Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   23 / 59
(#) Alkotó hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Még egy óvatos (nem titkoltan provokatív céllal született) kérdést kellene megválaszolni. CHZ betette a bogarat a fülembe, mi szerint minden felesleges fokozat, minden felesleges erősítés csak árthat a végső hangképnek.
Ha nem kell erősítés, akkor egyáltalán minek az előfok (akár csöves, akár tranyós). A végfok bemeneti jellemzői alkalmasak arra, hogy közvetlenül megkapja a bemeneti jelet a 10µF-on. Épp ezért az Obeliskben külön ki is van vezetve

FONTOS! Előfok nélkül vagy nincs egyáltalán potméter, vagy max. állásban van.
(#) lamalas válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 25, 2010 / 1
 
Nyilvan fontos a hangeroszabalyzas kerdese es epp ezert a "legyen elofok/ne legyen elofok" kerdes is fontos. Az olyan vegfokot aminek a bementen van egy RC alulataraeszto szuro (a legtobb vegfok ilyen) altalaban allando nagysagu, alacsony impedanciarol celszeru meghajtani. Ezt egy egyszeru elofok tudja biztositani. Attol fuggoen, hogy miyen jellegu a musoforrasunk az elofoknak lehet 1-nel nagyobb erositese de maradhat 1x-es is az erositese. Ha univerzalisra kellene tervezni az erositot, azaz sok embernek sokfele helyzetben hasznalhato legyen akkor en muveleti erositos bemeneti fokozatot terveznek hozza. Ennek nagyon egyszeruen lehet valtoztatni az erositeset, gyakorlatilag 1-2 ellenallas cserejevel minden igenyt ki lehet elegiteni, nem kell attervezni hozza a NYAKot.

Az is lehetseges, hogy a vegfok bemeneten levo RC szurot elhagyjuk es akkor kozvetlen lehet a vegfok bemenetere egy hangeroszabalyzo potmeteren keresztul kapcsolodni. Ez esetben nincs szukseg semmilyen elofokra.

Az is kerdes ki hogy akarja megepiteni az erositojet. Elkepzelheto hogy valaki csak vegfokot akar epiteni elofok nelkul mert a ket funkciot kulonvalasztja. Viszont van aki egy teljes integralt erositot akar epiteni. Sokfele ember es ezert sokfele igeny letezhet/letezik.
(#) magery válasza lamalas hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Jelenleg a Canopus erősítőn dolgozok és annak is van egy RC tag a bemenetén. A hozzászólásod alapján ehhez is szükséges egy előerősítő, ami sajnos nincs rátervezve a nyákra. Miként hajtsam meg az erősítőt akkor ha potmétert is kötök elé?

cauopus.jpg
    
(#) ERST1 válasza magery hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„Canopus erősítőn dolgozok és annak is van egy RC tag a bemenetén”
Ez hol látható ?
A rajzon bejelölnéd. Bővebben: Link
(#) magery válasza ERST1 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Ez még a régebbi és HZS szerint a rossz változat. A módosított rajz egy külön lapon volt látható.
(#) ERST1 válasza magery hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Értem .
(#) Alkotó válasza lamalas hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„...aminek a bementen van egy RC alulataraeszto szuro (a legtobb vegfok ilyen) altalaban allando nagysagu, alacsony impedanciarol celszeru meghajtani...”

Az ékezetlenség engem nagyon zavar, de megszokom majd.
Tökéletesen egyet értünk ebben. Ott látom a huncutságot, hogy ami "probléma" az erősítő bemenetén (ezért az előfokozat), az ugyanolyan probléma az előfok bemenetén is. Csak "odébb toltuk" a gondot.
De valóban gond ez? Akár a végfok, akár az előfok bemenetén. Egyáltalán kell az a potméter. A HTA előtt soha, egyetlen végfokozatomba se raktam potmétert.
A végfokozat dolga a hangszórók meghajtása, és semmi más. A bemenetválasztás, az illesztések és a szintek megoldása egy külön egység dolga, ami lehet maga a meghajtó egység, lehet egy külön előfok, vagy (nálunk falun) egy sima potméter.

A HTA-t kipróbáltam. Kivettem a csövet és a bemenetet átkötöttem a 10uf-ra (semmi mást nem változtattam, tehát R40+R41 is ott van párhuzamosan a bemenettel, és a poti mindig max állásban van, mert nem itt szabályozom a szintet. Tőkéletesen szól.

Az IC-s előfokkal kapcsolatban vannak nagyon jó tapasztalataim. A mellékelt rajz szerinti kapcsolásból (Rod Elliott tervezte), már számos példányt csináltam, és eddig mindentől jobb volt. Állít szintet, és balancot is, sőt még az erősítése is szabályozható.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Kiegészítés: Az előbbi előfok tényleg megoldja az impedancia illesztést, mert két fokozat közé teszi a szabályzóelemeket, tehát azok hatásait sem a meghajtó, sem a végfokzat nem érzékeli.
(#) Moszkvai válasza szamóca hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Egy kép az említett kimeneti kondiról, a képen is látszik, hogy robosztus darab.
Egyébként nekem nincs bajom a csöves HT-A val. Én erőteljesebbnek hallottam a talin a hangját. Igaz a tranyósnak több volt a magasa, akkor és ott még jónak is tűnt de azért meghallgatnám mindkettőt szobai körülmények között is. Szerintem a mérés is a csövest igazolta.
Erre az erősítőre bátran merem mondani, nem bántam meg, hogy megépítettem, még ha csak kísérleti céllal is.
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Sikerült már megcsinálni?
(#) Alkotó hozzászólása Júl 31, 2010 /
 
Csináltam egy tervet az OBELISK-hez. Ez nem egy modifikáció, hanem szinte pontosan az eredeti. Tehát benne van az előfok is, de a végfok bemenete külön is ki van vezetve, ahová külső előerősítőről, keverőről, vagy más egyéb forrásról is csatlakozhatunk. Ezen kívül még az eredeti rajzzal szinkronban, de az itteni szokásoktól alapvetően eltérően nincsenek "csoda" kondik a jel útjában. Sima elkók vannak benne (méret alapján elfér a 250V-os LOW ESR is). Ez talán szentségtörés, de én meghallgattam és nagyon jól szólt ezzel. Nem hallottam jobbnak a méregdrága MKS-t.
Belefér az ALPS poti és a RADIOHM is, mindenki eldöntheti melyiket szeretné.

Különbségek az eredetihez képest:
- a végtranyók nálam BDW83D-84D típusok
- a bemenetválasztó nincs a panelon
- a tápegység rajta van, sőt mindjárt mindkét oldalnak külön-külön egy-egy, ami előrevetíti a duál-monó kialakítás lehetőségét.
- a táppuffer és a kicsatoló dupla kialakítású
- és végül van neki tisztességes hűtőbordája, mert az eredetiben csak egy L profil csatlakozik a dobozhoz. Ez a borda egyáltalán nem specifikus, bármilyen sík felülettel rendelkező típus megfelelő.

Szamócának! A végtanyók csavarozhatóságára külön figyeltem. Csupán a két szélsőt kell egy kicsit megdöntött csavarhúzóval meghúzni. Egyébként már rozsdamentes imbusz-fejű csavarokat használok, amik nagyon-nagyon jók és praktikusak, sőt szerintem rendkívül szépek, kimondottan szakos külsőt adnak a felfogatásnak.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Ez jó tervnek néz ki! :yes:
Egy dolgot még. Beszélgettünk néhány szakival, és jó ötletnek tartom a felvetődött (magasfreki átvitel szempontjából) a kimenő elkókkal párhuzamosan 4,7-10µF-os stiroflex kondi alkalmazását.
(#) bakos13gab hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Nos a HTA-30 elkezdett szórakozni kicsit. Az egyik oldal csak körülbelül fél hangerőn szól és meglehetősen torzan. külsérelmi nyomot nem láttam semmilyen alkatrészen. Lehetséges, hogy az egyik darlington beadta a kulcsot benne?
(#) ERST1 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Ez szép ! a lay tervét is közre adod vagy az titkos ?
(#) saraha válasza ERST1 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Ne félj tőle, nem titkos Ő nem olyan.
(#) CHZ válasza saraha hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Szerintem nem lesz publikus .
(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Szerintem az lesz, de ha nem akkor úgy is ki fogom könyörögni tőle,oda fogja adni mert az az áldott jó szíve fogja a sírba vinni.
(#) CHZ válasza saraha hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Hát.. , kíváncsian várom .
Legyen igazad .
(#) Alkotó válasza ERST1 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
CHZ-nek és Saraha-nak is.
Fel fogom tenni a tervet, igaz nem lay formátumban, csak PDF-ként (sőt terv szerint még rendelni is lehet majd).
De erre egy kicsit várni kell még. Az alkatrészeim rendelés alatt vannak. Először kipróbálom, és ha nekem tetszik, akkor máris közreadom. (És szokás szerint, párhuzamosan mást is csinálok. Most pl. a QUAD-omba új tápegység+védelmet; elkezdtem az AEM600-at amibe csak a végfetek 12000Ft felett vannak, illetve újabb csöves HTA-k is készülnek folyamatosan.)
Nem várok nagy változást a HTA-hoz képest, csak némi erősítést, de majd meglátjuk.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Végre......én is készítgetem az AEM 600-at a végén maradt a non smd,a TE terveid szerint!!
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Bízok abban a tervben, nagyon ígéretesre sikerült. Aztán majd meglátjuk. Csak ne lenne olyan drága az a spéci fet a végére.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
[OFF]Én azt mondom ,hogy igen jó lesz és igencsak megéri a belefektetett összeget mert a végeredmény a többszörösét fogja érni.Legalább is külföldi amatőrtársaink szerint és a PMA-ból levont konzekvenciám miatt is,már lenyomtam vele egy híres gyári erősítőt is. Igaz hidalva.[/OFF]
(#) CHZ válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Bevallom , pesszimizmusom kicsit ösztökélésnek is szántam .Titkon bíztam benne , hogy nem lesz igazam .
(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Na akkor legalább egy rugóra járunk...de azért sikerült
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Beültettem az alkatrészek zömét. Ebben annyi érdekesség van, hogy az eredeti HTA-t szedtem szét, és amit lehetett abból pakolásztam át. Azt hittem milyen ügyesen spórolok majd de, valójában annyi többletmunka mindent újra mérni/ellenőrizni, ami egészen biztosan nem éri meg az "apróságoknál". A pufferek és a végtranyók az más kérdés.

Eddig még nem használtam LM317-et, de annyian dicsérik, hogy ebbe már azt terveztem. Ezzel kapcsolatban átnéztem néhány adatlapot, de sehol nem találtam olyan megoldást, ahol egy "előtét" ellenállás lenne sorbakötve vele (tekintettel a magas bemeneti feszültségre). Viszont a kapcsolási rajzok egyikén így van megoldva. Adódik a kérdés, hogy közel állandó, és viszonylag kicsi terhelés esetén, életképes-e ez a megoldás?
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Annyi biztos így dupla meló az egyik panelből ki a másikba be.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Tükröződés.
(#) Alkotó hozzászólása Aug 20, 2010 /
 
Összeraktam kompletten az OBELISKET. Elsőre beindult, semmi gond nem volt vele. Nyugalmi áram remekül állítható. Az LM317-es stabilizátor is tökéletes, habár nekem eddig a 78xx szériával se volt bajom.
Az előfok zajos. Az eredeti tranyókat tettem bele, méghozzá összeválogatva őket. A zaj nem jelentős, de emlékeim szerint nagyobb mint a HTA-30 volt. Annál gyakorlatilag nem lehetett hallani, csak ha "ráfüleltem" a magassuzárzóra, itt viszont teljes csendben, letekert hangerő poti állás mellett is van egy nagyon kicsi sziszegés. Ennek fejében viszont jelentős erősítése van a fokozatnak.
Kipróbáltam előfok nélkül is, közvetlenül a végerősítő rész bemenetéről hajtani (fotón is ez van). Így teljesen "néma", nincs zaj. Szándékosan nem használtam semmiféle impedanciaillesztőt, csak egy külső feszültségosztó potin keresztül (2x22k) vezéreltem. Biztosan létezik, az ebből fakadó, bementi impedancia frekveciafüggő változása, és ennek biztosan van hatása a hangképre, de az a gyanúm, ez csak messze a hallható frekvenciatatomány felett érezteti a hatását. Egy biztos, én nem hallottam ennek káros hatását.

OBELISK.JPG
    
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
"Az előfok zajos"
Ez várható volt , biztos emlékszel rá amikor irtam nekem a HTA előkoka is zajos , ezek szerint az én fülem érzékenyebb ?
Ez kikerülhető és ebben ez a jó , de az előfokot is lehet kisebb erősítésre belőni és akkor már kisebb zajjal fog menni.
Nagyon szép a paneled csak egy dolog amit kiszúrtam ,az a tranzisztor szigetelő akármi az nagyon szúrja a szemem , az csúnya .
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Csak a csavar van nagyon meghúzva azért áll el.
Következő: »»   23 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem