Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1413 / 2208
(#) silent15 válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 21, 2012
12V 45 A , már tudom, télen mivel fűtök
(#) FordPrefect hozzászólása Aug 21, 2012
Amúgy jókat csevegünk, de van itt a fórumon valaki, aki már épített ilyen csővel. . SE-t, ha jól emlékszem. Amúgy PP-t építeni GU-81-ből...
(#) havranarpi válasza silent15 hozzászólására (») Aug 21, 2012
És akkor a hűtésről nem is beszéltünk mert valamilyen légátfúvós szekrénybe kell szerelni
(#) varttina válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 22, 2012
A GU81M nem igényel aktív hűtést. Méretéből és hőtűréséből adódóan gond nélkl eldisszipálja a 600W-ot (fűtés+anóddisszipáció). Gondolj csak bele, általában az izzólámpákat sem hűtik. A trafókat pedig érdemes annyira túlméretezni hogy ne legyen számottevő a melegedésük.
(#) audiofeeel válasza zelig hozzászólására (») Aug 22, 2012
Nem tudom, én semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Torzítása kifejezetten kicsi, és nem csak szerintem. Hangra is jó, tetródában is (bár triódában is kellemes hallgatni, ez tény - végcső válogatja)...
(#) silent15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 22, 2012
Egy átlagos családi házat telepakolunk napelemmel, nyáron arról elmegy a 2000W
(#) danodano válasza sturbi hozzászólására (») Aug 22, 2012
Köszönöm szépen a segítségedet!
Az "A" változatot csináltam meg (360ohm helyett 390ohm) és a brumm a múlté lett. Teljesen csendben van még nyitott bemenettel is. Megkockáztatom, hogy a hangja is javult a táp módosításával, bár ez lehet, hogy csak elfogultság nálam.
(#) silent15 hozzászólása Aug 22, 2012
AL4 -re tud valaki kapcsolást ajánlani?
(#) silent15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 22, 2012
A Solti adóban használt cső, aminek csak az anódja 50kg körül van, édesapám amikor még ott dolgozott diákként , mesélte, létrával porolták a csöveket
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Aug 22, 2012
Biztos jó sok össze is tört belőlük. Talán létráról porolták őket.
(#) silent15 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2012
Hát azért biztos kibírta , ha nem vissza a gyárba újraüvegezni
(#) sturbi válasza danodano hozzászólására (») Aug 22, 2012
Örülök, hogy jól sikerült. Ha korrekt a táp, mindig javul a hang is. A visszacsatoláson is érdemes módosítani, mert az eredetivel a 10 K-s négyszög nagyon "fűrészes". Annakidején én két ilyen erősítőt szereltem egy dobozba (a másik végfok az előerősítő panel helyére került), nagyobb trafóval (de 1db EZ81-el), tankönyvi négyszögátvitelt (besseles) állítottam be a meglévő visszacsatoló taggal sorbakötött 15 K-s ellenállással, hihetetlenül jó hangja lett (sztereóban), szívesen meg is tartottam volna.
(#) sturbi hozzászólása Aug 22, 2012
6sz3P hasznosítása kapcsán készítettem egy roppant egyszerű, de jóhangú erősítőt 6p3sz-e véggel. Jelenleg ez 50%-os UL-ben működik fix rácselőfesszel, 6K-s kimenővel, teljesítménye 14-15 W. A 6sz3p-k egy klasszikus parafázisú fázisfordítóban működnek kb. 25-szörös erősítéssel. A kapcsolás nyilván még tovább egyszerűsíthető pl. pentódás vagy triódás kötéssel, illetve automatikus rácselőfesszel. Maga a fázisfordító 150-160 V-al már jól elmegy, kiválóan alkalmas más csövekhez is, 25 Veff körüli meghajtás igényig. Hurok visszacsatolás az első rácslevezető megosztására (alulra pl. 10 K ellenállásra) készíthető (csak keveset bír az erősítés, úgyhogy rendes kimenőt érdemes készíteni). Ime a kapcsolás, ha valaki kedvet kapna.
(#) FordPrefect válasza sturbi hozzászólására (») Aug 23, 2012
Minden OK, de én 4-4,5K-ra illeszteném. Pentódaként. Sajnos UL-hez csak 1 mérésem van, ott nem ismerem az optimális terhelést.
(#) silent15 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 23, 2012
Szép lett! Majd lehet megcsinálom
(#) danodano válasza sturbi hozzászólására (») Aug 23, 2012
A visszacsatolást soros 7,5k-val módosítottam, de kipróbálom majd soros 15k-val is. Nagyon tetszik, a hangja, nem gondoltam volna, hogy valaha egész jó erősítő lesz még belőle.
A sikereken felbuzdulva átalakítottam a párját is, de annak a hálótrafója szét van szedve. Gondolom le volt égve... a szekundereket kell majd feltekernem/tekertetnem rá.
Én is gondolkodtam rajta, hogy összeépítem a kettőt, de aztán úgy döntöttem, hogy maradjanak csak külön.
(#) sulaco hozzászólása Aug 23, 2012
Sziasztok!

Összeraktam a dobozába végre az erősítőt.
Hiába állítom -60 V-ra az előfeszt, 120 mA körül áll be, pedig a deszkamodellen működött -50 V-al 80 mA-en.

Így most eléggé melegszik a kimenőtrafó.
Nem kötöttem el semmit.
Köszönöm.
(#) mayky válasza sulaco hozzászólására (») Aug 23, 2012
A -60 V vezérlőrácson is megvan? A negatív előfesz állítása egyébként szabályozza a GU50 áramát? A csöfoglalat nem kontakthibás? A csőcsere se segít? Oszcilloszkóp van ? Lehet hogy valami füllel nem hallható nagyfrekis gerjedés.
(#) sulaco válasza mayky hozzászólására (») Aug 23, 2012
Csőcsere nem segített, közvetlenül a rácson -30 V van, a feszállítás szabályozza az áramot.
a rajz szerint a 220K-n van a -45 V helyettb-60 V.
Szkópom nincs sajnos.
Tehát a 220 k ellenállás egyik felén van - 60 V a másik felén meg csak -30 V ? Mert ha így van akkor valószínűleg átvezet a csatolókondi . Forraszd le a csatolókondit és úgy mérj. Bár még a gerjedés itt is benne lehet a pakliban.
(#) sulaco válasza mayky hozzászólására (») Aug 23, 2012
Köszönöm, holnap kipróbálom és jelzek!
Ja és mérj rá a csatolókondira ellenállásmérővel, szakadást kellene mutatnia némi töltődés után.
(#) pucuka válasza mayky hozzászólására (») Aug 23, 2012
Az édeskevés, hogy multiméteres ellenállásméréssel jónak mutatkozik. Attól még ha feszültséget kapcsolsz rá, bőven átvezethet. Pláne ha a rajta levő feszültség a névleges közelében van.
(#) mayky válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2012
Persze ez is benne van a pakliban, de egy mérést megér, lehet hogy mákja lesz és ki tud mutatni valami átvezetést. Legyenek meg ezek a mérések amiket mondtam utána tovább gondolkodunk.
Egyébként ténylegesen milyen csatólókondit használsz? Egy zsír 470 nF 630 V-ost ? Vagy valamiből ki lett termelve? Ha van belőle egy 100 %-os akkor a cserével is lehet próbálkozni, vagy akár más értékű pl 220 nF 630 V-os.
(#) pucuka válasza mayky hozzászólására (») Aug 24, 2012
Hogy egy csatolókondi átvezet, azt magában az áramkörben kell kimérni, üzemi körülmények között. Ha a rácslevezető ellenálláson feszültséget mérsz, annak két oka lehet. Vagy a csatoló kondi vezet át, vagy rácsáram folyik. A rácsáram akkor folyik, ha a vezérlőrács pozitívabb a katódnál. Ezt a rács-katód közti feszültség méréssel tudod eldönteni. (és még ki sem kell forrasztani az áramkörből)
(#) Zenner hozzászólása Aug 24, 2012
Sziasztok!

Láttam itt a fórumon régebbi képek között egy gitárerősítő kapcsolását. Egyszerű felépítése van, szeretném megépíteni. Kérdésem annyi lenne, hogy jó-e az elrendezés (csatolva a rajz) a kapcsoláshoz. Illetve még annyit, hogy használhatok-e hozzá EL34-et?
(#) silent15 válasza Zenner hozzászólására (») Aug 24, 2012
Én a gombokat előre raknám, de a trafók jók, ellentátesen kell, te meg így is tetted. Mi a baj a 6L6 -al?
(#) silent15 hozzászólása Aug 24, 2012
GU50 re ki mit tud ajánlani?
(#) mayky válasza silent15 hozzászólására (») Aug 24, 2012
400 Ft ?
Következő: »»   1413 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem