Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Egészen más kategória a kettő. Tíz kilós bontó kalapáccsal sem kocogtatjuk az üvegező szeget.
ParksideÉvente csak párszor forrasztok, maximum egy-két csatlakozót, finomabb / apróbb munkához fakezű vagyok. Éppen ezért nem is ruháztam be komoly forrasztóállomásba, megtette a Lidl-s Parkside.De ehhez hol / honnan lehetne pákahegyet pótolni?
Nem túl rég volt a Lidl-ben kétféle hőlégfújó.
Az egyik sima kétfokozatú olcsó, a kisebbik fokozatban nagyjából jó a hőmérséklete zsugorcsövezéshez. A másik típus (ez sem volt vészes árban) hőfokszabályozós, nyomógombokkal állítható, LCD kijelzővel. Nem tudom mennyire pontos, de szépen beállítható úgy, hogy a zsugorcsőhöz jó legyen, de ne égesse el a vezetékek szigetelését. Ugyanakkor az olcsóbbik esetén is jól "szabályozható" a hőmérséklet, a fúvókától való távolság változtatásával, persze itt a kezelő személy végzi a szabályzás vezérlését amihez tapasztalat kell, és viszonylag jó "saccográf".
Szűkítővel már az, ráadásul a szűkítőn gyárilag van két kivágás is azért, hogy ne minden levegőt előre fújjon hanem oldalt vezesse ki, hogy csökkentse az elöl kilépő légsebességet.
Bosch PHG 630-2 LCE volt egyébként.
Ahogy a digitális kijelző szóba került, elsőre fennakadtam azon mit mér, mit mutat. Csak nem mertem rákérdezni, nem akartam újabb fikázás tárgya lenni.
De részben mögéd elbújva, már érdemes lehet feszegetni, mit jelenthet a kijelzőn lévő szám. Az én "monitor" nélküli eszközömön is van szabályozási lehetőség, ami széles tartományt ölel át. A számszerűsítést -ha az hőfokot jelent- akkor tudnám értelmezni, ha mellé lenne rendelve néhány paraméter, mint pl. milyen csúcsidommal, milyen távolságból, milyen légsebességnél, milyen környezeti hőmérséklet mellett annyi. Mint utalsz rá, a távolság egy fontos tényező, sőt szerintem még az idő is számít. Vagy még abban látnék lehetőséget, hogy a fűtőszálak környékére adja meg a hőmérsékletet -mint az adott beállítás elvi maximumát-, és ehhez képest a célfelület hőmérséklete már a tapasztalat alapján alakul ki. Az enyémen nincsenek ilyen korszerű funkciók, nem is volt olyan drága mint GeeLee csodaeszköze, mégis örülök neki. Konkrétan gázlángos melegítőt akartam kiváltani vele, és remekül bevált a PVC idomok lágyításához. Azóta már terhelésként is funkcionált, és minden egyéb amire még használni tudom csak ráadás. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2024
Persze, viszont amikor még nem volt Quick meg Atten csak az ipari Bosch, akkor azzal kellett megoldani amit meg kellett oldani.
Azt elfelejtettem írni, hogy az ilyen Quick meg Atten félék már kalibrálható hőmérsékletűek és a valós hőfokot mutatják.
Amit linkeltél az forrólevegős állomás, olyanom is van, de ugye most mezei hőlégfúvóról folyt a diskurzus, a kettőnek csak annyi köze van egymáshoz, hogy mindegyikből forró levegő jön ki. Mivel teljesen más célfeladat, így teljesen más a kivitel, teljesítmény, stb.
Igen, két végül részre oszlott a hozzászólásom mert az egyikben csak azt írtam, hogy amikor még nem voltak elérhetők a forró levegős állomások akkor a hőlégfúvókkal kellett mindent megoldani (ha nem volt kéznél profi BGA gép), aztán egy későbbi hozzászólásban linkeltem az akkori, fokozatmentesen szabályozható Bosch hőlégfúvót.
Idézet: „...az ipari Bosch,” Azért a Bosch hőlégfúvó, még az ipari is elbújhat egy Steinel mögött. Mondjuk korábban is kezdték az ipari gépek gyártását.
Bevallom, eddig nem hallottam a Steinel-ről. Miben jobb? A Bosch-t akkor azért választottam mert kb. az volt az egyetlen, fokozatmentesen szabályozható modell.
A Steinel nagyobb teljesitményü, de ugyanaz a baja mint a többinek ( kivéve egy kis kinait, de az pl nem festéklegéteshez valo) . Szoval ami nekem eddig tönkre ment mindegyikben egy körön csak 4-5 helyen van rögzitve fütöszál igy ha felhevitett állapotban lepottyan vagy nagyobb ütést kap azonnal megszakad. A kis kinai 8 élre van tekerve és már vagy 10 éve megvan. A Steinelt megjavitottam, egyszerüen összecsavartam a fütöszálat és egy kicsit megigazitottam a spirálist, hogy aránylag egyformán melegedjen.
Szia!
Régebben már mértem az ősöreg, 10+ éves Steinel-t, most ugyanazokon a hőmérsékleteken megismételtem egy szinte új Parkside, illetve egy kb. 6 éves LUX hőlégfúvóval is. (Ezekben, saját tapasztalat szerint a motor az, amit időnként cserélni kell, a többi részével nem volt gond.) Mindegyiknél 10 °C-os lépésekben állítható a hőmérséklet, a levegő szállítási teljesítmény a legkisebb fokozaton volt, kivéve a LUX esetén, ott a második fokozaton. (Ennél a legkisebb fokozat nagyon kis légszállítással üzemel, ezt szoktam időnként használni "kiforrasztáshoz" is.) Mérési elrendezés a fotón látható, a szűkítő vége, és a hőérzékelő távolsága kb. 15 mm. Amint írtad, a távolság nagyon lényeges, drasztikusan változik a módosításával. Időt nem tudom mire érted, ha már állandósult a kijelzőn az érték, akkor minimális ingadozás volt mérhető. Szűkítő nélkül lényegesen nagyobb az eltérés a beállított, és a mért hőmérsékletek között, nagyobb az ingadozás is. A fotón látszik a szobahőmérséklet is. (Az összes mérőeszközünket évente kalibráltatjuk, fogadjuk el pontosnak.)
Nálam amik eddig megfordultak, egyiknél sem a fűtőszállal volt gond, hanem a motort kellett cserélni. Pedig volt benne törött burkolatú is, a fűtőszál megúszta.
Idézet: „A Steinel nagyobb teljesitményü,” Akár igaz is lehetne, de abból is van 1600 W-os meg 2200 W-os is. Amit a fentebbi tesztben írtam, az mind 2000 W-os készülék. Mérni nem tudom, de szerintem az új Parkside légszállítása a legnagyobb. Az már egy másik történet, hogy a Bosch és a Steinel is nem kicsit túlárazott. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2024
Köszönöm a mérést. Ez alapján, szinte biztos hogy a fűtőszál szűken vett környezetében van a hőérzékelő, itt próbálja tartani a beállított értéket.
Ezen felbátorodva, a saját eszközöm állító gombjára is fogok skálát rajzolni. Tájékoztató jelleggel tudni fogom kb. milyen hőfok tartozik egy adott álláshoz. Ha a két levegőáramlási fokozatban más-más értékeket mérek az egyes elfordulásokhoz (erre számítok), akkor két skálát is rajzolhatok, mondjuk más-más színekkel. Idézet: Ha már a hőfok ismerete kell, akkor azt is jó tudni milyen távol mennyi lesz a hőfok, azaz mennyit csökken x távolságra. Sokat, és nem lineárisan.„Tájékoztató jelleggel tudni fogom kb. milyen hőfok tartozik egy adott álláshoz.” Illetve a levegő sebessége is gyorsan csökken, tehát a szállított hőmennyiség x távolságra y tárgyra jócskán nem lineáris. Elején drasztikusan csökken, később már jóval kevésbé azonos távolságon. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2024
hali!
milyen a parkside-n belül pillanat, akkus vagy a trafos? hogy csatlakozik a hegy? csavaros menetes? esetleg egy kep rola segithet.
Köszönöm neked is: így már árnyaltabb a kép.
Így van, ahogy írtad. Nem írtam fel azokat a hőmérséklet értékeket, amiket a szonda 5-6 mm-es elmozdítása során mértem, de jelentős eltérések adódtak. (A ventilátor sebességének változtatása is valószínűleg megváltoztatná a mérési eredményeket. Ez már az alkalmazott mérés-vezérlés "okosságától" függ.) A kijelzőn, vagy a poti skáláján beállított érték mindegyiknél csak egy viszonylag kis területen lehet némi ofszettel azonos, és ehhez még hozzájön a melegítendő tárgy(ak) eltérő hőelvonása. A gyakorlati használatnál csak tájékoztató jellegű ez a kijelzett érték, meg kell tanulni, ráérezni a használatára.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2024
Idézet: Igen, ez ilyen nekem. Van folyamatos hőfok és levegő szabályozós, és van csak két fokozatú is. Gyakorlatilag a két fokozatút használom mert nincs kedvem a másiknál gombnyomogatásokkal vacakolni állítgatni, egyszerűbb a másiknál csak távolsággal játszani. „meg kell tanulni, ráérezni a használatára.”
Ez a fajta Parkside forrasztó állomás, menetes a pákahegy. Nem mindennapos használatú, hanem hobbi célra havi 1-2 alkalommal forrasztanék vele pár csatlakozót, stb... Amit adtak hozzá pákahegyet, az már eléggé elhasználódott.
Közben sikerült esztergályosi lehetőséghez jutnom, az a kérdés, hogy milyen anyagból érdemes/lehet pákahegyet esztergálni? A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2024
Vásárolni kell . A pákahegy bevonatos . A rezet oldja a forrasztóón és kráteresedik-elfogy .
Rézből kell, de az alapból nem tart sokáig, ezért nem árt házilag galvanizálni, találsz rá házilagos eljárást itt a fórum videói között is.
Menetmetsző is elég, 5 perc alatt megcsinálod. Nem kell esztergályos.
Mekkora átmérő, hossz, hányas menet? Viszünk.
Szia!Ez a "forrasztóállomás" egy sima triakkal szabályoz csak teljesítményt!Hoztak javítani egyet fi relé nélkül életveszélyes használni mivel a rossz minőségű fűtőbetét 230 V hálózati feszültségről megy!Nagyon vigyázz vele!
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2024
Vegyél egy használt cseh Lidokov pillanatpákát. A pákahegy hulladék tömör rézdrót, kifogyhatatlan, házilag elkészíthető. A te igényeidnek ez lenne a tökéletes megoldás.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2024
Régebben én is vettem egy ilyet, mert hirtelen kellett és nem volt nálam akkor a sajátom.
2 perc működés után újra megfogtam az ónt és forrasztani akartam a csatlakozót, de cserébe jól megrázott ahogy illik. Össze is törtem mérgembe, életveszélyes egy szemét. Gyártási hibás szerzám javításaTanult bőrdíszműves, seprűkészítő és esztergályos kollégánk szerint nem így kell seprűt kötni.Eladó szerint mind ilyen. És tényleg. Kúpos, tehát érthetően lecsúszik a drót róla. Hogyan tovább? Nincsen most ekkora műgyantás zsugorcsövem, mert akkor örökre vasalva, ugye. |
Bejelentkezés
Hirdetés |