Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
- Szerintem kicsit érdekes lenne, ha a páka fűtőszálának az ellenállása szobahőmérsékleten 20Ω, 300°C-on meg ~80Ω lenne. Külön termisztor van benne.
- Karakterisztika: Ki kellene mérni. Szerintem a linkelt oldalon ezt már valaki megcsinálta. Ha kell, akkor megnézem, vagy feb.elején megpróbálom kimérni. Addig nagyon időm sincs rá, meg akkor férek hozzá megfelelő eszközökhöz.
Üdv!
-Külön termisztor van benne, vagy a fűtőszálnak az ellenállása változik? (mire is kellene méretezni az erősítőt) -Milyen az NTC ellenállás/hőmérséklet karakterisztikája? Akár egy táblázat akár egy diagram... Abból sokminden kiderül. Én anno kimértem a pákám hőelemének a karakterisztikáját, és az alapján terveztem meg hozzá a mérőkört. Esetemben mondjuk linearitási hiba kb 3% volt ha jól emlékszem. Abban az esetben viszont ha a karakterisztika nem közelíthető jól lineárissal, akkor kompenzációt is bele kell írni a programba... A kompenzálás az lehet egy valahanyadrendű polinomos, ez kevés memóriát foglal, de sok processzoridőt megeszik. Lehet a kompenzálás táblázatos, ekkor pont fordítva van, kevés számolás, nagy memóriafelhasználás. Harmadik lehetőségnek még akár szakaszonként törtvonalas közelítést mondanám, ez kb középút a kettő között... üdv: GLaszlo
OFF:
Azokat a füleket a labelnél lehet beállítani. Eagle 5.6 alatt csináltam, korábbi verzióban nem lehetett még. üdv: GLaszlo
Hőellenállásos pákáról infó:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_801.html Idézet: [/url]„Ahogy méregett egyébként a termisztorát: 20-25 fokon kb 21 Ω, 60-80 fokon kb 60 Ω 250-300 fok körül ~80Ohm volt, ezt kontakt módszerrel egy metex kézivel mértem amibe sajnos elég sok szórás belefért az esetleges pontatlan kontaktus miatt.” A hőellenállást le lehetne "szimulálni" egy 20Ω-os ellenállással és egy ~100Ω körüli potival. A fűtőbetétet meg egy 24V-os, 50W-os izzóval. Vagy ha közelebb laknál...
OFF:
Hogyan lehet olyan füleket csinálni Eagle-ben, mint a THERM_COMP?
Hát egyenlőre csak a hőelemes változattal működik.
Sajnos nincs hőellenállásos pákám, így nem is tudom átalakítani hozzá, mert nem tudom kipróbálni.
Hirtelen annyival egészíteném ki, hogy eddig kétfajta beépített hőmérséklet mérési dologgal találkoztam pákákban:
- a már itt is említett és kitárgyalt hőelem, ami: "A páka hőeleme 1-20 mV ad ki a hőfoktól függően" Itt a kijövő feszültséget kell erősíteni, majd egy ADC-vel feldolgozni. - és van hőellenállás, pl. weller pákában eddig ilyennel találkoztam (3 különböző pákában is, ebből arra következtetek, hogy az összes wellernél így van megoldva, már csak a táp és páka kompatibilitások miatt is) Vagy csinál az ember egy feszültséggenerátort, amit rákapcsol erre a hőellenállásra, és méri az átfolyó áramot, amit utánna feldolgoz; vagy csinál az ember egy áramgenerátort, és azt kapcsolja rá a páka hőellenállására, és méri a hőellenálláson eső feszültséget, amit utánna szintén feldolgoz. Szerintem zacc itt keveredett meg. És akkor a kérdés: mind a kétfajta megoldáshoz használható lesz ez az állomás?
Én ezt a problémát áthidaltam úgy, hogy itt vettem 3700-ért gyári Pickit2-őt! Nem sürgős van két páka állomásom! A pic-hez sem értek, de avr-hez még annyit sem. Így azt sem tudom milyen égetőt és mennyiért lehet venni (gyárit)! A pic-nél JDM-el szenvedtem eleget!
Üdv!
Az AVR-es verzióval valószínűleg gyorsabban kész lesznek, mint én a sajátommal, mivel előbb az ICD2-met kell valahogy helyrepofoznom... Valamit sikerült benne ellőnöm, és nem ismeri fel a pic-eket... Amint az működik, neki fogok tudni állni ennek... üdv: GLaszlo
Üdvözöllek! Pedig már gondolkoztam, hogy vásárolok egy AVR égetőt is, de ha lesz Pic-el is ahhoz van Pickit2. Így ez is megoldódik!
Üdv!
A napokban vzoole kapcsolásán felbuzdulva átalakítottam két korábbi pákaszabályzóm kapcsolási rajzát és egybegyúrtam. A végeredményt csatolom. A kapcsolás még élesben nem lett kipróbálva, de működőképesnek tartom én. -Szimulátorban a műszererősítős részt ellenőriztem. A hőelemet egy 1 Ωos ellenállással és egy vele párhuzamosan kapcsolt feszgenerátorral modelleztem (ha ilyen modellel közelíthető a hőelem viselkedése, akkor valószínűleg jó lesz az erősítő is). -A hőmérsékletkompenzáló részt csak DC módban tudtam szimulálni, a hőmérsékletfüggést nem, de számolásaim alapján jó irányba mozdul el az erősítő a hőmérséklet növekedésére. - Az erősítők erősítéseit úgy méreteztem meg, hogy a PIC 8 bites AD-jával 2 fok/LSB legyen a mért jel (a hőelem esetén ez beállítható a trimmerrel, viszont a hőmérsékletkompenzáló rész csak úgy sacc/kb lett belőve szintén 2 fok/LSB-re. - A PIC-ben levő átalakító csak 8 bites, így ezzekkel a beállításokkal, és némi jelfeldolgozással a programban ki lehet szélesíteni 9 bitre a felbontást, ami már bőven elég lesz a pákához. -Nyákterv kész van hozzá, már csak meg kell hozzá csinálni a nyákot, aztán mehet majd egy próba. (A kapcsolásban olyan alkatrészeket használtam fel, amiket itthon találtam, ezért nem SMD a teljes nyákterv, azt most nem csatolom.) PIC-be töltendő programot nem tudok még feltölteni, mert nincs kész, de ha lesz érdeklődő erre a változatra is, és elkészülök vele, akkor feltöltöm. üdv: GLaszlo
Szia!
Köszönöm a jelalakokat. Most már letisztult a kép. Tehát amolyan impulzuscsomag vezérlést alkalmazol /nem biztos, hogy ez a neve/ gyakorlatilag. Ebben a formában akkor akár egy bonyolultabb vezérlőalgoritmust is tudsz alkalmazni, akár PID-et is (PIC16f887-el csináltam már egyet, igaz voltak kisebb hasfájásai, amiket még idő hiányában nem tudtam kijavítani, de a hiba oka már körvonalazódott... Ha jól emlékszem 200 Hz-es volt a PID mintavételi ideje, a PIC 20 MHz-en ketyegett) üdv: GLaszlo
Sziasztok!
Most csak csatolnám a kimenetei PWM jelalakját, a többire majd később válaszolnék, el kell most mennem. Sárga - Optotriakra érkező jel Piros - Pákára érkező feszültség Váltóáram frekije miatt elég lassú a PWM jel is. ui.: A képeken az az állapot van amikor már elérte a beállított hőt, és csak a környezet által elvont hőt pótolja.
tehát PWM jel (0-255) = (hőfok/5)-hőfok/50)
Szia!
Átnéztem a kapcsolási rajzot, valamint átfutottam a forráskódot is. Néhány hiányosságra szeretném felhívni a figyelmedet! 1. Nincs hőkompenzáció a hőelem számára. Ez azt okozza, hogy a környezeti hőmérséklettel magasabb hőfokra fog fűteni a páka, ami elég durva pontatlansághoz vezet. 2. A műveleti erősítő offset hibájának kompenzálása is hiányzik, ami ekkora erősítésnél és a hasznos jel nagysága (inkább helyesebb lenne a kicsinysége kifejezés) miatt hibát okoz a mérésben. 3. A szabályozási algoritmus indokolatlan bonyolítása, ugyanis a Zero-cross opto triac csak és kizárólag nullátmenet környezetében kapcsol, ettől eltérő fázisban nem kapcsol be. Így az egész szabályozás egyszerű kétállású (ON-OFF) lesz. Egyébként szép lett a nyák kivitelezése! Üdv.
Szia.
Igen igy már mindjárt tisztább a dolog. Kösz a gyors választ.
Szia!
A hőelem ellenállásából sehogyan nem olvasod le a páka hőmérsékletét. Az a termisztor, amiről beszélsz. Annak a hőmérséklet hatására megváltozik az ellenállása. Hőelem felépítését tekintve kétféle fémhuzalból áll, az a pont, ahol össze vannak kapcsolva a melegpont, a másik vége a hidegpont. Amikor hidegpont és a melegpont között hőmérsékletkülönbség van, akkor feszültséget tudsz mérni a hőelem kivezetésein. Ez K-típusú hőelem(ilyen hőelem van abban a pákában, amihez az állomás készül, ha jól gondolom...) esetén olyan 44uV/fok nagyságú hőmérsékletváltozást jelent. Azaz ha 200 fok hőmérsékletkülönbség van a hideg és melegpont között, akkor 200*44uV nagyságú jelet mérsz. Mivel itt relatív mérésről van szó, a pákán beállított hőmérséklet függeni fog a környezeti hőmérséklettől is, mivel hőelemmel relatív hőmérsékleltet mérsz. Remélem, hogy kb érthető, amit írtam. üdv: GLaszlo
Sziasztok.
Bocs hogy megint rákérdezek de még mindig nem értem hogy, hogy olvasod ki a hőelem ellenálásábol a páka hőmérsékletét. Odáig ertem hogy megváltozik az ellenálása és ez által a rajta eső feszültség is, de honann tudod azt hogy például 250 fokon mennyi az ellenálása. Vagy tisztábann fogalmazak, honnan tudod hogy egy foknál menyit változik az ellenálás
Üdv!
Néhány kérdésem lenne az áramkörrel kapcsolatban: -mivel digitális szabályzás van, így jogos kérdés szerintem a mintavételi frekvencia -emellett érdekelne a PWM frekvenciája mekkora (igaz ezt a kódból ki lehetne bogarászni, de akkor jobban bele kellene mennem az AVR-ek lelkivilágába (eddig PIC-ekkel foglalkoztam/foglalkozok) -a szabályzó része a programodnak az ha jól sejtem egy P szabályzó szerűség akar lenni -a triakos szaggató rész, ha jól értem a rajzot, akkor a MOC30xx típusnak megfelelően ugye mindig nullátmenetnél kapcsol ki és be (a "be"-ben nem vagyok biztos, mert nem vagyok teljes mértékben tisztában a triakok működésével). Ha igen, akkor ha a PWM frekvenciája lényegesen nagyobb, mint a triakkal kapcsolt jel frekvenciája, akkor gyakorlatilag a szabályzásod egy ON-OFF szabályzóra redukálódik, mert nem tud olyan sebességgel kapcsolni a triak a nullátmenet kapcsolók miatt, mint ahogy a PWM megkívánná. Sok sikert a szabályzód továbbfejlesztésében/finomításában. Üdv: GLaszlo ui: A közzétett kódodat nagyrészt átlátom, hogy mit csinál, viszont mivel a triakos részt pontosan nem látom át, ezért nem tiszta teljesen a szabályzás mikéntje (nagy vonalakban megvan, hogy hogy működik, de a pontos működése nem)... Annyi is elég, ha egy olyan diagramot látok, amin rajta van a bemenőjel, a vezérlőjel, illetve a kimeneten mérhető jel szabályzás közben, persze ha ez nem gond.
Na akkor jöjjön a szoftver... C nyelven
Próbáltam mindent felkommentezni.
Szia. Még egy kérdés: a TL2575-öt hol szerzed be mert én néztem egy pár helyen de nem találtam. Közben este regiztem Texas I, oldalra és megnézem hogy van-e free sample belőle.
Szia. Lötstop réteget/fóliát raknál fel(kérlek szépen). Nagyon tetszik és szeretném megépíteni. Grat hozzá!
Akkor jöjjenek az alkatrészek...
Szia! Egy nyákot nem tudnál intézni! Fizetem! És akkor én is összerakom (persze majd ha lesz mit az avr-be plántálni) És maximálisan megbízok abban amit csinálsz! Így tovább! És ez így az előző forrasztóállomások különböző problémáit is megoldja (lásd melegedő táp alkatrészek). Sőt elég a szimpla 24V-os trafó! Tele jó ötlettel!
Üdv Lhanzi
Na akkor jöjjön a panelterv, ha valaki belekezdene.
Még az alkatrész pozíció rajzon dolgozni kell egy kicsit, és jön az alkatrészlista is. Ügyeljünk arra, ha Acrobat Reader-ből nyomtatunk, akkor az oldalméretezésnél válasszuk a "nincs" opciót. A nyomtatás jó a vasaláshoz is, de inkább a foto eljárás javasolt (ezért is van duplán).
Nem tudom miért mindenki a triak meghajtásaimat kritizálja
Már túl vagyok az 50. optotriakos meghajtás megépítésén... és mind működött. És ez is fog, azaz már működik is ahogy a ^^fentebbi link (nem)mutatja De már forrasztottam is vele. |
Bejelentkezés
Hirdetés |