Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LPT vezérlés... Másképpen
Lapozás: OK   2 / 3
(#) CoderKevin hozzászólása Ápr 25, 2007 /

Ja, és a control regiszter 5. bitjét állítsam 1-re

Ezzel a módszerrel:

Port=&h378
Bit=5
SetPortBit Port,Bit

hibát jelez.
(#) E-Maniac válasza CoderKevin hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /

Hali,

A "myHundreds" az a valtozo amibe beolvasod a Data vonalad aktualis erteket.

Elkell dontened, hogy melyik labakra rakod a BCD-t es melyikekre a 3 helyiertek bitet a Data labak kozul.

Ez utan tudod hogy Pl:
D0-D3 -> BCD
D4 -> Egyes helyi ertek
D5 -> Tizes
D6 -> Szazas

Amikor be olvasod az LPT aktualis erteket ezeket egyutt kapod meg egy szam formajaban.

Ez utan ebbol a szambol ki kell bogarasznod, hogy melyik helyi erteket kaptad es azt hogy tortent-e valtozas a porton az elozo olvasas ota. (a mar fent emlitett maszkolassal)

Ha megvan a helyi ertek akkor a BCD kodot is kimaszkolod es elmented. Ezt vegig csinalod mind a harom helyi ertekkel.

Ha meg van mind a 3 helyi ertek akkor:
(szazasvaltozo * 100)+(tizesvaltozo*10)+egyesvaltozo =SZAM.

A fizikai megvalositast is leirtak mar fentebb:
Kell egy 50-100KOhm erteku ellenallas minden altalad hasznal bemenet es a tapfesz koze (felhuzo ellenallas) ez kozel TTL szintuve teszi az IC kimeneti jeleit + kell egy 330-650 Ohm erteku ellenallas mindegyik (mar felhuzott) bemenet es az IC-d hozzajuk tartozo kimenetei koze. Ezzel azt akadajozod meg hogy az IC-d (vagy az LPT portod) tonkre menjen ha az IC kimenetein es az LPT portodon (amikor nincs bemenetre allitva) is "1"-es jel van. (valamelyik a kettokozul szembe feszultseget kapna).

Na, csak leirtam!

Amit meg adtam az egy pelda volt.
Igy elvileg a Data regiszter 5. bitjet allitottad (volna) "1"-be. De annak is mukodnie kellett volna...

A "Port","Bit" valtozokat deklaraltad elotte?
Deklaraltad a forraskodban az "io.dll"-t?
Az io.dll ugyan abban a konytarban van mint amiben a VB altal leforditott .exe?
a SetPortBit-et externalcall-al hivtad meg (Delphi-ben ugy kellett).

Az aramkori megvalositarol meg annyit en a helyedben illeszto (meghajto) IC -vel kotnem a cuccot az LPT-re, es egy "nemsajnalom ha baja lesz" PC-vel tesztelnem elesben. (Nekem mar szalt el LPT portom mert bamba voltam..)

(#) E-Maniac válasza E-Maniac hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /

Ja es a Control regiszter cime (bazis+2) h378+2 = h37A

Most is hibát jelez pedig mindent megcsináltam

Tehat a deklaraciokat be raktad.

probald igy:

Dim Port as Byte
Dim Bit as Byte
.
.
.
.
Port=$h370 'ez meg mindig csak a Data Regiszter cime, de menjen ez eloszor rendesen
Bit=5

call SetPortBit(Port,Bit)
.
.
.
.

Amugy mi a hiba uzenet?

Most találtam Ezt
Dobjam ki vagy használható ?
(#) E-Maniac válasza E-Maniac hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /

Sorry a Port valtozo az Integer legyen.

Most semmi hiba. Lemaradt a zárójel.

Szerintem ki lehet probalni...

Mondjuk még frankón nem vágom az átalakítást. De azért kipróbálom egyáltalán megkapom-e az adatot.

Szoval összekötés:
ic láb -> 50-100kohm -> 330-650ohm -> lpt sorbakötve?
(#) E-Maniac válasza CoderKevin hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /

Nem.

IC lab -> 330-650Ohm -> LPT + Tap (Vcc) ->50-100Ohm ->IC lab

Szerintem gondold meg az illeszto aramkor hasznalatat es/vagy egy olyan gepen probald le aminel nem gaz ha baja lesz.

Akkor mostmar tudod irni a portok regisztereit bitenkent? Vissza olvastad (ellenorzes keppen)?

(#) wlaci válasza CoderKevin hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /

Bocs tegnap nem voltam gép közelében.
Kérdésedre helyettem E-Maniac válaszolt, külön köszönet neki.
(#) a1356 hozzászólása Júl 19, 2008 /

Egy olyan gondom lenne hogy szeretnék egy H hidat vezérelni LPTről...A program megírása az én gondom de ahoz is elfogadok segítséget ( C#-ben csinálom) A problémám a következő: 2darab H hídat szeretnék működtetni,csak az a gond, hogy a motoroknak nagyon alacsony fordulat számon kéne mozogniuk de nagyon nagy teljsesítményel... És nem szabad 180 foknél tovább mozdulniuk egyik irányban sem...(így akarom elérni a 360˚ fordulatot) Nem tudom igazából hogy most léptetőmotort kéne-e használnom vagy sima motor is megteszi-e? A bonyolítás még annyi hogy az LPT-n kilépő jeleket egy optokapcsolóval szeretném hasznosítani...Van valakinek valami ötlete?
(#) ritchie05 hozzászólása Júl 19, 2008 /

Egy olyan problémám lenne hogy léptetőmotort szeretnék vezérelni LPTportról. A motort egy régi floppymeghajtóból szereltem ki. Ledekkel készítettem szimulálót hozzá ( sorban villognak...). Az lenne a kérdésem hogy direktben rá lehet e kötni az LPT portra a motort vagy kellene közé valami elektronika? Úgy érzem kell és ehhez szeretnék egy egyszerű elektornikát összedobni hozzá mivel elég kezdő vagyok a témában. Amiket olvastam abból az derült ki hogy az egyik vezetékre kell kötni a 12V-ot és a többin kell váltogatni a GND-t.( tudom is melyik hol van a motoron) . Elnézést hogyha most valami nagy hülyeséget írok de nem lehetne megoldani pár tranzisztorral a dolgot? mindegyik vezetékhez egy és az LPT porton szabályoznám hogy melyik vezessen...
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Medve válasza ritchie05 hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

igy pl, ha belefér az 500mA-be (?)... Google???
(#) ritchie05 válasza Medve hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Köszönöm szépen a segítséget. Kerestem én is google-ben csak erre sajnos nem találtam rá, csak bonyolultabbakra.....
(#) ritchie05 hozzászólása Júl 21, 2008 /

Esetleg tudna valaki olyan megoldást amellyel egyszerre lehetne vezérelni 3 léptetőmotort LPT portról?
(#) Medve válasza ritchie05 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

A STEP-DIR módszer épp ilyen. Motoronként két madzag, és némi elektronika. Nézzél szét a hobby-cnc területén.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Dec 17, 2008 /

hello.

Végigolvastam a topicot, én is valami hasonlót szeretnék csinálni, miszerint az LPT porta záró kontaktusú kapcsolót kötni, amit figyel a program (pascal) A D0-D7 kifelé programozás az megy, azzal nincs semmi gond. Azonban befelé már nem értem. Kifelé 74C154-essel 16 kimenetet tudok csinálni, (a 74c154-esnél 1 db ABDC bemenet D0-D1-D2-D3) sőt A D4-D5-D6-D7 egy másik 74C154-essel már újabb 16 kimenet.) Valahogy azt szeretném megoldani, persze csak elméleti szinten, tanács formájában, hogy ezekhez a kimenetekhez 16-16 hogyan tudok ugyaneggyi számú bemenetet rendelni? Vagy ami még eszembe jutott, hogy négy bemenetet használni, (regiszter) és csak ezt a négyet figyelni. Erre a bemenetekre párhuzamosan X kapcsoló rá van kötve, és egyszerre csak egy kapcsoló van bekapcsolva egy beneten, tehát max 4 lehet egyszerre bekapcsolva.

Lehet, kissé bonyolultan fogalmaztam.

Köszönöm.
(#) szabics válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

SN74147 10 ből 4 re kaszkádba kapcsolva a 16 ból 4 re is meglehet csinálni. vagy 7400 és néhyány dióda nekem az volt mert nem volt hirtelen 147 -s
(#) szabics válasza a1356 hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

léptető motort célszerűbnek tartom, egyszerűbb, a kimenetre ajánlott az optó és úgy egy meghajtó áramköt a tekercseknek. léptetést adhatod steo/dir vagy közvetlenül a tekercsekre a bit mintát. Te döntesz melyik a jobb megoldás neked.
(#) Zoli_bácsi válasza szabics hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Ha jól sejtem, akkor a $379 a státuszregiszterekhez enged hozzáférni. (?) A a csatlakozó 10-11-12-13-15 pontjaira feszültséget juttatok, (5V/5mA) akkor az az állapot leolvasható? például pascalban.

valami:=port [$379];
write (valami);

gondolom hogy itt egy decimális számot kell kapni, majd ennek fügvényében oldanám meg a kimenetek vezérlését.

Jól gondolom?

köszönöm szépen.
(#) szabics válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

igen beolvashatóak de azok a bemenetek alapban "H" szinten vanank
vagyis "L" szint kell a változáshoz, a kapcsoló testre kapcsol és felvan huzva +ra egy 1 KOhmo ellenállással.
(#) szabics válasza szabics hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

az előző kérdésre nemválaszoltam. a 177 -s kimenete BCD kódot ad ki. Elvikebne dirktben rá lehetkötni a bemenetkre. mert az is L szinte ad. a 147 bemnete prioritást is fiygel ezt fiygelmeb ekll venni
vagyi ha a 8 bemnet aktiv akkor nem érdkli hoyg az 5-s bement aktiv vagy nem a 8 kódja jelenik meg. a kiemneten
ha ez uyg nem jó akkor marad a 7400 és dióda párdrab kell csak
(#) Zoli_bácsi válasza szabics hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Helló szabics!

Ez ebben a formában működhet? A végállás kapcsoló per pillanat csak öt van feltüntetve. (de pl a végállás_1 nevű kapcsolóval párhuzamosan kötök még vagy 10-et, de ebből is csak egy van bekapcsolva.) Tehát egyszerre öt végállás állapota lehet aktív. - vegallas_1; vegallas_2; vegallas_3; vegallas_4; vegallas_5;

Lekérdezem a $379 állapotát, majd a kapott eredmény függvényében értéket adok a $378-nak. Jól látom a dolgot?

köszi szépen.
(#) szabics válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Igen jól látod. kapsz egy bitmintát ami hűen tükrözi a kapcsolók állapotát. A "kódhoz" hozzárendeled az értéket és az mondja meg mitcsinálj vagy mit ne csinálj
(#) Zoli_bácsi válasza szabics hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Köszönöm a választ. Tehát ezek szerint ahogy rajzoltam, az életképesnek látszik. Most már csak arra kellene rájönni, hogy hogyan tudom a $379-es portot alapállapotra hozni. Mert pascalban $378:=0; és akkor mind a nyolc adatkimenet 0 értékű lesz. $379 esetében nem működik ez az eljárás, sajnos.
(#) szabics válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

szerintem azt megcsinálja helyetetd a bios.
Mikor indul a gép akkor felprogramozza az összes eszközt igy a portokat is. Vagyis az alapállapotba hozza. Kapcsold be a gépet és mérj rá a port kimenetre. olvasd be a mintát és az az induláskori vagyis reset utáni állapot. Huha lehet kicsit bonyolult voltam.
(#) szabics válasza szabics hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

A 12 lábra csatlakozó az inverternek és a diódának miylenszerepet szántál?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem