Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   797 / 1319
(#) pixels válasza dolfin hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Talán gerjed a stabilizátor.

Az egyenirányító után egy 1000µF kellene, a stabilizátor lábaira pedig 100nF kondi. Common -In és Common-Out közé, lehetőleg a stabilizátor mellé közvetlenül.

A stabilizátor kimenetére nem szükséges más kondi.
(#) watt válasza dolfin hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Ismét egy NEM PIC kérdés. Na de spongyát rá.
Javaslom a 7805 gyári adatlapja szerint kondizd fel! Azt is írd meg, hogy mekkora a bemeneti feszültség, az in lábon! Nem írtad, mekkora áram folyik. Remélhetően nem az áramköröd zárlatos és ezért nem épül fel a megfelelő feszültség!

Az persze külön kérdés, hogy a gomb és a 4017 közé minek egy PIC? Mást is csinál, mint prell mentesít?
(#) dolfin válasza pixels hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Nagyon köszi.
Így már működik. Halálpontosan 5.00V
(#) potyo válasza mammut hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Ha láncszerűen kötöd őket, akkor működni fog. Egyik pic meghajtja a kvarcot, majd ennek clko lábáról megy egy másik clki lábára, annak clko lábáról egy harmadik clki lábára, stb. Minden PIC-et HS vagy HSPLL, vagy ilyesmi móba kell tenni, mert különben nem jön ki az órajel a CLKO lábon.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

És ha ezeket együtt akarod működtetni, akkor nem lesz fáziskésés? 1-2-3db. esetleg, de 7?
(#) pako válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Ezt a módszert próbáltam én is régebben. 4 db. 16F873a-t akartam így sorba kötni. Volt vele egy gond: a ClkO lábon a ClkI/4 órajel megy ki.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Valamennyi lesz. De ha külön kvarcról járatod, akkor még órajeleltérés is lesz, nem csak késés. Külső oszcillátorról lehet azonos órajelet elérni, de akkor is elcsúszhatnak a picek egymástól, mert pl. reset után nem azonos időven kezdik futtatni a programot. Tehát ha így összekötöd, akkor is úgy kell kezelni, mintha teljesen független chipek lennének, nem számíthatsz arra, hogy amikor az egyik valahol tart, akkor a másik is pontosan ugyanott fog tartani a kódban.

Viszont felmerül a kérdés, hogy mi az a feladat, amire hét pic kell, viszont olyan kis távolságra vannak egymástól, hogy az órajelet el lehet vezetni egyiktől a másikig? Mert ugye ezzel a módszerrel sem kellene 4-5 centinél nagyobb távolságra vinni az órajelet, az meg hét chip esetén 25-30 centi össz távolságot jelent maximum.
(#) potyo válasza pako hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Mert nem jól csináltad. Ezért kell HS módba állítani a chipeket, nem EC módba. HS módban csak egy inverter van a CLKI és a CLKO között, az pedig nem oszt frekvenciát, csak invertálja a bejövő jelet, ami jelen esetben lényegtelen.
(#) pako válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Így már világos a dolog. Azt nem tudod, hogy akkor EC módban mi értelme van a 4-es osztásnak?
(#) potyo válasza pako hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Valami biztosan van, különben nem lenne kivezetve, de én még nem találkoztam semmi alkalmazásával.
(#) Attila86 hozzászólása Szept 8, 2010 /

Arra gondoltam hogy jó lenne egy PC nélküli PIC programozó, amelyre számítógépről USB-n keresztül fel lehetne tölteni mondjuk 10db különböző hex-et. Az égetőnek lenne egy LCD kijelzője és egy saját akkumulátora amelyről tud működni. Az LCD-n kiválasztható lenne hogy mely programot szeretném beleégetni a PIC-be. A cél a számítógép kiiktatása. Tudom hogy a PICKit2 tud ilyesmit de az gondolom csak 1db hex-et tud eltárolni és nincs saját tápja (mondjuk ez utóbbi könnyen megoldható lenne).

Nekem ez még igencsak nagy falat lenne. De nem jutott eszébe esetleg ez már valaki másnak is? Nem tudtok ilyesmi projektről?
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Idézet:
„De nem jutott eszébe esetleg ez már valaki másnak is? Nem tudtok ilyesmi projektről?”
Mai netbook/laptopos világban nem látom túl sok értelmét.
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Akár 10 PICkit2 klónt is építhetsz, s mindig azt veszed elő, amelyikben a kívánt program van...
(#) Attila86 válasza icserny hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Mily' praktikus!
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Ugyan, nem kell 10 klón. Csak az epromokat kell cserélni bennük
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

A Microchipnek van amúgy ilyen kütyüje. Nem hülyeség. Azzal szoktam én is sorozat-programozni PIC-eket. Úgy hívják, hogy MPLAB PM3 Universal Device Programmer.

SD-kártya alapon működik, arra kell feltölteni a sok-sok HEX fájlt PC-ről. Aztán van egy saját nagyobb fajta grafikus LCD-je, talán 128 x 64, s egy saját menürendszere is, mellyel végülis lépkedni lehet az SD-kártyán lévő mappákban, adott HEX fájlokat kiválasztani, azt hiszem, talán ott élesben lehet még módosítani a különböző Config Bit-eket is, majd kiválasztani, hogy égetés, és szupergyorsan beégeti a PIC-et, közben folyamatjelző csíkkal mutatja az aktuális állapotot nagyságrendi alapon és szöveggel értesít, ha befejeződött az égetés és az összehasonlítás. Szóval okos kis kütyü. Nem kis meló lenne hasonlót felépíteni, de talán megéri. Már csak tapasztalatszerzés miatt is.
(#) icserny hozzászólása Szept 9, 2010 /

A ChipCAD-hoz megérkezett az első szállítmány MCP2200 (20 lábú, SOIC tokozású) USB-UART átalakító. Elég humánus az ára (nettó 440 Ft, 100 db-os ár nettó 330 Ft).

Ha valaki vesz ilyet, próbálja már ki a kedvemért! Nálam ugyanis egy, a Farnelltől korábban vásárolt demókártyában reprodukálhatóan lefullad, ha egy húszegynéhány kilobájtos szövegfájlt bekopizok a Hyperterminal ablakába (kiküldés gyanánt), s kiakasztja a Windows alkalmazást. PIC18F14K50-nél nem tapasztaltam még ilyet. (8 bit, no parity, 1 stop bit, nincs átvitelvezérlés üzemmódban próbáltam)

Végszükség esetén estén megpróbálhatom átprogramozni (PIC18F14K50-ként!!!), de akkor az MCP2200 eredeti firmware-ének HID kapcsolaton elérhető szolgáltatásai elvesznek. Előtte, persze, a PIC18F14K50 firmware-t is alaposan le kell tesztelni, hogy elég stabil-e a tervezett alkalmazáshoz.
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Olyan klont kell epiteni amiben van 10 db eeprom es attol fuggoen melyiknek adsz tapot valasztod ki a felkuldendo FW-t

De amugy tenyleg lehet olyat csinalni aminel 0.1" header csatival lehet radugni egy eeprom modult es akkor cserelheto szabadon... Le merem fogadni letezik is ilyesmi...
(#) Hp41C válasza trudnai hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Sziasztok!

Augusztus 19.-én feltöltöttem a cikket a furatszerelt PICKit2-ről, amiben az EEPromok dip tokosak (cserélgethetők), és egy "emelet" is beépíthető tüskesorral... Eddig még nem jelent meg. A furatszerelt PICkit soros analizátor is várakozik..

Cikkek.JPG

(#) trudnai válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Remeljuk hamarosan megjelenik
(#) messer hozzászólása Szept 11, 2010 /

Sziasztok!

Segítségeteket kérném, abban, hogy 10f220/222 család-nál a CONFIG-ban a MCPU: Master Clear Pull-up enable bit pontosan mit is takar, mert nem találtam kimerítő választ, ha az mclr lábat i/o-nak konfigurálom akkor ez a bit automatikusan engedéjezi a belső felhúzást a resethez??? Cagy mi a funkciója ennek a bit-nek?

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) potyo válasza messer hozzászólására (») Szept 11, 2010 / 1

Ezzen engedélyezed a belső felhúzását az MCLR lábnak, amennyiben az MCLR célra van használva. Tehát nem kell kívülről felhúzót tenni.

Az IO célra használatnál az MCLR a Vdd-re van kötve direktben belülről.
(#) messer válasza potyo hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Köszönöm szépen, tehát nyugodtan konfigurálhatom az mclr-lábat reset lábnak és elhagyhatom a külső ellenállást, ha itt engedélyezem a belső felhúzást. Ez jó dolog köszönöm a segítségedet.
(#) messer hozzászólása Szept 11, 2010 /

Még annyi kérdésem, lenne, hogy szerintetek miért nem tudom debugolni PICkit2-vel 10f220-at mikor az adatlap és mplab szerint is kellene, hogy tudjam. (PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x600 - Expected Value 0x5E4 - Value Read 0x24)
PICkit 2 Ready) ezt az üzenetet dobja fel.
Köszönöm
(#) El_Pinyo válasza messer hozzászólására (») Szept 11, 2010 / 1

Szia!
Közvetlenül nem tudod debuggolni ezt a vezérlőt.
Idézet:
„Devices marked with an asterisk require a device specific ICD header board to enable debugging & the RJ-11 to ICSP Adapter.”

Szükséges egy kiegészítő debug adapter: Bővebben: Link
Valamint egy ICD/ICSP átalakító is kell: Bővebben: Link
(#) messer válasza El_Pinyo hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Értem értelme úgy sincs sok mivel kicsi a lábszám, csak a/d értéket szerettem volna látni no majd jól levillogtatom egy leddel köszönöm a segítséget.
(#) El_Pinyo válasza messer hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Ha esetleg van egy nagyobb PIC- ed, vagy egy shift regisztered, akkor szoftveresen is kiléptetheted a biteket és ledekkel ki is jelezheted.
(#) vicsys válasza messer hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

RS232 vs. terminal?
(#) El_Pinyo válasza vicsys hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Nagyon erőforrás pazarló lenne, sajnos a kiszemelt típusban nincs hardveresen implementálva. Ha csak arra kell, hogy az AD eredményét ellenőrizzük, egyszerűbb megoldás a portlábak billegtetése. Ráadásul külső kvarcot sem lehet csatlakoztatni, így az RS232 időzítések is csúszhatnak, ami hibás működéshez vezethet.
(#) Stefan hozzászólása Szept 11, 2010 /

Hogyan lehet egy 16 bites számot, assemblyben stringgé alakítani?(8 bitesek a regiszterek).
Egyszerűen nem jövök rá, ezért nem szeretem én az assemblyt....
Következő: »»   797 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem