod, hogy az a 0.7 V ide oda nem sokat számít, de beállíthatod a táp feszültségét, hogy az akkura pontosan 13,6 V jusson, de nem ettől fog tönkremenni az akku.
(#) secmaxx válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Köszönöm szépen a kimerítő választ. Lenne még egy kérdésem 4darab diamec 12v/20Ah akksit párhuzamosan kapcsolok , szünetmenteshez kiegészítő pakknak hogyan tudnám a legegyszerűbben tölteni ? Van egy smps tápom szabályozható 10-15V ig és 20A-ig terhelhető ,ennek a felhasználásával megtudnám oldani a töltést ? vagy kell még valami hozzá?
(#) Swedhart hozzászólása Szept 6, 2011 /

Sziasztok valakinek van 36v-os töltöröl valami jo egyszerü rajza? Az akku 3db 12v és 10Ah akku lenne.
Trafóm van hozzá.
Elöre is köszi
(#) Swedhart válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Köszi amugy én is ezen gondolkodtam csak valami speciállis csati kellene töltéshez meg jo-e töltés szbályzáshoz LM338k?
(#) McDeath hozzászólása Nov 25, 2011 /

Sziasztok volna egy jó pár (szám szerint 8 darab) 6V-os 12Ah-s Sealed Lead-acid akksim csontra lemerülve. Az akksik egy ups-ben voltak és oda is kellenek majd vissza. Hogyan tudnám feltölteni illetve hogyan érdemes feltölteni őket? Akkutöltőm sajnos nincs. A segítséget előre is köszönöm
(#) Babita hozzászólása Nov 27, 2011 /

Üdv.

Tulajdonképpen nem zselés ,hanem egy felitatott rendszerű akkuról lenne szó,bár ezeket sokan keverik.Az érdekelne,hogy van -e lehetőség a desztillált víz pótlására ezekben az akkukban?
(#) ujfalusi válasza Babita hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Valahogy biztosan fellehet nyitni, de ha ebbe pótolni kell a vizet akkor szerintem nem érdemes kínlódni vele, mert ebből nem párolog, csak ha valamiért a gáz szétnyomta az akkut.
(#) pucuka válasza Babita hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Minden akkumlátor tetején van egy "biztosíték", felrobbanás ellen. Az ilyen akkumlátorokon is van egy gumilapocska, meg egy pici lyuk. Ezt ha megkeresed a cellák tetején, azon keresztül be tudsz juttatni egy injekciós tűvel némi nedvességet a cellába. Természetesen csak óvatosan az adagolással, néha segíthet.
(#) Babita válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Az akkut bár "ki bontottam"
Egy műanyag lap volt rajta amit eltávolítottam és előtűntek a cellák amik apró gumisapkákkal vannak lezárva.A kérdésem inkább a felé irányult
,hogy van-e értelme,mert jártam már úgy ,hogy éveken keresztül állt a polcomon,aztán kellett volna,de le volt merülve.Pedig használva sosem volt.A töltést sem vette fel,csak ha csepegtettem bele vizet csak szerintem túl sok lett,de utána azonnal felvette a töltést.
(#) pucuka válasza Babita hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Hogy van-e értelme, az az akkumlátor állapotától függ. mindenesetre érdemes megpróbálkozni vele, volt hogy eredményes volt, volt hogy nem. A probléma az, hogy nincs semmilyen infó arról, hogy mennyire szulfátosodtak el a lemezek, mennyi még az aktív felület. Mindenesetre az a tény, hogy eltűnt belőle a folyadék azt jelzi, hogy teljesen jó többé sohasem lesz. Végső soron ez is csak egy savas ólom akkumlátor, és ugyanúgy is viselkedik.
(#) Babita válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Köszi szépen.
Megpróbálom aztán,ha végképp nem megy akkor veszek másikat.Csak sajnos mindenképp felitatott rendszerű kell,mert a Yamaha valamiért kitalálta,hogy fektetve rakja be a mociba és a hagyományos nem lenne ez miatt jó nekem.Gondolom ez meg 2x annyiba kerül.Azt hiszem kihúzom vele a telet aztán majd tavasszal.
(#) potyo válasza McDeath hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Mióta vannak lemerülve? Mert ha hosszú ideje, akkor ezeket inkább vidd a megfelelő gyűjtőhelyre, és vegyél helyettük újakat.
(#) somodi91 hozzászólása Dec 7, 2011 /

Üdv!
egy egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok ami nekem még bonyis mivel a szakmát csak most kezdtem suliban...
Szóval kivettem egy e-scooter elektromos rolleről mindkét aksit és ugye mindkettő 12 V , már mind2ő ről levoltak a kábelek csípve mivel már közel 8 éves. hála a 12V-ot mindkettő tartja ! szóval az lenne a kérdésem hogy hogyan kössem össze mindkettőt pólusok szerint? mindkettőnek ugye + és - pólusa van így a +-ot a másik aksi +-ához a - a másik aksi -ához? őszintén megvallva megcsiunáltam hogy autómagnó szóljon az aksiról de ugye lemerül az is így a töltést kell megoldanom és összekell forrasztani őket hogy megkapjam a 24V-ot mivel 24V a töltője!
köszönöm a segítséget!!
(#) proli007 válasza somodi91 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Hello!
Nem! Ha a töltő 24V-os, akkor a két aksit sorba kell kötni. Így a feszültségük összeadódik. Tehát az egyik pozitív pólusát, a másik negatív pólusához kell kötni. A fennmaradó egy egy pólus lesz a "24V-os aksi" két pólusa. Értelem szerűen a pozitív és negatív kivezetéseket használva töltéskor.
Ha a töltés után 12V-os aksiként szeretnéd használni, akkor szétkötöd, és bekötöd az előző leírásod alapján. Vagy is párhuzamosan, ahol pozitív pólusok mennek egymáshoz. A feszültség 12V marad, és az áramok adódnak össze. (Pontosabban az aksi kapacitása lesz a kétszerese.)
Légy oly kedves, továbbiakban használj nagybetűket a mondat elején, mert úgy sokkal olvashatóbb a magyar szöveg.
üdv! proli007
(#) mrbini hozzászólása Dec 12, 2011 /

Üdv Mindenkinek!
Egy egyszerű kérdésem lenne. Ebben a kapcsolásban a két sárga led mire szolgál?
(#) Eticsiga hozzászólása Dec 19, 2011 /

Sziasztok!
Egy 12Ah akksihoz 1A vagy o,6A áram kell? Ez volna való ehhez Bővebben: Link ?
(#) zolika60 válasza Eticsiga hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Általában a kapacitás tizedével töltünk maximum. Ebben az esetben ez 1,2A. Ha ennél kevesebbel töltöd az jó csak a töltés ideje nő annyival amennyivel kisebb árammal töltöd. 0.6A.rel például 20 óra.
(#) Eticsiga hozzászólása Dec 20, 2011 /

Köszi a segítséged!!!
(#) kezdoaudio hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy 12V-os 12Ah zárt akksim. Lenne egy töltőm, amely 12V-tal tudná tölteni. Viszont ha rendesen bekötöm az akksit, és bekapcsolom a legkisebb (1-es) fokozatra, az áramerősség kb 10 A-ig felugrik. Namost azt olvastam, hogy egy 12Ah akksit 1.2 amperrel szabad tölteni.
Feltölthetem ezzel a töltővel, ilyen áramerősség mellett??
A válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza kezdoaudio hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Tegyél sorba az akksival egy 12 V / 10 W -os égőt.
(#) lalibatyo válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Üdv
Más baj lesz ott. Ha tényleg 12 voltos akkuhoz készült az a töltő és polaritáshelyesen van kapcsolva nem lenne szabad a legkisebb fokozaton 10 ampert mérni egy ilyen "játék" akkuval.
Következő: »»   13 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem