Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2778 / 3981
(#) frissadam válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Hi!
Ha jól értelmezem akkor az a lényege a triacnak, hogy a Gate-vel egyező oldalon lévő elektródához képest ellentétes polaritású feszültségnek kell lennie a Gate-n ahhoz hogy gyújtson az eszköz? Kicsi to92 tokozású tricot tudtok ajánlani?
(#) elektromos válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Esetleg ez?
Bővebben: Link
(#) nyagga19 hozzászólása Ápr 19, 2016 /

Sziasztok. Olyan problémám akadt hogy egy relést vezérlést építettem. Minden nagyon jól müködik csak a fogyasztók kapcsolása során a hirtelen nagy áram felvétel miat a relék hamar besülnek. Tudom hogy diodával lehet ezt csökenteni csak a bekötésében nem vagyok biztos. Meg a méretben. 24 voltot üzemeltetek kb 2 2,5 amperen.
(#) zolika60 válasza nyagga19 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Nem mindegy, hogy egyen vagy váltó feszültséget kapcsolsz.
(#) dbase válasza nyagga19 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Jól mondja zolika60, váltónál kondenzátor kell rá.
(#) proli007 válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Nem! A lényeg, hogy a vezérlés az MT1 (vagy T1) elektródához képest történik. Ide folyik be a Gate-ról érkező vezérlő áram. De az lehet akár pozitív, vagy akár negatív áram is, függetlenül az MT2 (vagy T2) feszültség polaritásától. A gyújtás így négyféle képen történhet.
a. MT2 + és G +
b. MT2 - és G +
c. MT2 + és G -
d. MT2 - és G -
Mindegyik változatban gyújtható a triac, maximum a Gate küszöbárama más és más a változatoknál. Egy Diac gyújtásnál az MT2 és Gate polaritása mindig azonos. Tehát az "a és d" változatban működik. De Te a "c és d" változatot szeretnéd használni.
Pld. kis triac..
Amit elektromos ajánlott, az már olyan eszköz, amit kimondottan mikrokontroller vezérléshez gyártanak és mosó/mosogató gépeknél előszeretettel használnak manapság. De ott is általánosságban a "c és d" meghajtást választják. Teszik úgy, hogy az MT1 a "nullával" közös potenciálon van, a terhelés a "fázis" és MT2 között. (Azért idézőjel mert ugye ez változhat, ha a dugót fordítva dugjuk be. De a működése szempontjából az lényegtelen.) A nullához képest -5V-ot állítanak elő. (Ez lesz a proci GND-je.) Így a Gate-et a -5V-ra kapcsolva gyújtják a triac-ot.
(#) Tarhos hozzászólása Ápr 19, 2016 /

WS2812B címezhető RGB LED!? Ez gyakorlatilag mit jelent!? Köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza Tarhos hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Azt, ha sokat egymás után kötsz, egyenként meg tudod határozni, hogy az adott LED milyen színnel világítson, ellentétben pl. a LED szalaggal. Továbbá, minden LED tartalmaz meghajtót is, így neked csak tápfeszültséget és utasítást kell biztosítanod, ellentétben egy normál RGB LED-del.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 19, 2016 /

Üdv!
+/-12 voltot előállíthatok két, 12v-os akkumulátor sorbakötésével?
(#) ferci válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Hali!
Természetesen...az egyik + és a másik - lesz a tápközép.
(#) gernerakos válasza ferci hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Értem, köszönöm!
(#) OzoraPet hozzászólása Ápr 19, 2016 /

Sziasztok.

Relék működésével kapcsolatban kérdeznék, illetve a megfelelő típus/ fajta kiválasztására szeretnék segítséget kérni.

A feladatata: Egy kompresszorban miután a nyomáskapcsoló kikapcsolt (elveszi az áramot /220v/ a légsürítőtől) egy alapból zárt mágnesszelepet kellene megvezérelni, nyisson ki és tehermentesítse a légsürítőt (engedje le a levegőt). Miután lecsökken a nyomás és bekapcsol a nyomáskapcsoló(ezáltal indul a légsürítő) akkor pedig zárna a mágnesszelep (alapból zárt), de az is megfelelő ha mondjuk időzítős a relé és 1 perc után feszmentesíti a mágnesszelepet és és az lezár

Milyen relével lenne lehetséges, pólusok stb. 220v os kellene.

Köszönettel!
(#) Bakman válasza OzoraPet hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Tudtommal kopresszorokon eleve olyan szelep van, ami a beállított nyomás elérésekor leengedi a nyomást a sűrítőről és egyben megszakítja a motor áramát.
(#) szucsistvan123 válasza OzoraPet hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

A kompresszor motorjával párhuzamosan kötsz egy 230V-os tekercsű relét. (a tekercsét kötöd a motorral párhuzamosan a nyomáskapcsoló után) ha megy a motor akkor behúz a relé, és megszakítja a mágnesszelep áramellátását. Ha pedig nem megy akkor elengedi, és a mágnesszelep kap áramot, és a szelep kinyit.
Egy 2 áramkörös nyitó érintkezős relével meg lehet oldani.
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Lerajzoltam az érthetőség kedvéért:
(#) OzoraPet válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Na az nálam roszz..
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 19, 2016 /

Sziasztok
Van egy orion márkájú faék egyszerűságű mp3 lejátszó.
Gyenge akku kapacitását akarom megoldani azzal, hogy párhuzamosan mellécsapok egy 2000mAh-s laptopcellát.
De még mieléőtt beleölnék súlyos munkaórákat, rákérdezek, hogy szerintetek a dolognak van-e létjogosultsága?
Egy ezzel foglalkozó topicba írta egy fórumozó, hogy a töltő nem bírja, de ez miben nyilvánul meg? Nem baj, ha az X kapacitás növekedést, x töltőidő hosszabbodás követi.
Mi a véleményetek?
Üdv
(#) Gas Monkey hozzászólása Ápr 19, 2016 /

Szerbusztok! Ha például egy nyákról ollóval lecsippentem a tranzistor lábait és visszaforrasztom kissebb lábakkal akkor az ugyanúgy tud üzemelni? (Mondhattam volna bármelyik alkatrészt csak most hirtelen ez jutott eszembe)
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
(#) Bakman válasza OzoraPet hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Nem lenne egyszerűbb kicserélni, megjavítani? Ha nem, szucsistvan123 útmutatása alapján érdemes eljárni.
(#) szucsistvan123 válasza Gas Monkey hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Igen, ha maga a tranyó nem sérült.
(De kiforrasztani szokták, nem ollóval kivagdosni.)
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

A legnagyobb gond, hogy valószínűleg a laptopcella feszültsége más, mint a lejátszóban lévő. Egyszerűen szétéghet a töltő elektronika a hirtelen jött nagyobb terhelés miatt. Kb. olyan, mint egy nyerges vontatóba 1200-as Lada motort tenni és 32 tonnával elmenni vele Spanyolországba. A lejátszó elektronikája egyszerűen nem bírná az iramot. Ha pedig annyira lekorlátoznád a töltési "sebességet", egy hét alatt sem lenne tele az akku.

Extra az ötletedben pedig az, hogy ezeknek igen érzékeny a belső szerkezetük. Egyéb dolog miatt szétszedve akartam haszálni egyet (1000 néven fut a szerkezet) és kb. attól dobott egy hátast, hogy ránéztem. Másik lejátszó után kellett néznem. Nem mellesleg a kiegészítés megtízszerezné a lejátszó árát, tehát kb. kidobott pénz az egész.
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

A jómultkor csináltam olyat, hogy döglött ni-cd akkucsavarhúzót tuningoltam ilyen li-io cellával 2db párhuzamosan, és ebből 2 csavarhúzót is töltöttem egyszerre (4 cella) egy régi li-ion fényképező töltőjével, tudom, hogy nem szakszerű, és védelem sincs, de tölti és működik is 0 forintból már hónapok óta használom napi szinten.
Innen jött az ötlet, de ha nem megoldható akkor jön a b terv, power bank.
Üdv
(#) OzoraPet válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Szia, köszönöm a segítséget.

Akkor pl. egy ilyen (Link) relével megoldható?
Tehát lehet több pólusú is csak megfelelően kell bekötni?
(#) Csupasz válasza OzoraPet hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Megoldható, de előtte nézd meg, a motorod áramfelvételét. Ha nagy teljesítményű, akkor inkább mágneskapcsolót javaslok.
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Szétkaptam a ketyerét, semmi felirattal nem rendelkező pici akku van benne 4,2 volt cellafeszültséggel.
leforrasztottam az akkut és ráakasztottam egy kimosott, ámde akku szempontból tökéletes samsung telo akkuját (800mAh) most erről járatom.
A további tapasztalatokat az ide passzoló topicba folytatom.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Miért lenne más a laptopcella feszültsége? A 3,6/3,7V nem játszik, a töltés szempontjából érdektelen. A hasonlatod rossz, a töltőnek nem jelent gondot a nagyobb kapacitás, hiszen akkora áramot enged át magán, amekkorát elvisel.
(#) zsoltee0001 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Pont erre gondoltam, ha zárlatot csinálok akkor is max akkora áramot engedhet át rajta, mivel áramgenerátorral tölt.
Üdv
(#) Sanyesz5 hozzászólása Ápr 20, 2016 /

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, van egy Thomson dpl 80 ht típusú házimozi erősítő, olyan problémája lenne hogy szól viszont amint feljebb van tekerve a hangerő leolvadnak a biztosítékok.
Sajnos a készülék nem az én tulajdonomban van, több részletet nem tudok.
Mi lehet a gond, hol érdemes kezdeni a hibakeresést?

Köszönöm előre is
(#) levaitamas válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Megfelelő a hangsugárzók impedanciája?
(#) Sanyesz5 válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Ha jól tudom a gyári hangszórókat használja.
Következő: »»   2778 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem