Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hi!
Ha jól értelmezem akkor az a lényege a triacnak, hogy a Gate-vel egyező oldalon lévő elektródához képest ellentétes polaritású feszültségnek kell lennie a Gate-n ahhoz hogy gyújtson az eszköz? Kicsi to92 tokozású tricot tudtok ajánlani?
Esetleg ez?
Bővebben: Link
Sziasztok. Olyan problémám akadt hogy egy relést vezérlést építettem. Minden nagyon jól müködik csak a fogyasztók kapcsolása során a hirtelen nagy áram felvétel miat a relék hamar besülnek. Tudom hogy diodával lehet ezt csökenteni csak a bekötésében nem vagyok biztos. Meg a méretben. 24 voltot üzemeltetek kb 2 2,5 amperen.
Nem mindegy, hogy egyen vagy váltó feszültséget kapcsolsz.
Jól mondja zolika60, váltónál kondenzátor kell rá.
Nem! A lényeg, hogy a vezérlés az MT1 (vagy T1) elektródához képest történik. Ide folyik be a Gate-ról érkező vezérlő áram. De az lehet akár pozitív, vagy akár negatív áram is, függetlenül az MT2 (vagy T2) feszültség polaritásától. A gyújtás így négyféle képen történhet.
a. MT2 + és G + b. MT2 - és G + c. MT2 + és G - d. MT2 - és G - Mindegyik változatban gyújtható a triac, maximum a Gate küszöbárama más és más a változatoknál. Egy Diac gyújtásnál az MT2 és Gate polaritása mindig azonos. Tehát az "a és d" változatban működik. De Te a "c és d" változatot szeretnéd használni. Pld. kis triac.. Amit elektromos ajánlott, az már olyan eszköz, amit kimondottan mikrokontroller vezérléshez gyártanak és mosó/mosogató gépeknél előszeretettel használnak manapság. De ott is általánosságban a "c és d" meghajtást választják. Teszik úgy, hogy az MT1 a "nullával" közös potenciálon van, a terhelés a "fázis" és MT2 között. (Azért idézőjel mert ugye ez változhat, ha a dugót fordítva dugjuk be. De a működése szempontjából az lényegtelen.) A nullához képest -5V-ot állítanak elő. (Ez lesz a proci GND-je.) Így a Gate-et a -5V-ra kapcsolva gyújtják a triac-ot.
WS2812B címezhető RGB LED!? Ez gyakorlatilag mit jelent!? Köszönöm a segítséget!
Azt, ha sokat egymás után kötsz, egyenként meg tudod határozni, hogy az adott LED milyen színnel világítson, ellentétben pl. a LED szalaggal. Továbbá, minden LED tartalmaz meghajtót is, így neked csak tápfeszültséget és utasítást kell biztosítanod, ellentétben egy normál RGB LED-del.
Üdv!
+/-12 voltot előállíthatok két, 12v-os akkumulátor sorbakötésével?
Hali!
Természetesen...az egyik + és a másik - lesz a tápközép.
Értem, köszönöm!
Sziasztok.
Relék működésével kapcsolatban kérdeznék, illetve a megfelelő típus/ fajta kiválasztására szeretnék segítséget kérni. A feladatata: Egy kompresszorban miután a nyomáskapcsoló kikapcsolt (elveszi az áramot /220v/ a légsürítőtől) egy alapból zárt mágnesszelepet kellene megvezérelni, nyisson ki és tehermentesítse a légsürítőt (engedje le a levegőt). Miután lecsökken a nyomás és bekapcsol a nyomáskapcsoló(ezáltal indul a légsürítő) akkor pedig zárna a mágnesszelep (alapból zárt), de az is megfelelő ha mondjuk időzítős a relé és 1 perc után feszmentesíti a mágnesszelepet és és az lezár Milyen relével lenne lehetséges, pólusok stb. 220v os kellene. Köszönettel!
Tudtommal kopresszorokon eleve olyan szelep van, ami a beállított nyomás elérésekor leengedi a nyomást a sűrítőről és egyben megszakítja a motor áramát.
A kompresszor motorjával párhuzamosan kötsz egy 230V-os tekercsű relét. (a tekercsét kötöd a motorral párhuzamosan a nyomáskapcsoló után) ha megy a motor akkor behúz a relé, és megszakítja a mágnesszelep áramellátását. Ha pedig nem megy akkor elengedi, és a mágnesszelep kap áramot, és a szelep kinyit.
Egy 2 áramkörös nyitó érintkezős relével meg lehet oldani.
Lerajzoltam az érthetőség kedvéért:
Sziasztok
Van egy orion márkájú faék egyszerűságű mp3 lejátszó. Gyenge akku kapacitását akarom megoldani azzal, hogy párhuzamosan mellécsapok egy 2000mAh-s laptopcellát. De még mieléőtt beleölnék súlyos munkaórákat, rákérdezek, hogy szerintetek a dolognak van-e létjogosultsága? Egy ezzel foglalkozó topicba írta egy fórumozó, hogy a töltő nem bírja, de ez miben nyilvánul meg? Nem baj, ha az X kapacitás növekedést, x töltőidő hosszabbodás követi. Mi a véleményetek? Üdv
Szerbusztok! Ha például egy nyákról ollóval lecsippentem a tranzistor lábait és visszaforrasztom kissebb lábakkal akkor az ugyanúgy tud üzemelni? (Mondhattam volna bármelyik alkatrészt csak most hirtelen ez jutott eszembe)
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
Nem lenne egyszerűbb kicserélni, megjavítani? Ha nem, szucsistvan123 útmutatása alapján érdemes eljárni.
Igen, ha maga a tranyó nem sérült.
(De kiforrasztani szokták, nem ollóval kivagdosni.) A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
A legnagyobb gond, hogy valószínűleg a laptopcella feszültsége más, mint a lejátszóban lévő. Egyszerűen szétéghet a töltő elektronika a hirtelen jött nagyobb terhelés miatt. Kb. olyan, mint egy nyerges vontatóba 1200-as Lada motort tenni és 32 tonnával elmenni vele Spanyolországba. A lejátszó elektronikája egyszerűen nem bírná az iramot. Ha pedig annyira lekorlátoznád a töltési "sebességet", egy hét alatt sem lenne tele az akku.
Extra az ötletedben pedig az, hogy ezeknek igen érzékeny a belső szerkezetük. Egyéb dolog miatt szétszedve akartam haszálni egyet (1000 néven fut a szerkezet) és kb. attól dobott egy hátast, hogy ránéztem. Másik lejátszó után kellett néznem. Nem mellesleg a kiegészítés megtízszerezné a lejátszó árát, tehát kb. kidobott pénz az egész. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
A jómultkor csináltam olyat, hogy döglött ni-cd akkucsavarhúzót tuningoltam ilyen li-io cellával 2db párhuzamosan, és ebből 2 csavarhúzót is töltöttem egyszerre (4 cella) egy régi li-ion fényképező töltőjével, tudom, hogy nem szakszerű, és védelem sincs, de tölti és működik is 0 forintból már hónapok óta használom napi szinten.
Innen jött az ötlet, de ha nem megoldható akkor jön a b terv, power bank. Üdv
Szia, köszönöm a segítséget.
Akkor pl. egy ilyen (Link) relével megoldható? Tehát lehet több pólusú is csak megfelelően kell bekötni? A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
Megoldható, de előtte nézd meg, a motorod áramfelvételét. Ha nagy teljesítményű, akkor inkább mágneskapcsolót javaslok.
Szétkaptam a ketyerét, semmi felirattal nem rendelkező pici akku van benne 4,2 volt cellafeszültséggel.
leforrasztottam az akkut és ráakasztottam egy kimosott, ámde akku szempontból tökéletes samsung telo akkuját (800mAh) most erről járatom. A további tapasztalatokat az ide passzoló topicba folytatom.
Miért lenne más a laptopcella feszültsége? A 3,6/3,7V nem játszik, a töltés szempontjából érdektelen. A hasonlatod rossz, a töltőnek nem jelent gondot a nagyobb kapacitás, hiszen akkora áramot enged át magán, amekkorát elvisel.
Pont erre gondoltam, ha zárlatot csinálok akkor is max akkora áramot engedhet át rajta, mivel áramgenerátorral tölt.
Üdv
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, van egy Thomson dpl 80 ht típusú házimozi erősítő, olyan problémája lenne hogy szól viszont amint feljebb van tekerve a hangerő leolvadnak a biztosítékok. Sajnos a készülék nem az én tulajdonomban van, több részletet nem tudok. Mi lehet a gond, hol érdemes kezdeni a hibakeresést? Köszönöm előre is
Megfelelő a hangsugárzók impedanciája?
Ha jól tudom a gyári hangszórókat használja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |