Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Köszönöm ezzel már el tudok indulni. Legalábbis remélem. Egycsövest már épitettem és használható.
Ma elővettem 3 hónap pihenés után a sooty-féle órámat, 90 másodpercet késett, jónak mondható ez a szám? Megmondom őszintén én többre számítottam.
Nem tudom pontosan melyik típusra gondolsz, de ha emulera, akkor az nagyon sok. Én csak akkor óra átállításkor nyúlok hozzá és csak pár másodperc az eltérés. Gyakorlatilag a legpontosabb óra a házban. Állíts az rtc melletti trimmer kondin, ha van.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2017
Értem, van trimmer természetesen, de itt három hónap kikapcs volt. Nálad DCF77 szinkronnal késik pár másodpercet?
Mule féle óra
Nincs rajta dcf modul, csak az rtc-ből olvassa az időt. Teljesen mindegy, hogy mennyit van kikapcsolva. Ha jó az elem az rtc működik és annak pontosan kell járnia. Picit vedd visszább a trimert, állítsd be aztán tedd el megint egy időre. Hidd el be lehet állítani pontosra.
Nekem az egyik verzióban nincs rtc sem csak a számolja az időt egy 32k oszcillátorról. 5V-os tápról megy és egy 3,7V-os elem a backup. Szoftverrel korrigáltam az eltérést, de nagyon jól látszik, hogy más korrekció kell ha az 5V-ról megy, mint ha a 3,7V-ról, mert jól látható az oszcillátor tápfeszültség függése (az enyémnél adatlap szerint max. 2ppm/V).
Sziasztok!
Megépítettem a Mule V2 nixi órát több verzióban is és amelyik órában DS1307 RTC-t használok, olyat csinál, mikor a tápot elveszem, és mondjuk 1 perc után vissza, nem a valós időt mutatja, hanem azt amikor a tápot levettem róla, tehát az óra nem megy addig. A DCF jel pontosítja az időt pár perc múlva, de addig nem jó időt mutat. Szerintetek szoftveres hiba, vagy hardveres lehet. Köszönöm előre is a segítséget. 2.53-as szoftver. Üdv: Zoli
A DS1307-ben van olyan funció, amelyik megállítja az órát, ezt a Clock Halt bit segítségével lehet kapcsolgatni. Valószínűleg azt nem állítja át a program. Melyik RTC-vel megy hibátlanul?
A PCF 8583 -mal jól csinálja, tovább számol.
Köszi, Igen, tudom!
2.49, és 2.53-as szoftverrel is kipróbáltam.
Az idő beírása előtt letiltja a számlálást, a végén pedig újra engedélíyezi a program.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
Holnap megmérem!
Az sda, és scl lábakon levő felhúzó ellenállás értéke mennyire kritikus. Ha jól emlékszem most 2,4 kiloohm. Nem lenne jobb 4,7K?
Kipróbáltam egy ds1307-es arduino modullal. Csak kèzzel tudom beállitani, mert nincs dcf vevöm kèznèl. (Mondjuk a gyári óràn sincs szinkron, itt keleten). Kèzi beàllitàssal szèpen megy az rtc.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
Szia Zsolti!
Hétvégén a rossz idő miatt nem volt DCF jel, ezért az időt, dátumot a gombokkal állítottam be. Meg is jött a DS1307 7-es lábán a villogás, és táp elvételkor az idő szépen ment tovább. Hétfőn reggel bekapcsoltam, és mutatta a valós időt. Jött egy DCF szinkron, és a villogás a DS IC-n megszűnt, és táp elvételkor, majd 2 perc utáni visszakapcsoláskor nem a valós időt mutatta, hanem amikor a tápot elvettem. Ha a távirányítóval állítok valamit az órán, a villogás megjön, de egy DCF szinkron után ismét leáll. Nálam 1-2 perc után pontosít a DCF jel.
Javítva.
Szia.
Jönnek szépen a DCF jelek, de nem villog a led, és így szerintem nem is ment adatokat. Ha a gombokkal elállítom az időt, és a dátumot, villog, az első DCF szinkronig. Üdv.
Ha ez a változtatás sem jött be, akkor vissza lehet térni a 2.53 -asokra. Valami hardware probléma lehet. Mekkora azSCL és a SDA vonalak felhúzó ellenállása?
Most kicseréltem 10K-ra, mert eddig 2k4 volt benne.
Most táp alá helyeztem az órát. Mutatja a tegnapi kikapcsolási időt, tegnapi dátumot, és a LED 2mp-ként felvillan.Most jött egy DCF szinkron, óra-dátum beállt, és a led nem villog.
Szia, én is teszteltem a ds1307-változatot, a képen látható hardverrel. A 2.53 hex-el kézzel be tudom állítani az rtct, és addig jár pontosan (ki-be kapcsoláskor helyes idöpontról indul) , amig dcf szinkront nem kap. Utána azzal az idöponttal indul az óra, amit a dcf-bol utoljára beálitott. A 2.54 hex-el az óra mindig a kézzel beállitott idöpontrol indul dcf szinkrontól függetlenül.
Talán ezekkel...
Szia, tesztelem. Sajnos nincs jó dcf vétel most nálunk... Azt látom, hogy az anódvezérlés maradt a régi, azt is próbáltam javitgatni. A nyomogombos kijelzö kikapcsoláskor az utolso anódon marad a feszültség. Az ldr-es változat ilyenkor csúnyán tud derengeni.A portb-re F0 helyett F7 kiirásával orvosolható.
Szia. Ha távirányítóval kikapcsolom az órát, egy cső mindig derengésbe marad! Van erre orvosság? Köszönöm!
Az legtöbbször valami apró rövidzárlat a panelon, esetleg hibás 74141.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |