Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1341 / 3980
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Igen. Egyenlőre. Ezért is tettem 2A tranzisztorokat. Most az 1k-t még lejjebb vittem, de félek ez nem lesz megoldás.
(#) bankimajki válasza blackdog hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Én egy kicsit átvariálnám. Vagy úgy, hogy egy PNP tranyót hajtanék meg róla. És az adná a kraftot az 555-nek, vagy pedig az 555-nek ne a Vdd-jét kapcsold, hanem a GND-jét. És készen is vagy. (Bár ez utóbbi esetben negálni kell a dolgot, mert pont ellentétesen működne.)
(#) blackdog válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Mindenképpen az 555 tápját akarom kapcsolni. Nagyon ritkán fog üzemelni a kapcsolásban és pont az a szerepe, hogy monostabil módban, ha tápot kap akkor a kimeneten (555) jelenjen meg 1 percig a magas szint.

Akkor az előző kapcsolásodban, a kimeneti pontjára tegyél még egy ellenállást (pl. 1-10kohm) és azt kösd egy PNP tranyó bázisára. Ennek a tranyónak az emitterét a Vdd-re és a kollektorát az 555-ös Vdd-jére. Ha folyamatosan működne az 555-ös, akkor még a PNP tranyó bázisát is húzd fel egy 10kohm-os ellenállással Vdd-re. És készen is vagy.
(#) blackdog válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Akkor viszont kiszórom a tranyókat és teszek bele egy 4001 IC-t . Ahhoz is kell meghajtó tranyó.
Pont az IC-t szerettem volna megspórolni és azt gondoltam, ha megfelelő teljesítményű tranyókból építem meg a NOR kaput akkor még a kimeneti tranyót is megúszom.
(#) Balli hozzászólása Máj 22, 2011 /

Sziasztok!
Egy egyszerű de lényeges kérdést szeretnék feltenni. Legyen szíves valaki hozzáértő válaszolni.
Nos a helyzet az hogy van egy mikrofon ami vesz zajokat.
Ezeket a jeleket egyenirányítom és egy bizonyos hangerősség(jelerősség) fölött az kellene hogy történjen hogy 5Volt jelenik meg (egy Pic lába veszi a jelet)

Azaz vagy 0 Volt vagy 5 Volt Egy bizonyos hangerősség felett 5Volt

Több megoldás is eszembe jutott:
1 Az egyenirányított jelet kissé szűrném egy kondival és egy Zener dióda nyitna ki egy bizonyos feszültség fölött. Ez egy tranzisztort kapcsolna ami 5 voltot ad a Pic lábára.
2 Egy komparátorba menne az egyenirányított pufferelt jel és egy referencia feszültségnél ha nagyobb akkor adna ki a komparátor az 5 Voltot.

Melyik megoldás jobb? Esetleg van jobb megoldás.

A mikrofonon megjelenő erős zaj idejét kellene lemérni a Pic-el. De mivel van alapzaj így csak egy bizonyos erősség felett kell a Pic bemenetre az 5 Volt
.
Nagyon köszönöm annak aki segít

Egyébként ha nem kell nagyon pontos időzítés, akkor digit kapukból is megcsinálhatod a monostabilt. (Egy vagy több RC tagból.)
(#) Kolti0 hozzászólása Máj 22, 2011 /

Olyan problémával, kérdéssel fordulnék, hozzátok, hogy leesett a laptop töltőm. Multiméterrel mérve leadta a 19-20 voltot viszont nem működteti a gépet.
Beadtam egy szervízbe.
A kérdés végülis az lenne, hogy mennyire bevállt dolog a laptop univerzális töltő?
Az én töltőmre 20V 3,25A van írva.
Egy boltba ajánlottak egy univerzális töltőt amin állítható a feszültség. Van 20V is.
Ez megfelelne nekem?
(#) storm válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Ha a 3,25A-t le tudja adni, akkor igen. Általában teljesítmény van ráírva W/VA-ban megadva. Ezt az értéket osztod a 20V-al és ha 3,25 vagy több jön ki akkor jó.
(#) SKY hozzászólása Máj 22, 2011 /

Itt egy nagyon kezdő kérdés: Miért lesz jobb hatásfoka egy motornak, ha állandómágnes is van benne? A forgást ugyebár az erővonal hosszabb útvonalon való haladása kelti... de ez ugyanúgy megoldható, ha például a forgórész egy megfelelően kialakított vasdarab bármi gerjesztés nélkül. Ha állandómágnes van a körben, akkor annak a teljes fluxusa mindig átlép a forgórész és az állórész határán, tehát a gerjesztés ráadásakor a fluxus mennyiség nem módosul, csak az erővonalak iránya a pólusnál, de akkor miért is jobb, ha van valami állandó gerjesztés?
(#) Kolti0 válasza Kolti0 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Ha jól emléxem 3,5A.t mondtak akkor a wattot már néznem se kell ugye?

Ha 20V-on le tudja adni a 3,5A-t akkor megfelel. De legalább 65W vagy 65VA van ráírva akkor már jó.
(#) Kolti0 válasza storm hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Köszönöm.
Egyébkáént ezeket az értékeket lehet valahogy kombinálni?
Pl. Jó lenne hozzá egy 18V.s töltő is ha az áramerőssége nagyobb?

Ha a laptopnak 20V és 3,25A kell akkor annyit adj neki. Se többet se kevesebbet
(#) proli007 válasza Balli hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Hello!
Esetleg próbáld meg ezt a kapcsolást megépíteni, a CD4013-től már nem kell semmi. Komparálni a PIC-el is tudsz. De a dióda utáni RC tag időállandója késleltetést okoz. Vagy is valahogy a mért zajhoz kell igazítani, hogy szűrje a jelet, de ne okozzon jelentős késleltetést. (Ha lehet) Az érzékenységet lehet állítani az R7 ellenállással, és a "megszólalási küszöböt" az R5 értékével. Természetesen a C2 értékét a zaj frekvenciája fogja meghatározni. Arra is gondolni kell, hogy a mikrofon, mekkora hangnyomást visel el, torzítás nélkül (mert akkor limitál).
üdv! proli007
(#) Kolti0 válasza storm hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

"3,25 vagy több jön ki akkor jó."
Itt még azt írtad vagy több.
(#) Balli válasza proli007 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Szia
Nagyon köszönöm a válaszod.
Sajnos nem teljesen értem, hogy honnan nem kell.
A mellékletben csak az van ami szerintem marad. És még egy kérdés.
Így akkor a kimeneten milyen jel fog megjelenni? Ha beállítom az R5 értékével a megszólalási küszöböt az azt jelenti, hogy vagy lesz valami jel vagy semmi? Ezt a Pic lábára rávezetve a Pic tudni fogja van jel vagy nincs jel alapon kezelni? Mit jelent, hogy komparálni a Pic-el is tudok? Azt, hogy pl. 2Volt felett a Pic logikai magas állapotnak veszi a lábán megjelenő fezsültséget?

Bocsi, hogy ennyi a kérdés, de nagyon meg szeretném csinálni ezt, így nagyon érdekel minden részlet.

Előre is köszi a válaszod.

Balli

Mikrofon.png

(#) proli007 válasza Balli hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Hello!
- De jól érted, hogy honnan nem kell. Igen, innen mehet a jel a PIC lábára..
- Alapvetően egy "logikai jel" fog megjelenni, ami addig lesz magas szintű, míg a zaj tart, aztán ez lecseng a dióda utáni RC-tag időállandója szerint.
- Az első OPA analóg erősítőként működik, de a második OPA, már komparátor. Ennek küszöbfeszültségét (zaj mentes állapotban a "lezárását") biztosítja az R5-ön eső feszültség. Ha ezt a jelszintet az első PA kimeneti jele meghaladja, akkor a komparátor hirtelen feltölti a kondit. (a zaj minden félperiódusában) Majd ha megszűnik a zaj, a kimeneti kondi kisül.
- Az attól függ, milyen típusú PIC-et és annak melyik portáját használod. Mert alapból, a PIC bemenete lehet hiszterézises Schmitt triggeres és így "komparátorként" is működhet.
Vagy ha van a PIC-ben komparátor fokozat, akkor annak van referenciája, ami állítható (vagy külső).
De ha AD átalakító is van a PIC-ben, akkor azzal olyan komparátort készítesz, amilyent csak szeretnél..

De ha ezeket megkérdezed, akkor nem igazán ismered még a PIC lelki világát. Tehát tanulmányozni kell az adatlapját..
üdv! proli007
(#) Balli válasza proli007 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Nagyon köszönöm ismét a választ.
Sajnos nem nagyon értek a Pic ekhez.De ha jó értelmezem akkor nekem nem is nagyon kell komparálni ezt a kimenő jelet, mert beállíthatom a küszöböt az R5 értékével.
Mindenesetre köszönök mindent.
Balli
(#) Krisz015 hozzászólása Máj 23, 2011 /

Sziasztok!

2.4 V-ról (1200 mA) szeretnék üzemeltetni 4 db párhuzamosan kötött fehér LED-et. Hogyan oldható meg a legegyszerűbben? A választ előre is köszönöm!
(#) David.zsombor válasza Krisz015 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Bővebben: Link
Szerintem elég 2.4V a ledeknek. ha nem akkor joule thief.
(#) Bishop82 hozzászólása Máj 23, 2011 /

sziasztok
Több dc dc konverter párhuzamosítható? (traco power tel 5-1222)
(#) bbalazs_ válasza Krisz015 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Ekkora aramu ledeket (300mA) en nem kotnek parhuzamosan...
De nem lesz keves neki a 2.4V? (gondolom, feherek) Tegyel meg egy elemet oda, 3.6-rol mar meg lehet ugy, hogy mindegyikkel sorbakotsz egy-egy megfelelo erteku ellenallast (olyan 10 Ohmos nagysagrendut) es akkor ezeket parhuzamositod.

Egyebkent csak stepuppal, de akkor meg kosd mar sorba oket es ellenallas sem kell, jobb lesz a hatasfok. Elemeknel nem mindegy...
(#) storm válasza Krisz015 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia!
Az áramforrásod tud leadni 1200mA-t vagy a ledek együttesen vesznek fel anyit?
(#) bankimajki válasza storm hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szerintem egy "h" betűt lehagyott. (mAh).
(#) wtc hozzászólása Máj 23, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy egyszerű kérdésem, ami a fizika dolgozatomba volt, és vagy én vagy a tanár nemért hozzá. szóval hogy: Adott 2 azonos keresztmetszetű azonos hosszúságú vezeték. egyik réz, másik valami k-betűs fém(nem tudom már mi volt a neve pontosan) és ennek a fémnek sokkal nagyobb a fajlagos ellenállása mint a réznek. Szóval a kérdés melyik melegedik jobban, és a tanár azt állítja a réz, de én mondtam neki hogy az hogy lehet, mivel ha nagyobb az ellenállása, ezáltal jobban akadályozza az elektronokat, és így nagyobb munkát is végez ami hővé alakul, és már így a tanár se tudta mi a helyes, szóval megtudnátok mondani mi a jó?
Köszi előre is!
(#) bankimajki válasza wtc hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

P=Unégyzet/R A többit gondolom kitalálod.
(#) mex válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Attól függ milyen jellegű a tápforrás...
(#) pucuka válasza wtc hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Én sem merném csípőből eldönteni. Az egyszerűség kedvéért veszel mindkét vezetőből egy 1 m hosszú darabot. A fajlagos ellenállásából kiszámolod az ellenállását, rákapcsolsz 1 V -ot, és kiszámolod, melyiken mekkora áram folyik, és mekkora teljesítményt kell eldisszipálnia. Mivel mind a kettőnek az azonos fizikai méreteiből adódóan ugyanakkora a felülete, az anyag fajhőjéből, tömegéből, és a környezeti hőmérsékletből ki lehet számítani, hogy hány fokos lesz a vezeték.
(#) pucuka válasza mex hozzászólására (») Máj 23, 2011 / 1

Hát, attól éppenséggel nem függ, mivel mindkét esetben ugyanaz a tápforrás
Következő: »»   1341 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem