Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Érdekes dolgok vannak! Bár PP kimenőnek lehet, hogy lehetne toroidot használni, mert ugye nem kell légrés.
használnak is többen is mint gondolnád ! De a vatera linken az nem kimenő
Ha jól látom, ez a Videoton Color Star TV hangvégfoka
Volt anno egy-két ilyen TV-vel dolgom... De a hangja akkoriban nagyon tetszett... Imi, ha "el kell veszítened" jó pár voltot, miért nem csökkented inkább a pufferkondi értékét?
Tudom, hogy ez nem kimenő, ez talán az APT100 hálózatija?
Nem tudtam, hogy használnak, de elméletileg PP-re jó a toroid is..
Tőled már megszokott igényes és kompakt kivitelezés, gratulálok hozzá.
Múltkor megmértem 6P14PP-t 320V tápfesszel 8k-s kimenővel (gyári Beag AE782A) 15-16W jött ki belőle. A képen 5V egy osztás és 4Ohm-mal terheltem. üdv
Nekem valami gondja van, mert nem jön ki 8w-nál több. 1kHz-en is és 30Hz-en is ugyanott kezd el torzítani. Vagy a tápfesz kevés 263V az anód és a katód között, vagy a meghajtásnál lesz valami gond, vagy a munkaponton kell állítani. Most csövenként 31mA folydogál. Adjak neki több kakaót? (45mA?)
Idézet: Szia Máté ! csak nem kész az erősítőd ? Mikor jössz felénk ? „megmértem 6P14PP-t 320V tápfesszel 8k-s kimenővel”
Simán ! 6P14P 50mA-t is kibír ! Amíg nem izzik az anód mehet neki ( na ez csak vicc volt természetesen )
Várj ! a nyugalmi áram a 35 mA, vagy a max kivezérlésnél mért áram ? Ja, igen : szép kis gép lett, szokásodhoz híven ! Kicsit kékesen "csillog" a festés, gondolom vaku, vagy tükröződés, de a következő ilyen kis erősítődet nem gondolod, hogy valami acélkék színűre fested ? Nekem bejönne
Mennyi a kimenőd Raa-ja?Szerintem a tápfesz is határeset, próbáld megemelni mondjuk 280-290V-ra.
A nyugalmi áram 31 mA eközben a csövön 263V esik. Akkor kergessem meg 45 mA-rel hogy 12W-ot disszipáljon nyugalomban? Holnap lekötöm a visszacsatolást és megnézem, hogy az előfok és a fázisfordító rendben van-e. Mekkora jelet szolgáltat a végcsöveknek.
Idézet: nincs annak semmi baja ! „valami gondja van, mert nem jön ki 8w-nál több” Idézet: ezzel lessz a gond ? szerintem ez a 6P14P-nek kevés lessz ! A 31 mA az még jó is lenne , ha a tápfeszed lenne 320 Volt. „a tápfesz kevés 263V”
Sajnos még nincs kész az a PP amihez a dobozt készítetted, mert most beelőzött a GU50SE.Havernak, aki azelőtt sosem hallott csövest,kölcsönadtam az EL84SE-t, és úgy adta csak vissza, hogyha hajlandó vagyok neki is építeni csöves erősítőt.(pedig relatíve komoly félvezetős cucca van).Úgyhogy most előbb befejezem ezt, aztán jöhet az ECL/PCL86PP!
Héten/jövő héten már biztos nem, de még idén járok arra úgy tervezem! üdv
nem ! Akkor elmész A-osztályba. azt hittem a max áram annyi ! Szerintem is kicsi lesz a tápfesz . Katódbiasos?
Megemelem a tápfeszt úgy, hogy a csövön essen 300V, akkor mekkora legyen a nyugalmi áram?
a max anódáram 60-70 %-a. 300 V-nál 40 mA áram "tartozik" a 12 W anóddisszipációhoz. tehát olyan 26 mA lehet a nyugalmi áram (szerintem)
Majd kísérletezek vele nagyobb tápfesszel. Véglegesen meg lehet hogy így marad, nekem így is hangos. Ha nagyobb fesszel sikerül jelentős eredményeket elérnem csak akkor fogok hozzányúlni a hálótrafóhoz.
Szerintem azért 10 W-nak ki kellene jönni így is (8 Kohm Raa-val, 265 V fesszel), nem nagyobb a műterhelésed 8 ohmnál véletlenül, a segédrácsáram nélkül van a 31 mA, mert ha a katódon mérted, és nem vontad le, akkor kell még 3-4 mA ? (nem mintha számítana, hogy 8 vagy 10 W).
300 V-nál 35 mA körül jó a nyugalmi áram jó kis AB osztályban (plusz 3,5-4 mA segédrácsáram). -De 8 K Raa-nál nem a kisebb nyugalmi áram miatt kisebb a teljesítmény, akkor egyszerűen B-bb lesz az AB, nagyobb meghajtófesz kell csak.
Sziasztok!
Szeretnék majd építeni egy kis csöves fülhallgató erősítőt. Persze árban nem vinném túlzásba. A kapcsolása az 1.JPG nevezetű. Ehez 2db E88CC kettős trióda szükséges. A kimenete leválasztó kondis. Nekem van 2db EF86 csövem (előfok kapcsolása a 2.JPG). Az lenne a kérdésem, hogy át alakítható-e a kapcsolás úgy ahogy azt a 3.JPG-n tettem? Válaszotokat előre is köszönöm!
Szia Máté!
Nekem is ilyen a 782/A... 15-16W kijön belőle 4Ohmon. Te is átkötötted a kimenőt 4Ohmra? Képzeld nagyon frankó lett az EL84SE... Majdnem sírtam amikor a tulajdonosa elvitte... olyan jó lett. Még a 782/A-mat is bőven leszólta. Újramértem a 782/A átviteli karakterisztikáját, és az a gondom a 782/A val, hogy 10kHz fölött elkezd csökkenni a kimenőjel, de csak 1dB-t csökken, de azt tartja 70kHz-ig. Mit lehetne vele csinálni, hogy teljesen lineáris legyen? Mókoljak valamit a visszacsatolással?
Szerintem ne nyúlj az eredeti kapcsoláshoz, mert akkor ki kell tökölni, hogy a 2. fokozatnak mekkora jelfeszültségre van szüksége, be kell lőni a pentódát A osztályba, be kell állítani az erősítését a megfelelő értékre, szóval elég sokat kell vele mókolni mire jó lesz. Én amondó vagyok hogy első körben építsd meg az eredeti kapcsolást, és ha nem jó akkor változtass rajta. A tápegységet meg szerintem csöves egyenirányítással készítsd el, sokkal jobb lesz a hangja. Egyébként 6AS7G-vel is lehet ilyet építeni.
Jól látod, kolléga, valóban az. Azzal az ovál-dinamikus Vidi hangszóróval lényegesen tisztességesebben szólt, mint a modulos utódjai.
A kapcsolásom nyákra készült, mégpedig sajátos módon. A terv rajz nélkül csak "úgy, röptében". Nem is volt vele semmi gond, azonnal indult, és hozta a megálmodott paramétereket. A fojtó csak utólag merült fel, de nem probléma, nem lett ide méretezve. Majd a következőnél.
Janikám, a PL500 még egy kis fejlesztésre vár. Most E88CC-ket próbáltam bele, kicsit "műszer" hangja van. Hamarosan több időm lesz, ezt nem lehet úgy csinálni, hogy ma eszembe jut valami, de csak 3 nap múlva jutok oda. Ha vége lesz a bútorlapos időszaknak (sajnos össze kell vágni, és elfűteni, mert szétázik; viszont nem lehet sokat vágni, mert nincs hova tenni., csak annyit, ami egy-két napra elég), akkor nekiesek, és mindent bepótolok. De erre még várni kell pár napot.
1 dB az átvitelben semmit nem számít, a visszacsatolás csökkentésével érdemes kisérletezni, valószínűleg javítani lehet a hangon (a mostani 10 K helyett 15-22 K ellenállás, ettől nő az érzékenység is sajnos). Legfontosabb a munkapont beállítása, amit Máté is javasol, ha nem is A osztályba, de arrafelé elmozdulva, megtalálni egy jó kis AB osztályú munkapontot. A tápegység utolsó kondija is nagyon benne van a hangban, érdemes lehet mégegy szűrőtag beiktatásával, az új kondit a kimenőtrafóhoz minél közelebb elhelyezve bővíteni a szűrést.
Azu első lényeges kérdés , milyen fejhallgatóhoz szeretnéd használni ,( terhelés miatt)?
A kapcsolásod nem fog működni , az eredeti DC csatolt , az ott megadott DC szintek melett lesz használható . V2/1rácsa levegőben lebeg , így nem lesz jó . Pentóda használata sem megfelelő , nagy az eősítése ..
Így nyilván nem jó. Ha mindenképpen EF 86-ot akarsz használni, triódás kötéssel valószínűleg megoldható a DC csatolás (2 mA körüli nyugalmi árammal 62-68 K anódellenállással), abban kell gondolkodni (de lehet, hogy az erősíés még úgy is nagy lesz).
A kapcsolás kb. így nézne ki akkor. Pontosabb értékeket CHZ tudna adni az ellenállásoknak, én ritkán számolgatok előre, megépíteni meg nem akarom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |