Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nekem ugyanez a bajom, egy 64,5-73MHz-es rádiót szeretnék áthangolni 88-108MHz-es FM sávra. Nézzük jól értem-e: - vennem kellene egy CCIR/OIRT konvertert, OIRT normás készülékhez? Ezekkel azt olvastam, hogy csak egy részét tudom lefedni (kb 9MHz) az FM sávnak, meg láttam valami átkapcsolósat is (ami 88,5-97 97-105MHz-re jó) de akkor erre most kötnöm kell egy kapcsolót és kapcsolgatni ha mondjuk a Petőfiről át akarom tekerni a Slágerre? Van esetleg valami egyszerű, de jobb megoldás? Nem szeretném nagyon átalakítani a rádiót (maradjon meg a gyári jellege). Szóval egyátalán jól értem és tényleg ilyen cuccot kell keresnem? Hogyan, hova kell ezt bekötnöm? Budapesten esetleg tudtok boltot ahol kapok ilyesmit? Köszi előre is.
Szia!
Ha egy oldalt visszaolvasnál találnál pár linket... A meur-nál "lenne" átkapcsolós, ami lefedné a teljes tartományt 3 részből, de azt már nem forgalmazzák sajna. Itt van kit: Baji Elektronika Bt. Ez Vácon van, de idézet az oldalról: "Egyes Modul áramkörök megvásárolhatók Budapesten: Üllői út 68. T : 313-9063 (Elektro Kontha Bt)" A megoldás az lehet, ha a konvertert átépíted átkapcsolhatóra, ehhez én már kevés vagyok (több áramkör, vagy csak több kristály kell?) de ezt megírja majd valaki olyan aki ért hozzá. A válasza engem is érdekelne, mert én egy Unitra Merkury-t támasztok majd fel és ott is keleti normás az URH, viszont azt nem akarom piszkáltatni, hanem külső kapcsolós konvertert szeretnék hozzá ami a teljes sávot lefedné. Üdv.
Köszi, átolvastam a fórumot, meg megnéztem a linkeket is, de akkor ezt a pesten is megvásárolható utalást nem láttam(eléggé el van dugva).
És én ilyen perverz állat vagyok, hogy szeretném személyesen megvenni nem utánvéttel sz*rakodni, hogy esetleg mégse ez kellett volna, szóval ezért kérdeztem hogy tud e valaki Budapesten üzletet ahol még esetleg árulnak ilyesmit, nameg ha lehet, akkor készre szerelve, bár össze tudnám rakni (de lusta vagyok meg az szarabbul is nézne ki, mint a gyári ), de hogy még át is alakítsam ahoz kevés vagyok (max 3berakok 3-at párhuzamosan 3 kapcsolóval enyire még talán értenék hozzá, de az megint 3-szoros meló meg pénz...) Szóval még mindig választ várok minden kérdésemre, ha valaki tud segíteni....
Hát elmentem a pesti bolba, az eladósrác nem is hallott ilyesmiről....
akkor arra tudna nekem valaki okosságot mondani ha megrendelek a Bajitól egy ilyen URH konvertert akkor azt meg tudom e úgy építeni, hogy párhuzamosan belerakom mind a 3 kvarc-ot és egy 3 állású kapcsolóval váltok köztük (vagy ez így nem műxik mert a különböző részt konvertáló áramkörök nem csak a kvarcban különböznek hanem más alkatrészekben is?) Magyarul hogy tudok egy átkapcsolhatós konvertert gányolni, hogy a teljes 88-108 fm sávot fogni tudjam?
Szia!
Szerintem a váci boltot hívd fel, Ők remélhetőleg tudnak a saját termékükkel kapcsolatban érdemleges ötlettel szolgállni. (A válasz engem is érdekelne). Üdv.
Sziasztok!
Ingyen tudtam szerezni egy nagyon jó állapotban lévő Unitra diora contessa rádiót,aminek az a baja,mint a topikban lévő rádióknak,hogy csak az alsóbb fm sávban vesz(az enyém 77mhz-Íg.)Meg lehetne oldani valami egyszerűbb módon az áthangolását?Nagyon pofás darab,igazi kis szobabútor,azért is hoztam el a sulimból, a szakktanár mondt,hogy tudja hogy kell megcsinálni az áthangolást,állÍtólag egyszerű is,csak én nem bÍrok két hétÍg várni,szeretném minél előbb használni a rádiót.Ha van esetleg ötlet,azt szÍvesen fogadom,olyasmi lenne jó,amivel nem kellene nagyon megbontani,sem beépÍteni más panelt vagy nagyobb áramkört beépÍteni. Előre is köszsönöm a segÍtséget!
Sziasztok!
Megvettem a Baji elektronika féle URH konvertert. Összeraktam, teljesen jól működik, azonban kb 2 óra hallgatás után mintha kikapcsolna, a rádión nem jön be semmi, olyan mintha visszaállna a 64-73MHz-es sávra. Megnéztem, de nem melegszik semmi. Ha hagyom pihenni, és utána visszakapcsolom, akkor megint jó egy kis ideig, aztán megint visszaáll. Szerintetek mi okozhatja ezt? Deniel
Sziasztok !
Találtam a témába vágó kapcsolást.Működne három állású kapcsolóval,így nem kellene a kristályokat cserélgetni? Bővebben: Link
Helló!
Ez a kapcsolás a legjobb, ha konvertert akarsz csinálni. Nekem egy 30Mhz kvarc volt beépítve és elég jól jöttek az adók. Mobilnak is mobil, mert bármelyik hasonló hiányossággal bíró vevőhöz hozzá lehet csatlakoztatni s a telep is sokáig bírja. Nekem egy M10 rádióhoz volt megépítve, később egy blau recivert szolgált tökéletesen. Egy gyufásdoboz méretű fehér ónbádog dobozban volt összerakva, üveg gyöngy kivezetőkkel. Üdv:VIM
Ha van egy Sanyo táskarádió, ami az OIRT sávban a 62-78 MHz frekvencián vesz akkor azt meg lehet oldani, hogy a CCIR-ben vegyen? Most jelenleg 16MHz sávszélességben vesz. Ezt a sávszélességet lehet tologatni följebb esetleg, de az egész 20,5MHz sávszélességű CCIR-t ilyen tekercsek széthúzogatásos módszerével nem lehet befogni? Mert elvileg ha csak el akarom tolni a frekvenciát, akkor csak annyit csinálok, hogy ráhangolom egy adóra, (márha van) és csavarhúzóval érintgetem a tekercseket és amikor elhallgat az adó akkor megvan amit szét kell húznom?
köszi üdv
Korrekt áthangoláshoz nem elég a tekercsek széthúzása. Járhatóbb út, ha a menetszámot csökkented. Attól függően, hány hangolt körrel rendelkezik a rádiód (ez alapesetben az oszcillátor és a modulátorkör, tehát kettő). A hangolóelem álitását is meg kellene nézni. Lehet forgókondenzátoros, de lehet varicap is, mert a sávszélesitéshez valószinűleg ezeket is módositani kellene.
Ha tudod szerezd meg a Kókai Tamás- Varsányi János szerzőpáros által irt könyvet, a cime: Sztereo rádiók szervizkönyve III. Ebben részletesen leirják az áthangolások fajtáit, menetét. Ha tipusszámot tudsz mondani, és a készülék magyarországon forgalomba került, akkor valószinűleg rajzom is van hozzá.
Hello!
Na megvan a kapcsolási rajz! Ennek alapján le tudod írni, hogy mit kellene változtatni rajta? Melyik alkatrészhez kell nyúlni? Illetve mit kellene tennem? Sajnos csak alap műszerezettséggel rendelkezek (multiméter).
A forgókondival párhuzamos tekercseket kell hangolni. Tehát az L104, és a VC2-vel párhuzamosat, ennek nincs poziciószáma.
Úgy kell csinálni műszer nélkül, hogy az L104 menetszámát megszámolod, és az átmérőjét is megméred, és összeveted az oszcillátortekercs adataival. Attól függően, hogy alsó, vagy felső keverésű a készülék több, vagy kevesebb menetből áll. Ha kevesebb, akkor ebből csak1/2 menetet távolits el, ha több menetű, akkor másfél menettel röviditsd meg. Az L104-ből mindkét esetben 1 menetet tekerj le.
Ezután az állomáskeresővel állj a CCIR legalacsonyabb frekijén fogható adóra (ezt célszerű egy másik készüléken ellenőrizni), ha nincs adó, akkor az oszcillátortekercs széthúzásával, illetve összetolásával kell megkeresni. Ha megvan, de zajos, érzéketlen a készülék, akkor a modulátortekerccsel(L104) kell finomitani a vételt, szintén széthúzni, illetve összenyomni, a maximális jelszintre hangolva. Valamilyen műanyagpálcával kell a műveletet elvégezni, mert a vas, vagy alu, réz is elhangolja a kört. Most nem térek ki a hangolópálcára, ha szükség lesz rá akkor majd leirom mire is való... Tételezzük fel, hogy sikerrel jártál. Ezután állj a legmagasabb frekire és itt is be kell állitani egy adót, de ennek finomitását már nem a tekercsekkel, hanem a forgókondin található CT1, és CT 2 trimmerekkel kell végezni. Az adó beállitását, megkeresését a CT2-vel, a vétel finmitását pedig a CT1-el kell végezni. Ha itt is sikerült elfogadható vételt beállitani, akkor legalább egy szer meg kell ismételni az egész procedúrát az elejétől, mert a hangolóelemek elhúzzák egymást. Végül a tekercseket nem árt rögziteni valamilyen ragaccsal, mert a hőtágulás megintcsak elhangolódáshoz vezet, amit az AFC már nem biztos, hogy korrigálni képes. Elnézést kérek az öreg rádiós rókáktól a pongyola útmutatóért, de most többre nem futotta, és remélem, hogy ezzel együtt érthető, és célravezető módszer amit leirtam.
Egy kérdésem még volna, az oszcillátortekercsnek mi a száma? Mert csak a modulátortekercset írtad, hogy L104.
kösz üdv!
A VC2-vel párhuzamosan kapcsolódik, de poziciószámot nem találtam. Egyébként egyszerűen megállapitható melyik-melyik a kettő közül:Fogj meg egy ferrit hangolómagot csipesszel és közelitsd a tekercs felé. Az az oszcitekercs amelyik sokkal érzékenyebb a másiknál (az adó rögtön elhallgat, vagy másik jön be helyette). Ha nincs ferritmagod, akkor megteszi helyette egy 3-4-es sárgaréz pálcika, vagy csavar is.
Ahaaa megvan!!
Nagyon köszönöm a segítséget! Ha a modik is úgy gondolják, én szavazok neked 50 pontot
Köszönöm, de előbb legyél túl az áthangoláson! Műszer nélkül azért nem olyan egyszerű a dolog, de erre menetközben úgyis ráérzel. Mindenesetre a sávszélességnövelés biztosan érzékenységcsökkenéssel fog járni, ezt viszont korrigálni nem egyszerű még egyébként felműszerezett esetben sem. Mindenesetre a tekercsjóságon tudnál változtatni, ha lenne mondjuk ~0.8 mm átmérőjű ezüstözött huzalod.....
Üdv!
Ha már túl vagy az áthangoláson, akkor ne feledkezz meg a bemeneti egy soros, és két párhuzamos körből álló szűrő nyesztetéséről, az érzékenységet jelentősem befolyásolja. Amíg az áthagolást végzed, 10 pF -es kondival kösd az antennát az első tranzisztorra. Sok sikert
Bocs, hogy belekotyogok, de a rajzon a második tranyónál lévő L105 mellett is van egy VC-1 pocíciószámú kondenzátor, igaz, nem változtathatónak jelölve. Lehet, hogy hármas forgó van benne? Mert akkor ezt a kört is át kellene hangolni. A másik, hogy a bemeneten lévő, C101, C102 és C103 köndenzátorok és a hozzájuk kapcsolódó induktivitások által alkotott köröket (bemeneti sávszűrő a vételi sávra) kicsit érdemes lenne utánahúzni az áthangolásnak.
Szerk: most látom, hogy a bemeneti körökről már írtatok.
Üdv!
Szerintem az csak elírás, mert kétszer szerepel a VC - 1, és ennél a másodiknál a megadott értéke 20 (pF), gondolom, ezt is sávközépre kellene hangolni.
Igen szerintem is, az oszcitekercs poziciószámnélkülisége pedig, meg nem irás.
Igen.
Egyébként egy elég tisztességes kapcsolás. Ha műszerrel lehetne behangolni, jó kis tuner lenne.
Szevasztok! Nagy gondom van !!! A frissen vásárolt PACSIRTA rádiómat szeretném át hangoltatni -hangolni- CCIR sávra. Hogy kezdjek neki ha én csinálnám,egyáltalán lehetséges vagy van más módszer is ami tökéletesen működik. - Nem szeretném szét barmolni a készüléket mert valószinüleg az egyetlen készülék amelyik gyári új állapotú.
Szia, ne haragudj hogy zavarlak , új vagyok itt.
Van egy Unitra Merkury hi-fi rádió-erősítőm. Hol tudnám ezt áthangoltatni? Tudsz tanácsot adni ? Köszi, előre is
Az egyszerűbb, ha megépited az itt leírt-tényleg jól működő konvertert.Ha a rádió az OIRT URH-n nincs elhangolódva, akkor tuti.Ha van lehetőséged(meg kedved, sok időd),a mellékletben vannak a CCIR tekercsadatok, de akkor vállalni kell a behangolás nyűgét is!
Üdv!
Sziasztok! Videoton Orpheus ra4324 CCIR sávja 88-104 MHz-ig megy, ezt szeretném feltolni 108 MHz-ig. Az alsó freki veszteség nem lényeges... előre is köszi.
Szia!
A tuner oszcillátortekercsének magján tekerj kijjebb.
Az együttfutás biztosítása miatt a többi tekercset is hangolgatni kell és a trimmerel inkább ... Én elsőre a varikap feszültségét próbálnám megnövelni (trimmerpoti ), hátha elegendő , így az együttfutást nem kellene ismét beállítani .
Rajz: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |