Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
Persze, a View/Watch-nál mindent át tudsz írni!
Hali
Debugger/Stimulus/New Workbook. Megjelenik egy ablak ahol ki tudod valasztani a megfelelo labat (RA0). Utana Action /Toggle. Ha rakattintasz a Fire oszlopban a labra, akkor a kovetkezo ciklusban atvalt a lab allapota. Amikor kilepsz a programbol el lehet menteni sbs filekent, es a legkozelebbi inditaskor automatikusan betoltodik. A Watch ablakban nem engedi atirni a portot. Udv Vili
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy van e arra mód, hogy leteszteljem a Pic-em valami progival , hogy müködik e? vagy, hogy visszaolovassam a bennelévő adatokat? üdv szabi (pickit2 klónt használok)
Keress olyan hex-et, ami a PIC-edbe illik és égesd bele. Ha az égetés végén az ellenőrzés rendben találta a folyamatot, akkor a PIC-ed jó.
Megteszi a program magától. (Kérlek a mondatot kezd nagybetűvel! köszi!)
Lefut az égetés és a csík is végigszalad és elvileg azt írja, hogy minden okés.
Csak bevallom kétségeim vannak, mert úgy kaptam valakitől a pic-et aki azt mondta, hogy lehet, hogy kivan nyírva. Ezt kéne ellenőriznem.
Csatolj egy képek légyszíves a lefutás után!
Mikor nyomok neki egy "read"-ot (olvasás)
akkor megjelenik az álomány az ablakban. Szerinted möködik??
Nagy valószínűséggel igen. Akkor lehetnél biztos, ha törölnéd és beégetnéd a hex-et újra. Ha utána az ellenőrzés rendben, akkor jó a PIC. Persze ezzel csak a programozhatóságát tudod ellenőrizni, ettől még lehet rossz mondjuk valamelyik portlába!
A Verify gomb az ellenőrzést/hitelesítést jelent.
Szóval ezzel a gombbal tudsz ellenőrizni. Miután Beimportáltad a hex-et, azután Verify gombra kattintva (természetesen ezek előtt még ismertesd fel vele a PIC-et) a progi összehasonlítja a PIC tartalmát a beimportált hex-el, és ha egyezik akkor zöld lesz a téglalap ahol a szövegeket írja. Ha nem egyezik akkor azthiszem piros, de ilyet még nem láttam nálam. De ezt elvégzi a program az írás után automatikusan.
Üdv! Ezt nem értem... Ki akartam próbálni a vadonatúj PIC16F627A-m, rákötöttem tápot, mclr-re diódával 10k-s ellenállással, kristályt az oszcillátor lábaira, 22pF-os kondik a földre a lábaktól, 100nF párhuzamosan a táppal, stabilizált 5V-al és egy led a porta egyik lábán. Utána beégettem ezt a próbaprogit:
De se kép se hang... A program rossz vagy a tesztáramkör vagy mi? Előre is köszönöm ha tudtok segíteni! Üdv!
"Verifykation socessfull"
Zőld háttérrel.
LED-en nem említetted a soros ellenállást? Van?
Milyen kvarc van rajta? Megjegyzéseket illik tenni a program soraihoz, hogy tudjuk mit szerettél volna! Azt tudod, hogy mikor bemenet és mikor kimenet egy láb? Egyszerű, ha 0 az kimenet(0ut)! Ezt tedd a trisbe!
( Miután Beimportáltad a hex-et, azután Verify gombra kattintva (természetesen ezek előtt még ismertesd fel vele a PIC-et) a progi összehasonlítja a PIC tartalmát a beimportált hex-el)
Na ezt megcsináltam és piros!!! 0x0000
Mert a hex és a beégetett tartalom nem egyforma!
Ha fontos az a program ami most benne van, akkor olvasd ki majd exportáld ki fájlba, majd töröld a PIC-et! Ellenőrizd, hogy Blank-e! Ezután importáld a mentett hexet, és égesd be. Ha ezután zöld a vége, akkor a PIC égethető.
Ha a TRISA bitjeibe 1-eket töltesz, akkor az RA lábak bemenetre lesznek konfigurálva, így nem fog a LED-en áram folyni soha. A TRISA-ba írj nullákat, szerintem máris jó lesz!
szilva hozzászólásához még annyi, hogy a GOTO MAIN előtt MOVFW van és oda MOVWF kellene.
A pic tartalma nem fontos.
De ha elmondod részletében hogyan csináljam és mit nyomjak akkor kipróbálhatjuk.
Ellenállás van egy 33Ohm-os. Kvarc 4Mhz, a tris-be beírtam a 0-ákat... Úgy rémlett az egyes a kimenet, de még így se jó Amúgy csak annyit kellene csinálnia, hogy a porta-ra kiírja végig az 1-eseket, hogy kigyulladjon a led. Köszi! Üdv.
Idézet: „hol tudok ellenőrzést csinálni?” A PICkit2 kezelőprogramjában.
PicKit2 használat:
1. PK2 csatlakoztatás a PC-hez. 2. PK2 program indítása. 3. Kiválasztod a PIC családot! (hogy a megfelelő tápfesszel próbálja felismerni a PIC-et (3Vos PICeknél fontos)) 4. Csatlakoztatod a céláramkört. 5. Újra kiválasztod a PIC családot (ekkor ismeri fel a program a PIC-et) 6. Égetsz, debuggolsz stb. Kikapcsoláskor is érdemes az ICSP kábelt először lehúzni. Ha ezeket betartod semmi gond nem lehet. Ha nem fontos a PIC tartalma akkor csak egyszerűen írd be újra a programot. Ha zöld a téglalap akkor programozható PIC. (mivel a pk2 progi ellenőriz is írás után) szerk: illetve akkor ellenőriz, ha be van pipálva a Programmer->Werify on write.
A következőt csináltam watt mester!
1., "Erase" törlés kiüritem a pic-et. 2., Blank Check "lefuttatás után zőld háttér", (Gondolom ez azt jelenti , hogy a pic programozásra készem áll) 3., import HEX.. 4., beégetés után "zöld háttér" gondolom sikeres lett a beégetés. 5., beimportáltam megint a "Hex-et" és "Verify" gondolom ez a összehasonlítás. (ismét zöld háttér) gondolom ez jót jelent Te hogy látod??
Igen ez az jelenti hogy programozható a PIC. Mostmár mehet rá egy tesztprogram ami leteszteli az összes IO portláb működését.
A többiek hozzászólásait láttad? Módosítottad a kritikus sort?
Az a 33ohm az nagyon kevés, hogy számoltad ki? Tegyél oda 330ohm-ot minimum! A LED letörése merre áll és a másik fele hová van kötve az ellenálláson keresztül?
HUUU!!
Na ebben kérnék 1 kis segitséget. Leírnád részletesen, hogyan csináljam?! ("nagyon megköszönném")
Ezt neked magadnak kell megoldanod lépésenként. Helyetted nem tanulhatja meg más a dolgot. Javaslom a PIC kezdőknek topicot, mert ez itt nem az a színvonal...
Húú! Azokat a hozzászólásokat nem is láttam elnézést. Kijavítottam a MOVFW-t.. elírtam...Pedig le is ellenőriztem de átsiklottam rajta. Igaz, hogy több szem többet lát. Nagyon szépen köszönöm, hogy segítettetek! Amúgy a 33Ohm-ot nem számoltam csak hirtelen azt találtam. Üdv!
Javaslom, hogy a MOVFW-t ne használd, ilyen utasítás nincs, ez egy gyári makró. Ha erre van szükséged, használd helyette a valós utasítást, a MOVF f,d-t. Persze ez csak egy elírás volt, de jobb ha megszokod, és akkor rögtön feltűnik, ha fordítva van! Sajnos a fordító elfogadja helyesnek, amit én nagyon nem helyeslek!
A túl kicsi ellenállás okozhatja, hogy a PIC el sem indul!
OKe!
De azért mindent köszi!! "és a többieknek is!!" |
Bejelentkezés
Hirdetés |