Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Nem tartozom a zsenik koze, de amikor csak ugy, semmi extra nelkul ovastattam 7 db. analog bemenetet soha nem akptam stabil erteket. Ha viszont millis() -bol beiktattam minden olvasas koze (miutan vegigolvasta az egeszet) egy 100 msec varakozast az eredmeny telyesen megvaltozott. Nem meg ugrandoztak az ertekek. Egy ATMega644P -nel volt ez.
Nem allitom hogy ez lenne a megoldas, hogy ezt igy kell, de egy probat szerintem meger (lehet nalam volt a gond, valami kod hiba, vagy ilyesmi). A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
Ha hét darab bemenetet olvastál, akkor használtad a multiplexert... Egy ADC van többnyire a uC-ben (ha egyáltalán van), tehát ahhoz, hogy több jelet is tudjon kezelni a uC, beépítettek egy multiplexert is, ami összeköti a bemeneteket az ADC-vel (de egyszerre csak egyet). Amikor váltasz a bemenetek között (ezt automatikusan intézi az analogRead), akkor a multiplexer átkapcsol a másik lábra és szükséges egy kis idő, amíg az ADC hold and sample áramköre követni tudja az új jelszintet. Ezért szükséges Arduino esetén egy "hamis" analogRead olvasás, mielőtt stabil érték olvasható. Ez a kompromisszumos megoldás az oka annak, hogy én már sosem használom az analogRead-et (igazság szerint arduino-t is csak gyors tesztekre alkalmazok már csak). Ennél sokkal hatékonyabban is lehet használni a uC ADC-ét megszakítások segítségével.
Bővebben: Link
Igen, meg lehet oldani. Azt tanultam a fiuktol itt hogy ne foglalkozzak a float allomanyyal, igazuk is van. Csinalj mindent int allomannyal (egesz szamokkal), mondjuk 10 szeressel es ahol kijelzes van osszad tizzel, tedd utana a mardekot. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
Lehet, hogy hibás, a mágneses térre is nagyon érzékeny.
Itt Bővebben: Link egy másik típusnak a leírása. Innen lehet rendelni Bővebben: Link , csak ez egy kicsit drága.
Elolvastalak, próbáltalak értelmezni, összevetettem a kézikönyvvel (ha jó doksit néztem egyáltalán, mert itt más a fejezet számozás).
Nagyon nagyjából (lehet, hogy ez most erős szépítés) veszem a dolog lényegét. Ezt egész pontosan úgy értem, hogy uC szinten ez így van megszervezve, azaz így működik ez a témakör (ADC, stb.) magában a processzorban. Sejtem előre a választ, miszerint ezen alapul a dolog, így ezt érteni kell, de én ilyen szintig nem fogok tudni belemenni a dologba. Amire én -egy nagyon leegyszerűsített szinten- kíváncsi lennék, az az, hogy ha összedugok egy Arduino-s, lehető legprimitívebb kis mérőkört (mondjuk LM35, LCD, és ennyi), akkor milyen lehetőségeim vannak a megbizonyosodni a mérés pontosságáról, ill. -ennek folyományaként- hogyan tudok kalibrálni. (Tudom, hogy volt már erről szó, de nem tudtam kihámozni a dolog menetét (teljesen kezdő vagyok)). Köszönöm!
A mágneses térre érzékeny... Szerinted mit mér és hogyan egy non-kontakt árammérő?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
Mivel egy másik mikrokontroller kézikönyvét olvastad, ezért nem meglepő a különböző fejezet számozás. A helyes dokumentációt linkeltem az eredeti hozzászólásomban egyébként.
A kérdésed méréstechnikai, nem pedig a programozással kapcsolatos, igazándiból nem is idevaló ezért. Méréstechnikában, ahogy te is jól tudod, szükséges valamilyen etalon, aminek a pontossága a megfelelő számodra. Azaz ebben az esetben be kell szerezned egy elég pontos kontakt hőmérőt (infra vagy hasonló elven működő nem kontakt hőmérők nem jók, mert a működési elvükből adódóan inkább csak becsülni tudják a hőmérsékletet, hisz az anyag pontos emissziós értéke általában ismeretlen, epszilon = 0.95 -t szokták használni közelítésként). Ezután a hőmérő szondáját rá kell rögzítened a chip testére, majd különböző hőmérsékleteken össze kell hasonlítanod a mért értékeket (mivel a mérés jellege szinte biztosan lineáris a méréstartományban, ezért egy szimpla lineáris regresszió a megfelelő erre a célra). A kapott két konstans segítségével már jó pontosságú méréseket tudsz majd végezni (Y = a*X + b).
"nagyon érzékeny".... én úgy értettem, hogy vigyázzon nehogy valami megzavarja a mért eredményeket, például egy mágnes, mágnesezett vasdarab ....
Egy állandó mágnes (mozdulatlan) önmagában nem fogja megzavarni. Ami gondot jelenthet ha olyan anyagok is a közelben vannak, amik "összekócolhatják" kicsit az indukcióvonalakat. Esetleg más nagy áramú kábelek futnak a közelben, stb.
De ez csak a kábelre csiptethetőre igaz, ugye, arra nem, amin átmegy az áram? Egyébként próbálkozok de mindenhogyan fals értékeket hoz.
Szia. Vegyél inkább DS18b20-at. Az LM35-nél van a szenzornak hibája, aztán van az ADC referencia fesz-nek hibája, ehhez hozzá jön az ADC konverzió hibája, meg a környezet java is hozzáadódik. Saccolásra megfelelő! A DS18b20 digitális, 12biten kapod a hőmérsékletet, pluszminusz 0.2fokon belül kalibrált. Árban hasonló a két szenzor. Plusz, I2C periféria is van, így nem foglal le különösebb proci időt a kommunikáció sem. Hátránya nincs. Meggyőztelek?
ez a kis youtube video Bővebben: Link azért érdekes ...az 5. percnél
Amin átmegy az áram arra is igaz, ha transzformátor jellegű a kialakítása (ami valószínű, mivel így elegánsan megoldható az izoláció kérdése). Annyi a különbség, hogy ott valószínűleg jobban megoldott az árnyékolás kérdése.
A katalógusadat szerint ez is csak +-0,5 °C pontos. A felbontása persze már sokkal jobb.
Igaz, fejből írtam csak a pontosságot. Szerintem bőven elegendő ennyi.
Igen látom. Picit összekócolta az indukcióvonalakat a betett idegen tárgy. Kis félreértésben voltam, mert azt hittem ez a szokásos áramosztó tekercses megoldás, ahol azért zártabb a rendszer. Őszintén szólva szimpatikusabb az a megoldás. Annyira nem bízom a kínaiakban, hogy nem rontanak el valamit egy ilyen lapkán (eleve honnan szerezték az IC-t?) és itt sok múlik a megfelelő izoláción.
Pontosan milyen áramot is mérsz ezzel az eszközzel? 20A-t emlegettél, feltételezem, hogy AC-ról van szó.
Ha AC-t mérsz, akkor teljesen rossz a kódod (kivéve ha építettél egy amplitúdó mérő áramkört is persze).
ez tesztelve volt Bővebben: Link 220V/25W, 220V/100W -os égőkkel és jól működik
Nem a te kódodra írtam, bár az is pontatlanabb, mint amit ki lehetne belőle hozni (a hálózati frekvencia is ingadozik picit, a delay(1) plusz logika sem addig tart csak, a mintavételezési sebesség se olyan nagy ezért annak is nagy lehet a hibája). A miki kódja viszont semmilyen kompenzációt nem tartalmazott a fázisszögre vagy periódusra, egyszerűen csak 1000 minta jó gyorsan. A legjobb megoldás egy integráló áramkör lenne, ami az első félperiódusban integrál (feltölt egy kondit), a másodikban az ADC-vel kiolvas, majd egy mosfettel kisüt.
Nem ac-t mérek, egyenáramot, ez egy cctv kamerarendszer tápegységére van kötve, és azt méri, hogy mennyi megy ki a kamerákhoz. Viszont mellette van egy 12v 20a-es kapcsolóüzemű ipari táp, lehet, hogy mágneses tér van?
Igen, lehet. Próbáld meg távolabb helyezni a modult - ha lehetséges - és úgy mérni.
Az a baj, hogy ez egy zárt doboz, és nem igen szeretném szétszedni, majd ha legközelebb valamiért szétszedem, akkor kipróbálom. De köszi az ötletet.
Idézet: Bingó, ott a pont! „Mivel egy másik mikrokontroller kézikönyvét olvastad, ezért nem meglepő a különböző fejezet számozás.” Köszönöm szépen a leírást a kalibrálásra vonatkozólag.
Sziasztok!
Egy pár hozzászólással előbb már felraktam ezt a robotot amit megépítettem. Most ez a program van benne ,annyi a gondom vele, hogy egy idő után a szenzor csak forog s nem megy a robot, ha akadályt teszek elé akkor elindul de ha nem akkor nem! Sajnos én nem ismerem az Arduinót s nem értem a programot, de Ti hátha tudtok segíteni nekem. Előre is köszönöm!! Itt a program meg az oldal ahonnan készítettem. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
Itt a javított link!
Köszi a javítást!! Nem is mentem rá, hogy nem jó!!
Szerintem ez csak 1 teszt program! Csak ennyit tud.
A továbbiakat már a vevőnek kel kitalálni, elkészíteni! Tessék tanulni programozni! Gondolom nem azért építetted, hogy nekünk legyen mivel játszadoznunk?
Köszönöm a válaszodat!!
Próbálkozom vele majd , de ahhoz sokat kell még tanulnom!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |