Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Azt elfelejtettem írni, bár lehet, hogy "lejött" a dolog, hogy a kombóval line kimenetével szeretném hajtani a végfokot, így a két rendszer együtt produkálna egy teltebb, testesebb hangzást... Minden esetre a javaslatod sokat segített, köszi. Még annyit, hogy mivel két végfok modulom van, akkor így 600VA -es trafó kell? Vagy nem elég simán dupláját venni?
A 600VA a két GPA 300 modulhoz hangszernél elegendő lesz. Arra nem tudom a választ, hogy az Eminence hangszóróid elbírnak-e ekkora teljesítményt. Mielőtt beruházol a toroidba ezt a hangszóró kérdést körül kéne járni. A gugliban nem találtam róluk semmit. Fotó alapján nehéz teljesítményt becsülni, 150-200W-ra merek tippelni.
Ha a két hangszórót párhuzamosan kötöd 4 ohm -ra, akkor elég egy modulhoz trafót beszerezni. A biztonság kedvéért jó volna a dobozt látni, amiben a Stageline-nal kipróbáltad. Gondolom csatornánként egy-egy hangszórót kötöttél és ügyeltél a hangszórók polaritás helyes bekötésére. Ez utóbbi a kombóval való összekötésnél is elő fog jönni, mert helytelen polaritásnál kioltás jön létre, ami elsősorban mély hangokat érinti.
Ez a kapcsolás nálam évek óta hibátlanul működik 2SK135/2SJ50 fetekkel,igaz,csak 8 ohmmal terhelem.
üdv
Ma este már tesztelni fogom,mivel éppen most forrasztgatom be az alkatrészeket a nyákba amit legyártottam,túlterhelés cvédelmem van hozzá tervezve azzal nemlessz gond,betudom álitani,hogy pontosan mennyi áramnál oldja a relét.Kiváncsiságból megcsinálok egy csatornát,aztán hosszas méricsgélésnek,teszteknek vetem alá.Szkóp,müterhelés meg stb,csak aztán kap hangszórót a kimenetre.Majd beszámolko itt az eredményekröl.
üdv
Hány volton üzemel a tiéd?Mik a tapasztalataid a végfokkal kapcsolatban?Füt rendesen?Mennyi a nyugalmi áram beálitotsága?A válaszokat elöre is köszönöm.
Szia!
Pár jó tanács: Azért a túlvezérlés korlátozóval fetnél csak nagyon óvatosan! Sokkal gyorsabban reagálnak a rövidzárra mint a bipolárisak! A legérzékenyebb állapotban teszteld vele, és az lenne a legjobb ha már közvetlen úgy tesztelnéd , hogy a kimenet a földel rövidbe legyen, ezzel előidézve a folytonos rövidzárat. Ha a másik utat választod, nagyobb a valószínűsége, hogy a hirtelen előidézett rövidzár következtében, akkora áram változás következik be, hogy az tönkreteszi a végtranyókat rögtön. Kicsit már negyed hangerő felett életbe kellene , hogy lépjen a korlátozás! A meghatározott terhelő impedancia alsó küszöbértékét is így tudod majd beállítani. Sajnos én már jártam úgy, hogy nem volt elég csak egy külső relés mechanikus védelem, hanem kellett bele egy áramkorlátozó is, amit a relés védelemmel összetudtam hangolni, a nagyon gyorsan működő Irfp-fetek végett, ami a Source lábakon levő teljesítmény-ellenállások 10% növelésével járt. (0R22->0R33)
2x63V-ot kap az erősítő.Sajnos a nyugalmi áram értékét nem tudom megmondani,mert nem emlékszem rá,de utánanézek a leírásban,amint megtalálom.
Nekem passzív hűtés van rajta,de nem melegszik túlságosan 8 ohm-mal terhelve,több óra folyamatos üzemben sem,normál környezeti hőmérséklet mellett.
A polaritásra figyeltem és igen, csatornánként egy hangszóró van. Először én is úgy próbáltam, hogy párhuzamosan volt a két hangszóró, mert akkor még csak egy végfok volt. De sajnos nem szólt jól, mert a kombóban van sztereó kórus effekt, amit szólónál vagy akusztikus módnál használok és az nagyon szépen szól.
És bizony hallhatóan rosszabb volt a hangja "monó" kiegészítéssel.A hangfalat egy komáromi ember csinálta (Bedecs Imre), ha lesz időm, beszélek vele, de szerintem minimum el kell vinnem hozzá a hangszórókat, hogy tudja, miről van szó. Mindegy, megpróbálom beszerezni a trafót és meglátjuk. Elvileg bírni kéne, mert valami 100W körüli fejhez csináltatták.
A 8 Ohm rendben van, de 4 Ohm -mal nem fogják bírni a végtranyók, meghaladja az egy tranzisztorra eső max. teljesítmény a katalógus szerinti maximumot fél kivezérlésen, ahogy írtam:
+/-63V a tápfesz. Fél kivezérlésnél a fele feszültség a tranzisztorokon marad, ami kb. 30-31V. 4 Ohmnál: Az áram: 30/4, azaz 7,5A A teljesítmény 30*7,5, vagyis 225W a hangszórón. Mivel ugyanez az áram folyik át a tranzisztorokon, a feszültség pedig szintén ugyanakkora, így a tranzisztorokon szintén 225W teljesítmény van fél kivezérléskor. Ez oszlik meg a két tranzisztor között, vagyis egy tranzisztorra kb. 113W teljesítmény esik. Az még mindíg több, mint a katalógusban megadott 100W -os maximum. Persze, ha 8 Ohmos hangszórói vannak DJ_TSM -nek, akkor minden rendben...
Hé nekem ez a kedvenc hobbim
Már tettem eddig 3 at készitettem.
üdv
Ezen a rövidzár védelmen agyalok énis,mivel a relé mechanikus,sokkal lassabb mint a félvezetö,mindig ottjukadok ki,hogy félvezetöt csak félvezetövel lehet hatékonyan védeni.Ha beüzemelem a végfokot 8 ohmra,kikisérletezek egy plussz tranzisztoros tagot ami rövidzárkor leszabájozza a gatekon lévö feszültséget valahogy hasonlóan mint a bipolárisoknál,de bennhagyom a relét is.Tulsok gond van ezzel az egésszel,ennyi idö alatt már 2 másik bipoláris erösitöt épithettem volna.De sajnálom hogy itt porosodnek ezek a jó kis fetek a fiókban már vagy egy éve.Kösz a segitséget.
üdv
Ha minden jólmegy akkor holnap már többet tudok mondani,ha túlleszek az elsö méréseken,de a számok sosem csalnak,nemszeretem ha valami a határokon van hajtva,marad a 8 ohm hangszóró,oszt majd llátom.Ha lenne még 2 pár ilyen fetem,akkor prima lenne.Köszönöm a választ,most már rajtam a sor.
A kapcsolásod majdnem FET1 amit a H. Zsoltiék közöltek a H&T-ben, (a neten számtalan variációja létezik, több gyári berendezés is használta az alapkapcsolást )később egy jó kis védelmet is kreáltak hozzá, igaz a tápfeszültséget nem ilyen magasra tették, de hozzá kell igazítani.
Nem értem minek szenvedsz azzal amikor van itt már működő megoldás is. Nem reklámozni akarom, de ott a 400W-os VF2 modom ami megélt már néhány bulit pedig párszor már rövidre is lett zárva.
üdv
Esetleg van róla fent kapcsolás is?Konkrétan a védelem érdekelne engem,mivel a nyák már készen van.Hát nemis a szenvedés,de szeretek sajátos megoldásokat kikisérletezni a már meglévöekhez.Csak sajna mostanság kevés idöm van foglalatoskodni erösitöimmel.
Megtalálsz róla a topikjában mindent, rajzot, nyákot, fotókat. B osztályban ekkora teljesítményre ennél olcsóbbat nem nagyon lehet építeni, és a hangja is jó.
Már kikerestem,az anyagiak nemgond,jólfelvagyok szerelve itthon,max egy-két ellenálás szokott hiányozni ha épitkezek azokat meg kiforrasztom régi bontott cuccokból meg minden mást is amit csak tudok használni.
Remélem sikerrel jársz az élesztésnél !
Ha gondolod segítek méretezni visszahajló áramkorlátot bele, a lényeg csak annyi, mint minden áramkorlátos végfoknál, hogy a meghatározott legalacsonyabb terhelő impedanciáig ne szóljon bele a hangba. Az már sajnos más kérdés, hogy vannak-e illetve lesznek-e olyan frekvenciák, főleg alacsonyabb 40-160Hz között, amikor is az áramkorlát nem tud rendesen határolni. Nekem pl a végfokom ezen kapcsoláson alapul, és bizonyos alsó határfrekvenciákon egyáltalán nem határól biztonságosan. Ezért is van hozzá egy külön védelmi rész építve hozzá, mert sajnos nem olcsók ezek a végtranzsztorok. A relés megoldás és a visszahajló áramkorlát együttes alkalmazásával el lehet már érni, hogy a végtranyók sose menjenek tönkre, totál rövid zárban sem, hisz a túlvezérléskorlátozó, (ami egy adott küszöbértéket figyel) -> teljesítmény ellenállásokon eső feszültség, már valamivel nagyobb mint negyed kivezérlés felett old, mivel végtelen kis ellenállást érzékel., és itt a kapu kulcsa, mert ezt a korlátozást változtatva kapod meg a maximális terhelő impedanciádat.
Nem viszitek túlzásba egy kicsit ezt a rövidzár védelmet?
Sosem értettem, hogy otthoni erősítőhöz, miért olyan fontos a rövidzár védelem, mintha nem is működne nélküle. Én már számtalan erősítőmet megdöngettem rövidzárral és soha nem lett semmi bajuk, sem otthon, sem party körülmények között. Inkább arra kéne odafigyelni, hogy a tranyók háta egyenes legyen és rendesen leszoprítani őket a hasuknál fogva és akkor a túlmelegedés védelem megvédi az erősítőt, mert az az ami tényleg lényeges.
Ezt ugye csak viccnek szántad, mert annak nagyon jó.
"Én már számtalan erősítőmet megdöngettem rövidzárral">ezt hogyan kell érteni pontosan?Hangszóró helyett rövidrezártad az erősítő kimenetét?
Sajnos a gondolatmeneted valóban elég téves..
A rövid zárlat pillanatában akkora áram-impulzus éri a végtranzisztorokat, hogy még mielőtt a plastic illetve a hővezető felülete felhevülne, már sajnos az npn-pnp átmenetek megadták magukat. A hőmegfutás-t valóban kell figyelni. Nálam ezt a célt egy 90C -on kapcsoló bimetál végzi, ami a védelmet működteti, ha a bimetal 60C -ra hűl vissza, akkor ismételten visszakapcsolja a védelem a terhelést a végmodulra. Ilyen eset még hála isten nem történt Bár egy szabályzott ventilátor hűtés sokat tesz ennek érdekében.
Buliban kábelen estek át a részeg emberek, otthon, meg a tákolt szkóp kábelek okoztak zárlatot, vagy a például amikor hozzácsavaroztam a hangfal védelem nyákját a kasznihoz és alácsíptem a kábelt.
Gee Lee Nem, nem viccnek szántam. Otthoni használatra nem érdemes foglalkozni vele, mert akármit is gondolsz, a zárt tranzisztorokon is szivárog áram és van kapacitásuk is, és lehet lesz rövidzár védelmed, de a hangját befolyásolhatja az erősítőnek. Állandóan megy a szöveg, hogy jó hangú erősítőt keres mindenki, majd telerakja az erősítőt mindenféle butító áramkörrel.... Idézet: „A 8 Ω rendben van, de 4 Ω -mal nem fogják bírni a végtranyók, meghaladja az egy tranzisztorra eső max. teljesítmény a katalógus szerinti maximumot fél kivezérlésen, ahogy írtam: +/-63V a tápfesz. Fél kivezérlésnél a fele feszültség a tranzisztorokon marad, ami kb. 30-31V. 4 Ωnál: Az áram: 30/4, azaz 7,5A A teljesítmény 30*7,5, vagyis 225W a hangszórón.” Ezt most vettem csak észre. Gondoljuk át mégyegyszer. A kimeneten nem DC fesz van ezért illik ilyenkor színusz jellel számolni ami +-30V csúcsfesznél maximum 21V effektív feszültséget jelent, ami 5.25amper, azaz 110W kimenő teljesítmény 4Ω terhelés esetén. Mivel ez a teljesítmény megoszlik a plusz és minusz rész között, ezért tranzisztoronként 2.625A áram folyna, de ráadásul duplázza a tranyókat ezért még ennek is a fele folyik egy tranzisztoron. Ha ezt kimatekozzuk, akkor láthatjuk, hogy tranzisztoronként 1.3amperes áram folyna a 30volton és az bizony nem száz watt, hanem csak 39W egy tranzisztoron. Tessék gondolkodni, mielőtt butaságokat írsz, mert csúnya lenne, ha az erősítő 100W kimenő teljesítmény mellett 225W-ot disszipálna el és vagy 8 pár tranzisztor kellene egy ekkora erősítőhöz.
Szia.Abban én is egyetértek,hogy otthoni használatra tényleg felesleges rövidzárvédelemmel foglalkozni mert valóban ront a hangon (kivételt képez a jól tervezett cucc persze )
Ám ezt: Idézet: te sem gondolhatod komolyan. „Én már számtalan erősítőmet megdöngettem rövidzárral és soha nem lett semmi bajuk,”
Yamahámba az is van relés.
Hidd el nem direkt csináltam, és amikor kezdtem én is bevoltam tojva rendesen, hogy úristen mi lesz, ha rövidzár lesz a kimeneten, meg kéne védelem, de nem.
Az a helyzet, hogy full rövidzárat nem olyan egyszerű ráakasztani egy erősítőre, mert ott vannak az emitterellenállások amik eleve megakadályozzák, hogy igazán rövidre legyen zárva egy tranzisztor, ráadásul, ha éppen a hangszóró lesz zárlatos akkor ott a kábel ami megint csak segít az erősítőnek. Én 20 percig csapkodtam a szkópot, hogy mi a francért ilyen rossz a jel, pedig az erősítő jó, mire rájöttem, hogy a szkóp kábele elég masszívan földre húzta a kimenetet. Nagyon forró volt, mert nem volt még benne túlmelegedés védelem, de túlélte és utána is évekig használta egy cimborám, ám végül egy adag boroskóla tudta csak "elfárasztani" az erősítőt. Azt aláírom, hogy nem tesz jót egy erősítőneka rövidzár és könnyen belehalhat, de ekkora cirkuszt csinálni egy hifi erősítőnél a rövid zár védelem miatt, már ökörség.
Biztos van olyan is...szerintem az inkább az egyenvédő része lehet inkább...az ilyen gyári cuccokba v.hajló karakterisztikájú védelmeket pakolnak,nyilván jól meg is vannak tervezve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |