Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Van nekem itthon 1 Unitra AS632 tuner aminek az FM része keleti normás így nem jön be rajta semmi. A kérdésem annyi, hogy hogyan tudnám áthangolni a keleti normáról nyugati normára a tunert, hogy az FM része is használható legyen. A tuner kapcsolási rajza: Bővebben: Link lui144
Szia!
URH Konverter (kétnormásító) a megoldás, egyszerű olcsó és működik. Itt vásárolható http://www.dunaweb.hu/bajielektronika Sok sikert. Üdv: atya28
helló lui,
de ha totál semmi sem jön be a keleti normán, megkéne bizonyosodni, működik-e a készülék.
Szia!
A keleti normán megszűnt az adás. Minek kellene bejönni azon a készüléken?
Megkeresed az L1-et és az L4-et. és L5-öt.
Lecsippentesz egy-egy menetet,összeforrasztod. Ha ez kevés,akkor mégegyet...És így tovább. Ha úgy gondolod,hogy frekiben már helyen van,akkor az L1-el zajminimunot állítasz be a sáv alján. A C2 trimmerrel pedig a sáv tetején . Ugyanezt L4-C10. Ha vasmag van a tekercsekben,akkor először hajtsál bele próbaképpen réz v. alu "vasmagot".
Papíron semminek. A valóságban gyakorlatilag a véges tükörszelektivitás miatt a 70+10,7+10,7MHz az olyan 90-re jön ki. Rossz minőségben ugyan,de az ott elhelyezkedő adók vehetőek. (Már,ha működik a cájg)
Szia!
Arra gondolt, hogy csak a KF és a sztereó dekóder látható az FM -részből! A tunerről nincs semmi. A tunerben az oszcillátor tekercset kell hangolni simám át lehet vinni nyugati normára nem kell cserélni semmit. Ezután utána kell állítani a modulátor tekercset is a kijelzőn látható a jel erőssége, ha van szignálgenerátorod avval még egyszerűbb.Nekem évtizedek óta így működik kifogástalanul,az AWS 303 as készülékem ugyan az a megoldás. Megéri, mert jó készülékek.
Esetleg ha van valami nagy teljesítményű CCIR-normás adó a környéken, akkor hallhat valamit.
Ha sistereg, akkor valószínűleg működik a cucc.
Sziasztok!
Mi hiányzik a rajzon? A PDF 2. oldalát senki nem nézte meg? Akkor itt van egyben de ez nagyobb jpg. (lehet, hogy nem dicsérnek meg érte) Nekem szerencsére 630-as (is) van. Viszont egy rendes szakember általi műszeres áthangolás azért biztosabb. A kis unitra torony tunerjéhez még anno sikerült vállalkozó szellemű embert találnom, de mostanában már ez nem biztos, hogy sikerülne sajnos, ezért pl. a Merkury szinte használhatatlan a gyenge áthangolás miatt. Ja és szerintem is jó készülékek.
Hangoltam át több tranyós rádiót is, azt elfelejthettétek, hogy az OIRT sávszálessége kb. 8-9 MHz, a CCIR-é 20.5 MHz, az oszcillátor forgónál szokott lenni néhány pF-os kondi, vagy ki kell venni, vagy kisebbet a helyére pl: 6.8p helyett 2.2p is jó . A tekercs menetszáma osztva 1.4-el :yes: !!! Kellemes hangolást !!!
Már semmire , mert benéztem .. , már megtaláltam a hiányzó részét is .
Valóban csak az egyik részt láttam,
A műszeres hangolás biztosan jobb. Az oszcillátor tekercs (L4) úgy emlékszem hangoló maggal van készítve, ezen lehetne kezdeni az állítást sávközépen 90Mhz- körüli adóra állítani ezután az L1-et ahogy ha6pc írta, a C1-et kivenném elég a trimer is. A kf tekercset elvileg nem kell állítani, de az is elhangolódhatott már. (Azért csak kellene egy szignál)
Szia!
Műszerezettség (és) vagy tapasztalat nélkül macerásra sikerülhet az áthangolás. URH konverter előnye, gyorsan és "rombolás mentesen" lehet beépíteni, stabilan működik. Most küldöm a rajzot (lányomnál volt a fényképezőgép). Sok sikert. Üdv.: atya28 U.i. bocsánat mindenkitől, a fektetett kép miatt.
Ezt rég elkészítettem működött, de zajos volt.
Az Ic ihibás is lehetet,valamint az antenna jel nagysága is meghatározó,nekem,van itthon,ami korrekt./Eredeti siemens ic/
Szia doktor!
Viccesre véve Tankcsapda után szabadon neked: köszönet doktor, magamnak : félre a tréfát. De komolyra fordítva a mondani (írni) valót. Sok URH konvertert építettem be a csöves URH-s Viditől a Sony rádiós-walkmanig sorolhatnám. Reklamációt, javítást ezekből azóta sem kaptam vissza. Az általam feltett rajz tényleg jól működik azóta is Mindenkinek sok sikert. Üdv.: atya28
Szia Atya!
Melyik Rádiótechnikában jelent meg ez a cikk? Vagy egy kissé nagyobb felbontásban láthatnánk a képet (méretezésnél:ne méretezz)?
Szia Kadarist!
Bocsánat a kései válasz miatt, formázni kellett a gépemet (lagol a hálózatom). A cikk RT 1989/9 451 oldalon van. Ha problémát okoz a beszerzése írj és megpróbálom privátban elküldeni, de előbb meg kell keresnem. Sok sikert! Üdv.: atya28
Szia Kadarist!
Átküldem a rajzot az e-mailedre, ha érdekel, rezgőkvarc helyett hagyományos rezgő körre épített (ugyanúgy SO42P-re) épített rajzom is van, de ennek a Q jósága sokkal gyengébb, mint az általam csatolt rajz, ezért nem is javasoltam a fórumba. Üdv.: atya28
Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni egy már fent említett tuner áthangolása miatt. Van egy ugyanilyen tunerem, már a CCIR sávaban lehet mert a helyi adók jönnek nagyon gyengén, a térerő mérő nem is jelzi, de más adó nem jön be. A mellékelt rajz a netről van az ott bekarikázott kondik ki vannak véve. Valahogyan meg kellene táltosítnani. A korábbi hozzászólásokat elolvastam, az a kérdés, hogy a tekercsek meneteihez is feltétlen hozzá kell nyúlni?
Nem biztos, a sáv felső végét a C2, és C10-ekkel, az alsót az L1 és L4-ekkel kell beállítani-sokfordulós menetekben. Szerintem akkor kell a tekrencekből levenni, ha a hangolóelemmel ez nem megy. Persze szignállal az igazi-de ha nincs....
A lengyel pdf-et googleval sikerült lefordítani többé-kevésbé, de az nem említi a menetváltoztatást, ezért kérdeztem. Úgy néz ki, hogy átment a CCIR-re de az érzékenység az sehol sincs.
Hát, újra kell hangolni, miután kiszedted a csillagos kondikat. A sáv alján a tekercsek hangolásával, a sáv végén a trimmerekkel. Először a sáv alján az oszcillátor tekercsével, L5 behúzol egy legalacsonyabban fogható állomást, a sáv tetején pl. Budapesten a Kossuthot (bocs MR1 -et) a C14 el. Több lépésben ahogy gkari írta. Majd először a modulátorkör tekercsével alul, L4 a trimmerével C10 felül állsz max. hangerőre, (majd térerőre, ha már határol). Ezek után a bemenőkört hangolod L1 -et alul, C2 -őt felül. A lépéseket egyre finomabban ismételgesd.
Kiszedtem a kondikat és megpróbáltam azt amit írtál de valahogy nem akar jó lenni. Reagál a hangolóelemek változtatására, de szinte minden úgy van mint előtte. Mielőtt hozzám került volna a tuner valaki már már megkísérelte áthangolni, ennek nyoma elég jól látszik a trimmereken.
Kiszedtem a kondikat és megpróbáltam azt amit írtál de valahogy nem akar jó lenni. Reagál a hangolóelemek változtatására, de szinte minden úgy van mint előtte. Mielőtt hozzám került volna a tuner valaki már már megkísérelte áthangolni, ennek nyoma elég jól látszik a trimmereken.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |