Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2827 / 3982
(#) zombee válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Szia!
Itt lenne a szkóp-ábra a fázishasított jelről az áramcsatoló után mérve. Ennél az ábránál 12.65A RMS-t írt, a szkóp egyébként KEYSIGHT gyártmányú. És sajnos nem az enyém...

Nekem csak egy ötletem van a méréshez: a nagyfesz oldalon söntellenállás+adc, és a mérési eredményt optocsatolón küldené át a mikrovezérlő oldalára. A hall-effektes "kompakt" IC-ket inkább kerülném.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016

scope_.PNG

(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Most jött az infó, kicsit kiegészíteném:
Az oszcilloszkópra "aktív áramváltó" csatlakozik, azaz hall-effektes lakatfogó, beépített elemmel...
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
(#) teszti hozzászólása Júl 26, 2016 /

Sziasztok!

Egy kb. 10X10X5cm műanyag dobozba akarok ventilátort tenni, úgy hogy lyukakat fúrok két oldalra, és az egyik oldalra kerül a venti. Hogyan lenne jobb, ha kivelé vagy befelé fújná a levegőt?
(#) zombee válasza teszti hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Alkalmazástól, belső elrendezéstől és környezettől függ. Az esetek 90 százalékában (nagy gépeknél is) inkább kifelé. Valószínűleg azért hogy a ventilátornál ne szippantson be dolgokat. Poros környezetben befelé, hogy a ventilátor(ok)nál lehessen elhelyezni a porszűrő pamacsot.
(#) Gafly válasza teszti hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Idézet:
„Egy kb. 10X10X5cm műanyag dobozba akarok ventilátort tenni,”

Számomra az a kérdés, hogy ekkora dobozba mit akarsz építeni, amit ventilátorral kell hűteni
- Ha tudod hogy "fűt mint állat", akkor nem jó a tervezés
- Ha tudod ennyi a helyed, és kötelező "fűtés", akkor nem jó a tervezés
- Ha beszív egy "pormacskát a röhejes venti" és leég a ház, akkor "nem volt jó a tervezés".
De nem értek hozzá...
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Gyárilag is létezik pár olyan berendezés, amiben van ventilátor, mert így tervezték meg, plusz 10 kg hűtőbordát megspórólva.
(#) Lezli46 hozzászólása Júl 27, 2016 /

Segitség.Kondi Polaritás!

alig merem megkérdezni tudos forumozóktól.., de a rajzon taláható elektrolit kondinál melyik a pozitv és melyika negativ oldal???

Köszi és üdv
Lezli
(#) qvasz2 válasza Lezli46 hozzászólására (») Júl 27, 2016 1 /

Talánn a googgle tudhatja, ha te nem :Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza Lezli46 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

A rajzon látható bekeretezett kondenzátorok nem elkók, ekkora kapacitást nem gyártanak ilyen tehnológiával.
(#) Zyon123nk hozzászólása Júl 27, 2016 /

Utp kábelnek a csatlakozóját hogy lehet rátenni a kábelre?

Nincs hozzá való speckó fogom, de menyibe kerülne az ilyen, hol lehet kapni?
Egyszeri alkalomra nem szeretnék ilyenre költeni. Nincs valami egyszerű, de szakszerű megoldás?

És ha mondjuk egy rövidebb utp kábelről levágom a csatlakozott úgy hogy még logjanak belőle vezetékek és nyáklapon maratnák neki egy vastagabb vezető sávot aztán a kábelt és a csatlakozót ott forrasztanám össze? Lenne jelentős bitt veszteségek?
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
(#) cupika97 válasza Zyon123nk hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Ha csak simán összeforrasztod a 8 kábelt (100 megához 4 is elég) fog működni. Kripelő fogó nem oly drága, és bármikor jól jön az életben.
(#) RoliNyh válasza Zyon123nk hozzászólására (») Júl 27, 2016 1 /

Lapos csavarhúzóval szépen be lehet ütni kalapáccsal (csak érzéssel) minden érre egyesével az érintkezőket, és a rögzítő műanyagot is a végén...

Nem kell azt forrasztgatni meg hasonlók, az csak kókányolás már...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 27, 2016 / 1

Idézet:
„Lapos csavarhúzóval szépen be lehet ütni... ...Nem kell azt forrasztgatni meg hasonlók, az csak kókányolás”
(#) granpa válasza Lezli46 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Ez a rajzjelölés kissé hibás, nem elektrolitok, nincs polaritásuk, de ha mégis olyan kondi kerül a kezedbe, amelyiknek egyik végén csík van; az a 'hideg' (külső) oldala, az menjen a föld (GND) felé. Nagy frekinél (sebességnél) állítólag számít; fólia kondiknál szokás megjelölni a föld felé néző véget.
(#) Zyon123nk válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

elkészült és végig is vezetékeztem már a házat és működik.
úgy tünik akkor hogy ,,kokányoltam" köszi a válaszokat
(#) tbarath válasza Gj hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

"A nyugtázás híján elküldött újabb jelzés előtti várakozási idő pedig random lenne, hogy ha egyszerre akarnak ketten küldeni eseményt, akkor előbb-utóbb valamelyiknek ez sikerüljön és hagyja abba a küldözgetést."

Szerintem ez legyen egy növekvő random, azaz előbb random(10), ha ismét ütközés van akkor random(20), stb.
Én egyébként tennék bele egy "heartbeat" dolgot is, azaz a mellékek X időnként mindenképpen belejelentkeznének a központnak, hogy az esetleges hibákat könnyen fel lehessen fedezni.
(#) tbarath válasza norbert1980 hozzászólására (») Júl 27, 2016 3 /

"Már ne haragudj,de miről beszélsz??"

Arról amit csinálsz. (Amúgy írásjel után szóköz, köszönöm...)

"Hogyan lehetne bárkit is elvakítani 4 darab leddel"

Elég könnyen, egy darab leddel is el lehet bárkit vakítani.

"ami ráadásul nem közvetlenül világít ki a fényszóróból hanem egy műanyag fényvezetőn törik meg a fény,így válik láthatóvá."

Ami nyilván úgy van megtervezve hogy akkor is jól működjön, ha józsikának épp 1 mm-el arrébb vagy 5 fokkal csálébban sikerül beforrasztania azt a ledet...

"Ki beszélt itt xenonról???4 darab 30 forintos ledet kell kiváltani.Ha sikerül a megtakarítás közel 40000ft."

A "barkács-xenon" a hozzád hasonló olcsójánosok megoldása, mert ugye a gyári drága, de valami azért legyen olcsón. A szabályok betartása, a közlekedés biztonsága pedig senkit se érdekel, mert néhány tízezret meg lehet spórolni.

"Szerintem az lenne a hülyeség ha nem próbálnám meg.
Hozzáteszem a dologhoz azt is,hogy nem az okoskodásodra voltam kíváncsi,hanem a ledekhez cseréjéhez szükséges információkra.Ezt egy fórumtársnak köszönhetően meg is kaptam."

Hozzáteszem: miattad és a hozzád hasonlók miatt van az utakon annyi balesetveszélyes jármű az utakon. Amivel nem is lenne semmi baj ha a magadfajták csak magukat veszélyeztetnék, de sajnos messze nem ez a helyzet.
Én nem kívánom neked, hogy te vagy valamelyik szeretted sérüljön meg azért az utakon, mert egy hozzád hasonló mentalitású valaki úgy gondolta, hogy spórol egy kicst a féken, a gumin vagy akár a világításon. Pont annyira nem, mint ahogy az én szeretteimnek se. Viszont azt szeretném, hogy tűnjetek el az utakról. A közlekedés veszélyes üzem, önmagában is, semmi szükség nincs arra hogy fillér...eskedők még veszélyesebbé tegyék, csak mert így meg tudják spórolni száz fagyi árát...
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 28, 2016 / 2

Szerintem nem érdemes egymás torkát virtuálisan elvágni. Nekem van gyári menetfény ledem az autón és messze áll az elvakítástól. Egy kis józan ésszel be lehet szépen úgy állítani a szögét, hogy jó irányba álljon. Egy rosszul beállított fényszóró, vagy egy kintfelejtett távfény is lehet veszélyes. pedig az csak egy mozdulat. Ne is beszéljek a BMW-kből és a Mercedes típusú autókból kifelejtett indexkarról, vagy éppen az Opelekből hiányzó gázpedálokról. Mindegyik éppolyan veszélyforrás. Ha egy sima fal előtt beállítja a ledeket és a fényszórót - akár még jó is lehetne. Nagyobb probléma, hogy egyszerűen tiltott. Azaz jó nagy bírságra számíthat. Már párszor ki lett tárgyalva itt is a "Knight Rider futófény" témában. Pedig az csak piros led és még pwm-el villogtatva is van. Ma például az is veszélyhelyzetet jelentett a forgalomban, hogy elkezdett mindenki szépen félrehúzódni, mert jött megkülönböztető piros-kék fénnyel és szirénával egy autó. Csak éppen villamos üzemzavar-elhárítás volt az oldalán. Nem tudom, hogy ezek a sofőrök is ki vannak képezve a nagysebességű vezetésre???
(#) attika hozzászólása Júl 28, 2016 /

Sziasztok.
Honnan tudhatom meg azt, hogy EBBE a szintillesztőbe milyen típusú fet kell??
(#) vladcepes hozzászólása Júl 28, 2016 /

Sziasztok! A kérdésem az lenne hogy egy ekkora napelem fel tud tölteni egy ekkora aksit? Nyaralós világításra használnám. Válaszokat köszönöm!
(#) kapu48 válasza attika hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

(#) Danesz6 hozzászólása Júl 28, 2016 /

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok az elektronikában de szeretnék fejlődni, mikroprocesszor programozást megtanulni (arduinot ajánlották, már rendeltem hozzá starter packot) és idővel építgetni magamnak ezt-azt. Kezdetben led sorok vezérlését, később telefonról akarom vezérelni a konvektort, de ennek a tudásnak a megszerzésére szánok időt, akár 1-2 évet is.

Szinte a 0-ról kezdem mert bár tanultam elektronikát valamilyen szinten (informatikus és gépész diplomám van ám csak utóbbival dolgozom) de igazából az elektronikai elemek működését/használatát is meg kell tanulnom.

Szeretnék kérni javaslatokat, hogy milyen elektronikai elemek működését tanulmányozzam kezdetben. Utána biztosan lesznek kérdéseim a működésükkel és használatukkal kapcsolatban mikor mit érdemes bekötni.

Előre is köszi!
Danesz
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Júl 28, 2016 /

Sziasztok!
A 2.1 hangszóróm vezetékeinek a meghosszabítását tervezem.
Van itthon 2db ilyen csatlakozó. A kettő közé tennék egy sima jack kábelt (apa-apa véggel). Az így kapott kábel egyik RCA csatlakozású vége megy az erősítőbe, a másik végére pedig készítek egy ilyen "átalakítót". Így már össze tudom dugni a hangfalakkal.
A kérdésem a következő: A jack kábel bírni fogja az erősítő által a hangszórók felé leadott feszültséget/teljesítményt?
A hangredszer teljesítménye 100W (50W RMS) (Trust Vigor)
Az eredeti kábeleket semmiképp sem szeretném elvágni, mert akkor ugrott a garancia
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
(#) Bakman válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Sem a Jack, sem az RCA csatlakozó nem ilyen teljesítményátvitelre van kitalálva. Hogyan néz ki az eredeti kábel csatlakozója?
(#) moderboy válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Szerintem most is RCA van a hangfalakon, azért kell az anya-anya RCA átalakító.

De miért nem RCA toldót készít a kérdező, azt nem értem.
(#) Bakman válasza moderboy hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Létezik ilyen, hogy a hangfalkábelen RCA csatlakozó van? Meglepő.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Amennyire látom a képeken, az RCA kisjelű bemenet. A teljesítményerősítő a középső dobozban van.
(#) moderboy válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Szinte az összes olcsó kategóriás hangrendszeren amit PC-hez árulnak, még a 7.1 Logitech hangcuccomon is azok vannak.
(#) Bakman válasza moderboy hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Álmomban nem gondoltam volna ilyesmit. Közben találtam egy videót: Trust Tytan. 5:00 -tól érdekes.
(#) Tranzisztor mester válasza moderboy hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Köszi a választ.
Igazad van, az egyszerűbb. Ha megtoldom a kábeleket 2-2 méterrel, az nem okoz jelveszteséget, ugye?
Következő: »»   2827 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem