Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1964 / 3985
(#) adamisbalint válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

áh infra vevőre gondoltam
(#) Mybuster hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Üdv!

Egy gyors kérdés lesz egy 3A 22V feszültség szabályzóm LM338-al.Ventillátoros hűtéssel szerintetek mekkora hűtőborda kell? 15x15cm?
(#) Teaway válasza Mybuster hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Milyen a profil? Mert 100 féle van.
(#) qvasz2 válasza adamisbalint hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Ezekben egy 3 lábú vevő IC lakik: lásd kép

Viszont ilyen IC-ből akad néhány fajta

ir2638.jpg

(#) gkari válasza HAL hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Az a "módosított" szinusz sem szerencsés, na meg szerintem így biztosan nem 50Hz-es feszt. kap az a szegény motor(merthogy biztosan aszinkron)-így tartós üzemre ne számíts!Ha muszáj mégis 12V-ról táplálni, akkor egy kimondottan "szinuszos" átalakító a korrekt megoldás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
(#) Mybuster válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Lapos is van itthon,de inkább bordázottat használnék az utóbbi ilyesmi Bővebben: Link csak kisebb jóval mérete 5,5cm x 2cm x 1.5cm . tudom kicsinek tűnik de felületileg nagy. Vagy van egy nagyobb 6x11x3 cm-es .
(#) HAL válasza gkari hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

50Hz-es az átalakító,és csak áramszünet esetén szeretném használni.Így sem ajánlott?És ha nem akkor nem létezik olyan átalakító ami a módosított szinuszból szinuszt csinál?
(#) odorlaci hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a TDA7294, vagy a 7295-ös IC-t hogy tudnám párhuzamosan kötni ( nem hídban) 3-4 vagy több darabot ?
Köszönöm szépen!
(#) gkari válasza HAL hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Persze 1-2% frekvenciapontatlanság nem vészes, de a már meglévő konstrukcióval a sinus-t illetően mit lehet kezdeni, azt sajna nem tudom.
(#) HAL válasza gkari hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Köszönöm szépe a segítséget.
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Ez egy tipikus kezdő kérdés, tökéletesen jó helyen jár a srác.
A kereső sehol nem talál TDA7294 kapcsolást párhuzamos megoldással, tehát ott hajnalig keresgélheti.
Mert a válasz az hogy SEHOGYAN sem lehet párhuzamosan kötni.
Azaz lehetne de nem működne hosszú távon.
(#) kendre256 válasza HAL hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Bazi nagy tekercsből és bazi nagy kondenzátorból aluláteresztő szűrő. De kb. akkora méretű lenne, mint az inverter. És melegedne is...
(#) Lalle hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Sziasztok
Ennél a tranzisztornál mit kell mérjek a lábai között?

k2545.JPG

(#) reloop válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Szia! Nekem könnyű, mert sokat olvasom a témát. Gyakran megfordul ott e kérdés. Egy egyszerű keresés ilyen találatot is hoz: Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2013 1 /

Azt írja "simán megyen" - én meg azt mondtam, lehetne de nem működne hosszú távon.
Azt írtam nem lehet párhuzamosan kötni - ő azt hitte hamisak voltak, azért szálltak el úgy.
Végül is nem az én pénztárcám bánja...
(#) reloop válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Amit belinkeltem, abban a beszélgetésben Veled értek egyet. Bizonyos feltételek mellett azért megoldható amit a kérdező felvetett. Főleg az LM3886 esetében van ennek iskolája. Tudok olyan jónevű cégről amelyik például a lehetőség ellenére sem a driveren keresztül párhuzamosítja a TDA7293-ast Bővebben: Link. Ha erre van érdeklődés szívesen megosztom, de úgy érzem mégsem a Kezdő kérdések témában lenne a helye.
(#) STomiS hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Sziasztok! Nagyon érdekelnek az áramkör építések, de még kezdő vagyok. Tudnátok esetleg olyan egyszerű építéseket mondani amit egy nagyon kezdőnek ajánlatok? Topi írásait már végig olvasgattam, az Alapismereteket. Előre is köszönöm szépen a válaszotokat!
(#) djadji hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Hello!
Lenne itt ez a kapcsolás, amit összeraktam. LM338T
Működik is, de az a bajom vele, hogy a poti 1,2 és 23V között szabályozza a feszültséget, de úgy, hogy az egyik végállásban 1,2V és kb a közepénél (vagy kicsit visszább) már 23V-ot ad le. Így kevés a poti mozgása, ezért elég nehéz pontosan egy adott feszültséget beállítani.
Tudnátok segíteni, hogyan lehetne ezt megoldani hogy a poti teljes tartományát ki lehessen használni?

(több fordulatos poti gondolom jó lenne, de az egy kicsit drága)
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Hello! Talán ki kellene számolni az ellenállás/poti értékét. Még segédprogram is van hozzá"! Nem? üdv!
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Hát bevallom fogalmam sincs milyen segédprogramról van szó...
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Hello! Mondjuk erről.. üdv!
(#) reloop válasza djadji hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Szia! Az a poti nem logaritmikus véletlenül? Középre állítva egyforma ellenállásokat a csúszka és a végek között?
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Köszönöm! Világos. Próbáltam magamtól is kitalálni, de nem jött össze, és most látom, hogy amiről azt hittem 330 ohm-os ellenállás, az 33 ohm volt. Így nem jött ki a várt eredmény.
Amatőr hiba.
Köszi még1x
(#) martin66789 hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Sziasztok
Elolvastam és el is készítettem a " PC ventillátor szabályozó " építésről szóló cikket ( http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/szamitogep_tunningolas_i_-_pc...l?pg=1 ).
A megadott alkatrészeket használtam de nem akar működni. Ha tekerem a potmétert sz elején már mindjárt beindul és még mielőtt a potméter feléig eltekerném már full-on megy. Az LM317 meg sem melegszik. Mi lehet a probléma??
(#) kadarist válasza martin66789 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

A potméter és az ellenállás jó értékű? Az IC-t jól kötötted be?
(#) zoltan0801 válasza martin66789 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Helo!
Pont egy hozzászólással előtted is pont egy ilyen probléma ált fenn. Ha elolvasod, ott is hibás értékű alkatrész okozta a problémát.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Üdv mindenkinek, ez a típusú lcd kijelzőm van LCD

A kérdésem az lenne a kontrasztot hogyan tudnám állítani?
Most cseréltem egy ugyailyen helyére, ez háttérvilágításos, minden frankó, csak sok a kontraszt.
(#) mps válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Szia! 9. oldal, 8pont, első rajz, ha 5V-ról megy. Szépen le van rajzolva.
(#) Sanyesz5 válasza mps hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Szia, köszi, így már frankó lett
(#) Sanyesz5 válasza mps hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Még egy kérdésem lenne, az a háttérvilágításra vonatkozik, ha jól értem, akkor adok neki 5 voltot, amivel sorba kötök egy 3,3 ohmos ellenálást, és így frankó? 4,2 voltra leviszi?
Következő: »»   1964 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem