Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   205 / 1320
(#) potyo válasza Akiss hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Miért nem küldöd vissza a chipcad-hez? Élettartam garancia van rá.
(#) Thowra válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Amikkel próbálkoztam:
2 részre osztottam, PIN_ és a változó. Ezzel az a gond, hogy a két részt össze kellene vonni eggyé.próbáltam a változót "simán beírni' a helyáre és hasonlók.
Azt már említettem, hogy meg akarok tanulni asm ben is, de előtte szeretnék kicsit ismerkedni a felhasználásával, gyakorlásra, kimenetek bemenetek kezelésére egyenlőre megfelel a c.. Még a c ről is alig van szakirodalmam magyarul, hátmég az asm ről :S
Ha valami gondom van az első dolgom NEM az, hogy a ti időtöket raboljam itt hanem a google. Tapasztalatom sajnos azt mutatja, hogy az alapok nem igazán vannak fent, haladó és magasszintő rész viszont van.
(#) watt válasza Thowra hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Idézet:
„kimenetek bemenetek kezelésére egyenlőre megfelel a c..”

Egyrészt, egyelőre(n nélkül), másrészt, olyan jó hallani, hogy tudod mi a jó módszer, csak akkor azt nem értem miért nem boldogulsz, és miért minket kérdezel?

Harmadrészt az asm-ot nem kell megtanulni, az magától értetődik, miután megismerted a PIC fizikai felépítését az adatlapból és megértetted az asm utasítások lényegét a PIC felépítéséből adódóan, amit szintén az adatlap részletez.
Adatlapból van magyar, akár az oldalamon is. Az ne zavarjon, ha esetleg nem a Te PIC-edről szól, a lényeget meg lehet érteni belőle, ha már az angol szöveget és a rajzokat nem érted a gyári adatlapokból(én sem értek jól angolul, még is értem a lényeget belőlük). Minden PIC egy kaptafára készül(12F,16F,18F, de még a 24F is csak több bittel.) ezért elég, ha egyet megértesz, a többi egyszerű átértelmezés.
Többször leírtam már(és ha elolvastad a topicot, biztosan emlékszel), hogy a PIC elsősorban egy áramkör, és csak másodsorban programozói felület, nem lehet úgy kezelni mint egy PC-t. A C idegen ettől a hardvertől, megérteni nem lehet rajta keresztül, de ha már érted a működését, akkor el lehet boldogulni C-vel is, ha nem idő kritikus a feladat. Persze itt nem LED villogtatásra gondoltam...
(#) Csaplar válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Hali!

Tudnátok olyan pic-et ajánlani, ami rendelkezik két hardveres soros porttal a mostani 18f4520-as helyett?

Köszi
(#) watt válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Van egy összehasonlító táblázat a microchip oldalán. Könnyű kivlasztani a megfelelő kiépítésű PIC-et. Jó böngészést!
(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Csatlakozva watt kollegahoz, ha ugyanazon az oldalon fent balra a parametrikus keresesre rakattintasz, akkor megmondod neki, hogy 2 db USART-ot keresel, majd Search (keres), az kimutatja van vagy 74 db ilyen, es a detail (reszletek) csak azokat hozza fel amik mar eleve ilyenek.

Sok sikert!
(#) Csaplar válasza trudnai hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Köszi! Kinéztem a 18F8722-est. Kicsit drága, viszont nagyon okosnak tűnik...

Esetleg tudnátok ajánlani olyan óra IC-t ami rendelkezik belső kvarc-cal és nem SMD?
A Ricoh órái között nem találtam olyat.

Valamint kérdezősködtem fólia tasztatúra után is, de mindenki hatalmas összegekről beszélt.

Valaki nem látott valahol egysoros, 4-5 gombos tasztatúrákat, amiket elérhető áron be lehetne szerezni?

Köszi
(#) foxpaw válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Tegnap este még működött a dolog.

Most ma adtam neki tápot. Pár percig villogott, majd kiakadt megint. Azóta el sem indul. Sem a tápra, sem a resetre nem reagál...
(#) potyo válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Mutasd meg a kapcsolást és a kódot! Meg egy fénykép is jó lenne az összerakott áramkörről.
(#) foxpaw válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Ha bekapcsolva hagyom, akkor határozatlan idő után felgyullad az első led (amelyikkel kezdeni kellene a villogást.)
De úgy is marad, nem villog. A feszültségek rendben vannak (most 5.02-t mérek), kontaktok jók, mi a probléma? Főleg azért mert egy éjszakai "állás" után nem működik...
(#) foxpaw válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Hogy kéred a kódot?

A kapcsolást miben rajzoljam?
(#) Clip hozzászólása Máj 12, 2008 /

A sírba visz ez a komparátor. Működik belső fix referenciafesszel (0,6 V), működik a belső választható referenciafesszel (az a baj, hogy ezzel 3,75 V a max, nekem meg 4,5 V kellene), működik az AD átalakítás minden lábra. Csak külső bemenettel nem jó.

+ még egy X-akta: írtam egy tesztprogit, ez fut végtelen ciklusban:

1. CALL    LCD_CLEAR
  2.         BANKSEL CM1CON0
  3.         MOVLW   '1'
  4.         BTFSS   CM1CON0,C1OUT
  5.         GOTO    $-1
  6.         CALL    LCD_PUTCHAR
  7.         CALL    DELAY100MS

Tehát addig vár, amíg a komparátor át nem billen (ha a fototranzisztor takarva van, akkor kellene átbillennie), majd kiír egy 1-est az LCD-re. Persze nem működik: ha eltakarom az érzékelőt, nem ír ki semmit, pedig ekkor kellene 1-et írnia.
Viszont ha a referencialábra (4,5 V) rámérek multiméterrel, akkor észbekap, és jól működik! Azaz kiír egy 1-est. De ennyi, hiába tartom ott a műszert, 100 ms után ugye törlődik a kijelző, a következő ciklusban megint rosszul működik. Ha megint hozzáérintem, akkor megint egyszer jól működik, tehát ha nincs eltakarva az érzékelő, akkor helyesen akkor sem ír ki a kijelzőre, ha hozzáérintem a műszert. Kontakthiba kizárva, ha nem mérek (tehát a másik fej nincs a földhöz érintve), csak simán hozzáérek a lábhoz, akkor továbbra sem jól komparál.
Fogalmam sincs mi lehet a baj.

Csatolva. Remélem kibogozható. A kapcsolási rajzot csak összeollózni tudtam mert nincs olyan programom amelyben PIC-et lehet rajzolni...

pic.zip

(#) Akiss válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

A probléma az hogy ezt nem tudtuk és az analog kapcsolot kicseréltük. Így már nem hiszem hogy kicserélik!
(#) trudnai válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Te, ez a karika egy resonator? Van annak belso kondija? Mert ha nincs akkor kellene rateni kivulrol. Szerintem az nem rezeg, vagy csak begerjed max, exert van, hogy neaha megy neha nem.

Amugy meg egyenlore vedd azt ki (fizikailag), es kapcsold be a konfigot belso oscillatorra (INTOSC).

Mas kivetni valok is lennenek de hagyjuk szerintem most azt a reszt ami a kodvab van... azt majd ha stabil lesz az aramkorod.
(#) PetAd hozzászólása Máj 12, 2008 /

Hello
Szeretnék dobozokat számolni egy pic segítségével. A dobozok futószalagon mennek.
Úgy szeretném megoldani hogy a picre egy gomb van kötve ami ha lenyomódik akkor egy változó 1el növekszik és ezt a változót a pic beleírja a saját eepromjába. De sajnos nem tudom hogy hogyan kell használni a pic belső eepromját. Ha tudnátok segíteni annak nagyon örülnék. Ccs c vel akarom megírni.
A tárolt értéket a pic égetővel szeretném kiolvasni.
Én a 12f508ra vagy 12f509re gondoltam.
Eddig ennyit írtam meg:

#include <12F508.h>
#zero_ram
#fuses INTRC, NOWDT, NOPROTECT
#use delay(clock=4000000)
int32 db;
main()
{
while(true)
{
if(!input(PIN_B0))
{
++db;

}
}
}

Ennél többet nem tudok magamtól írni, kérlek segítsetek. Előre is kösz.
(#) foxpaw válasza trudnai hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Az egy rezonátor, csak nem tudtam hogy rajzoljam le.
Hát az itteni cikkben azt írták, hogy a rezonátornak nem kell kondi.

A 16F877 -nek szerintem nincs belső oszcillátorra. Vagy van? A neten azt írták, hogy a 16F877-nek nincs belső oszcillátora, a 16F887 - nek van. (Most lehet, hogy hülyeséget mondtam, pedig már annyit olvastam neten, bár a net tele van ellentmondásos infókkal. Sőt a Datasheet is számomra...)

De megpróbálhatom azért...
(#) watt válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

A 31,32 lábak nincsenek bekötve?
A PIC táplábain nincsenek kerámia kondik?
Az 1. lábon nincsen 10nF...47nF?
A rezonátor biztosan jó?

Külső frekit nem tudsz ráadni(akár 1MHz is elég a próbákhoz, ha van valami megbízható forrásod) ?
(#) watt válasza PetAd hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

És aztán 500ezer...1millió doboz után átírod a progit egy másik eeprom területre, vagy a végén kicseréled a PIC-et? Okosabb lenne először RAM-ba számolni, és csak egy parancsra kiírni, vagy akksit használni és csak akkor kiírni, ha nincs hálózati áram.
A C-ben nem tudok segíteni, mert csak a MCC18-at használom. Egyébként ez a progi asm-ban nem nagy durranás.
(#) ledesgyerek válasza trudnai hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Köszönöm!
Megpróbálom aztán vagy megy vagy nem?
(#) foxpaw válasza watt hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

A lábak belül át vannak kötve ennél a picnél (ki is mértem, megnyugodhatsz.)

A táp szűrve van, van rajta kondi, ha megnézed.

Az MLCR-en nincs plusz kondi, de nem hiszem hogy hiányozni neki. (Felmegy tápfeszültségre és ez már csak elég a komparátornak.)

A rezonátor az jó kérdés, hogy jó-e. Nekem is bűzlik a dolog.

Hát nem tudok külsőt adni neki. Sajnos itthon nincs semmim csak multiméterem.

Esetleg kiszedem a rezonátort és megpróbálhatom RC tagról hajtani. Mekkora R C kellene neki?
(#) trudnai válasza PetAd hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Te ez igy nagyon nem lesz jo. Eloszor is a PIC eleg gyorsan fog abban a vegtelen ciklusban tekerni, es lehet, sot biztos a gombod ennel joval tovabb fog nyomodva maradni, ezert 1 doboznal szamol vagy 1 millioig...

A masik, hogy csak 65535-ig tudsz szamolni, az nem tudom eleg-e? Ha igen, akkor nagyjabol meg is valaszoltad watt kerdeset

A harmadik ismet a gombbal kapcsolatos, megpadig ha ez egy mechanikus gomb, akkor az peregni fog megnyomodaskor, ami azt jelenti 1-2ms-ig par szazszor vagy akar par ezerszer ki-be fog kapcsolgatni neked a kapcsolo. Megint csak az eredmeny az lehet, hogy 1 doboz eseten jo sokat ugrik a szamlalod.

Amit javaslok, hogy megcsinalj:

1. Vegy elo egy igazi demo boardot, amin vannak mechanikus nyomogombok (lehetoleg amin nincs hw-es pergesmentesito), ledek, es esetleg egy LCD.

2. Ezen irj eloszor egy kis programot ami kivilagitja a led-et, aztan egy olyat ami ki-be kapcsolgatja megadott idore.

3. Ha ez megvan, akkor egy olyat, amivel gomb nyomasra bekapcsolod, majd gomb nyomasra kikapcsolod a ledet. Ehhez mar perges mentesitest kell csinalnod es gomb allapot megorzest (hogy ha hosszan nyomva tartod a gombot ne kezdjen el ki-be kapcsolgatni a led)

Ha ez megvan, akkor neki allhatsz ennek a feladatnak, mert akkor kb minden lenyegeset tudsz hozza. Plusz pont ha LCD-re kiirod a szamlalot...

Ha pedig azt szeretned mas csinalja meg helyetted kerj arajanlatot, vagy mondd meg mennyit er neked meg es ki az itt aki elvallalja
(#) trudnai válasza ledesgyerek hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Nezd, ha nem probalod meg akkor nem fog menni, ha meg megprobalod es nem megy mit veszithetsz? Pronalkozz, es ha nagyon nem megy irdd ide mi az amivel kiserleteztel, mik voltak az eredmenyek, es, hogy hol akadtal el. Hidd el ez a modja. Sok sikert
(#) potyo válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Idézet:
„A lábak belül át vannak kötve ennél a picnél (ki is mértem, megnyugodhatsz.)”

Azért csak kösd be szépen azokat is. Ha csak úgy szórakozásból tették volna oda, akkor helyette portlábak lennének ott.

Idézet:
„A táp szűrve van, van rajta kondi, ha megnézed.”

Az nem nevezhető szűrésnek, hogy berajzoltál a rajzra egy kondenzátort. A megfelelő szűrés a panel kialakításán is múlik, és kétlem, hogy a 7805 közvetlenül a pic táplábainál lenne. Szóval tegyél 100nF kerámiakondenzátort közvetlenül a tok mellett a 11-12 lábak közé és a 32-31 lábak közé is, meg a 7805 bemenet-gnd és kimenet-gnd lábai közé is szintén a tok mellett, amilyen közel csak lehet.

Rezonátor helyett inkább kvarcot tegyél és két 22pF kondenzátort, mint itt: Link

Nem irtal hulyeseget, en nem neztem meg az adatlapot Valamiert folyamatosan a 887-et bongesztem

Az, hogy rezonator az nem mond semmit, gyakran azonban a rezonator alatt a keramia rezonatort ertik aminek van belso kondija. Ezek harom labuak, neked valoszinuleg ez lesz - akkor hagyd ugy, es eloszor nezd meg, hogy mire van allitva a config - en csak annyit deritettem ki a projet file-odbol, hogy "1"-es, ami csak az adott fejlesztoi kornyezetnek mond valamit. Nezd meg XT-re van-e allitva. Ha igen, esetleg kiserletezhetsz HS-el is.

Azonkivul potyonak igaza van, a hidegito minel kozelebb kell, hogy keruljon a PIC labahoz, ezen mar igazan nem erdemes sporolni.

Amugy ez most ugrott be: LVP ugye ki van kapcsolva?!
(#) PetAd válasza trudnai hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Tehát ha jól értem akkor timert kell használnom? Ha pl 1 mpig van elnyomva a gomb akkor növelje a változót. Ha nem elég a 65535 akkor majd átlépek egy másik memóriaterületre, lenullázom a változót és oda írom tovább.

De, közvetlenül a PIC lábainál van. Nagyon kicsi helyre van összezsúfolva az egész...

(Most nem tudok szülni egy kvarcot, bár kint van egy kis homok, majd vadászok... )

Kérem, hogy a tápról szálljunk már le, mert biztos vagyok benne, hogy nem az a ludas. A rezonátor már talán inkább.
(#) foxpaw válasza trudnai hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

LVP? Ez a low-voltage p... a konfig biteknél?

Ki van.
(#) trudnai válasza PetAd hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Jo helyen keresgelsz, a perges mentesitest timerrel meg lehet valositani (vagy akar egy megfelelo varakozo ciklussal is akar).

A doboz szamlalashoz valami olyasmi kell inkabb, hogy megnyomjak a gombot, es mindaddig ebben az allapotban marad a firmware-ed, amig el nem engedtek --> 1 doboz athaladt...

Es az osci most mire van allitva ebben a konfigban?
Következő: »»   205 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem