Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hali.
És nemtudod egy ilyen vezérlő IC mennyibe kerülhet? Mert megvan már nekem ez a TDA és szeretném összerakni.
Tessék itt a kapcsolás!
Azt hogy önállóan működik-e nem tudom ki kell próbálni.
Igen, ezt néztem énis, de nemtudom hogy a + ot hová kell tenni.
De nem is csak annyi a dolog, hogy a "vezérlő IC"-t összekötöd az erősítővel, programot is kell rá írnod...
Esetleg ki kellene hámozni az adatlapból, hogy a táp ráadása után milyen állapotba kerül az IC, ha szerencséd van lehet nem is kell az I2C-s rész. De ehhez az angoltudásom kevés, és időm sincs elmélyedni benne....
Adtam rá áramot nemtörtént semmi... majdmég reggel szenvedek vele. Mindenestre köszi mindent!
üdv
Az a tda vezérlés nélkül stand by ban van,és nemjön belöle semmi jel,nekem volt egy ilyen cd s autórádióbol.Rossz volt a cd mechanika és átalakitottam kis erösitönek,de nekem sikerült felhasználni a rádióban található procit és müködöt csak eladtam.De proci nélkül nincs értelme,amugy sokat tud az a kis ic.A vezérlö procira ez volt nekem ráirva:2C401654CFU2 Motorola.De ezen display is van,egész biztosan lehet egyszerübb kissebb procikkal is vezérelni,csak program kell hozzá az adatlapja alapján.En még sosem irtam programot.
- Hogy is van az a képlet, amivel ki lehet számolni hogy egy erősítőben adott kimenő kondihoz hány Hz lesz az alsó határfrekvencia? Sehol sem találom... Köszi!!!
A kicsatolo kondi es az erositore raakasztott terheles egyuttesen hatarozza meg az also toresponti frekvenciat. A terheles (hangsugarzo) minimalis impedanciajat erdemes a kepletbe behelyettesiteni (mint legrosszabb esetet), de az is tokeletes eredmenyt ad ha nevleges impedanciaval szamol az ember. Szoval a keplet egy egyszeru felulatereszto RC szuronek a hatarfreki szamolasaval egyezik meg: f = 1/(2*pi*R*C) Ezen a frekin -3dB lesz a szuro kimeneten megjeleno jel csokkenese (azaz a bemeno jel 0.707-szerese jelenik meg a kimeneten)
Köszi ! Azt hittem függ a kondira jutó jel feszültségétől is, de ezek szerint nem.
Hello!
Igen, ilyen kondi már jó, és örök életű.. De nem tudom miért kell ekkora kapacitású? Az adatlap szerint az IC bemeneti impedanciája 55kohm (bár elég gyanús, hogy ez az ott lévő kapcsolással együtt értendő, vagy ténylegesen az IC bemeneti impedanciája. Mert a rajz bemenetén, pont van egy 56Kohm-os ellenállás.). Minden esetre, ha tényleg annyi, akkor a kondit, kb. 56kohm/2-re kell megválasztani. 2,2µF-os kondival, az alsó határfreki így is 2,6Hz-re jön ki. Szóval szerintem a kondi lehetne jóval kisebb is. (Én legalább is 10Hz alatt, nem akarom hallani a hangokat.) üdv! proli007
Sziasztok!
A képen látható kapcsolási rajzon a 2 db 220µF kondinak minimum hány voltosnak kell lennie?
Szia
Mivel a műveleti erősítő tápján van ami valószinüleg nem több mint 2x18V, ezért én 25V-os típust mondanék.
Sziasztok. Pakolászás közben találtam 4darab tranyót 2SA758 és 2SC898 komp. párokat. Nemtaláltam hozzájuk még kapcsolást. Mit lehetne belőlük épiteni? Légyszives segitsetek. Tudom, hogy a 2SC és 2SA japán tipusu tranyók nagyon jók, ezért vagyok rájuk kiváncsi.
Szia!
Bármilyen komplementer kapcsolású erősítőt kb, 50W-ig.
Sziasztok!
Éppen a ventilátor vezérlő nyákomat rajzolgattam, és megpillantottam az asztalon a tranyóját. Volt kéznél próbapanel is. És az ötletem támadt, csinálok egy erősítőt Bele is dugtam az alkatrészeket (a Hobbielektronika könyvben lévő erősítő alapján), majd hangfal és PC és recsegve ropogva megszólalt. Ekkor nekiálltam kiszedtem, ami nélkül még szól (előjött a mély), és csökkentettem az ellenállásokat. A végeredmény a képen látható: 1 tranyó, és 1 ellenállás A tranyó egyébként BD241. És azon akadtam ki, hogy milyen tisztán szól, és terhelni is lehet (egy 12V-os adapterrel néztem) Amikor az adapter LED-je bevillogott a hangra, akkor kezdett torzítani. De ekkorra már elég szép hangerő összejött. Igaz ekkorra már a csodálatos hűtésen szétfutott volna az ón Szerintetek mit lehet így kihozni egy ilyen tranyóból. Ha 30V-ot kapna megfelelő árammal, akkor mi lenne? Üdv!
Most nézem, ez a hangszórókat is ápolja
A membránt szépen behúzza, és úgy szól Akkor ez így még sem jó... még jó, hogy nem kötöttem 40V-ra
Nem lehet hogy fordítva lett kötve a hangszóró?
Nem, ha fordítva kötöm, akkor kifelé mozdul
Mindjárt rakok kapcsi rajzot :yes:
Ezt még nem láttad :gumicsirke:
Ezt még valóban nem, meg is nézem, nekem való
Köszi De ha már megígértem, itt a kapcsolási rajz is. Hát persze, hogy behúzza a membránt, mivel a hangfalon keresztül kapja a tápot.
Nem való ez senkinek, de a fórumos urak néha még maguknak sem hisznek. :nemtudom:
Sziasztok. Szeretném megépiteni a mellékletben szereplő kapcsolást. Annyi változtatással, hogy +-43V-al szeretném járatni, TIP142 és TIP147 komplementerpáru tranyóval 4 ohm-on. Utánnanéztem az IC-nek. +-45V-ot bír max (90V) , a Tranyók +-50-et (100V). Gondolom, ha rákötöm a trafóra majd a cuccot, akkor egy, két voltot egyből esik a feszültség, semmi baja nemlesz az IC-nek és a tranyóknak. Majd egy kicsit áttervezem a panelt, vagy veszek hővezetető ragasztót, mert az IC-t is hűteni szeretném, bordával. Azlenne a kérdésem, hogy ha kicserélem a tranyókat TIP142 és TIP147-esekre, akkor mekkora teljesitményt fogok elérni 4 ohm-on? Egyáltalán a TIP-es tranyó bírja a 4 ohm-ot? Hogy bírja ez a kapcsolás a hidalást? Válaszotokat előre is köszönöm!
Scientific
Úgylátszik az előző filemellékletem nem működik, akkor adok egy linket. Bővebben: Link
Nálam +-45Vról ment, tip tranyóval, de 8 ohmon..
Szia!
Elég határeset a 43V, de működni fog róla. Viszont 4 ohm-ra én két pár tranzisztort raknék a kimenetére. Hidalni tudod, de akkor 8 ohm-os terhelés kell rá!
Mert hidalni szeretném és 8 ohm-os hangfalakkal használni. Épitenék belőle kettőt, hidalom és lessz kb 2X250 vagy 2X300W-om, ami nagyon jólenne 8ohm-on. Szerintetek elérhető ekkora teljesitmény +-43V-al TIP142/147-es tranyókkal? És hogy értetted azt, hogy két pár tranyót raknál a kimenetére? Mármint párhuzamosan? Válaszotokat előre is köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |