Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   8 / 138
(#) nedudgi válasza Kovabe hozzászólására (») Máj 17, 2016 /

(#) Kovabe válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Gyöztél
(#) icserny hozzászólása Máj 18, 2016 /

Szép a 2 mm-es tüskesor, csak legyen mibe beledugni...
Az ESP modult én inkább egy 2.54 mm-es raszterű univerzális nyákkal házasítanám össze, amelybe 2.5 mm-es tüskesort tennék, hogy a dugaszolós próbapanelbe illeszkedjen.
(#) nedudgi válasza icserny hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Igen, ez a gond ezzel a modullal. Egy átmeneti panel kell hozzá.
Nem is egészséges keverni a 2mm és 2,54(2,5) raszterű alkatrészeket. A 2mm raszteres elemek végleges verzióban, kész nyákon használhatók, de a belövésre inkább a 2,54 ajánlott. Ez az én véleményem.
(#) t0bi hozzászólása Máj 18, 2016 /

Még mielőtt ez a topik átszublimálna a tüskesor témába, lenne egy tiszteletteljes kérdésem. Tudja-e valaki, hogyan kell használni a Watchdog timert ESP8266.ban?
Készítettem egy wifi relé kapcsolót (lámpához, miegyébhez), ESP-01, pici táp, solid state relé, egy kis adapter dobozába elfért. Jól működik aREST kiszolgálóval, de néha lefagy, ilyenkor ki kell húzni és újra bedugni, oszt akkor megint jó egy darabig.
Bővebben: Link

A kommentek között szerepel ilyen típusú hiba és megoldásnak a WDT-t ajánlják.
Ennyi lenne a kód, Ardunio IDE használatával. Mit kellene változtatni, hogy legyen benne WDT és ha lefagy a program, akkor csak indítsa újra?
  1. // Relay control using the ESP8266 WiFi chip
  2.  
  3. // Import required libraries
  4. #include <ESP8266WiFi.h>
  5. #include <aREST.h>
  6. #include <aREST_UI.h>
  7.  
  8. // Create aREST instance
  9. aREST_UI rest = aREST_UI();
  10.  
  11. // WiFi parameters
  12. const char* ssid = "your_wifi_ssid_name";
  13. const char* password = "your_wifi_password";
  14.  
  15. // The port to listen for incoming TCP connections
  16. #define LISTEN_PORT           80
  17.  
  18. // Create an instance of the server
  19. WiFiServer server(LISTEN_PORT);
  20. void setup(void)
  21. {  
  22.   // Start Serial
  23.   Serial.begin(115200);
  24.  
  25.   // Create UI
  26.   rest.title("Relay Control");
  27.   rest.button(5);
  28.    
  29.   // Give name and ID to device
  30.   rest.set_id("1");
  31.   rest.set_name("esp8266");
  32.  
  33.   // Connect to WiFi
  34.   WiFi.begin(ssid, password);
  35.   while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
  36.     delay(500);
  37.     Serial.print(".");
  38.   }
  39.   Serial.println("");
  40.   Serial.println("WiFi connected");
  41.  
  42.   // Start the server
  43.   server.begin();
  44.   Serial.println("Server started");
  45.  
  46.   // Print the IP address
  47.   Serial.println(WiFi.localIP());
  48.  
  49. }
  50.  
  51. void loop() {
  52.  
  53.   // Handle REST calls
  54.   WiFiClient client = server.available();
  55.   if (!client) {
  56.     return;
  57.   }
  58.   while(!client.available()){
  59.     delay(1);
  60.   }
  61.   rest.handle(client);
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
(#) dokidoki válasza t0bi hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Sajnos a WDT témában nem tudok segíteni. De egy sejtésem okán kérdezem: Biztos az, hogy a program fagy le az ESP-ben? Vagy a jelenség az, hogy egyszerűen elveszti a kapcsolatot a routerrel? Ezért nem hozzáférhető, illetve nem reagál a hálózaton érkező parancsra.
Én még nem merültem bele, jobban ebbe a témába, nem sokat értek a programozáshoz meg ilyesmihez. Csak kipróbálok ezt-azt. Írtam régebben, hogy volt vacakolás ZTE modemrouterrel, de a DLINK visszarakása megoldotta a jelenséget, és hónapok óta hiba nélkül futnak. De valójában hol és micsoda jellegű ennek a jelenségnek az oka, erre nem derült fény.
(#) t0bi válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

A hiba pontosabban az, hogy egyszer csak leakad a routerről, a router DHCP listáján már nem jelenik meg. Újraindítás után (ki-be kapcsolás, vagy reset) megint jó, megy egy darabig.
A WDT tudna segíteni, ha nézné, hogy van-e kapcsolat a routerrel, ha nincs, (mindegy, hogy miért) akkor reset. Tehát mindegy lenne, mi a hiba oka, mindegy, hogy a router, vagy az ESP8266 hibája, reset után vígan menne tovább.

Igen akkor ugyanaz a jelenség mint nálam. Egy próbát még megérne ha DHCP helyet magának az eszköznek fix IP-t állítanál be (ESP-n belül). Egyrészt hátha, másrészt előfordul, hogy a routerek egyszer csak újraosztják az IP-t csak másképp, és lehet nézegetni a router dhcp listáját vajon hová kerültek az eszközök.
(#) t0bi válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

MIndig ellenőrizni szoktam a DHCP címet, eddig nem változott.
Idézet:
„Egy próbát még megérne ha DHCP helyet magának az eszköznek fix IP-t állítanál be (ESP-n belül).”
Ezt hogy gondolod, hogy kellene csinálni?

Az esp8266wifi.h -t nézegetve lehet, hogy találsz lehetőséget statikus IP használatára
(#) t0bi válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Na, most már ezt is tudom: be kell illeszteni a fenti kód 7-8. sora közé:
  1. IPAddress ip(192,168,0,xx); // xx helyére, ahová tenni akarod
  2. IPAddress gateway(192,168,0,1);
  3. IPAddress subnet(255,255,255,0);
és akkor fix IP címen dolgzik (a DHCP listában ilyenkor nem szerepel)
Csak a Watchdog Timert kell még megismernem, de most megpróbálom először a két lámpás módszert
(#) t0bi válasza t0bi hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Ha jól láttam a neten, a Watchdog timer kezelése az ESP8266 esetén elég egyszerű. Szerintetek elégséges ez így:
  1. void setup(void)
  2. {
  3. ESP.wdtDisable()
  4. .................................
  5. ESP.wdtEnable(2)
  6. }
Még csak pár órája használom így, eddig nem állt le
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
(#) kapcsrajz válasza t0bi hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Szia !
Mást nem kell módosítani a kódban ?
IPAddress ip(192,168,1,101);
IPAddress gateway(192,168,1,254);
IPAddress subnet(255,255,255,0) ;

Nálam ezek a beállítások, a 7 és 8 sor közé szúrtam be ahogy írtad.
DHCP - vel tökéletesen megy, de én is fix IP címmel szeretném használni.
De sajnos nem megy fel a hálózatra, router sem látja.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
(#) Bakman válasza kapcsrajz hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Valószínűleg a Gateway cím nem jó, ott a Router LAN oldali IP címét add meg. Vagy, hagyd DHCP-n és a Router-ben adj neki fix IP címet (Address Reservation).
(#) kapcsrajz válasza Bakman hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Az átjárónak biztos ,hogy jó az IP címe. Ahogy mondtad úgy is működik , mac address szerint kap "fix" ip címet. Csak ez a megoldás jobban tetszik, mert a routert nem kell külön konfigolnom.
Na még próbálkozok vele.
(#) t0bi válasza kapcsrajz hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Helló! Nem tudom, mi lehet a hiba, nekem ment egyből a fix IP címmel. Ahogy Bakman írta, ellenőrizd le még egyszer a gateway IP címét, változtasd meg az IPAddress ip(...) címet, írd át a vesszőket pontokra, állítsd le az egyéb (MAC) szerinti fix IP címeket.
Aztán nézd át a 1941903 sz. hozzászólásban levő kódot, jó-e az ssid és a password. Ha e nélkül a három sor nélkül működött, akkor valami nagyon egyszerű triviális hiba lehet, amire nem is gondol az ember
(#) vagnerjazon válasza t0bi hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Sziasztok!
Nem lehet, hogy a fixre beállított IP-t már kiosztotta a DHCP korábban másnak, és ezért nem kapja meg az ESP? (Csak egy ötlet, nem nagyon vagyok otthon a témában.)
(#) sirály12 válasza kapcsrajz hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

A kód jó, de nem oda kell tenni, hanem a wifi.begin után, legalábbis nekem ott jól működik.

WiFi.begin(ssid, password);
IPAddress ip(192,168,1,22);
IPAddress gateway(192,168,1,1);
IPAddress subnet(255,255,255,0);
WiFi.config(ip, gateway, subnet);

Ez így nálam jó.
És vesszővel kell írni.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2016
(#) kapcsrajz válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 22, 2016 /

Kipróbáltam, (természetesen az én hálózati adataimmal) és így működik. Köszi. Már csak azt nem értem, hogyha másnál ment az előző verzió, nekem miért nem működött. De a lényeg ,hogy így végre úgy működik ahogy szerettem volna.
(#) sirály12 hozzászólása Máj 22, 2016 /

Én is kérdeznék.
Nincs valakinek olyan tcpkliens kódja, ami tcp szerverre tud csatlakozni és a kapcsolatot nem zárja le küldés után? Mert válasz is menne.
(#) usane hozzászólása Máj 23, 2016 /

Sziasztok. Nem találtam a doksijában sehol, de lehet, hogy csak átszaladtam felette. Ez a modul fogad el AT parancsot wifin keresztül, vagy csak a soros porton?

szerk: Így ble gondolva, hülye kérdés volt, de hátha.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
(#) icserny válasza usane hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

AT parancsot természetesen a soros porton... ha olyan firmware van beletöltve.
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Értem. Kicsit jobban beleolvastam az adatlapjába közben, már rájöttem, hogy kell rá kötnöm egy uC-t. Az saját firmverével nem tudom megvalósítani amit akarok.

NodeMCU firmware-rel sem? Igaz, kicsit bele kell szagolni a Lua nyelv szépségeibe...

Azt még nem tudom, beleszagolok, ha lesz időm.
Azt szeretném elérni, hogy wifin tudjam módosítani a hálózati beállításait(ssid, jelszó). Ha ezt csak soros porton kezeli akkor ki kell olvasnom a wifin jött adatokból és visszaírnom a soros porton. Nem tudom a Node firmware meg tudja e oldani másképpen.

Idézet:
„Azt szeretném elérni, hogy wifin tudjam módosítani a hálózati beállításait(ssid, jelszó).”
Ez felveti a "Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?" problémát. Ha már WiFin tudsz kapcsolódni, akkor kicsit késő megadni a hálózati beállításokat, nemde?

NodeMcu esetén számítógéppel terminálként kapcsolódva (USB-Soros átalakítón keresztül) matatható az eszköz. Az SSID/PW páros pl. beírható egy inicializáló fájlba, amit az automatikusan induló program felhasznál. Én nem csináltam még ilyet, nálam egyelőre fix azonosítók vannak.
(#) dokidoki válasza usane hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Használj kettő ESP-t, amit uart-on összekötsz. Ebből az egyik lehet épp kész: ESP-LINK A másikat meg ezen keresztül bizgeted.

Miért lenne késő ha hálózatot akarok váltani és ehhez nem szeretnék az általad említett tyúk belével hozzácsatlakozni. Tegyük fel alapból hostként indul. Rácsatlakozok wifin pl. telefonnal. Beállítom, hogy neki mire kellene csatlakozni, és elmentem, és utána ujracsatlakozás vagy reboot. A kérdés, hogy a wifin jött adatból tudja-e a saját ROMját vagy flash-ét írni.

dokidoki: Ez is lehet egy megoldás, de ezt szeretném elkerülni.

Hétvégén lehet, hogy nekiesek alaposán átnézem a témát.
(#) dokidoki válasza usane hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Amit említettem ESP-Link megoldást, az valójában ilyen. Miután feltetted az esp modulra az esp-link firmwaret, az indulásképpen AP módban indul. Ekkor tudsz hozzá csatlakozni telefonnal vagy pc-vel, és a wifi részt megnyitva belistázza a látható AP-ket. Választhatsz közülük és csatlakozik is, ha helyes volt a jelszó. De ekkor átvált kliens módba, és ha olyan hálózathoz csatlakoztál amihez valójában közvetlenül nem férsz hozzá akkor majdnem elvesztetted. Illetve akkor neked is oda kell átcsatlakozni, és megkeresni az esp-linket. Vagy még előtte át kell kapcsolni AP+STA módba, ekkor talán megtartja az alaphozzáférést. Mellette úgy láttam, hogy egy fórumtárs már magas szinten míveli az esp-link firmware módosítást, mert új linket - konfigoldalt is lehet már hozzá csatolni.
Ahogy nézem tudja saját magát is flash-elni: Bővebben: Link
(#) usane válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Mint mondtam elkerülném a dupla modul használatát ha nem tudja egy modul önmagában megoldani akkor inkább mikrovezérlőt raknék rá, de mivel ez nem egy drága modul megfontolom, lehet, hogy egyszerűbb lesz. A linket nagyon köszönöm, nagy segítség lesz, bár ha jól látom arduinohoz készült a library én meg PIC-et akarok rá akasztani, de majd átírom az nem gond.
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   8 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem