Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   9 / 974
(#) lapose válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Voltak ott kisebb-nagyobb darabok vitte azt mindenki aki hozzáfért! Szerintem nem sok került vissza az újrafelhasználásra!

Az viszont biztos hogy ezek a hibás kábelek beépültek valahova, mert mindenki úgy volt ha már meg van fel kell használni...
(#) elektrocad válasza lapose hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Azt hittem, hogy olyanok is benne voltak, akikről más forrásból is lehet hallani, például akik a vasúti jelzőberendezések vezetékeit bontották le, már hogy ne legyek nagyon konkrét.
(#) elektrocad válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
A MÉH telepeken nem jártatok utána?
(#) lapose válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Akkoriban még nem volt olyan nagy divat a szinesfémértékesítés, de nyilván volt olyan is, csak az már blankolás után vitte el a rezet! Nem volt ez hosszú életű (kb 4-5 hónap), mert rájöttek hogy a kiadott rézmennyiség töredéke került csak vissza!
(#) Imi65 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Ne féljünk annyira azoktól a kioldási görbéktől.
(#) atysdoktor hozzászólása Szept 25, 2008 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem! hogyan kell bekötni egy FI Relét? Még nincs a házban és szeretnék mert csak fő a biztonság!

Válaszotokat előre is köszönöm!
üdv! Attila
(#) potyo válasza atysdoktor hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
A relére szerintem rá van rajzolva, hogy mit hová kell kötni.
(#) patexati válasza atysdoktor hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Így van rajz szerint értelemszerűen!
(#) elektrocad válasza atysdoktor hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
A kérdésedből ítélve nem vagy villanyszerelő szakember. Mivel ez veszélyes lehet, inkább bízd szakemberre.
(#) atysdoktor válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Teljesen igazad van elektrocad, de már ennél lényegesen veszélyesebb dolgokat is megcsináltam. de ha szakember lennék, szerintem nem kérdeztem volna meg.
(#) lapose válasza atysdoktor hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Szia!
Idézet:
„Még nincs a házban és szeretnék mert csak fő a biztonság!”


Pont ezért bízd szerelőre!
Na haragudj, de ha biztos lennél a dolgodban nem kérdezted volna, viszont ha rosszul van bekötve oda a biztonság, annyi mint ha nem is lenne!
(#) Feri válasza atysdoktor hozzászólására (») Szept 25, 2008 / 1
 
Elnézést, hogy beleszólok, de nem hagy a szakmai elkötelezettségem. Mindenkinek felhívom a figyelmét
az erősáram nem tévesztendő össze az elektronikai " hobbi áramkörökkel" mert mi történik,ha egy "hobbi áramkör" építésénél hibázunk? Legfeljebb egykét alkatrész elfüstöl. Erősáram esetén az egész ház is könnyen elfüstölhet, ami még ennél is rosszabb önmagunk és családunk életét is veszélybe sodorhatjuk.
Ezért kérek mindenkit, hogy csak akkor kezdjen ilyen javításokhoz átalakításokhoz, ha rendelkezik a megfelelő szakmai gyakorlattal. Lehetőleg csak olyanok adjanak "szakmai" tanácsot akik igazi szakemberek, mert nincs annál rosszabb mint egy rossz tanácsot megfogadva saját kárunkon tanulni.
(#) proli007 válasza Feri hozzászólására (») Szept 25, 2008 / 1
 
"Ha a kísérletünk nem sikerült, ne keseredjünk el! A családi tűzhely melegét pótolni fogja az égő városrész feledhetetlen látványa."
Öveges professzor (után szabadon)
(#) Rumcájsz válasza atysdoktor hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
AZ ÉV relét egyszerű bekötni, de jelentős szivást eredményezhet.
A nulla és a földelő vezetéket egy sorkapocsban egyesitened kell az ÉV relé ELŐTT! Ebből a sorkapocsból viheted a NULLA vezetőt az ÉV relén keresztül és értelemszerűen ugyanarra az oldalra bekötöd a fázis vezetőt. (Rá van rajtolva a relére hogy az alsó vagy a felső sor a bemenet de megjegyzem felcserélhető)
Lakásokban 30mA-es ÉV relét kell használni!
Ha a villamos hálózatodat annakidején jól csinálták meg a mesterek, akkor az ÉV relét ha felkapcsolod, fent is fog maradni. Ha a mester kispórolta a védővezetőt vagy összefogta a nullát és a védővezetőt a lakásban az ÉV relé "után" akkor le fog oldani. Meg kell keresni hogy hol van a huncutság. Régi szerelésű házaknál 90% hogy lesz valami huncutság.
Ha nem, akkor minden egyes dugaljat le kell tesztelned. Próbalámpa a fázis és a védővezető közé. Erre az ÉV relének le kell oldania.
Minden dugaljnál ezt ki kell próbálnod. Ha valamelyiknél nem old le, akkor lehet átnézni a hálózatot, tehát annál a dugaljnál nem fog érni semmit az ÉV relé.
Sok sikert!

Még egy fontos!

Sok féle fajta ÉV relét lehet kapni. A lényeg hogy háztartásokban 30mA-est kell felszerelni. a megjelölése: pl 25A / 30mA 25 A a zárlati áramú leoldás a 30mA pedig a szivárgó áramú.
Lehet több értéküt kapni. Engem Pl egy 100mA-esre akartak rábeszélni egy vidéki boltban. NEM SZABAD! A 100mA hibaáramút csak Épitkezéseken ideiglenes vételezés esetén szabad használni, lakásban NEM! Van még 300mA ez a Daruk védelmére szolgál. Lakásba ez sem jó!
A FI relék megszolalási idejének 0.2mp kell hogy legyen! tehát: 25A/30mA/0.2s

Ha használsz ÉV relét, akkor se bizz meg benne. Kerülni kell a hibás készülékek használatát és a merész villanyszerelést!

Az ÉV relét havonta a TESZT gombbal KI kell próbálni! (Na ezt nem csinálja szerintem senki)
(#) Feri válasza proli007 hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Minden tiszteletem Öveges professzoré, mert Ö volt gyermekkorom nagy tudora. De őis óva intett minden meggondolatlanságtól. Még egy gondolat, addig mig csak saját magunkat veszélyeztetjük az magánügy, de ha másokat is az már bűncselekmény.
(#) atysdoktor válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Millió hálám a segítségedért!
(#) Dudus válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Csak a pontosság kedvéért!

- Ha nem kismegszakítóval egybeépített típus, ez a gyakoribb, akkor a ráírt áram a legnagyobb megengedett üzemi áram. Ez legyen egy lépcsővel nagyobb, mint az óra alatti kismegszakító árama. Ez a típus túláramvédelmet nem valósít meg arról külön kell gondoskodni.

- Ha kismegszakítóval egybeépített, akkor a ráírt áram a kismegszakító névleges árama, ekkor még érdemes tájékozódni a karakterisztikáról is. Én a C-t tartom ide a legjobbnak.

- Fontos, hogy A-típust vegyél, ami érzékeny egyenáramú szivárgásra is.

Érdemes neves gyártó termékét választani!


Üdv.
(#) zvill válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
"A nulla és a földelő vezetéket egy sorkapocsban egyesítened kell az ÉV relé ELŐTT!"

Egy kis kiigazítás

Semmi estben sem egyesítjük újból a már Szétválasztott "N" és "PE" vezetőt!!!
Egy esetleges PEN vezető szakadás esetén az összes védővezetővel ellátott
berendezés burkolata feszültség alá kerülhet.
(#) paya.46 hozzászólása Szept 27, 2008 /
 
üdv mindenkinek
régebben kaptam egy automata mosógép motort,
amit most szeretnék felhasználni más célra.
sajnos a bekötésével gondban vagyok mert használni
akarom az összes elérhető fordulatot.
tanácsotokat kérném abban.hogy mivel kezdjem a
vezeték végek beazonositását.
előre köszönöm a segítséget.
(#) Imi65 válasza paya.46 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Ezek a motorok nagy általánosságban sok mindenre nem használhatók. Mosóüzemben kis teljesítményt adnak (alacsony a fordulat), centrifuga módban pedig 5-10 perc az üzemidejük. A technika fejlődése miatt többféle motortípus került a gépekbe, a legegyszerűbb 2 sebességre tekert asszinkrontól, a bonyolult (akár kefékkel kombinált) elektronikával vezéreltig bármi.
(#) Rumcájsz válasza zvill hozzászólására (») Szept 29, 2008 /
 
Barátom köszönöm a kiigazítást, de én is kiigazitanálak. Ahogy leirtam az úgy jó, ugyanis ha ismét egyesitve lenne a két vezető az ÉV relé után, akkor az áramkörben a legkisebb terhelésre (ami eléri az ÉV relé megszólalási áram 2szeresét azaz pl 30mA hibaáramú ÉV relénél a 60mA-t) a készülék leold, hibaáramot észlelve. Ugyanis az áram megoszlik a PE és az N vezetőn (30+30mA).
Tehát ha az N és PE vezetőt az ÉV relé után összveszed, és felkapcsolsz az áramkörben pl egy 25W-os izzót, az az ÉV relét leveri mint vak a poharat 0.2másodperc alatt.
A PEN vezető szakadása ellen számottevő földeléssel védekezünk (ezt emlitettem meg mint földelő vezetéket !) amely a nullázott ÉV rendszerben az nullavezetőn maradó hibaáramot csökkenti 50V alá a PEN vezető szakadása esetén.

Meg kell hogy jegyezzem ha a PE vezető szakad az ÉV relé maximáliasn még ellátja a feladatát hiszen pont erre tenyésztették ki.

ÉV relé (talán) jobban érthető leirása: (1F)
(ne támadjatok mert direkt konyhanyelven irtam hogy bárki megértse! )

Az ÉV relé kialakitása olyan, hogy egy közös vasmagon ellentétesen keresztülvezetjük a nulla (N) és a fázisvezetőt(L1). Ezen a vasmagon foglal helyet még egy érzékelő tekercs is. A készülék figyeli a fázisvezetőben "elfolyó" és a nullavezetőben "visszafolyó" áram nagyságát.. Alapesetben az összegük 0 ! Amennyi áram elfolyika fázison, az a nulla vezetőben vissza is megy. Ha a fázis vezetőben 30mA-al több áram folyik el mint ami a nulla vezetőben visszajön, a közös vasmagra elhelyezett tekercsben áram (hibaáram) indukálódik amely nagysága (küszöbszint) határozza meg a leoldás pillanatát.

Egy kis magyarázat a laikusok számára hogy ne dobálozzunk a szakszavakkal:

-N vezető a nulla vezető (színjele a kék)
-PE vezető a földelő vezető ( védővezető színjele: zöld-sárga)
-PEN vezető az a vezeték szakasz amely KÖZÖSEN látja el a PE és az N vezető szerepét. Pl : Áramszolgáltató elosztó hálózatáról lecsatlakozó méretlen fővezeték PEN vezetője.
(#) Lucius hozzászólása Okt 16, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!
olyan kérésem lenne hogy épp egy lakásfelújítás közepén vagyok (régi téglaház)a lakás átkábelezve, a vill szerelő pedig a földelést a vízóra alá kötötte a vízvezetékre.ami asszem réz viszont a vízvezeték többi része műanyag (ki lett cserélve) ez így egészséges?ha nem akkor mi lehet a megoldás?hja és villanybojlerem van.
egy ismerősöm az efi relét javasolta de az meg 6-7000ft?
köszönöm válaszotokat
(#) elektrocad válasza Lucius hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Az, hogy a vízvezetéket összekötötte a földeléssel, az rendben van, de ha azonkívül nincs a rendszer rendesen az előírás szerint leföldelve, az már nagy gáz!
(#) Dempsey válasza Lucius hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Kell egy szabványos földelési rendszer mint ahogy az elöttem szóló is említette. Ha ez megvan és aztán még a vizvezetéket ehhez hozzáköti az nem baj sőt mostanság már azt hiszem így kell csinálni. Szerintem a szerelő EPH féleséget akart létesíteni.
(#) pedrock válasza Lucius hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Egy egyszerű, olcsó és szabványos megoldás: Egy jó hosszú (2-3m-es), vastag vas csövet kell leverni. Pontosan nem tudom hány méterre a faltól, azt hiszem kb 2, és arra kötni a földelést. 7-8 éve még elfogadták ezt a megoldást, most már lehet más a helyzet.
(#) elektrocad válasza pedrock hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Az egyszerű vascső nem alkalmas, mivel az korrodálódik. Cinkezett vaslemezeket szoktak leásni.
(#) Dudus válasza Lucius hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Az Msz 172 engedi a fém vízvezetékcsövet földelő vezetéknek felhasználni, ha

- leszerelésükkel nem kell számolni,

- párhuzamos ágakkal vannak ellátva, amelyekkel együtt történő leszerelésük valószínűtlen;
(#) Dempsey válasza Lucius hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Na ha ezt átnézed mindent tudni fogsz kb.
(#) kaszarobert válasza Dudus hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Tehát a műanyag rész már a leszerelt
(#) potyo válasza pedrock hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Leverés helyett könnyebb módszer: az egyik végét betömni pl. egy fadugóval, amin van egy vékony (5-6mm átmérőjű) lyuk, a másik végére pedig odavezetni a vízhálózatból a nyomás alatt levő vizet valami gumicsővel. Így a bedugott végén a nagy sebességgel kijövő víz utat tör magának a földben, és egykettőre le lehet dugni hosszabb csöveket is. Kicsit fel-le kell mozgatni, és megy, mint a kés a forró vajban (vagy hogyis szokták mondani ). Célszerű a félcolos fém vízvezetékcsővet "verni" le, ha vízvezetékcsőként sokáig birja a föld alatt, akkor földelésként is birni fogja. És ilyenből úgytudom, hatméteres darabok szoktak lenni, attól jobb földelést nemnagyon lehet csinálni.
Következő: »»   9 / 974
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem