Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   149 / 976
(#) tibibalogh520 válasza barom699 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia!
Én is raktam fel 2db-ot, az egyik 5percig, a másik 10 percig ment, majd lekapcsolás után egyik sem volt hajlandó újra üzemelni.
Lassan már az armatúrába gyárilag rakott előtét is csak illusztráció lesz, mint a fényvetőkhöz adott halogén izzó.
(#) Lalle hozzászólása Júl 12, 2011 /

Sziasztok kérdésem az lenne hogy

A hálozatrész amire egyidejűleg 2500 wattos elektromos sűtő illetve mosógép, és adott esetben mikro hullámu sűtő üzemelne hány amperos biztosíték kell 20 amperos elég lenne?
a 16 amperos kevés, ez 3500 w teljesítményt képes produkálni ez a hálozat 2.5 réz huzallal van vezetékelve
ami 25 ampert bír el max terhelésként

Másik kérdésem, a villanyórától a kötődobozig hanyas réz vezetékkel legyen összekötve
(#) habazutty válasza Lalle hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia!

Az én javaslatom az, hogy órától közvetlen a sütőig külön fázis-nulla-védővezető (a védővezető lehet végül is közös), és ezen kívül betáplálni 2,5 mm2-el a kötődobozt (gondolom az a hálózatrész amin a mikró, mosógép lenne).
Azért javaslom ezt a megoldást, mert így valamilyen szinten a sütő le van választva a többi fogyasztótól.
Ha csak egy betáppal akarod megoldani a dolgot, akkor is elég a 2,5 mm2 20 A C kismegszakítóval védve.

Gyakorlati tapasztalat légkeveréses villanysütő+mikró (jó régi darab) B16 kismegszakítót nem vágj le, 2,5 mm2-es alu vezetékezés mellett.
(#) karaszbandi válasza habazutty hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

A másik dolog, ha van dugalj azon a vezeték szakaszon, akkor max 16A kismegszakító mehet!
Ha 20A-es kismegszakítót teszel fel, akkor csak fixen bekötött készülék lehet rajta!
(#) habazutty válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Valóban, ezt elfelejtettem! Köszi!
(#) rézágyu válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Helló! Na ezért nem szeretem az elektronikus gyújtókat Őszintén megvallva én kifejezetten gyújtó patronosat szoktam kérni a boltban. Már elegem van abból, hogy garanciában szaladgáljak az üzlet meg a kuncsaft között. Mert ugye én vittem a lámpát, hát akkor járkáljak én utána.
(#) mezei dávid hozzászólása Júl 13, 2011 /

Üdv mindenkinek.
szeretném megkérdezni ki tuna egy kapcsolási
rajzot automatikusan működő villany le ill felkapcsolásra
ha belépek a fürdőbe.
az a helyzet ,hogy állandoan égve hagyják a család többi tagja.
dava
(#) pucuka válasza mezei dávid hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Kösd rá egy mozgásérzékelőre, ami bellül van
(#) Balaa16 válasza mezei dávid hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Szia!
Én ilyen mozgásérzékelővel oldanám meg. Beállítod kb. 1 percre, így miután kimész, 1 perc múlva lekapcsol.
Üdv!
(#) proba válasza mezei dávid hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Sima időrelé ,a kapcsoló meg egy nyomógomb.(ösztönöz a gyors fürdésre,nem zavarja a gőz.)
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

[OFF]Igen, aztán a zuhany alól kiugorva vizesen tapizhatsz a sötétben a villanykapcsoló után
(#) lacib hozzászólása Júl 13, 2011 /

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni
Adott egy 3fázisu mérő Ami a lakás elosztótol kb 30-35m-re van elhelyezve , a mérőtöl elmenő betáp 5x10 alu földkábel , viszont a lakás elosztóba 5x10 Mkh vezeték érkezik be ,valahol van egy kötődoboz aminek nyoma sincs sehol
3éve költöztünk ebbe a házba
2 évig semmi gond nem volt viszont tavaly ősszel kezdődtek a gondok 2-3 alkalommal jelentősebb eső után leverte a mérőnél található 25 a megszakitót de mindig ugyanazt ,a megszakitót visszanyomva müködött minden rendesen mintha mi sem történt volna ,aztán december elején nem volt elég a megszakitó annyi lett a 63a Nki-nak elmű jött cserélt elment 1 hétig üzemelt minden aztán puff megint elszált az Nki
Viszont azóta folyamatos zárlatot mérek az emlitett fázis és a védővezető között
A problémám az lenne hogy egyszerű fázisdetektorral
nem tudom beazonositani a kábel nyomvonalát Komolyabra meg nem igazán van keret
Bármilyen viszonylag olcsón kivitelezhető ötletre vevő lennék
köszönöm előre is
(#) Fire004 hozzászólása Júl 13, 2011 /

Sziasztok! Van nekem is egy mozgásérzékelős problémám... Egy teljes lépcsőház minden szintjén szereltem mozgásérzékelőket (MentaVill) amik egyenként de az egész lépcsőház világítását kapcsolják. Ezzel eddig rendben. A gond ott kezdődik hogy ki kellett cserélni az összes izzót (átlag 40-60W) LED-es izzókra (Pannon 4.5W) és előfordul hogy a kőkemény összesen 40W-nyi terheléstől összeragad egyik másik mozgásérzékelőben a kis relé kontaktora. Megjegyzem hogy valóban nagyot szikrázik a lámpaszál mikor áram alatt kikötöm az érzékelőt a sorkapocsból. Kíváncsi lennék hogy mért szikrázik ekkorát és mit tegyek ezzel a túlfeszültség félével hogy kapcsoláskor ne húzzon át és ne ragadjon be a relé? A nulla és a lámpaszál közé tegyek ellenállást ami egyből elnyeli a feszt ami fellép ijenkor? Előre is köszi ha van erre megoldás.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Be lehet dobni újabb zsetont,lejárt az idő.
(#) ötfelezős válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Nem egy egyszerű kérdés, nen véletlenül vannak külön berendezések kábelnél nyomvonalkeresésre és hibahely meghatározásra. Szerintem a legjobban akkor jársz, ha keresel egy áramszolgáltatós (nekik dolgozó alvállalkozó) srácot, akinek gyakorlata van kábelhiba mérésben, és rábeszéled, hogy fusiban üsse meg. Van rá esély, hogy rendeset találsz, aki lelki garanciát is vállal a munkájára.
De ha más jobb módszert ajánl, annak én csak örülök.

Mivel ez hobbielektronika fórum, esetleg valaki akar építeni egy nyomvonalazó berendezést, vagy hibahelymeghatározót.
(#) proba válasza Fire004 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Gondolom ezekben a ledes vackokban is lehet valami pufferkondi ,ez töltődik fel bekapcsoláskor.Esetleg a mozgásérzékelő reléje után egy izzó (5-10W fogyasztóként hogy lekapcsoláskor a fojtó ne termeljen túl nagy feszültséget ) majd a ledek irányába egy fojtó tekercs.(a lehető legkisebb ami még a reléknek élég)
Vagy próbálj meg egy sima 100-200W égőt (tudom nem lehet kapni) sorbakötni a ledes lámpákkal.(10led/1 égő csoportosításban szerintem mindenki jól érzi majd magát.) Ezután viszont már nem igen lesznek a normál /energiatakarékos égők használhatók a ledesek helyén.
(#) proba válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Vagy körbe ásod a mérőt kikeresed merre mehet a kábel.
Esetleg elkezdesz gondolkodni ,te merre vinnéd,ezen a nyomon esetleg megtalálod a kötést. Esetleg volt-e valami épület régebben a ház és a mérő közelében.A föld alatt passzióból úgy sem toldották szerintem,max elbontottak valami épületet amiben a kötés volt.
(#) pucuka válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Van egy aránylag egyszerű módszer. Kell egy impulzus generátor, egy oszcilloszkóp. Az áramtalanított, mindkét végén szabad végű vezeték egyik végére rákötöd az impulzus generátort, és párhuzamosan vele a szkópot, és megméred a szkópon látható két impulzus (a generátor által kiadott, és a visszavert) közötti időkülönbséget, amiből számolható a terjedési sebesség ismeretével (közelítőleg c ) a hibahely távolsága.
A javítás módja alighanem kábelcsere lesz
(#) lacib válasza proba hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Köszi de az ásás sajnos nem kivitelezhető ugyanis a ház körül járólap van kb1.5 m szélességben ..

Idézet:
„Esetleg elkezdesz gondolkodni ,te merre vinnéd,ezen a nyomon esetleg megtalálod a kötést”

Sajnos akárhogy próbálok gondolkodni egyszerüen nem tudok rájönni.. ez 1 két lakószintes épület, a felső szint
lakás-elosztója kb 15m a mérőtöl ennek ellenére akik szerelték a házat azoknak egyszerübb volt
elvinni körbe a betápot és az alsó szintröl ( ami tulajdonképpen a föld alatt van) felvinni a felsőre
(#) lacib válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Sajnos ez az ut nem járható ahogy irtam ,ha megtudom oldani olcsón saját erőböl, ugy szeretném
(#) lacib válasza pucuka hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Igen valami hasonlóra gondoltam én is csak nyomvonal keresésre kellene
valami generátor féle aminek a jelét egy viszonylag egyszerü eszközzel tudnám követni
(#) habazutty válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Egy kondit kell rárugdosni a zárlatos ér és a föld közé, egy hallgatóval meg fülelni, hogy hol csattog, ott van a hibahely. Haver kábelhibahely mérő kocsival dolgozik és az előbb említett jelgenerátor mellett használják ezt a módszert is a pontos meghatározáshoz.
(#) pucuka válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Rákötsz egy 500 kHz -es generátort, és egy KH rádióval meg tudod keresni.
De szerintem a kábelt úgyis ki kell cserélni, ha rendesen meg akarod javítani, kötés nélkül.
(#) ötfelezős válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Hát, kérdés, hogy mi az olcsó - a végén, visszatekintve.

Nyomvonalkeresésre kell egy fickósabb hangfrekvenciás generátor (rövidzárra dolgozik), és egy felvevőtekercs, erősítővel, profiknak sem kellene több. Ezt össze tudod rakni otthon?
(#) Gafly válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Ha stabil zárlatod van, akkor könnyű dolgod van: Bővebben: Link
(#) mikike14 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Helló! Ez nagyon ötletes. Nem tudnád lerajzolni, és megírni a kondenzátor értékét? Mert rajzról csak könnyebb meglátni, hogy tölti fel a kondenzátort.
(#) habazutty válasza mikike14 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Konkrét rajzom nincs csak a haverral beszélgettünk róla, meg mutatta a kocsiba a berendezéseket.
Szerintem pár száz nano-s kondi kellhet amit akár 400 V-ra is feltöltessz, majd kisütsz. Mivel egyedi eset nem építenék komoly áramkört. Ellenálláson keresztül kondi feltölt, majd egy váltóérintkezős relével, akár kézzel is rákapcsolni a vezetékre. 5-6 Hz körüli freki bőven elég. Kezdetleges hallgatónak meg fémpálca a végén egy fém "gombakalap". Nem tudom mennyi energia kellhet a művelethez, de az határozza meg a kondenzátort.
(#) Fire004 válasza proba hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Igen Igen én is ijesmire gondoltam h a ledes izzó elektronikájától van az egész. Egy pici probléma van. minden szinten van egy mozgás érzékelő magyarul mind párhuzamban müködik egymással ugyan ugy a lámpák is... mert nem csak a mozgásérzékelők vannak hanem a lépcsőházi automata is szerepel... valami párhuzamos fesz fojtót kellen kitalálni. én még mindig egy ellenállásra tudok gondolni ami lekapcsoláskor a fázis csúcsponti kb 300-320V-os feszültségét kibírja és a müködésben nem zavar be és lecsillapítja az ívet amit húz a kontaktorok között a sok "kondi".
(#) habazutty válasza Fire004 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Az nem megoldható, hogy a mozgásérzékelők reléit tehermenetesíted? Csak a lépcsőházi automata vezérlő körébe lennének benne a mozgásérzékelők reléi, a lámpákat pedig a lépcsőházi automata kimenete kapcsolná egy mágneskapcsoló segítségével, esetleg egy korlátozó ellenállás közbeiktatásával.
(#) Fire004 válasza lacib hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Tényleg csak az lehet ha nincs lebetonozva akkor meg kell ásni (senki sem hal bele egy kis ásásba 80cm nél nincs mélyebben ) és meg kell keresni a toldást és ujra kötni de viszont jól le kell szigetelni gyantás zsugorcsővel erenként, majd az egészet egybe egy vastaggal és szépen vissza lehet temetni ( a zsugorcsövet addig kell melegíteni gáz lámpával amíg a gyanta szépen nem kezd kinyomódni mindkét végén. Akkor eshet rá az eső reggelig).
Következő: »»   149 / 976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem