Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC illesztése TCP/IP - ETHERNET - IDE felületen
Lapozás: OK   3 / 18
(#) bbb válasza busaattila hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

ez csak az index, ebben semmi adat sincs.
olyat küldj, amiben kigyűjtendő adat van! ezt az oldalt honnan mentetted le? mert ugyan onnan le tudod vadászni majd programból is
(#) busaattila válasza bbb hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Ez a Microchip Ethernetes stackjéből van kiszedve, ezt mókultam át nagyon minimálisan (fejléc átírása). Sajnos nem lett még feltöltve a PIC-re, mert hiányzik 4db illesztő ellenállat még a panelre és égen földön nem találok 49,9ohmos ellenálláskat smd-ben. Szóval, ha gondolod, akkor elnyomom a stack-et.

html.zip

(#) potyo válasza busaattila hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Idézet:
„égen földön nem találok 49,9ohmos ellenálláskat smd-ben”

Ne csinálj már ekkora problémát belőle. Tegyél 47 vagy 51ohm-ot.
(#) bbb válasza busaattila hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

ahogy én ezt nézem, szerintem a "%szám" arra jó neki, hogy ahol azt látja, oda fogja beírni a megfelelő értéket. neked a html oldal egy már működő eszközön a %-os cuccok helyén tele lesz értékes adattal.
viszont mi érdekes lehet, ha ezt a html-t írod át (meg persze a cgi-t, amiben ugyan az a html van, mint amire a neve utal!) úgy, hogy jóval egyszerűbb legyen, akkor a feldolgozóprogram is könnyebben fogja tudni venni...
pl. a legegyszerűbben úgy lehetne átírni, hogy mindent kihagysz, kivéve az értékek értelmezését, és csak ilyen sorok lennének a html fájlban (az összes tag mehet a levesbe, felesleges):
érték: %## (ahol ## egy szám) így soronként beolvasva lehet keresni a ":" karaktert, és onnantól lehet feldolgozni az értékes adatot.

de ahogy így elgondolkozok rajta, lehet az eredeti ötlet se teljesen elvetendő, azaz lehet elég egy kicsit bonyolultabb rendszerű html-t írni, ahol az adatok közvetlenül egy formba kerülnek, és az oldal betöltésekor azonnal küldené egy feldolgozónak, ami betölti egy adatbázisba (pl. ingyenes szerveren php, ami fogadja az adatokat és behányja mysql táblába) ennél a megoldásnál az onload submit a kulcsszó... (esetleg ehelyett sima gombot rakni a html lapra)
az tuti, hogy itt közvetlenül nem használhatsz php-t, hiszen nem valószínű, hogy php értelmező lenne benne
közben felvetődött bennem a következő ötlet (néha csak úgy jönnek maguktól) mivel ez csak egy sima szövegfájl, azt be lehet importálni exceltáblába (és msaccesbe, és sasba, és ...) ha lazán pontosvesszővel egymástól elválasztva beleírod a kívánt adatértékeket, akkor ugyan ember számára nem biztos, hogy élvezhető lesz a produktum, de egy táblázatkezelőbe berakva már használható lenne.
(#) busaattila válasza potyo hozzászólására (») Márc 28, 2008 /

OK, majd próba lesz aszem. Amúgy az ENCj60 hoz kell.
(#) busaattila válasza bbb hozzászólására (») Márc 28, 2008 /

Szia!
Addig értem, hogy mondtad, hogy átírom a HTML-t, hogy csak az értékeket listázza ki. Ez frankó is. De a bajom az, hogy az internetes ingyenes szerveres megoldás lehet nem jöhet szóba, hiszen a cég számára fontos, esetleg titkos adatok ezek. A kérdés, hogy mennyire megbízható egy ilyen tárhely?

Másik kérdés az, hogy hogyan lehetséges egy excell táblába berakni az adatokat. jelen esetben ez is tök jó lenne? De ezt nem nagyon vágom.

Bocs a sok kérédsért!
Atesz.
(#) bbb válasza busaattila hozzászólására (») Márc 28, 2008 /

egy ilyen tárhely nem megbízható. ugyan az adataidat nem fogják felhasználni, de egy esetleges karbantartás során megnézhetik mi van a tábláidban. erre megoldás, ha titkosítva töltöd fel adatokkal, és akkor aztán esélyük sincs belenézni (legalábbis ezzel nem fognak szórakozni)

az exceltáblás dolog nem olyan nagy művészet... (mármint ha már legalább egyszer csináltál ilyet )
a html, amit generál, egy sima szövegfájl, amiben oda illeszti be az adatokat, ahova te mondod. ha ezt előtte úgy építed fel, hogy később egyszerűbb dolgod legyen, akkor nyert ügyed van.
pl.: az egyes adatokat pontosvesszővel választod el egymástól ÉS egy sorba írod be őket. ekkor az excelben a megnyitást választod, és az excel tábla helyett html oldalt nyitsz meg (a legördülőlistában ott van ez is) ezután értelemszerűen mész a további lépéseken... (kódolás windows , határolójelek pontosvessző, ...) és így simán betölti neked egy excel táblába az adataid. ezután már úgy dolgozhatsz vele, mintha sima excel lenne. (kimásolhatod egy közös táblába, ahol a többi is van)
(#) Thor válasza busaattila hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

lett valami a projekttel?
érdekelne a tcp/ip stack működése
(#) Mate78 hozzászólása Nov 14, 2009 /

Sziasztok,

foglalkozik mostanában valaki a Microchip-es tcp/ip stack-kel?
Én nemrég kezdtem beleásni magam a stack-be, mostanra jutottam el odáig,hogy nagyjából átrágtam magam a működésén, és felprogramoztam a PIC-emet, de "élesben" kipróbálni még nem tudtam, mert nem jött még meg az Ethernet csatoló.
Az 5.10-es stack-et töltöttem le.Van benne egy segédprogram, aminek segítségével könnyen konfigurálható a stack, ez a TCPIPConfig, és ebben egy varázsló segítségével beállíthatjuk mit és hogyan szeretnénk, és ennek megfelelően módosítja a TCPIPConfig.h-t.
Első körben a demoapplication-t szeretném majd futtani, atán majd meglátjuk.

Lenne azért kérdésem is:ha veszek egy ENC28J60-at akkor ugye ahhoz megkapom az eszköz MAC címét is.Ez rá van írva a vezérlőre?

üdv
(#) pipi válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

nem kapsz mac címet, vagy valahol veszel mac címet (1 db-ot nem adnak), vagy régi hálókártyáról szedsz.
próbára működik a stackba gyárilag beheggesztettel is
(#) gyengus válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Azt nem tudom, hogy adnak-e vele MAC címet. Mondjuk logikus lenne.
Viszont a Microchipnek van olyan EEPROMja amiben egy csak olvasható területen gyárilag be van írva egy MAC cím. ChipCad biztos árul, úgy rémlik nem is drága.
(#) Mate78 válasza pipi hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Értem.Viszont a help szerint az ENC-s fejlesztőpanelnek van saját MAC címe:
Idézet:
„Microchip 10BaseT Ethernet development boards ship with a sticker indicating their MAC address in decimal format that can be used during development.”

Csak tudni akartam, hogy mik a lehetőségek, ha saját készítésű csatolóval csinálom

üdv

(#) potyo válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Szerintem nem olyan nagy tragédia, ha fejből írsz valami mac címet. Ha jól tudom, a MAC címek csak a hálózati fastruktúrában az első routerig jutnak el, azon túl már nem, onnantól csak az IP cím alapján történik az útválasztás, a MAC cím nincs figyelembe véve. A MAC cím két részből áll, egyik része a gyártó azonosítója, másik felét pedig a gyártó adja hozzá. Ha meghagyod a Microchip gyártóazonosítót és írsz hozzá valami címet, akkor szerintem csak matematikai esélye van, hogy két azonos MAC című eszköz egy hálózatra kerüljön.

De lehet venni MAC cím chipeket is, Microchiptől, Maximtól. Ha eladásra megy, akkor talán érdemes, de kísérletezéshez, tanuláshoz teljesen felesleges.
(#) _ampervadasz_ válasza potyo hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Üdv harpo. Nem vagyok PIC programozó, de ismerem valamenyire, az TCP/IP szabványt. Az IP -cím a hálózat ,és az eszköz azonosítására szolgál, viszont fizikai cím alapján képes csak küldeni/fogadni adatot, tehát ennek az információnak a routeren / utválasztón is át kell mennie, másképp, nem vlósítható meg az adatforgalom.

Elnézést kérek, ha valamit rosszul mondtam, nem bele kotyogni akarok csak észrevétel.

Minden jót.
(#) watt válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

A TCP/IP csomag nem tartalmazza a MAC címet a fejlécében. A hálózat szervere egy ARP kéréssel kérheti a hálókártya MAC címét, de ez csak a hálózaton belüli jogosultság megállapításához kell. A MAC sok eszközben beállítható, pl. egy routerben(hogy a net kiszolgáló engedélyt adjon a forgalomra, pl. kábelnetek). Ilyenkor rögtön két db MAC cím lesz egyforma, még is csak egy látszik a kábelnet hálózat felé, a routeré!

Tehát potyonak igaza van, csak az IP számít, ha a forgalom egy routeren keresztül zajlik, ami engedélyt kapott már a hálózatól a kommunikációra.
(#) potyo válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

A routeremben van olyan, hogy "ARP/RARP Table", és ez alatt fel vannak párban sorolva a routerre dugott gépek MAC címei és a hozzájuk tartozó IP címek. Szerintem erre azért van szükség, hogy a router amikor kívülről kap egy csomagot, akkor a címzett IP alapján össze tudja állítani az alhálózat felé továbbküldendő csomagot, mert a csomagban szerepelnie kell a célzott gép MAC címének, hogy az abban levő hálózati kártya fogadni tudja a csomagot. Ahhoz viszont, hogy a router a kívülről jövő csomagot fogadni tudja, ahhoz a router MAC címének kell szerepelnie az érkező csomagban, ha abból indulunk ki, hogy fizikai cím kell ahhoz, hogy egy eszköz küldeni/fogadni tudjon valamit. Tehát nekem az a véleményem, hogy a MAC cím csak a fastruktúrában egy szinten levő eszközök között él (tehát amik switch vagy hub-ra csatlakoznak), ezen szinten kívül már csak az IP alapján történő címzés számít, és a csomagokban mindig az éppen küldő és fogadó két eszköz MAC címei szerepelnek, nem pedig annak a MAC címe, ami a csomagot elindította. Illetve a célzott gép MAC címét honnan tudná a gépem, ha a csomagba azt is be kellene raknia? Szóval a MAC cím csak az első routerig utazik, onnan már a router sajátjával és a célzott routerével megy tovább a következő routerig, amely ismét lecseréli a sajátjára és a célzottéra, és így tovább, amíg a csomag el nem ér az IP alapján megcélzott gépig. Így teljesül az, hogy két közvetlenül összekötött eszköz fizikai cím alapján tud kommunikálni egymással, és az is, hogy IP cím alapján történik az útválasztás. Szerintem, de lehet, hogy tévedek.

Szerk.: jó sokáig írtam a hozzászólást
(#) _ampervadasz_ válasza potyo hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Jó sokáig de részletesen érthetően, és igazad van! Elnézést, logikus!

Már késő van és az agyam leharcoltam.
(#) abcdabcd válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

http://www.blathy.hu/tananyag/icmp.pdf

ebben le van írva egész részletesen hogy hogyan működik az ARP protokol és mire kell ez egyáltalán...
(#) _ampervadasz_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Köszi. Az ARP protokolt én is ismerem, csak nem mostanában olvastam.

Minden jót. Amper.
(#) Mate78 válasza potyo hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Köszi mindenkinek a segítséget,hasznos volt.

Pénteken jön a csatoló, és próba.

üdv
(#) Mate78 válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Végre megjött az Ethernet csatoló, és ki tudtam próbálni.
Rajta van a cím a csatolón decimálisan, azt beírtam MAC címnek.Szinte mindent benne hagytam a stack-ben, így is csak 75%-ig telt meg a 24FJ128GA010 programmemóriája.

Most a demo fut rajta, megy szépen, de még csak a PC-vel dugtam össze cross kábellel, mert nincs routerem, csak egy ADSL modem + a PC.Bevittem melóhelyre, ott van Ethernet hálózat, rádugtam,mindjárt kért magának IP-t DHCP-vel, és indult.

A következő lépés az lesz, hogy az Internetről is elérhetővé tegyem itthonról, gondolom valami router kell majd hozzá az ADSL modem után, ezekben a dolgokban annyira nem vagyok otthon.
(#) potyo válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Ha a PC helyett ezt dugod rá a modemre, akkor elérhető lesz a netről. De kétségtelenül a legjobb egy minimalista router, aminek van négy LAN portja, mert akkor a gépedet is birod használni.
(#) moltam hozzászólása Nov 25, 2009 /

Amúgy PIC es HDD kezelésre van példa Proteusban.
(#) pipi válasza potyo hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

közvetlen dugva az adsl modemre szrintem nem megy, mert szerintem nincs(?) a stackban pppoe tárcsázó...
(#) watt válasza pipi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Az attól függ, milyen a net. Kábelháló esetén nem kell tárcsázó, csak a MAC címet kell jól beállítani.
(#) potyo válasza pipi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Modemfüggő a dolog adsl-nél is. Az én modemem tényleg olyan volt, hogy csak modem, és a gép kapcsolódik pppoe-n. De volt szerencsém olyan modemhez, ami maga is tárcsázott. Router funkciókat nem láttam benne (ettől még lehet, hogy valami minimális dolgokat tud), de a pppoe kapcsolatot fel tudja építeni.
(#) Mate78 válasza potyo hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Rádugtam a modemre, (egyenes kábellel), de nem tudom elérni kívülről.(laptop+mobilnettel próbáltam)
A modemem DSL-360T.
Mit csináljak?Az IP címem a stackben fixen beállított 169.254.1.1.

Modem létrehozza a PPPoE kapcsolatot, vagy a géped szokott kapcsolódni? Ha ez utóbbi, akkor felesleges így próbálkoznod, nem fog működni, amíg nincs valami, ami a PPPoE kapcsolatot létrehozná. Vagy megírhatod a stack-be, hogy kapcsolódjon, ha nagyon ráérsz

Az IP címet tudod, amit az ADSL modemed kap? A gyári stack kiírja bekapcsoláskor az LCD-re (ha van) a DHCP-n kapott IP-t, azzal kellene próbálkozni. Esetleg lehet úgy is, hogy a PC-t rádugod, megnézed az IP-t, amin a neten látszol, majd PC helyett PIC, és próba az IP-vel. De ha a modem nem csinál PPPoE-t, akkor felesleges router nélkül próbálkoznod.
(#) Mate78 válasza potyo hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Szerintem a gépem hozza létre a kapcsolatot, mert mielőtt a böngészőt indítom, azt írja ki hogy "ADSL tárcsázása..."A modem IP címét tudom, meg a demópanelem IP címét is, van rajta LCD, és ahogy mondod, kiírja arra.

IPConfig.JPG

Akkor így nem fogod tudni elérni a PIC-et kívülről, router kell. 6000Ft körül lehet kapni olyat, aminek van négy UTP kimenete, meg még antennája is wlan-hoz, az otthonra simán elég.
Következő: »»   3 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem