Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen. Egyenlőre. Ezért is tettem 2A tranzisztorokat. Most az 1k-t még lejjebb vittem, de félek ez nem lesz megoldás.
Én egy kicsit átvariálnám. Vagy úgy, hogy egy PNP tranyót hajtanék meg róla. És az adná a kraftot az 555-nek, vagy pedig az 555-nek ne a Vdd-jét kapcsold, hanem a GND-jét. És készen is vagy. (Bár ez utóbbi esetben negálni kell a dolgot, mert pont ellentétesen működne.)
Mindenképpen az 555 tápját akarom kapcsolni. Nagyon ritkán fog üzemelni a kapcsolásban és pont az a szerepe, hogy monostabil módban, ha tápot kap akkor a kimeneten (555) jelenjen meg 1 percig a magas szint.
Akkor az előző kapcsolásodban, a kimeneti pontjára tegyél még egy ellenállást (pl. 1-10kohm) és azt kösd egy PNP tranyó bázisára. Ennek a tranyónak az emitterét a Vdd-re és a kollektorát az 555-ös Vdd-jére. Ha folyamatosan működne az 555-ös, akkor még a PNP tranyó bázisát is húzd fel egy 10kohm-os ellenállással Vdd-re. És készen is vagy.
Akkor viszont kiszórom a tranyókat és teszek bele egy 4001 IC-t . Ahhoz is kell meghajtó tranyó.
Pont az IC-t szerettem volna megspórolni és azt gondoltam, ha megfelelő teljesítményű tranyókból építem meg a NOR kaput akkor még a kimeneti tranyót is megúszom.
Sziasztok!
Egy egyszerű de lényeges kérdést szeretnék feltenni. Legyen szíves valaki hozzáértő válaszolni. Nos a helyzet az hogy van egy mikrofon ami vesz zajokat. Ezeket a jeleket egyenirányítom és egy bizonyos hangerősség(jelerősség) fölött az kellene hogy történjen hogy 5Volt jelenik meg (egy Pic lába veszi a jelet) Azaz vagy 0 Volt vagy 5 Volt Egy bizonyos hangerősség felett 5Volt Több megoldás is eszembe jutott: 1 Az egyenirányított jelet kissé szűrném egy kondival és egy Zener dióda nyitna ki egy bizonyos feszültség fölött. Ez egy tranzisztort kapcsolna ami 5 voltot ad a Pic lábára. 2 Egy komparátorba menne az egyenirányított pufferelt jel és egy referencia feszültségnél ha nagyobb akkor adna ki a komparátor az 5 Voltot. Melyik megoldás jobb? Esetleg van jobb megoldás. A mikrofonon megjelenő erős zaj idejét kellene lemérni a Pic-el. De mivel van alapzaj így csak egy bizonyos erősség felett kell a Pic bemenetre az 5 Volt . Nagyon köszönöm annak aki segít
Egyébként ha nem kell nagyon pontos időzítés, akkor digit kapukból is megcsinálhatod a monostabilt. (Egy vagy több RC tagból.)
Olyan problémával, kérdéssel fordulnék, hozzátok, hogy leesett a laptop töltőm. Multiméterrel mérve leadta a 19-20 voltot viszont nem működteti a gépet.
Beadtam egy szervízbe. A kérdés végülis az lenne, hogy mennyire bevállt dolog a laptop univerzális töltő? Az én töltőmre 20V 3,25A van írva. Egy boltba ajánlottak egy univerzális töltőt amin állítható a feszültség. Van 20V is. Ez megfelelne nekem?
Ha a 3,25A-t le tudja adni, akkor igen. Általában teljesítmény van ráírva W/VA-ban megadva. Ezt az értéket osztod a 20V-al és ha 3,25 vagy több jön ki akkor jó.
Itt egy nagyon kezdő kérdés: Miért lesz jobb hatásfoka egy motornak, ha állandómágnes is van benne? A forgást ugyebár az erővonal hosszabb útvonalon való haladása kelti... de ez ugyanúgy megoldható, ha például a forgórész egy megfelelően kialakított vasdarab bármi gerjesztés nélkül. Ha állandómágnes van a körben, akkor annak a teljes fluxusa mindig átlép a forgórész és az állórész határán, tehát a gerjesztés ráadásakor a fluxus mennyiség nem módosul, csak az erővonalak iránya a pólusnál, de akkor miért is jobb, ha van valami állandó gerjesztés?
Ha jól emléxem 3,5A.t mondtak akkor a wattot már néznem se kell ugye?
Ha 20V-on le tudja adni a 3,5A-t akkor megfelel. De legalább 65W vagy 65VA van ráírva akkor már jó.
Köszönöm.
Egyébkáént ezeket az értékeket lehet valahogy kombinálni? Pl. Jó lenne hozzá egy 18V.s töltő is ha az áramerőssége nagyobb?
Ha a laptopnak 20V és 3,25A kell akkor annyit adj neki. Se többet se kevesebbet
Hello!
Esetleg próbáld meg ezt a kapcsolást megépíteni, a CD4013-től már nem kell semmi. Komparálni a PIC-el is tudsz. De a dióda utáni RC tag időállandója késleltetést okoz. Vagy is valahogy a mért zajhoz kell igazítani, hogy szűrje a jelet, de ne okozzon jelentős késleltetést. (Ha lehet) Az érzékenységet lehet állítani az R7 ellenállással, és a "megszólalási küszöböt" az R5 értékével. Természetesen a C2 értékét a zaj frekvenciája fogja meghatározni. Arra is gondolni kell, hogy a mikrofon, mekkora hangnyomást visel el, torzítás nélkül (mert akkor limitál). üdv! proli007
"3,25 vagy több jön ki akkor jó."
Itt még azt írtad vagy több.
Szia
Nagyon köszönöm a válaszod. Sajnos nem teljesen értem, hogy honnan nem kell. A mellékletben csak az van ami szerintem marad. És még egy kérdés. Így akkor a kimeneten milyen jel fog megjelenni? Ha beállítom az R5 értékével a megszólalási küszöböt az azt jelenti, hogy vagy lesz valami jel vagy semmi? Ezt a Pic lábára rávezetve a Pic tudni fogja van jel vagy nincs jel alapon kezelni? Mit jelent, hogy komparálni a Pic-el is tudok? Azt, hogy pl. 2Volt felett a Pic logikai magas állapotnak veszi a lábán megjelenő fezsültséget? Bocsi, hogy ennyi a kérdés, de nagyon meg szeretném csinálni ezt, így nagyon érdekel minden részlet. Előre is köszi a válaszod. Balli
Hello!
- De jól érted, hogy honnan nem kell. Igen, innen mehet a jel a PIC lábára.. - Alapvetően egy "logikai jel" fog megjelenni, ami addig lesz magas szintű, míg a zaj tart, aztán ez lecseng a dióda utáni RC-tag időállandója szerint. - Az első OPA analóg erősítőként működik, de a második OPA, már komparátor. Ennek küszöbfeszültségét (zaj mentes állapotban a "lezárását") biztosítja az R5-ön eső feszültség. Ha ezt a jelszintet az első PA kimeneti jele meghaladja, akkor a komparátor hirtelen feltölti a kondit. (a zaj minden félperiódusában) Majd ha megszűnik a zaj, a kimeneti kondi kisül. - Az attól függ, milyen típusú PIC-et és annak melyik portáját használod. Mert alapból, a PIC bemenete lehet hiszterézises Schmitt triggeres és így "komparátorként" is működhet. Vagy ha van a PIC-ben komparátor fokozat, akkor annak van referenciája, ami állítható (vagy külső). De ha AD átalakító is van a PIC-ben, akkor azzal olyan komparátort készítesz, amilyent csak szeretnél.. De ha ezeket megkérdezed, akkor nem igazán ismered még a PIC lelki világát. Tehát tanulmányozni kell az adatlapját.. üdv! proli007
Nagyon köszönöm ismét a választ.
Sajnos nem nagyon értek a Pic ekhez.De ha jó értelmezem akkor nekem nem is nagyon kell komparálni ezt a kimenő jelet, mert beállíthatom a küszöböt az R5 értékével. Mindenesetre köszönök mindent. Balli
Sziasztok!
2.4 V-ról (1200 mA) szeretnék üzemeltetni 4 db párhuzamosan kötött fehér LED-et. Hogyan oldható meg a legegyszerűbben? A választ előre is köszönöm!
Bővebben: Link
Szerintem elég 2.4V a ledeknek. ha nem akkor joule thief.
sziasztok
Több dc dc konverter párhuzamosítható? (traco power tel 5-1222)
Ekkora aramu ledeket (300mA) en nem kotnek parhuzamosan...
De nem lesz keves neki a 2.4V? (gondolom, feherek) Tegyel meg egy elemet oda, 3.6-rol mar meg lehet ugy, hogy mindegyikkel sorbakotsz egy-egy megfelelo erteku ellenallast (olyan 10 Ohmos nagysagrendut) es akkor ezeket parhuzamositod. Egyebkent csak stepuppal, de akkor meg kosd mar sorba oket es ellenallas sem kell, jobb lesz a hatasfok. Elemeknel nem mindegy...
Szia!
Az áramforrásod tud leadni 1200mA-t vagy a ledek együttesen vesznek fel anyit?
Szerintem egy "h" betűt lehagyott. (mAh).
Sziasztok!
Lenne egy egyszerű kérdésem, ami a fizika dolgozatomba volt, és vagy én vagy a tanár nemért hozzá. szóval hogy: Adott 2 azonos keresztmetszetű azonos hosszúságú vezeték. egyik réz, másik valami k-betűs fém(nem tudom már mi volt a neve pontosan) és ennek a fémnek sokkal nagyobb a fajlagos ellenállása mint a réznek. Szóval a kérdés melyik melegedik jobban, és a tanár azt állítja a réz, de én mondtam neki hogy az hogy lehet, mivel ha nagyobb az ellenállása, ezáltal jobban akadályozza az elektronokat, és így nagyobb munkát is végez ami hővé alakul, és már így a tanár se tudta mi a helyes, szóval megtudnátok mondani mi a jó? Köszi előre is!
P=Unégyzet/R A többit gondolom kitalálod.
Attól függ milyen jellegű a tápforrás...
Én sem merném csípőből eldönteni. Az egyszerűség kedvéért veszel mindkét vezetőből egy 1 m hosszú darabot. A fajlagos ellenállásából kiszámolod az ellenállását, rákapcsolsz 1 V -ot, és kiszámolod, melyiken mekkora áram folyik, és mekkora teljesítményt kell eldisszipálnia. Mivel mind a kettőnek az azonos fizikai méreteiből adódóan ugyanakkora a felülete, az anyag fajhőjéből, tömegéből, és a környezeti hőmérsékletből ki lehet számítani, hogy hány fokos lesz a vezeték.
Hát, attól éppenséggel nem függ, mivel mindkét esetben ugyanaz a tápforrás
|
Bejelentkezés
Hirdetés |