Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 131
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Persze, mert te azt a kapcsolást építetted meg amikor az ic a tápfeszt a kimenetről kapja, így addig fog működni amig csak az ic elő bírja állítani a szükséges feszt és ezzel gyakorlatilag ki is iktattad a belső UVLO-t!!!!
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
...végülis van még két nand kapum..
Gondolom ezekre a nand kapus ic-kre értetted az rs tárolót, ezekhez még annyira nem értek.
Raktam bele egy érintéskapcsolót is a dobozkába, ami egy led-et vezérel, (zseblámpának), de ehhez egy CD4011-es ic-t használtam, amiben 2 db nand kaput használtam fel, az ic-ben pedig 4 van.. jahj hát tényleg.
Nagyon szépen köszönöm. (most esett le..)

Az ledes zseblámpának az csatolt kapcsolást építettem meg.. A cd 4011 amugyis működni fog végig az érintés érzékelése miatt.. szóval nem lesz plusz készenléti áramfelvétel sem, más alkatrész miatt. a rajzon látható 10µF-es kondit kihagytam, mert nem akartam késleltetni a lámpát, ill bekapcsolva hagyni, de most pont jó lesz.
Keményen kell majd bevetnem a nyáktervezési tapasztalataimat, ennyi mindent ilyen kis helyre összezsúfolni..
A másik kettő nand kaput is így építem fel, csak ott lesz kséleltető kondenzátor.
Megkapja az lbo-tól a jelet, a cd4011 bekapcsol, de késleltetve kikapcsol majd. Ha visszakapcsol az sem baj, csak 3V alá ne menjen le a feszültség.

dfsd.JPG
    
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Azért ezt építettem meg, mert ehhez oda volt firkantva az IC PDF-jéhez, hogy stabilizált.

de akkor átvariálom a csatolt képnek megfelelően a konvertert, beszerzem a 2.55V-os IC-t, és már az akku feszültségének megfelelően, 2.55V-nál leáll majd, de 3,3V-nál ugyanúgy ki fogja gyútani a ledet az ic lbo lába.

Köszönöm szépen. Szerintem írok egy cikket, de ott a Te neved is helyet kap majd.

dfsd.JPG
    
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Bővebben: Link
Ja, ja.
De felesleges a 2.5 es beszerezned mert az se jó.
3v nál kell lekapcsolni esetleg eltudom képzelni a 2.8-at, de az már nagyon a vég. Szerintem jobb ha ez lekapcsol magától és esetleg ég egy led.
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Egyébként mindegyik stabilizált az a kapcsolás csak a hatásfok javítása ill. a kissebb müködési feszültség lehetősége miatt van, de igen neked felesleges, és úgy még ha nem is működik valami akkor 2v -nál mindenképpen leáll. Arról nem is beszélve hogy így a current sense láb is használhatóvá válik.
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Persze ez nem hobbielektronika, de mindez készen
vicces 1985Ft.Bővebben: Link
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Nem rossz, főleg a panel tetszik, és hogy minek oda két cella???
Egyébként nem látni semmit a garanciát illetően vagy csak én nem néztem át kellő képpen.. Vaterán is van egy csomó ilyen készülék, 1-3 hónap garanciával..
Van 1-2 éves is, de inkább a fentiek a divatosak. Egyébként ez sem kerül olyan nagyon sokba. A doboz 120Ft, a használt 5V-os dugasztáp 2,6A-es is 1000-1400-1800-1900Ft- helyett(a legalsó ár a legeldugottabb boltban) 500Ft volt, azon kívül ez 2200mA-es cella, ami 2100Ft, de egy 2600-os 2600Ft, 3300mA-es pedig 3500Ft, de az utóbbi vastagabb is egy kicsit.. A konverter IC-nek darabját is 100Ft-tal olcsóbban adják, ha valaki 100db-ot rendel, de ha csak 16db-ot, akkor is már kb 60Ft engedményt adnak egy darab árából..Lehet itt spórolni. Ha mindenből egyet veszek, és talán 2600mA-es cellára vágyok, akkor is simán meglehet ez a töltő 4000Ft-ból.

A másik, hogy szó szerint nulla voltra beállt cellafeszültségű cellát megnyomattam 5V, 1,5A-al, és még mindig tartja a feszültséget, terhelés melett is.(pár pillanatra, utána a rendes elektronikával töltöttem, mert a 0V-os cellafesz miatt nem indult be az eredeti töltője.)
szóval szerintem nem olyan durva az, hogy kisül 2.55V-ig.. de félek itt is az lesz, hogyha kikapcsol a konverter, utána megint újra bekapcsol.. Ezt majd még kipróbálom, ha lemerül a telefon.
(#) _vl_ válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Én nem RS-tárolóval, komparátorral meg NAND-kapukkal szórakoznék, hanem odaraknék egy 6 vagy 8-lábas pici PIC-et. Egy 10F220 SOT-23-as tokban bárhol elfér, van benne A/D, és kerül kb. 150 forintba. Olyan logikát írsz bele, amilyet jól esik. SLEEP módban a kimenet meghajtásán felül eszik kb. 1uA-t.
(#) Pulyka válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
ezért lenne jó, ha értenék a PIC-ekhez, de nem értek.. :/
Meglátom még, hogy mit sikerült összehozni ebből, hogy nem a kiemeneti feszültséget figyeli a konverter. Ha sikerül, akkor csak egy vezetéket "kötöttem" át.
(#) _vl_ válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Sosem késő valami újat tanulni
(#) bundyland válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Én is azt tettem volna, de ha valaki itt pic-re hivatkozik rögtön jön a torkollás hogy minek ide ...... .
Persze sokkal egyszerűbb szerintem is és akkor bármilyen más okosságot is bele lehet rakni!!
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Valóban nem látom értelmét a PIC-nek.. szerintem itt volt/van a szemem elött a megoldás, csak könyebb picet venni, és felprogramozni, de ha ennél a projectnél összebarátkoznék a pic-vel, azt a tudásomat máshol is tudnám használni, de még egy pic-et sem fogtam a kezemben, nemhogy felprogramoznék egyet..
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Gondoltam, azért nem is vetettem fel a kérdést. De valóban egyszerűbb intelligenciát varázsolni az áramkörbe vele. Akkor marad az LBI, LBO és SR tároló.
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
és nemsokára letesztelem az átkötést..
Eddig az IC Vin lába a kimenetet figyelte, most az akku kapocsfeszültségét fogja, Neked köszönhetően.
Ez az IC 2v-os lockouttal bír, így ha ezzel az átkötéssel, és az akku kapocsfeszültségénél, ami ha 2V alá süllyed, lekapcsol, akkor már jók vagyunk, és végülis minden probléma elhárult, mert veszek majd 2.55V-os ic-t, és az csak eddig fogja meríteni az akkut.
Megnézem, hogy hogy kapcsol vissza a konverter, ha vissza"mászik" az akku feszültsége.
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
..és hát igen, úgy működik, ahogy megjósoltam. Egyrészt siker, mert tényleg stagnál, az akku feszültsége 2V-on marad, de a telefon töltést érzékel, mivel nagyon gyorsan ki-be kapcsol a konverter, és bár nem merül tovább a cella, de így mégsem kapcsolt ki teljesen. Ígyhát marad a shutdown vezérlés, nand kapuk stb..
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
De azt nem probáltad hogy az LBI-re leosztod az 1.22V ot és ugy LBO a shutdown-ra. Ez a ki-be kapcsolás csak addig ál fent amig visszamászik az akku, az pár perc után meg fog szünni mert az akku kimerül 2.99V ra és akkor már nem mászik vissza.
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Az LBO-val nem csinál semmit.
..de valóban igaz, hogy az akku annyira lemerül egy idő után, hogy nem mászik vissza, erre az esetre meghagyom az átkötést, így az ic az akkutól kapja a feszültséget. Ez működik, mert nem merül tovább az akku, de a telefon nem kapcsol ki.(nem kapcsol le a töltésről)
Jobb lenne, ha ki is kapcsolna.
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
De az LBI lábon ott van az osztó ?
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Egyébként azt megteheted hogy beraksz egy NFET-et amit egy ellenállással felhúzol nyitásba ez megszakítja a telefon akku negatív vezetékét és odakötöd a gatere az LBO lábat amelyik aktív állapotában zárja a fetet ezzel leválasztva az akkut.
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Igen, az LBI lábon már a kapcsoláson rajta volt az osztó.
Az a baj, hogy az LBO is ugyanúgy fog működni, mint most nekem.
Ha merül az akku, az LBO jelet ad a lednek, az világít, hogy merül az akku.
Ilyenkor a fetes megoldás leveszi a telefont a konverterről, de visszamászik az akku feszültség, kialszik a led, újra kapcsol a telefon, újra lemerül az akku.. :/

Nem egészen értem a fet-es megoldás, de az rs tároló lesz a megoldás, ha sikerül összehozni a következő képen:
Lesz az eredeti fesz figyelő, ami 3,2-3,3V-nál világít, és lesz egy másik, ami pl. 2,7V-nál. az utóbbi jelet adna a shutdownnak, ami kikapcsolna, de a nand kapu késleltetné a visszakapcsolását, így a késleltetés időtartamára kikapcsolna a telefon, és így világosan jelezné nekem a "rendszer", hogy többet nem tudok kivenni a li-ion cellából.
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Olyan nincs hogy az LBO nem működik!!!
Gondolom azt nézted hogy az LBO kimenet open drain kimenetű tehát ha műszerrel nézni akarod és egyáltalában használni akkor kell oda egy tápra menő felhúzó ellenállás pár kohm.!!
A fetes megoldás azért kelhet mert írtad hogy a telefon nem kapcsolja le a töltést ami azért van mert ugyan a konverter leáll de az aksi és a telefon összekötve marad hiszen a tekercsen és a diódán keresztül össze vannak kötve, bár le kéne álljon hiszen az a kb.2.6V nem kéne töltés módba hagyja a telefont. Ha rs tárolót raksz nincs ott semmilyen késleltetés ha egyszer bebillent akkor amíg a resetre nem adsz kézzel jelet addig az nem fog elindulni.
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
A töltés azért nem áll le a telefonnak, mert a bemenet 2V-os, de a kimenet 4.2V-os, tehát működik az ic UVLO-ja, csak olyan gyorsan játszódik le a "2V-nál kikapcsol, visszamegy az akkufeszültség 2V fölé, az IC újra bekapcsol, újra lemerül az akku, újra kikapcsol az IC"folyamat, hogy már 2V-ról működik a kapcsolás, és 4,2V-ot ad le a telefonnak, ami semmi áramot nem vesz fel, de ettöl függetlenül töltést érzékel.
Tehát ha csak simán az LBO-val működtetném a dolgokat, az ugyanezt eredményezné. Ezért kell egy olyan késleltetés, ami 2,7V-nál kikapcsol, de ahogy az akku feszültsége emelkedik nem kapcsol vissza, hanem csak pl. 1-2 perc múlva.(mert így a telefon sem érzékel töltést) Ebből látom, hogy már lemerült a töltő akkuja, mertha csak világítana az LBO ledje, az akkor is világít, ha 3,3V-on bekapcsol, és akkor is, ha 2,7V van az akkuban, de mindkét esetben a telefon ugyanúgy töltést érzékel. Ez megtévesztő, azon kívül, hogy a töltő akkuja nem merül tovább.

Az rs tárolót már kipróbáltam, úgy működik, ha jelet kap, akkor a mellékelt külső elektrolit kondi értékének megfelelően később kapcsol ki az rs kimenete. De ha a kondit elhagynám, akkor kapcsolna a kimenete, mikor a bemenetére jelet adok, úgyanott lennék, mint az LBO-s vezérléssel. Tehát 2,7Vnál kap egy jelet a tároló, ami kapcsolja a shutdown-t, ami kikapcsolja szó szerint az egész konverter. Közben emelkedik vissza az akkumulátor feszültsége, de a tároló kondijának megfelelő késleltetés letelte után kapcsol csak vissza a konverter. Így szeretném, ha működne. Ű
Mégegyszer mondom, a telefonon a töltést azért nem áll le, amit fentebb írtam. Ha a shutdown-t GND-re kötöm a telefonon leáll a töltés, még is össze van kötve ugyanúgy.
(#) _vl_ válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Idézet:
„nem kapcsol vissza, hanem csak pl. 1-2 perc múlva.”

Minek visszakapcsolni? :nemtudom:
Pont azért kell az RS-tároló, hogy ne kapcsoljon vissza.
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Jó ezt értettem csak lejjebb írtad hogy
"Az LBO-val nem csinál semmit."
Erre írtam hogy olyan nincs annak működnie kell.
És ha már két ilyen küszöböt akarsz akkor az egyikre ott van a belső LBI/LBO nem kell két zeneres cucc.

Szerintem az RS tárolós ötletemet nem jól érted.
Azzal egyáltalán nem úgy lennél mint az LBO-val.
Ha az egyszer kikapcsol akkor már soha nem kapcsolna vissza csak ha te kézzel reseteled. Mint egy rendes töltő,
lekapcsol magátol és kézzel tudnád újraindítani(nyomogomb/resetgomb). Itt az időzítőnek semmi értelme mert ha már egyszer elérte a 3V-ot akkor már felesleges akárhányszor rákapcsolni akkor úgyis tölteni kell a cellát álljon le végleg.
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
..de én nem nagyon szeretnék rá egy külső nyomógombot.
Esetleg még azt tudom csinálni, hogy beteszek egy külső LED-et, ami 2.55Vnál világít, emelett 2.55Vnál alcsonyabbra nem merülhet az akku. Tehát van egy led, ami a töltést jelezné, van egy, ami világít, ha xy%-on áll az akku, és van egy, ami azt jelzi, hogy "teljesen lemerült" az akkumulátor.
Az előny, hogy így csak egy zéneres cuccnak kell helyet keríteni a nyákon(ami nem nagy munka) a hátrány, hogy a telefon ugyanúgy kijelezné, hogy töltés van.. :/
Sokkal szebb lenne, igen, ha nem jelezné ki a töltést, hanem szétkapcsolna az egész, úgy, ahogy van, és csak pl 4V-nál kapcsolna vissza a konverter, de ez még bonyolultabb.
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Ez a figyelem majd dolog már sokszor megdölt a világban.

"ugyan már hogy felejteném el nézni....."

De Te tudod!
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Utolsó ajánlatom egy ilyen áramkör, persze igazitani kell a tiédhez picit de ez leválassza az aksit végleg:
Bővebben: Link
(#) Pulyka válasza bundyland hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Az akku nem merülhet tovább, hisz azzal, hogy javasoltad azt az átkötést, hogy a konverter IC az akkutól kapjon feszültséget, megoldodott, hogy az akku 2Vnál alacsonyabbra nem merülhet. a probléma az, hogy a telefon töltést érzékel, és ez nekem így nem tetszik, de majd beletörödök.
Érsd: szépséghiba, de a dolgát maximálisan ellátja.
(#) bundyland válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Nem , mert a 2V sem jó meg a 2.5V sem.
Esetleg ezt egy diodával az akku és a Vcc közé eltolhatod 0.6v-al és akkor 3.1 nél kapcsol le de az veszteség, viszont megmarad az akkud.
De nem piszkállak tovább ha neked így jó az a lényeg.
(#) Pulyka hozzászólása Aug 19, 2012 /
 
...de ha kicserélem a konveter IC-t, ami teljesen ugyanolyan, csak az UVLO-ja 2.55V, akkor ez az IC 2.55V-nál fog lekapcsolni, és visszakapcsolni,lekapcsolni,visszakapcsolni.
Szóval az akkum nem fog így 2.55V alá süllyedni, csak a sorozatos, gyorsan megismétlödő bekapcsolás, kikapcsolás, bekapcsolás, kikapcsolás miatt a telefon töltést érzékel.
Következő: »»   51 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem