Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
De, kell minősítgetni (és ezt nap mint nap meg is teszik az emberek, (már akkor ha bemegy a sarki kisboltba) itt miért lenne slampos ?).
"Forrasztópákák - melyik miért jó" Milyen végtranzisztort, IC-t tegyek az erősítőmbe, Melyik oldalcsípőt vegyem meg Melyik Fejhallgató erősítő-t építsem meg. Melyik hangszóróval mik a tapasztalataim stb., stb. Ugyanazon fajta termékre sok gyártót lehet találni és egy egy gyártóval a tapasztalatok leírása hasznos. (azt senki sem tagadhatja, hogy más más gyártó ugyanazon terméke nem egyforma) A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
Szerintem, ha egy gitáros, egy jazz zenerajongó hallgató, konyhában főzés közben zenét hallgató, házi mozit kedvelő és egy dj vitatkozik melyik a jobb hangsugárzó, soha nem fognak ugyanarra goldolni. Mindenkinek igaza lesz.
Nem erről van szó.(ahogy fentebb sem ezen polémiáztak)
Például: Két azonos kinézetű de más gyártótól való oldalcsípőnél az egyikkel el tudom vágni a másfeles kanthal huzalt, a másikkal meg nem. Két azonos ráírt adatokkal rendelkező hangszóró huzamosan 1 KHz-el terhelve a névleges teljesítményen az egyik gyártóé 20 perc alatt száll el, a másiké meg két óra alatt. (nagy átlagban) (és sok más között pl. ezt a tapasztalatot hasznos tudni)
Sziasztok.
Hangfal épités (vagy egy régi átalakitásán) gondolkodok. A dobozt a gyár pozdorja falapból csinálja de nekem van rétegelt falapom 15mm vatag. A rétegelt jobb vagy roszabb a pozdorjánál? Vagy csak az a lényeg hogy fa legyen? A falvastagság minek a fügvénye (?) wattszám?
Nem az a lényeg, hogy fa legyen, hanem az hogy merev legyen. A gyári dobozok azért készülnek pozdorjából, mert az olcsó, a DIY dobozok meg azért fából, mert szép. A falvastagság nem lényeges, a merevség a lényeg. A dobozod készülhet betonból is (van is rá példa). Ökölszabályként minél nagyobb egy doboz térfogata, annál vastagabb oldalának kell legyen, hogy ne rezonáljon.
Vannak azok az álló amolyan torony hangfalak ILYENRE gondolok, ezek jobbak vagy roszabbak a hagyományos télalap alakuaknál?
Erre nem lehet válaszolni. Mindenkinek más a jó. A paramétereket tekintve pedig mindegy milyen, úgyis az számít, hogy neked mire van szükséged. Ha neked magas hangdoboz tetszik, vagy pl nincs sok alapterületed de van hely felfelé, vagy ez illik a szobádba akkor ez a jó. Ha laposat szeretnél, azokból is lehet olyat tervezni ami hozza ugyanazt a hangzást.
Köszi. Mondjuk pont az a tipusú tetszik amit belinkeltem, ugyhogy ezzel tervezek. Valahol láttam vattabélelést, erre van szükség szerinted?
Attól függ, milyen hangszórókat tervezel beszerelni., és azoknak a hangszóróknak mekkora belső tér kell. Ha reflex dobozt tervezel (mint ami a képeken van), akkor mindenképp fog kelleni, hogy ki tudd hangolni a dobozt. Itt a fórumon fogsz találni infor erről pár oldallal hátrébb.
Idézet: „...vattabélelést, erre van szükség szerinted?” Idézet: „mindenképp fog kelleni, hogy ki tudd hangolni a dobozt.” Vattával nem lehet hangolni!!
A vatta semmit nem old meg.. Egy hangsugárzóba kell valami csillapító anyag. Akár vatta is lehet, de komolyabb anyagok is vannak Alapvető problémák kiküszöbölésére azonban a csillapítóanyagok sem alkalmasak.
Korrekt méretezéshez (hangoláshoz) ismert paraméterű hangszórók esetén a szimulátor programok teljesen jók. De csak alsó 3-4 oktávban. És még a doboz állóhullámairól, a hangszórókról, meg egy tucat dologról nem is estt szó. Azért van kiút viszonylag olcsón is: Felújítani/modifikálni egy régebbi de jó adottságokkal és jó állapottal rendelkező dobozt. De ehhez (is) tudás és kitartó vadászat kell. Lehet, hogy megérne egy topicot.
Szia!
Szerintem első körben érdemes csak a felújításnál maradni. A modifokálás veszélyes pálya, már túl sok olyat láttam ahol a túlzott lelkesedés és a szorgalom igen "érdekes" eredményre jutott. Mondjuk egy ritka dió B32 pár? A szétszedés után első körben úgy néz ki, hogy csak a magasakhoz nem kell nyúlni. A legkülönösebb benne, hogy olyat még nem láttam, hogy B32 doboz előlapot vissza kelljen rakni. Na itt 7 csavar és kb 10 szög segítségével sikerült kissé felfelé eltolva visszarakni az egyiket... Azért ha valaki a középső színkombinációból is látott valahol menthető pédányt jelezze. Üdv.
Sziasztok!
Megépítettem a képen látható hangfal dobozt.De valamit nem értek.A reflexcső /SAL Kah 303/ ezt írja,meg is vettem.12.5cm-től 25 cm ig kihúzható azt hiszem.A füzet viszont azt írja hossza 6cm.Most ugye nem azért vettem meg ezt,hogy 6cm-re levágjam?Ennyire kellene elcsúsztatni a felső műanyag részt?Tudom ,hogy amatőr kérdés.De köszönöm ha válaszol valaki.
Nem igazán értem, mi a problémád a levágással? Az építési leírások a cső hosszát adják meg. Nem gyártottak 25 féle hosszúságú csövet, hanem legyártottak egyfélét, mert így sokkal olcsóbb volt, és bíznak benne, hogy aki megveszi a dobozukat, és összeállítja, az letud vágni egy darab csövet is. Olyan ez, mint az IKEA bútorok: költségoptimalizált.
Ha átnézted a katalógusukat (gondolom igen, így választottad ezt a dobozt), akkor láthatod, hogy 60mm-220mm között minden csőhosszúság van, a doboz méretétől és a hangszóróktól függően. Aki olyan dobozt vesz, hogy 220mm-es cső kell hozzá, annak nem kell fűrészelni, mert tologatással betudja állítani a méretet.
Először is !Nagyon köszönöm a segitséged !Kapkodva rendeltwm meg a csöveket az én hibám.Nem értelmeztem ,hogy le kell vágni.Mert akkor nem rendelek meg bele egy olyat ami 80 %ba a kukába landol és semmi értelme,hogy állitható .Bármi jó lett volna 400ft-ért vagy amit találok és 6cm.De értem már mint a Ikea .köszönöm még egyszer !6cmre megoldom!
Csak az a baj ezzel a minösitgetéssel , söt amikor az eladok akarnak arra kényszeriteni, hogy minösitsd számukra az éppen megvett terméket egy olyan mocsárba jutsz amiböl rendszerint nincs kiut. Miután halvány fogalmunk sincs ki és milyen alapon minösit egy-egy terméket teljesen értelmetlen az eredmény.
Épp a minap kerestem egy webáruházban egy mezei USB kábelt a tablethez. 1700 minösités jelent meg, amiben jo 100 azt állitotta, hogy a kábel nem müködik. A többinek nem volt gondja söt vagy 500 dicshimnuszokat énekelt ugyanarrol a kábelröl. Söt eljutottam onnan a YT bemutatora, ott derült ki, higy csak egy bizonyos FW verziotol müködik ( a müszaki leirásban egy mukk sem volt erröl) és találtam egy másik YT videot is, akinél ennek ellenére nem müködött a kábel. Remek, még szerencse, hogy vissza lehet küldeni igy kénytelen voltam rendelni és ha majd megjön kiprobálni. Ha nem megy, akkor vissza lesz küldve. Sajnos ma nagyon sok minden igy müködik. A végfelhasználo a MEOS, csak éppenséggel ezért nem fizetnek, söt. Sajnos sok mindent nem lehet visszaadni pl egy sok 10 millios autot, amitt nyitott ablakokkal be lehet zárni. Söt azt is megteszi, hogy pár ora mulva egy üzenetet küld, hogy nyitott ablakkal zártam be. Az remek, ha ekkor már a repültéren vársz a beszállásra. Azt persze nem teszik lehetövé, hogy utolag felhuzd az ablakokat a telefonrol. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2023
Egy jó erősítő építése viszonylag egyszerű. Hangdoboz építése már sokkal összetettebb. Még ez is megoldható. Az ostoba trendekkel meg időpocsékolás szembe menni. Ez már politika
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2023
Azért ne vegye el a kedved az építéstől, hogy "kidobtál" 1000,-ot. (egy kiló kenyér ára). Ha akár csak egy darab PVC lefolyó csövet veszel, az sincs ingyen.
Másrészt ennek legalább a belépő felülete szépen megvan munkálva, lekerekített. Mégiscsak más, mint egy darab szűrke lefolyócső. Valamint a lekerekített kilépő él is jó hatással van a hangra (állítólag). Sőt, ha a vékony és a vastag csőből is levágsz egy-egy darabot, akkor megmarad a hangolhatóság, (mondjuk 40-100mm között), amivel nagyon precizen betudod állítani az átvitelt, hiszen a hangszórók sem tökéletesen egyformák, a csőhosszal lehet finomhangolni. A 60mm csak egy jó átlagérték az adatt konstrukcióhoz.
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy nincs valakinek egy terve Dynacord F18 PWH mélynyomóról? régen volt nekem de nem találom sehol. Nagyon megköszönném!
Inkább ne hangolgassa, mert az a lépcső a csőben csak zajt generál. Nem kell azon variálni, sem finomhangolni. Amúgy ezek a doboztervek hasraütésszerűek, akárcsak a hangszórók.
Az jó mert én centire megcsináltam !A hanváltó viszont kemény árban lesz (kb 15vezer Ft Hv328) ebbe csak ez az egy lenne jó ?
Köszönöm!Jó ötlet !Ìgy fogom csinálni !Eszembe se jutott volna ,így megmarad a hangolhatóság!Még a hangváltókat kell beszereznem!A a legnagyobb beruházás a projektböl...Nagyon drága lett az évek alatt!
Még azt kérdezni ,hogy csillapitòanyagot mennyit rakják bele szerintetek ?Minden falra ?A hangszorònál és a reflex csőnél is?
Nem kell a falra, elég ha a doboz aljába lazán beleszóród a csillapítást. A reflexcső végétől viszont el kell távolítani
Idézet: „sillapitòanyagot mennyit rakják bele” Idézet: „Nem kell a falra, elég ha a doboz aljába lazán beleszóród a csillapítást. A reflexcső végétől viszont el kell távolítani” Reflexbe nem illő dolog a csillapítás! Beleszórva meg méginkább se! Amit eddig alkalmaztam, hogy kb. 2 mm vastag filccel borítottam be a doboz belső falait, ami még jól is nézett ki. Jó hatással volt a kopogásra, viszont nem ölte meg a reflex jellegét! De nálam pontosan volt méretezve a doboz!
A SAL hangfalterv alapján csináltam.De nem írja mennyit tegyek bele és hova.
Akkor ìgy csinálom !Köszönöm!
Mint ahogy már írták, nem kell a "tervet" komolyan venni! Nem azért íródott, hogy jó legyen, hanem hogy megvedd!
A középsugárzó zárt terébe tegyél, a mélybe jó esetben nem kell, de majd kísérletezhetsz vele!
Reflexbe aztán pláne illő a csillapítás, de nem szivacs a falra, hanem vatelin kicsit széthúzott szálakkal a doboz közepére, ugyanis ott alakulnak ki állóhullámok, a reflex jelleget bármit is jelentsen ez, nem öli a csillapítás, ez butaság.
Az a hangváltó nem valószínű, hogy jó lesz, mert az ilyesmi nem univerzális dolog, pláne, hogy sokféle hangszórókhoz ajánlják, igazából egyedi váltót kéne hozzá tervezni. Megcsinálhatod magad is, valószínűleg olcsóbb is lesz, de csak akkor álj neki, ha tudod, hogy mit csinálsz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |