Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   806 / 2208
(#) mark.budai válasza rhesus23 hozzászólására (») Nov 26, 2009
Érdekes dolgok vannak! Bár PP kimenőnek lehet, hogy lehetne toroidot használni, mert ugye nem kell légrés.
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 26, 2009
használnak is többen is mint gondolnád ! De a vatera linken az nem kimenő
(#) 6C4C válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 26, 2009
Ha jól látom, ez a Videoton Color Star TV hangvégfoka
Volt anno egy-két ilyen TV-vel dolgom... De a hangja akkoriban nagyon tetszett...

Imi, ha "el kell veszítened" jó pár voltot, miért nem csökkented inkább a pufferkondi értékét?
(#) 6C4C válasza kocos hozzászólására (») Nov 26, 2009
Toroid kimenők (is)...

http://www.plitron.com/
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Nov 26, 2009
Tudom, hogy ez nem kimenő, ez talán az APT100 hálózatija?
Nem tudtam, hogy használnak, de elméletileg PP-re jó a toroid is..
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Nov 26, 2009
Köszi! Mikor jössz át meghallgatni?
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Nov 26, 2009
Tőled már megszokott igényes és kompakt kivitelezés, gratulálok hozzá.
Múltkor megmértem 6P14PP-t 320V tápfesszel 8k-s kimenővel (gyári Beag AE782A) 15-16W jött ki belőle. A képen 5V egy osztás és 4Ohm-mal terheltem.

üdv

6P14P_PP.JPG

(#) djhans válasza (») Nov 26, 2009
Nekem valami gondja van, mert nem jön ki 8w-nál több. 1kHz-en is és 30Hz-en is ugyanott kezd el torzítani. Vagy a tápfesz kevés 263V az anód és a katód között, vagy a meghajtásnál lesz valami gond, vagy a munkaponton kell állítani. Most csövenként 31mA folydogál. Adjak neki több kakaót? (45mA?)
(#) CIROKL válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 26, 2009
Idézet:
„megmértem 6P14PP-t 320V tápfesszel 8k-s kimenővel”
Szia Máté ! csak nem kész az erősítőd ? Mikor jössz felénk ?
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Nov 26, 2009
Simán ! 6P14P 50mA-t is kibír ! Amíg nem izzik az anód mehet neki ( na ez csak vicc volt természetesen )

Várj ! a nyugalmi áram a 35 mA, vagy a max kivezérlésnél mért áram ?

Ja, igen : szép kis gép lett, szokásodhoz híven ! Kicsit kékesen "csillog" a festés, gondolom vaku, vagy tükröződés, de a következő ilyen kis erősítődet nem gondolod, hogy valami acélkék színűre fested ? Nekem bejönne
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Nov 26, 2009
Mennyi a kimenőd Raa-ja?Szerintem a tápfesz is határeset, próbáld megemelni mondjuk 280-290V-ra.
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Nov 26, 2009
A nyugalmi áram 31 mA eközben a csövön 263V esik. Akkor kergessem meg 45 mA-rel hogy 12W-ot disszipáljon nyugalomban? Holnap lekötöm a visszacsatolást és megnézem, hogy az előfok és a fázisfordító rendben van-e. Mekkora jelet szolgáltat a végcsöveknek.
(#) djhans válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 26, 2009
8K/8ohm-ra lett megtekerve. 12cm2 EI
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Nov 26, 2009
Idézet:
„valami gondja van, mert nem jön ki 8w-nál több”
nincs annak semmi baja !
Idézet:
„a tápfesz kevés 263V”
ezzel lessz a gond ? szerintem ez a 6P14P-nek kevés lessz ! A 31 mA az még jó is lenne , ha a tápfeszed lenne 320 Volt.
(#) Mate78 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2009
Sajnos még nincs kész az a PP amihez a dobozt készítetted, mert most beelőzött a GU50SE.Havernak, aki azelőtt sosem hallott csövest,kölcsönadtam az EL84SE-t, és úgy adta csak vissza, hogyha hajlandó vagyok neki is építeni csöves erősítőt.(pedig relatíve komoly félvezetős cucca van).Úgyhogy most előbb befejezem ezt, aztán jöhet az ECL/PCL86PP!

Héten/jövő héten már biztos nem, de még idén járok arra úgy tervezem!

üdv

nem ! Akkor elmész A-osztályba. azt hittem a max áram annyi ! Szerintem is kicsi lesz a tápfesz . Katódbiasos?
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Nov 26, 2009
Megemelem a tápfeszt úgy, hogy a csövön essen 300V, akkor mekkora legyen a nyugalmi áram?
a max anódáram 60-70 %-a. 300 V-nál 40 mA áram "tartozik" a 12 W anóddisszipációhoz. tehát olyan 26 mA lehet a nyugalmi áram (szerintem)
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 26, 2009
Köszi szépen!
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Nov 26, 2009
Majd kísérletezek vele nagyobb tápfesszel. Véglegesen meg lehet hogy így marad, nekem így is hangos. Ha nagyobb fesszel sikerül jelentős eredményeket elérnem csak akkor fogok hozzányúlni a hálótrafóhoz.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Nov 26, 2009
Szerintem azért 10 W-nak ki kellene jönni így is (8 Kohm Raa-val, 265 V fesszel), nem nagyobb a műterhelésed 8 ohmnál véletlenül, a segédrácsáram nélkül van a 31 mA, mert ha a katódon mérted, és nem vontad le, akkor kell még 3-4 mA ? (nem mintha számítana, hogy 8 vagy 10 W).
300 V-nál 35 mA körül jó a nyugalmi áram jó kis AB osztályban (plusz 3,5-4 mA segédrácsáram).
-De 8 K Raa-nál nem a kisebb nyugalmi áram miatt kisebb a teljesítmény, akkor egyszerűen B-bb lesz az AB, nagyobb meghajtófesz kell csak.
(#) 18david18 hozzászólása Nov 26, 2009
Sziasztok!

Szeretnék majd építeni egy kis csöves fülhallgató erősítőt. Persze árban nem vinném túlzásba. A kapcsolása az 1.JPG nevezetű. Ehez 2db E88CC kettős trióda szükséges. A kimenete leválasztó kondis. Nekem van 2db EF86 csövem (előfok kapcsolása a 2.JPG). Az lenne a kérdésem, hogy át alakítható-e a kapcsolás úgy ahogy azt a 3.JPG-n tettem? Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Gery78 válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 27, 2009
Szia Máté!

Nekem is ilyen a 782/A... 15-16W kijön belőle 4Ohmon. Te is átkötötted a kimenőt 4Ohmra? Képzeld nagyon frankó lett az EL84SE... Majdnem sírtam amikor a tulajdonosa elvitte... olyan jó lett. Még a 782/A-mat is bőven leszólta. Újramértem a 782/A átviteli karakterisztikáját, és az a gondom a 782/A val, hogy 10kHz fölött elkezd csökkenni a kimenőjel, de csak 1dB-t csökken, de azt tartja 70kHz-ig. Mit lehetne vele csinálni, hogy teljesen lineáris legyen? Mókoljak valamit a visszacsatolással?
(#) Gery78 válasza 18david18 hozzászólására (») Nov 27, 2009
Szerintem ne nyúlj az eredeti kapcsoláshoz, mert akkor ki kell tökölni, hogy a 2. fokozatnak mekkora jelfeszültségre van szüksége, be kell lőni a pentódát A osztályba, be kell állítani az erősítését a megfelelő értékre, szóval elég sokat kell vele mókolni mire jó lesz. Én amondó vagyok hogy első körben építsd meg az eredeti kapcsolást, és ha nem jó akkor változtass rajta. A tápegységet meg szerintem csöves egyenirányítással készítsd el, sokkal jobb lesz a hangja. Egyébként 6AS7G-vel is lehet ilyet építeni.
(#) Imi65 válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 27, 2009
Jól látod, kolléga, valóban az. Azzal az ovál-dinamikus Vidi hangszóróval lényegesen tisztességesebben szólt, mint a modulos utódjai.
A kapcsolásom nyákra készült, mégpedig sajátos módon. A terv rajz nélkül csak "úgy, röptében". Nem is volt vele semmi gond, azonnal indult, és hozta a megálmodott paramétereket. A fojtó csak utólag merült fel, de nem probléma, nem lett ide méretezve. Majd a következőnél.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Nov 27, 2009
Janikám, a PL500 még egy kis fejlesztésre vár. Most E88CC-ket próbáltam bele, kicsit "műszer" hangja van. Hamarosan több időm lesz, ezt nem lehet úgy csinálni, hogy ma eszembe jut valami, de csak 3 nap múlva jutok oda. Ha vége lesz a bútorlapos időszaknak (sajnos össze kell vágni, és elfűteni, mert szétázik; viszont nem lehet sokat vágni, mert nincs hova tenni., csak annyit, ami egy-két napra elég), akkor nekiesek, és mindent bepótolok. De erre még várni kell pár napot.
(#) sturbi válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 27, 2009
1 dB az átvitelben semmit nem számít, a visszacsatolás csökkentésével érdemes kisérletezni, valószínűleg javítani lehet a hangon (a mostani 10 K helyett 15-22 K ellenállás, ettől nő az érzékenység is sajnos). Legfontosabb a munkapont beállítása, amit Máté is javasol, ha nem is A osztályba, de arrafelé elmozdulva, megtalálni egy jó kis AB osztályú munkapontot. A tápegység utolsó kondija is nagyon benne van a hangban, érdemes lehet mégegy szűrőtag beiktatásával, az új kondit a kimenőtrafóhoz minél közelebb elhelyezve bővíteni a szűrést.
(#) CHZ válasza 18david18 hozzászólására (») Nov 27, 2009
Azu első lényeges kérdés , milyen fejhallgatóhoz szeretnéd használni ,( terhelés miatt)?
A kapcsolásod nem fog működni , az eredeti DC csatolt , az ott megadott DC szintek melett lesz használható . V2/1rácsa levegőben lebeg , így nem lesz jó . Pentóda használata sem megfelelő , nagy az eősítése ..
(#) sturbi válasza 18david18 hozzászólására (») Nov 27, 2009
Így nyilván nem jó. Ha mindenképpen EF 86-ot akarsz használni, triódás kötéssel valószínűleg megoldható a DC csatolás (2 mA körüli nyugalmi árammal 62-68 K anódellenállással), abban kell gondolkodni (de lehet, hogy az erősíés még úgy is nagy lesz).
(#) sturbi válasza 18david18 hozzászólására (») Nov 27, 2009
A kapcsolás kb. így nézne ki akkor. Pontosabb értékeket CHZ tudna adni az ellenállásoknak, én ritkán számolgatok előre, megépíteni meg nem akarom.
Következő: »»   806 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem