Fórum témák
» Több friss téma |
Az általad választott chip 2 db hardveres PWM modullal rendelkezik. Ha ennél több kell, akkor vagy választasz egy másik chip-et vagy megoldod szoftveres úton.
Linket tudnál adni?
Előre is köszi! Az igaz, hogy csak 1 CCP és 1 ECCP modulja van, de a kézikönyvében a PIC16F887-nek miért van az írva, hogy a P1A, P1B, P1C, P1D az PWM kimenet? Elég megtévesztő, ha csak 2-t lehet igazán arra használni.
Szia! Ezek a kimenetek DC motor hídkapcsolású meghajtására használhatók (keress rá a FULL-BRIDGE kifejezésre).
Idézet: Mert ezek tényleg PWM kimenetek. De nem függetlenek, azaz nem lehet külön-külön szabályozni a kitöltési tényezőjüket. Bővebb ismertetésüket lásd az adatlapban! „a PIC16F887-nek miért van az írva, hogy a P1A, P1B, P1C, P1D az PWM kimenet?”
Sziasztok!
Szeretnék kérdezgetni néhány apróságot, amiket nem találtam meg gugli barátom segítségével... Alap felállásom a PIC16F628A, CCS C nyelven, MPLAB fejlesztőkörnyezettel... Kérdéseim meg a következőek: - Melyik portokat tudom megszakításra használni? Azt kiolvastam a lábkiosztásról, hogy az RB0 erre való, de ezen kívül van még ilyen láb? - Valamint ezt milyen "#int_xxx" elöljáróval tudom meghívni? - Illetve, hogy a CCP1-et hogy tudom normálisan beállítani? A válaszokat előre is köszönöm! Akár egy magyar nyelvű, vagy könnyen érthető angol nelvű leírás is megfelelne ezekre...
A PIC IT leirasokat a DS40044D.PDF doksi 107. oldalatol talalod meg. A 107. oldaltol leir minden IT forrast.
A CCS-C helpjeben eleg boven (mintakkal) le van irva az INT_XXX forrasok kezelese. A CCS-C mintapeldakban is talalhato ilyen pelda. A CCP modul hasznalatara szinten talalsz peldat a help-ben. MPLAB alatt a CCS help elerheto a "Build All" ikon melletti kerdojelre kattintassal.
Köszönöm!
A helpben megtaláltam elég sok mindent, amit még kérdeztem volna!
Milyen help-ben?
A CCS help-ben... MPLAB-ban...
Sziasztok! Van itthon egy pic18f2550-es IC-m. Szeretnek belőle késziteni egy volt és ampermérőt egy 16x2 lcd használatával, mivel láttam hogy elég egyszeű programozni ezt a pic-et. Lehetséges evel a pic-el? Esetleg tudtok valami kapcsolást vagy programot hozzá? Kezdő vagyok még ezen a téren.
Sziasztok!
Mplab x-ben szeretnék uart kommunikációt létrehozni egy 16F1937-el, küldeni tudok, de amikor fogadni kéne akkor megáll mint a szög. Valaki látott már ilyen hibát?
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy a programom a writeCommand() fv.-nél kiakad... Pontosabban nem fut tovább...
Namost, a PORTA<0:3>-on van az LCD DB<4:7>-e, az RS vonal az az RA6, és az E az pedig az RA7... A hiba leírása a következő: A 47. és az 50. sor között kiadom az LCD-nek, hogy váltson át 4 bites üzemmódba, utána várom a felhasználó (azaz az ujjam) beavatkozását (50. sor), és mikor a writeCommand() fv.-hez (51. sor) ér a program, valami misztikus történik, és nem érkezik el a végrehajtás a következő wait() fv.-hez (52. sor)... Egy kis segítséget szeretnék kérni a a problémámra... Köszönöm!
Kommenteld ki a 31. sort. Mivel az IT kezelo fvenyed ures, ott elakad.
Köszi! Megvan, de még mindig randomra áll be az LCD indításkor, mert vagy egysoros, vagy kétsoros, vagy kiírja az 'A' betűket, vagy nem...
Megvan, a megvalósító mechanizmus volt a hibás...
Meló után felrakom a jót, ha érdekel valakit! További szép napot!
Üdv Mindenkinek
Egy kis segítséget szeretnék kérni. asm-el szeretnék megszakítást programozni. A progit megírtam, de hiba miatt nem fordítja le. Az ORG 0x004 cím nem tetszik neki. csak ezt írja hibának más gond nincs, de nem értem mi a gond. Ezt írja: Executing: "C:\Program Files\Microchip\MPASM Suite\mplink.exe" /p16F887 "adc.o" /u_DEBUG /z__MPLAB_BUILD=1 /z__MPLAB_DEBUG=1 /o"adc.asm.cof" /M"adc.asm.map" /W MPLINK 4.43, Linker Device Database Version 1.9 Copyright (c) 1998-2011 Microchip Technology Inc. Error - section '.org_1' can not fit the absolute section. Section '.org_1' start=0x00000004, length=0x00000a1e Errors : 1 Link step failed. ---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `C:\Users\andras\Documents\ASM\repkond2\adc.asm.mcp' failed. Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.46, mplink.exe v4.44, mplib.exe v4.44 Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Thu Aug 29 21:12:58 2013 ---------------------------------------------------------------------- BUILD FAILED Előre is köszönöm.
Valahol már definiáltál valamit arra címre. A programot látva több segítséget tudunk adni.
Sziasztok!
Vettem még régen egy Pickit2-t egy demo boarddal, amin egy 16F887 volt. Szépen programozgattam, ment is minden, de a mostani projekthez elfogyott a RAM. Így lecseréltem a chipet egy 18F46K80-ra. Programozó fájlját frissítettem, így felismeri. Írtam egy progit, ami PORTA-n egy ledet kivillantana. De nem teszi. Belső OSC-ot használnék, 8Mhz-re konfigolva. A Vcap-ra rátettem egy akkora kondit, mint ami Vdd és Vss közt van. Mást nem piszkáltam. Programozás megy, verify ok. A kód:
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
Szia! A config biteket hogy állítottad?
A 18-asoknál ne PORTA, hanem LATA-t használj ha írni akarod a portot. Persze ez nem csak az A-ra igaz.
Konfig:
Köszi a tippet! LAT-al is próbáltam előtte, nem ment. Próbáltam így is, így se. Konfigot átfutom én is még egyszer. Az egész hosszan van leírva. Amúgy MikroC-t használok, a progiban legördülősből lehet választani, de ezt írja ki a végén, amit bemásoltam. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
Idézet: Itt inkább a hosszával van probléma. A linker állomány (16f887_g.lkr) szerint a kódlapok 0x07ff méretűek, tehát nem fér bele 0xa1e hosszú kód. „Error - section '.org_1' can not fit the absolute section. Section '.org_1' start=0x00000004, length=0x00000a1e”
A megoldás a topic tetején volt. Kérek egy fekete pontot. A 16F887-es demopanelen az MCLR láb nem volt felhúzva. De az úgy működött. Most felhúztam, így megy ezzel a piccel is.
Idézet: Ez pontosan mit jelent? Az adatlap szerint 10 µF "low-ESR" (< 5 Ohm ) kerámia vagy tantál elko kell a VCAP lábra. „A Vcap-ra rátettem egy akkora kondit, mint ami Vdd és Vss közt van.” A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
Hello!
A következő projekthez kellene egy kis segítség. Elsődlegesen ki kellene választanom a megfelelő PIC-et. Hosszú project lesz, de a kiválasztáshoz ugye a későbbi feladatok is kellenek. Megvalósítandó: Eleinte: - Van kb 25 digit bemenet, de legyen inkább 30. - Lesz egy 4x20 karakteres LCD kijelző vezérelve. - RTC óra. - A bemenetek et fogja figyelni a program, és kiirni az aktuális fázist az LCD-re. Illetve a bemeneteknek billentyűzet funksiója is lesz, 3 váltó gomb segítségével ASCII (később esetleg bővített karakterbevitel) Később megvalósítandó: - USB kommunikáció. Master oldalit is tudjon (pendrive). - WIFI és/vagy ethernet. - Text fájlok tárolása, tehát kell valami memóriabővítés, erre SPI, I2C portok kellenek. - bemenetekkel kb megegyező kimenet. - DFC77 modul. Szóval ez egy vezérlődoboz lenne, ami kijelezné, a megnyomott gombok függvényében éppen hol tart egy aktuális vezérelt fázis,(Megnyomott gombok motorok sebességét jelentik egy gépen, mérni nem kell , meghatározottl.)kiegészítve az aktuális idővel, esetleg meddig rartott az előző ha megnyomnak egy ujabb gombot.Később ezeket nemcsak az LCD-re hanem maradandó memóriában is el kellene tárolni, másolni pendrive és memória között. Még később hálózati kommunikációval másolni ide-oda. Legvégül a memóriába másolt adatokkal kellene a bemenetekkel megegyező kimenetet vezérelgetni. Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom. Szóval a kiválasztásban kéne most egy kis segítség. A digitális ki-bemenetek száma nem nagyon meghatározó, mert kódoló/dekódolóval csökkenthető, bár a többi feladathoz úgyis olyan PIC kell aminek van bőven lába. Amit nem tudok eldönteni, hogy szabad-e minden egyebet a PIC-re bízni,(USB,óra,ethernet..) vagy inkább mindhez egy arra a feladatra kitenyésztett állatot kéne rábiggyeszteni és mellé egy sok I2C és SPI-vel rendelkező PIC-et odarakni. Ja és jó lenne ha max. TQFP64 lenne, mert azzal még elboldogulok nyák és forrasztás terén, a TQFP100 már sztem igencsak necces. Én egy 32 bitex MX6-os PIC-re gondoltam. Mi a véleményetek?
Hali mindenkinek!
Egy projektem során belefutottam abba a problémába, hogy egy Pic-et kellene 18-24V közötti feszültségre illesztenem, illetve csak a kimenetét elsősorban. tehát egy ttl áramkörhöz szeretnék 24v-os kimenetet, lehetőleg nem tranzisztorral. 1.8-3-5v -os levelshiftereket találtam, de nagyobb feszültségűt sajnos nem. Mellékeltem egy képet, ahol ez a probléma egy fet-el van áthidalva, de konkrétan 3.3-5v között. Működhet ez 5-24v között is? Sajnos nincsenek itthon fetek, nemtudok kísérletezni. A válaszokat előre is köszönöm!
A kezdő topikba kicsit túl ambíciózus ez a projekt!
Idézet: Én biztosan nem úgy csinálnám. Pl. a ~$20 TP-Link WR-703N kapásból tudja az Ethernet, WiFi és USB host kezelését, akkor minek kínlódni vele? „Amit nem tudok eldönteni, hogy szabad-e minden egyebet a PIC-re bízni..” Idézet: Az USB pendrive helyett talán egyszerűbb SD kártyát kezelni.„Később ezeket nemcsak az LCD-re hanem maradandó memóriában is el kellene tárolni, másolni pendrive és memória között.” Idézet: Arra is gondolni kell, hogy az USB, Ethernet, fájlkezelés feladatait milyen oprenszer (RTOS) és middleware komponensek (TCP-IP, FAT-FS, USB könyvtárak) fogják majd lekezelni? Érdemes megnézni például az AN1264 alkalmazási mintapéldát. „Én egy 32 bitex MX6-os PIC-re gondoltam.”
Valóban ambíciózus, de hát így halad előre az emberiség
A köv kérdést majd a haladó topicba intézem. És ezt a routert ethernettel kötnéd a pichez? A hálózati kommunikáció valóban jobb lenne így, de az usb-t nem macerás így megoldani? Ami az SD kártyát illeti, tudom, hogy egyszerűbb kezelni, de a pendrive meg jobban felhasználóbarát, bedugod meg kihúzod. Ismerős metódus Majd átnézem az alkalmazási példákat mindenképpen ha odajutok, mostanában folyton a netet túrom információkat kutatva.
Ha csak kimenet kell, miért nem jó a tranzisztor ( vagy a vele hasonlóan bekötött FET) ?
Lehet invertál, de ha a mikrovezérlő a kimenet egyszerűen fordítva vezérled. Idézet: jaj, dehogy! UART (a PCB-n elérhető) vagy USB (utóbbi esetben szükség lesz egy USB HUB-ra is, hogy a pendrive számára is maradjon lyuk). Ez esetben a PIC csak a nyomógombokat és az LCD-t kezelné, az alkalmazás a routeren futna (OpenWRT alatt). „És ezt a routert ethernettel kötnéd a pichez?” |
Bejelentkezés
Hirdetés |