Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Eszembe jutott vmi. Egyenirányítónak használható a DY86? Azért kérdem, mert nem kell neki fűtés és gondolom nagyon nagy feszültségen működik, de 230VDC-on? Még van a PY88, de annak 26-30V kell fűtésre, olyanom meg nincs .
UI: tudom hogy nem csöves, és hogy nem is lesz az, de hamár megvan, nomeg elfér a többi között...
Kell neki fűtés, méghozzá 1,5V.
Az nem bírja el az erősítőd. üdv
Kössz mindent skvácok! Én is néztem azt az oldalt, de nem vettem észre ... Most érettségiztem angolból 97%-ra, de úgy látszik visszaadom...
Korábban már volt két EM80 beüzemelve,működtek is szépen nagyon! annak az alkatrészeit felhasználom,mert azokat a csöveket jelen pillanatban nem használom,mert át fogom dobozolni az ECL-emet,és amikor új dobozba kerül az ECL86SE-m akkor beletervezem a varázszemeket is! HA minden igaz és lesz börzén az az úr akinél múltkor láttam EM71-et akkor venni fogok egyet! Az meg majd(valamikor,ha elkészülök vele ) a sub erősítőnek lesz az indikátor csöve! Még egy kérdés: ha az ECL triódájáról hajtom meg az EMM801-et akkor kell valami módosítást eszközölnöm rajta? Ha igen,akkor mit?
Be*****s ez a cső! Kéne egy ilyen nekem is a mini PP-mbe, ha egyszer elkészül (6N6P) Ma dúrom ki a kimenőknek valót régi telefontechnikai átviteli mérőhelyből! van 0,06-os derót is, na azt érdekes lesz tekerni
a 0,06-os drótot hintőporos kézzel vezessed tekeréskor, és nem szakad.Én valamikor rengeteg hangszedőt megtekertem így 0, 05-ből, egy pici csévére 6000 menet, és nem volt problémám.
Ha kapcsolóüzemű tápról fűteném a csöveket, akkor az ne lenne brummos? (Persze itt is AC.) Mert azon gondolkozok, hogy 50Hz-es táp legyen, vagy kapcsolóüzemű a Gu-ban, vagy az EL-ben. Ha nem lenne változás, akkor kapcsolóüzemű lenne (anódfesz is), akkor valamelyik erősítőnek kapcsolóüzemű táp lenne.
Szokták kapcsolóüzemű táppal fűteni a csöveket gyári erősítőben is! nyilván ekkor a fűtés felől nem "érkezne" brumm, mert a kapcs. tápok kilohertzes tartományban működnek! De a megfelelő szűrés (LC) nagyon ajánlott, mert a kapcs.tápok bár 50Hz-est nem, de egyéb magasabb frekvenciájú zajt termelnek! (jómagam még nem próbáltam)
Az a anódot nem próbálnám kapcsoló üzeművel. Egyáltalán honnan szerzel 3-4 száz voltos tápot? vagy Te építesz, mert az majd' akkora munka, és érték, mint egy megfelelő hálózati trafó beszerzése/elkészítése/készíttetése
Sziasztok!
Nem gond a 0.06, sőt akár a 0.05 milajos drót tekerése ha az "vadon" történik mint ahogy a Pickup-oknál ajánlatos. Én is tekertem többször is kb. 15000 menetet, méghozzá síkpor nélkül, amikor nagyimpedenciájú un. high gain pickupokat csináltam. Persze ehhez akkor egy spéci tekercselő készüléket használtam. A gond csak akkor van ha a vékony huzalt menet-menet mellé kell tekerni és ráadásul mindezt "kaka" minőségű (mondjuk Keravill forgalmazású török gyártmányú) drótból... Ahhoz már szerintem olyan computer vezérlésű tekercselő automata használata szükségeltetik, amely mind a tekerést, a számlálást, a menetelhelyezést és nem utolsó sorban a megfelelő szálfeszítést is biztosítani tudja.
Van egy régi rádióból EI magos szűrőtekercs (vagy inkább trafó?). Nem tudom, hogy az elég lenne-e szűrésnek. De tudok szerezni vasúti (már el is mondtam, hogy kitől) reléket, annak a tekercsét esetleg fel lehetne használni szűrőnek. Igazából ezt akartam megépíteni, de csak egyféle feszt ad le, én meg neki sem állok megtervezni, mert tűzijátékon kívül szerintem más nem lenne belőle . Még van egy másik ajz, de nem itteni, feltölteni ebbe a témába meg nem akarom, esetleg átmehetnénk a kapcsolóüzemű táp 230V-ra témába.
Ez egy 60w-os táp még egy darab GU 50-nek is soványka ( ha nem akarjuk, hogy csutkán járjon mindig ) egyébként is át kellene számolni a secundert. HASZNÁLJ HÁLÓZATI TRAFÓT !
relék nem jók fojtónak, mert hogy alakítod ki a légrést? A rádió fojtója sem jó, mert az 100Hz re van méretezve, ennek a szűrését meg az oszcillátor frekvenciájára kell méretezni. Inkább Számítógép tápból lenne érdemes kitermelni a fojtókat
Inkább az EL84 SE+EM34-nek lenne kapcs. üzemű táp. Írok a kapcsolóüzemű tápos témába!
Nem lesz jó a váltós kapcsi táp. Én régebben próbáltam 12 V-os halogén kapcsitápjával (fűtést), működött is, de nagyon leromlott a hangminőség. Új problémák jönnek elő, a fűtőspirál induktivitása a frekvencia növekedtével egyre nagyobb súllyal lesz jelen, a fűtés- katód kapacitás is túl nagy lesz nagyfrekvenciás fűtésnél, összességében a cső kap mégegy vezérlést a fűtőkörön keresztül, amit ugyan közvetlenül men hallasz, de mivel a cső még azon a frekin lazán működik, komoly működési zavarokat okoz.
-Ha kapcsitáp, akkor mágnesen is jól leárnyékolt tiszta egyenáramot leadó tápegység jöhet csak szóba szerintem. :yes:
És ha a fűtés 50Hz-es, az anód pedig kapcsitáp? Van egy kis 5V-os trafóm. Az elszigetelésnek milyen doboz lenne jó? Arra rá kell kötni a GND-t, ugye?
Ma teszteltem a második kimenőt és a panelre épített végleges változatot. Sajnos a hálózati trafóm még nincs kész ezért egy ősrégi rádió 50VA-es trafójáról tudom kipróbálni és persze csak egy csatornát egyszerre. 270V-ra esik le terhelten a feszültség. Nagyot üt, simán odaveri a régi GU50 SE-met. Hát még ha meg lenne a 300V. Nagyon megmozgatja a 20-as Vidi mélyet. Ilyen tiszta erőteljes mély hangot még nem hallottam. Jobb mélye van mint a nálam lévő összes félvezetősnek. Emellett magasból sincs hiány. A hangerő bőven sok a szobába ha tudom majd egyszerre a 2 oldalt hallgatni.
Sziasztok : a multkor amikor kész lett a 6P14P pp /EL84/ akkor megigértem hogy teszek föl képet üzem közben ! Azóta sajnos csak most volt időm beüzemelni a kép kedvéért ? djhans : ez már azért ütőseb mint az SE egészen más kaliber ! Mondjuk nekem a PCL86 pp nem a hangzása jobban bejön? egy csöppet kisseb teljesítmény mint az EL de sokkal szebben szól nálam ! De ez csak az én személyes megitélésem kinek ez kinek az ?
Köszi a képeket! Működés közben még szebb ez az erősítő!
Nagyon szép! Az enyém nem lesz látvány erősítő mert a csövek a dobozon belül lesznek.
Talán azért tetszhetett jobban, mert a PCL86 -ban lévő pentóda igazándiból egy sugártetróda. A 3-ik rács az egy nyalábterelő lemez.
általában a tetródák szebben szólnak mint a pentódák.
Ezt bizonyítja a mostani upgrade-em a PP erősítőmnél. Az EL34-eseket Svetlana 6l6gc re cseréltem. PP amp Ja meg formailag is szebb
Üdv!
Egy kicsit megint zaklatlak benneteket... Ha a Bővebben: Link PCL86-os kapcsolásban az 560Ohm-os ellenállást 470Ohm-ra cserélem lesz valami gond? Működni működik, de hosszútávon lesz gond?
Hol szerezted ezeket a csöveket? Jól jönne nekem is négy belőle!
SVETLANA 6L6GC :yes:
Köszi! Azt hittem van valami olcsóbb forrásod...
EZ tényleg jobb mint az előző, és végre értelmét látom annak, hogy hazahozok minden szutyok TV alaplapot. Minden hozzávalót megtaláltam a mindenes ládámban. Itt-ott azért nem jöttek ki teljesen az értékek, de szerintem nem nagy gond. A 220ohm-ból lett 270ohm;a 680ohm-ból meg 710ohm; az 1.2kohm helyett pedig 1 kohm. Ezek okozhatnak nagy galibát? Eddig minden rendben volt. Mondjuk csak 1 percig ment.
Semmi nagy "galibát" nem okoz. Én az első csöves szárnypróbálgatásomnál elkövettem egy nagy szarvashibát: Bővebben: Link És itt még nem is a jobbik rajzot próbáltam ki.
Mindig bekötöm a multimat a pozitív tápágba, akármit is csinálok. 27mA ha jól emlékezem.
Az is vicces, hogy a félvezetős építményeimmel általában volt valami gond először. Ezzel meg semmi, sőt ezt légszerelve raktam össze, a foglalat köré építve. Meglehetősen szépen szól, semmi brumm, pedig váltóárammal fűtöm a csövet. Érdemes egyenirányítanom, vagy hagyjam a csudába?
Ennek örülök
Remélem holnap már szépen dobozolhatom és jöhetnek a képek... |
Bejelentkezés
Hirdetés |