Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor a 39MHz nem fix? Pl. 35MHz es körülbelül beállított vevővel működne? Mik a pontos határok?
Egy TV csatorna 7 - 8 MHz széles, normától függően. Ekkora sávszélesség áll elő a tuner kimenetén a 31 - 39 MHz sávba lekeverve. Ebbe beleesik a hangvivő is, a pontos frekvenciája azért nem lényeges, mert a tunert addíg hangolod, míg el nem találod a 31, 39 MHz közé fixen beállított FM vevő vételi frekijét. A csatolt görbe a tuner kimenetét jelöli.
Az AFC jellel lehet valamit kezdeni? Az is valami frekvenciamoduláció féle?
Az az automatikus frekvenciastabilizáló áramkör. Itt AGC van, ami az automatikus erősítésszabályozást jelenti. Egyelőre nem kell foglalkozni vele.
Valamilyen egyszerű keverőt lehet építeni 39 ről 6,5MHz-re? Pl. 32MHz oszcillátorral?
Igen lehet. Több mixer IC is létezik, amelyekkel könnyen lehet keverőt építeni.
Esetleg valami egyszerű tranzisztoros kapcsolás?
Vagy vannak régi számítógép alkatrészeim, digitális ic, vagy PLL, a 386,486 sok 33-40MHz között mentek? Néztem rádiókat, szinte mindegyikben lekeverik a jelet 10,7MHz és csak ez után jön az ic, nekem TBA120T van így alapból 6,5 és 5,5MHz-en vesz.
A TBA 120 nem megy 38 MHz -en, eléje egy keverőfokozatot kell tenni. Annyi erővel míg ezt megépíted, megépítheted a TDA7000 -es kapcsolást is, és kész is vagy.
Erre a célra számítógépből nem tudsz kitermelni szinte semmit, ami használható lenne. Ehhet alkatrészeket csak URH -s rádióból tudnál kitermelni, de akkor már egyszerűbb átalakítani a bemenetét, hogy a 87.5 - 108 MHz helyett 31 - 39 MHz -et vegye. Bár még hangolni sem kell. Erre a célra egyszerű kapcsolás ami jó is, nincs.
Egy ilyen típusú rádióm lenne, de sajnos nem tudok regisztrálni a letöltéshez:
Bővebben: Link. Mennyire bonyolult az átalakítás, 1-2 párhuzamos kondival megoldható, esetleg valaki le tudná tölteni a rajzot? Egy walki talke-val próbálkoztam kicseréltem a kondit kisebbre, de borzalmas rossz volt a vétel. TDA7000-ből építeni egy rádiót, postaköltség + egyéb alkatrészek. Az árán simán kapok 2db rádiót is.
Kattints a Get Manual-ra, vagy várj holnapig. (nekem lejött, bár épp csak olvasható). Van topik az URH rádiók áthangolására, onnan sokat tanulhatsz.
A modulátor, és az oszcillátor körben ki kell cserélni a tekercseket, és a kondenzátorokat. Mivel nem kell hangolni, nem túl nagy probléma, és egyik megoldásnál sem tudod megkerülni. Ez még mindíg a legegyszerűbb megoldás, mint építeni egy vevőt, vagy akár egy keverőt a TBA120 modul elé.
Akkor 2 párhuzamos kondi nem elég? Nem értem pontosan, hogy mi a lényeg a rezgőköröknél, mert ha rezgőkört méretezek, akkor pl. 50nH tekercs mellé 500nf kondit teszek akkor 1MHz lesz, ha 50pF akkor 100MHz.
Akkor mit kell még figyelembe venni, a tekercs Q-ját? Gondolom a az oszcillátor és a demodulátor frekvenciát nagyon pontosan össze kell hangolnom?
Nem, a tekercset is cserélni kell, a rezgőkör jósága miatt.
Itt van a rádió amit beáldoznék. De egy kicsi gondban vagyok. Úgy saccolom, hogy az 5 és a 3 mentes tekercset kellene kicserélni + vele párhuzamosan a kondit. De úgy tűnik, hogy nem a forgó kondival párhuzamosan vannak.
Jól saccolom? Eléggé be van öntve és nem tudom pontosan behatárolni a lábakat. Addig nem akarom megbontani még nem biztos. Van itt még egy kb10 menetes tekercs is ami a képen felfelé néz. Ha a fenti kettő az akkor milyenre cseréljem őket? Nagyon pontosan kell összehangolnom a kettőt?
Jól saccolod. Csatoltam egy kapcsolást, valahogy így nézhet ki a Tied is, nem biztos, hogy pontosan, de ennek alapján eligazodhatsz. A 10 menetes tekercsre nem lesz szükséged, helyére, és az antenna helyére belép a tuner kimenő KF tekercsének szekundere. Az 5 menetes tekercset és kondenzátoraikból álló kört át kell méretezni 35 - 36 MHz -re a 3 menetes kört 45,7 - 46,7 MHz -re, a timmer kondik a forgókondi hátulján vannak, és azt hiszem 5 - 20 pF -osak. Minél jobban összehangolod, annál érzékenyebb lesz. Nem ártana szerezni egy 35 MHz körüli kristályt, de legalább egy oszcillátort készíteni az áthangolás könnyítésére. A pontos freki nem lényeges.
Van egy 27MHz walki talki-m. Meg van kristályom is 27MHz körüli. Gondolom azért lesz egy hangolási tartomány. Ha valahogy sikerül az alját ráhangolni a walki-ra akkor a felső határ elérheti a 40Mhz-et is.
Az lenne az igazi ha 25-45 között működne, van rajta 4digites LCD kijelző is, nem tudom hiteles lesz-e majd? Akkor a kondikat ne bántsam? Mert ahogy számolgatom ahhoz, hogy 1/3 ára csökkenjen a frekvencia 10x akkora értékű tekercs kell.Bővebben: Link
Akkor, körülbelül mekkorák legyenek a tekercsek és a kondik?
A linkeden ott a számoló progi. Kapacitásnak felveszel kb 50 pF -ot, kiszámolod hozzá a tekercset. kb- 380 nHy a modulátor, 250 nHy az oszcillátor. A menetszámokra is találsz méretező progit, valószínűleg hangoló vasat is alkalmazni kell, nem árt csévetestre tekerni, mert ennyi menet nem lesz öntartó.
Megcsináltam, a 3 menetes a forgó kondin van párhuzamosan amit kicseréltem nagyobbra, így a kijelzőn jelzi a kívánt frekvenciát. De a másik tekercs olyan mintha inkább az antenna szűrő része lenne nincs a földre kötve, ha kihagyom és a forgó kondira rakom az antennát akkor pl. 26.4MHz a Neo FM jön be. A 9 menetes tekercs úgy tűnik, hogy forgókondi + kondi + 9mentet + kondi, föld. A tekercs lábairól megy előre a jel.
Gondolom a 26.4MHz valamelyik alharmonikus lehet és a 35MHz körüliekben is bejönnek az fm rádiók. Nem lehet, hogy a 9 menetest kellene cserélni?
Az, hogy hol vesz a vevőd, azt az oszcillátor frekvenciája határozza meg. A vételi frekvencia az oszcillátor frekvenciája alatt, vagy felette van 10.7 MHz -el. Azt hogy melyik fog szólni, azt a modulátor köri rezgőkör határozza meg, elnyomva a vételt azon a frekvencián, amire nincs hangolva (tükör frekvencia) Közvetlenül soha ne tégy jelforrást (antennát, generátort) egy rezgőkörre, mert a szelektivitását (Q, jóságát) lerontod, így a vevőd a tükörfrekvencián is vételkész. Csak kis értékű kapacitáson keresztül csatolj be jelet, kb. 10 pF, mert csak így biztosítható a laza csatolás. Abból, hogy a Neo FM -et fogod az látszik, hogy még mindíg nincs a helyén az oszcillátor (se) de a modulátorkör se. A három menet édeskevés, olyan 20 körüli menet kéne saccra.
A három menetest cseréltem, kb. D10mm, l10mm, és 6menetre (240nH). A kijelző jelzi is a kívánt frekvenciát.
A Neo FM-et úgy hallom, ha a másik 5menetes helyére rakom az antennát e-helyett 8menetes van a fenti paraméterekkel (410nH). Ami engem zavar, hogy ennek a tekercsnek az egyik vége a forgókondin(ide raktam az antennát), a másik vége, meg nem megy a földhöz! Bemeneti szűrőn kell alakítani, akkor tükörfrekvenciát hallottam?
És ha meghagynám az eredeti ötmenetest, hagy szóljon egyszerre két frekvencia és majd később foglalkozom vele? Ezek szerint max csak 20MHz mentem lejjebb vagy semmit? Mert a kijelző 20-40Mhz értéket mutat, attól függően, hogy mennyire húzom szét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |