Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ, igen el tudom képzelni a ledmátrixot, már akartam építeni bináris órát, amihez szintén ez kell. Viszont sajnos egyrészt idő szűkébe vagyok, másrészt jelenlegi tudásom az AVR programozásról az egy link, hogy hogy lehet megépíteni a legegyszerűbb programozót. Viszont programozási tapasztalatom még lenne is hozzá, de sajnos időm az nincs túl sok így egyetem meg munka mellett, főleg hogy időre kész kéne hogy legyek, így jött a sorok invertálásával kapott különböző animációk ötlete. (Mint pl egy sörös reklám óriástábla.) Így igazából kérdésem arra irányult, hogy melyik az a tranzisztor, ami az általad linkelt kapcsolási rajzokban lévőknél 25x "erősebb", de majd kinézem a már fent linkelt táblából (esetleg azért egy konkrét ajánlásnak örülnék )
Köszi a választ, később lehet hogy csinálok rgb mátrixot, mert amúgy tetszik a dolog, csak most tényleg azt sem tudom hol áll a fejem
Én konkrét típust nem tudok ajánlani a kapcsolás nélkül. De ha a várható MAX LED-áram statikus üzemben 500mA akkor 1.5 - 5 Amperes tranzisztorok között lenne érdemes körülnézni. Az 1.5A-s is 3-szorosan túl van méretezve.
A 16*16-os AVR-es vezérlőben alkalmazott BD682 PNP darlington (Bővebben: Adatlap.) is megfelelő típus lehet a maga 4 Amperével.
Köszönöm szépen, végülis rámértem a ledekre, és a 20mA az a maximálisat jelentette, olyan 2 és 3mAh között mozog egy led, de majd kiszámolgatom, és megnézem hestore oldalán hogy milyen tranzisztor kell nekem, köszönöm szépen a segítséget
Üdv
Nincs mit! Remélem sikerül megtalálni a neked megfelelő típust.
Sziasztok!
Megszeretnék építeni egy villogót, mivel kezdő vagyok így pic-nélkül. Se több se kevesebb led nem szükséges hozzá csak egy zöld, kék és piros led de ezek olyan gyorsan villogjanak hogy ha pl. fal felé irányítjuk akkor a fénye fehér legyen. -4,5 v Szeretném ha így működne: 1-0-0 -> 0-1-0 -> 0-0-1 -> 1-0-0 ..... szépen arányosan. Igazából párhuzamosan 3-3 led lessz ha készen lenne majd meglátjátok mire is kell A frankót megvalva van egy ilyen villogóm de ez egy parti rúdban volt benne szóval 1cm x 1cm az egész és hát tönkre ment :S
Szia! Mi az a méret amin belül kell maradnunk?
S mennyire legyen könnyen állítható? PL elég csak a futási sebességet állítani? Vagy, nem gond ha nem egészen egyformák a színek arányai? PL: ha három ( egy - egy ) trimerrel tudnád az egyes színek idejét beállítani. S mennyire lenne gond az inverz színkezelés... 110 -> 101 -> 011 -> 110... ? Megoldható-e a PIC felprogramozása, ha esetleg mégis az lenne a legjobb megoldás? Bár szerintem a felprogramozásban tudunk segíteni. De a program fejlesztésre is biztos lenne segítség a megfelelő fórumon. :yes:
_JANI_ Szia!
A méret lényegtelen. Igen bőven elég lenne ha csak a sebeséget tudnám állítani. Úgy lesz hogy vannak ilyen átlátszó rudak amiket ezek a ledek fognak majd megvilágítani ... álló nem mozgó módban fehéren világít de amint mondjuk elkezd mozogni a 3 szín felváltva előtűnik (olyan gyorsan villognak hogy a szemet becsapják). Ehhez működésközben nem tudok hozzá férni majd ... Az állítási lehetőség nem is rossz ötlet erre nem is gondoltam A PIC-ben természetesen gondolkodtam sőt így akár több funkció is elérhető lenne csak előtte még össze kell raknom 1et. És most ne mondjátok hogy bakke csak erre akarom használni .... töltöttem fel 1-2 képet .... erre használtam és fogom is majd .... mondjuk aki tud ilyen átlátszó rudakat az is jelentkezhet mert csak azért megvenni a parti rudakat :S Így néz ki: Bővebben: Link Kb. ennyit tudtam róla mondani és bármiben benne vagyok csak minél jobb legyen. Azért szedtem szét őket mert 1. eláztak 2. külön külön kellett kapcsolgatni őket 3. mind 3-3 kis gomb elemről fogyasztotta a szuflát így gyakran kellett cserélgetni. Amikor a képek készültek akkor szigetelő szalag meg kötöző fogta össze és már csak egy 4.5 v működött.
légyszi valaki írjon 1 egyszerű tranzisztoros képet amin csak 1 led villog
Heló!
Válaszodat és tanácsodat köszi de nekem még ez is bonyolult nincs ennél egyszerűbb?
Én 1 kicsit bonyolultabbat gondoltam :yes:
Szia! Én egy 555 - 4017-es párosra gondoltam először. PL ez a áramkör, (Bővebben: Link) Csak a tranzisztorokkal párhuzamosan kötött ellenállásokat mellőzni a kapcsolásból. S a tápfeszültséghez kell méterezni az alkatrészeket...
( Másodjára valami PIC-es megoldásra... )
Három színnél elég csak három lépés.
De azzal a kapcsolással akár 10 különböző színt is vezérelhetnél.
Köszönöm a segítséget hétfőn megyek és megveszem az alkatrészeket ugy is kell mennem fotodiódáért és van minden itthon csak 4017es IC -nincs ... Aztán majd összerakom 1-2 nap és megírom hogy mi lett
Sziasztok!
ezt a villogót szeretném megépíteni esetleg valami kapcsolási rajzot légyszi linkeljetek
Gyanúm szerint ez egy-egy villogó LED. Ami mellette van még, az egy gombakku vagy gombelem, meg egy kapcsoló. Esetleg a hátsó oldaláról jó lenne egy kép (a MYÁK felőliről).
Üdvözletem!
Már kérdeztem máshol is,de azt mondták jöjjek át ide,ez a saját topicja.Szóval meg szeretném építeni ezt a kapcsolást.Készítettem is NyÁK tervet,megköszönném ha átnéznétek,nincs-e benne hiba. Köszönettel:Máté.
Hello! Jó lesz, ha a rajzolat a nyák felől (forrasztási oldal felől) értelmezted. üdv! proli00
Üdv!
Köszönöm! Igen,ez a forrasztási oldal lenne. Máté.
Hello!
De javaslom, térj át a "felülről tervezésre". Mert minden program úgy működik és előbb-utóbb úgy is azt fogsz használni. (Ha egy IC-t is fogsz már használni, azt is felülről mutatja a katalógus) Akkor meg gondod lesz a beidegződéssel. (Ez olyan, mint ha az ember hamisan tanul meg egy dalt. Megszabadulni tőle szinte lehetetlen..) üdv! proli007
Üdv!
Ez filccel lesz rajzolva,a többit meg úgyis progival szerkesztem.Csak most hirtelenjében nem voltam gépközelben. Máté.
Hali!
Minden hol azt olvasom hogy a szuper fényes fehér víztiszta lednek 3 v kell. Van egy kínai 5 ilyen leddel felszerelt lámpám és az csak 4,5 v megy ! Na hogy van akkor most ez? Kell egy lednek 3 v vagy sem?
Tehát ha sorosan vannak a ledek akkor 3 v/led de ha párhuzamosan akkor kevesebb volt elég több ledhez?
Sziasztok,
Szeretnék készíteni a horgászatban használható alkonykapcsolós 1LED-es dőlőbóját. A cél, hogy minél kisebb súly a bójafejen(1.2 akku, vagy1.5V-os AAA),minél takarékosabb üzemmód (LED villogtatása), illetve hajtson meg egy kék színű LED-et is. Ja, és a lehető legolcsóbban! Végig olvastam a fórumot, -hála Nektek- rengeteg kapcsolási rajzot találtam. Kettővel szimpatizálok. Az első az LM3909-es kapcsolás, ami őrült egyszerű, de nem tudom, hogy az 1.5V-os áramkörbe beépíthető-e az alkonykapcsoló rész, illetve meghajtja-e a kék LED-et? A másik pedig EZ Igaz, itt 2db 1.2V-os akkuról kellene megoldanom a tápot(vagy ez kevés?), de súlyra szinte megegyezne 1db AAA elemmel. Legyetek kedvesek segítsetek abban, hogy melyik lenne a logikusabb megoldás, illetve az alkonykapcsoló része(fotoellenállás, fototranzisztor) hogyan lehetne beiktatni a kapcsolásokban? Előre is köszi!
Sziasztok!
Én olyan 3-10db nagy fényerejű LED-et akarok hajtani (kirakat világítás). Akkor miben változna ez a kapcsolás? Nem kell, hogy villogjon csak legyen nagy fényereje és sokáig bírja. 14óra naponta lenne az üzemideje. Elemről kéne, hogy menjen. 9V vagy több ceruza elem stb. Valaki tudna segíteni? Bővebben: Link
Hello!
Ha nem akarod, hogy villogjon, akkor miért ebbe a topikba írtál? És minek ez a kapcsolás.. De akkor számodra csak egy előtét ellenállás kell a Led-ek elé. A "nagy fényerejű" Led azért ma már tág fokalom. Kérdés, mit választottál a Led-ek közül. Tehát ismerni kell a Led nyitófeszültségét és maximális áramát. Ez szerint lehet ellenállás, és/vagy tápfeszültséget választani. De elem és 14óra, az szinte biztos, hogy kapufa. Ha mondjuk 9V-os az elem akkor 3V/20mA-es Led-ből 3db-ot sorba kötünk (amúgy ez már nem is lehet, mert nem jut az előtét ellenállásra feszültség), akkor 9db. esetén, ez három sor. Tehát 3*20mA. Ez már 60mA/h. 14órával számolva 840mAh fogyasztás. Ezzel meddig bírja az elem? Mondjuk 6db ceruzaelem/nap? És a 20mA-es Led még nem reflektor stb. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |