Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszi!
Ja, és van az előerősítő, azt mikor hol használják?
Az előerősítőnek főleg szintillesztési szerepe van, mondjuk van egy olyan CD-d ami 500mV kimenő jelet szolgáltat illetve van egy olyan erősítőd, aminek kell 1V bemenő jel a teljes kivezérléshez, ehhez jó az előerősítő, illetve el szokták látni olykor hangerő és hagnszín szabályzó áramkörrel is.
Tehát ezek szerint egy TDA2030-as ic-vel készült erősítőhöz nem kel előerősítő, azaz a hangerőt az erősített eszközzel állítjuk. Jól mondom?
Nem egészen. Meg kell nézni, hogy a TDA-nak abban a kapcsolásban mekkora az szükséges bemenő jelszintje a teljes kivezérléshez, és a jelforrásod mekkora jelszintet ad ki ha teljesen kivezérled. Ha kihajtja a TDA-t akkor jól látod , nincs szükség előfokra. Egyébként a gyakorlat azt mutatja, hogy a TDA-k hoz nem nagyon kell előerősítő, csak azért írom, hogy tudd. Másrészről előerősítő nélkül is működik az erősítő, mindössze annyi, hogy ha érzéketlenebb az erősítőd, akkor nem fogod tudni kihajtani előfok nélkül, szóval nem lesz olyan hangos. A hangerő szabályzó potit pedig be tudod kötni az elő és végfok közé.
Tulajdonképpen a sz.gép kimenetére szeretném kötni a 2030 adatlapjában lévő kapcsolást
A számítógép viszonylag erős jelet ad, nem hiszem, hogy kell hozzá előerősítő. Inkább akkor kell, amikor MP3 lejátszóról vagy valami hasonlóról akarod járatni, vagy jóval nagyobb végfokokhoz, pl 200 watt körül a számítógép már biztosan nem hajtaná ki, de ilyenkor már inkább keverőpultot használnak, és az állítja elő az előerősített jelet.
Remélem tudtam segíteni
Bocs, hogy csak most reagálok, de nem voltam gép közelben és köszönöm a segítségeteket!
Sziasztok!
Hozzá jutottam egy sztereó végfokhoz, aminek az a hibája, hogy halkan hallgatva torz a hangja, magas hangok sincsenek, nagyobb hangerőn nincs ez a hiba, mind a két fele ezt produkálja.A tápfesz +-63V, a műv.erősítő IC +-15V-ot kap.A végtranyók:2sc5198 és 2sa1941.Valakinek van valami ötlete, hogy mi miatt lehet ilyen?
Udv,
Az "erosito" mint szo egy gyujto fogalom. Ebbe beletartozik minden olyan aktiv negypolus ami vagy aramot, vagy feszultseget vagy mindkettot erosit, akar alacsony akar magas frekvencian. Az erositok koze tartoznak a vegerositok, eloerositok, vonalerositok, meghajtok, bufferek, stb. stb. azaz minden erositofajta. A "vegerosito" (vagy "vegfok") altalaban olyan erosito ami utan mar nem szokott egy ujabb erositofokozat kapcsolodni. A vegerositok kimenetere kozvetlenul a terhelest kapcsoljuk. De itt sincs frekvenciatartomanybeli megkotes, tehat egy antenna vegerosito (amire kozvetlen a sugarzo antenna kapcsolodik) is vegerosito pedig az sokkal nagyobb frekvencian mukodik mint egy hangfrekis vegerosito.
Mérd meg a nyugalmi áram felvételét, hogy mennyi. Lehet, hogy kevés és ezért is torzít kis hangerőn.
A + táp ágban 53mA-t mértem, de ebben benne van az az áram felvétel is amit a zénerdiódás fesz szabályzó ellenállása elfűt(így kapja a +-15V-ot a műv. erősítő IC)Gondolom az nélkül kellene megmérnem nem?
Szerintem lehetne több is mint 53mA. Adni kellene neki többet és kipróbálni hogy torzít-e.
Rajz nincs hozzá?
Nincs rajz, megmértem úgy is, hogy kikerültem a zéneres fesz. szabályzót, így 25mA-t fesz fel a + táp ágban.Azzal a potméterrel kell állítani aminek le van ragasztva a tekerő része a képen ugye?Ja és a két végfok eggyütt vesz fel ennyit.
Igen azzal de csak óvatosan nehogy megszaladjon.
Közben még azt vettem észre, hogy 9db kondi nincs benne gyárilag, ebből 8db 220pF és egy db 4,7nF.Azért is érdekes, mert egyik felén benne van az a 4,7nF, a másikon meg nincs.Ezeket érdemes pótolni?
Hm. divat a gyári cuccoknál az ilyen fele is elég bele elmélet. Csak a végfokoknak szeintem 50-80 mA kellene. Milyen végfok ez?
Gyárilag, elvileg skytec pa-600 névre hallgat, de nekem a doboza nincs meg, csak a belseje.
Értem akkor elég tökös kellene tudni vagy 300 wattot. Gondolom.
Oldalanként kellene beállítani az 50-80mA-t?Azt írják, hogy 4ohmon 300W-ot ad le oldalanként, de ezt nemnagyon hiszem el.
Zárva vannak a tranzisztorok azért torzít. Körülbelül 100mA-es nyugalmi áramra kell beállítani és ha olyankor is torzít akkor máshol van a probléma, de az biztos, hogy 2 végnek a 25mA az nagyon kevés és az sem a végtranzisztorokon folyik hanem például a feszültségerősítő részen.
Oldalanként 4Ohm 300W hihető lenne, de ilyenkor nem számolják bele a tápfesz esést és ez inkább elméleti érték, de 200-240W az valószínüleg meg is van.
Még azt vettem észre, hogy amiről az előbb beszéltem 4,7nF-os kondi, ezt a nyák-ról olvastam le, de 680pFos van benne helyette, ahol benne van.Érdemes kicserélni olyan értékűre őket, ami a nyák-on van feltüntetve?
Kb. úgy van bekötve benne az a 4,7nF(680pF), hogy van vele párhuzamosanegy 18K-ellenállás és az egyik lába megy a 2sc2073 tranzisztor bázisára, a másik lába meg megy egy ugyanilyen ellenállás-kondi pároshoz és annak a másik lába meg megy a 2sa940 tranzisztor bázisára.
Ha rendesen működik akkor nem szükséges foglalkozni vele, viszont ha begerjed az erősítő akkor már érdemes próbálgatni, cserélni a kondikat
Ha lesz egy kis időm, akkor tovább foglalkozok vele, aztán majd írom a fejleményeket.
Sikerült beállítani a nyugalmi áramfelvételt? Mérd a felvételt, nehogy túltekerd, mert megsülnek a fetek. Én még annó egyszer így megsütöttem egy garnitúra fetet
Sziasztok! Tegnap végre élesben is tesztelhettem az stk 4050 végeket. "szeleksön" Hangfalak voltak rákötve 8 ohm 250/500 W .Kettő zenekar koncertje ment le teljes (ének ,gitárok voltak benne) kivezérléssel.
Az első zenekar 1,5 a második 2,5 órahosszat játszottak.Szép érthető volt a hangzás,semmi torzítás. (A hűtőventillátornak azért volt dolga! )Remélem még rengeteg bulit kibír.
Még nem kezdtem el próbálgatni, előbb ketté választom a két oldalt táp ügyileg és majd utána, meg teszek a táp ágakba 200mA-os biztosítót, úgy talán nem lesz baja, ha túltekerem.Ez nem FET-es erősítő.
Multiméterrel tudod mérni a nyugalmi áramfelvételt, az biztonságosabb, és pontosan egyformára tudod állítani a két oldalát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |