Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1479 / 3986
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Hmm.. Éppen, hogy 3 kijelzőre gondoltam, de mindegy.. Akkor a procis dologban tudsz segíteni, vagy esetleg MÁS ?
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Hello!
Nem mint ha ez után tudnám, mit jelent a "3 kijelző".. Vagy három helyen szeretnéd kijelezni?
De többen készítettek itt már I2C kommunikációval programot hőmérőhöz, keresd meg. Vagy úgy gondoltad megírom helyetted a programot a talált szenzorodhoz? Mert akkor egyszerű a válaszom.
üdv! proli007
(#) grindhouse hozzászólása Okt 23, 2011 /

Sziasztok!

Valószínűleg nagyon buta lesz a kérdésem de számomra fontos lenne tudni, hogy: egy kis villanymotorból kivezetett 2 kábelt (pozitív és negatív) ha multiméterrel összekötök és sípol a multiméter (van ilyen opció) akkor összeégett a villanymotorban valami vagy ez normális?
(#) zsoltii90 hozzászólása Okt 23, 2011 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy jól tudom-e, hogy ha 2 ellenállást párhuzamosan kötök ott ugye reciproka lesz az eredő, de a teljesítménye növekszik. Pl 2 db 10ohm-os 1W-os ellenállásnál lesz 5ohm 2W terhelhetőséggel.

Köszi szépen
(#) gkari válasza grindhouse hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Igy csak azt tudod megállapítani(ohmméréssel),hogy a motoron az áram át tud menni, tehát lehet normális is, mert az egyenáramú ellenállása üzemképesen is nagyon kicsi. Bátran küldj rá megfelelő tápfeszt,ha forog, és nem melegszik(nagyon), akkor jó lesz.
(#) zsoltii90 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ha sorba kötöm akkor az értéke összeadódik nem?
(#) SzervízMacska válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ez biztos
(#) zsoltii90 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Nincs semmi gond, csak azt hittem változtattak a törvényen
(#) gkari válasza zsoltii90 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ezt Zoli kissé elnagyolta. Ha két ellenállálást sorba kötsz, akkor az eredő a kettő összege, ha egyformák, akkor 2x-ese, persze ezesetben fele áram folyik-azonos kapocsfesz.-t feltételezve. Az egész komplexum tagjainak terhelése ebben az esetben csak a fele!
Azért BÉKE van!
(#) SzervízMacska válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Persze!
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ok, köszi !
(#) zsoltii90 válasza gkari hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Így valahogy gondoltam én is, de engem a párhuzamos érdekelt
(#) ferrarifan hozzászólása Okt 23, 2011 /

Helló!

Az lenne a kérdésem, hogy kaptam egy Bosch PSR 96 típusú 9,6 V-os akkumulátoros csavarbehajtót rossz akkumulátorral és töltő nélkül. Mivel nem szeretném kidobni, arra gondoltam, hogy hálózati áramforrásról működtetném valamilyen kapcsolás segítségével. Mivel elég kezdő vagyok ebben a témában ezért szeretném kérni a tanácsaitokat, egy ehhez passzoló tápegység kapcsolási rajz formában vagy ha tudtok egyszerűbb jobb megoldást arra is vevő vagyok! A gép áramfelvételéről annyit tudok, hogy az akkumulátora 2200 mAh-ás. Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv!
(#) kendre256 válasza ferrarifan hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Az akkumulátor kapacitásából nem lehet kiszámolni a csavarbehajtó áramfelvételét. Szerintem lehet akár 5-10A is, természetesen terheléstől függően. Ha szerzel egy 10V-os 10A-es tápot, az talán tudja működtetni. De szerintem drágább lesz, mintha vennél hozzá egy akkut, meg valami adaptert, amivel töltheted.
Esetleg valami nagyon egyszerű, izmos szerkezettel is meg lehetne próbálni táplálni, pl. 6V-os akkutöltővel (12V-os túl nagy feszültségű lenne hozzá).
(#) Zed válasza ferrarifan hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Én nemrég készítettem egy ilyen tápegységet. Én akksis fúrókhoz használom, szépen muzsikál. Ha érdekel, el tudom küldeni a kapcsolást, de elég bonyolult lett. Lehet kihagyni belőle részeket, de akkor meg nem lesz igazán biztonságos.

Kétféle verzió is készült belőle amúgy.
(#) G-man hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok!

Erős fényű LED-eken eső feszültségek miképpen alakulnak?
(#) bbalazs_ válasza G-man hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Pontosan ugyanugy, mint a nem eros fenyueken.
A feheren kb 3,5 - 3,7V
De adatlap PONTOSAN leirja. Csak ott nyitofesznek hivjak.
(#) ferrarifan válasza Zed hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Megköszönném ha feltudnád tenni a rajzát! Megnézem és majd kiderül, hogy elég bátornak érzem-e magam a megépítéshez. Alkatrészek ára mennyibe kerül(t) körülbelül? Üdv!
(#) Zed válasza ferrarifan hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Hát jó, jöjjön aminek jönnie kell...

Ez az első verzió. A rajz sajnos hibás. A T1-T2 így, ahogy rajzolva van, nem működőképes. A végleges megoldásban T1-T2 helyett egy relét építettem be. Ami nincs a rajzon: a működtető trafó (egy 50VA-es 220/12V-os lámpatrafót használtam.) és a Graetz-híd. A Graetz hidat PC tápokból bontott Schottky-kból forrasztottam össze, hűtőbordára szerelve őket.

A működés elve a következő: a trafó terheletlenül, egyenirányítás után több, mint 14V-os feszültséget produkált. Ahogy terhelni kezded, ez a feszültség egyre csökken. A műveleti erősítőből felépített komparátor figyeli ezt a feszültséget. Ha a feszültség elér egy alsó határt (túlterheled a trafót), akkor adott idő elteltével kikapcsolja a kimenetet. Ez után adott ideig kikapcsolva hagyja, majd ismét a kimenetre engedi a feszültséget.

Ha belegondolsz, ez egy fúrógép működtetéséhez teljesen ideális. Amikor fúrsz és megszorul a fúród, vagy csak lelassul, akkor a táp nem áll meg rögtön túlterhelésre, hanem valamennyi ideig még több teljesítményt ad ki magából. Ha közben megint elindul a fúró, tehát megszűnik az akadály, vagy leveszed az ujjad a ravaszról, akkor a tápegység egyáltalán nem is áll meg. Ha a túlterhelés sokáig tart, akkor kikapcsol és nem is engedi elindulni egy ideig. Ezzel folyamatos túlterhelés esetén sem fog a trafód túlmelegedni. Ha jól van beállítva, örökéletű lehet a tákolmány!

Ennek a kapcsolásnak az a hátránya, hogy a beépített relének nagyon nagy áramokat kell kibírnia. Nekem az említett 50VA-es trafó esetében a 10A-es relék a második rövidzárás után beégtek. Persze lehet venni autós reléket, bár nem tudom, azok mennyibe kerülnek.

Hogy az egész mennyibe került? Nem tudom, ugyanis bontott/megmaradt/guberált alkatrészekből állt össze. A legdrágább tétel szerintem a trafó. /Nekem ez egy "maradék" anyag volt: amikor a lakást vettük, ezek voltak a csillárban, de mikor beköltöztem, új, 230V-os csillára cseréltem, így ez feleslegessé vált./Graetz hidat használhatsz bármilyen, jól hűthető, nagyáramú típust, azok nem drágák. /A második verzióban a trafó primer oldalát kapcsolgatom, így kisebb relé is elég volt, cserébe jóval bonyolultabb a segédármaköri rész. A második verzióban egy 12A-es diódahidat használtam fel, egy PC alaplapról bontott hűtőbrdával meghűtve. / A dobozolás: egy PC tápegység dobozában elfért. /A lámpatrafó, amit használtam ideális volt erre: hosszúkás, tégla alakja miatt./
(#) qvasz2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Kivéve, ha PowerLED modul, mert akkor azért nagyon más is lehet.
(#) bbalazs_ válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Utolso sorban leirtam: adatlap
(#) csabacsaba hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok!
Legyetek szivesek mondjatok el hogy melyik jobb a feszultseg merok kozott?Ez http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_voltmero_led_k...l.html
Vagy az ami a kepen van.
(#) janikukac válasza csabacsaba hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Alkotósat építsd meg ! Jobb, pontosabb, és ez mellet szépen ki van fejlesztve. Nekem is van 2 , és szépen megy..
(#) csabacsaba válasza janikukac hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

S az RX1.RX2a,meg a RX2b oda milyen erteku ellenalas kell vagy az mire szolgal?

Nézz be ebbe a totyikba, minden le van írva !
(#) csabacsaba válasza janikukac hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Nagyon halas lennek ha linkelnel!
Kosz

Kimaradt a link, elnezest ! Bővebben: Link
(#) Dániel X hozzászólása Okt 24, 2011 /

Üdv!

A '93-as RT évkönyvben- 153.-ik oldal -találtam egy hőmérő kapcsolást amiben 200-300 mikroamperes Deprez-rendszerű műszer szolgál a kijelzésre. A kérdésem az lenne hogy a deprez műszer helyére beköthetem-e a digitális multimétert 200 mikroamperes méréshatárban?
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Üdv!

Csak kicsit elbizonytalanodtam és inkább kérdezek. Köszönöm a választ.
(#) Dániel X hozzászólása Okt 24, 2011 /

Üdv!
Megint itt kötöttem ki. Az előző hsz.-em ben említett '93 ban publikált hőmérőbe kellene 2 kisjelű BC... típusú pnp tranzisztor.A BC869 és a BC857BS ha jól értem kis jelű tranzisztor és utóbbiban 2 db is található. Viszont azt írja a könyv hogy a 2 db tranzisztort közös hűtőfelületre kell rögzíteni.Ez hogyan kivitelezhető a két említett félvezető valamelyikével; illetve az hogy egy tokon belül van a 857-es esetében a 2 db alkatrész az már elegendő hűtőfelületet ad?
Azért kell a két félvezetőt egy hűtőfelületre helyezni-ezáltal biztosítva az együtt futást- mert kollektor kivezetéseik közé van a műszert csatlakoztatva.
Következő: »»   1479 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem