Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   496 / 1319
(#) bladika válasza Poki hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 1

Elég nagy eséllyel az stabilizálatlan! De ha stabilizált is, akkor is a kondenzátorok még mindig kellenek! Különösképp a 100nF a PIC lábára! Az egy olyan alkatrész amit sosem szabad kihagyni!
(#) Poki válasza bladika hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Akkor kondikat berakom, átírom a programot, és kipróbálom stabilizált táppal (van egy fokgyem kettős labortápom, az stabilizált)
Köszönöm a segítségeteket, jelentkezem az eredménnyel.
(#) bladika válasza Poki hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Várj csak! Most nézem! Nem írtál semmit az MCLR lábról! Fel van húzva VCC-re egy ellenállással? Vagy ki van kapcsolva?

Van egy FOKGYEM tápod és adapterrel játszol? Ha tudnád mit nem adnék egy olyan tápért!
(#) Poki válasza bladika hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Van fokgyem tápom, csakhát a műhelyben.
Ezt a fordulatszámmérőt meg otthon csinálom éjszakánként.
kb 30 km-re lakom a műhelytől, és nem sok kedvem van a 20-30 kilós tápot hordozgatni.
Nincs kikapcsolva az MCLR legalábbis configban nem ismerte az _MCLRE_OFF -ot, és nem is találtam az 16f877.inc-ben erre config bitet.
Nincs felhúzva a láb sem.

(#) potyo válasza Poki hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

És ha már nem kapcsoltad ki, akkor miért is nincs felhúzva?

Idézet:
„Rengeteget olvastam, de nem láttam sehol, hogy a GIE-t ne bántsam.”

Kezdem kétségbe vonni, hogy rengeteget olvastál volna...
(#) watt válasza Poki hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 1

Sokat leírtak a többiek, nem is tudom mit felejtettek ki, ezért próbálom összefoglalni:
Idézet:
„A táp egy 5 voltos gyári (nem álltalam készített) adapter.”

Mérd meg, ahogy potyo írta, és írd ide a feszültség értékeket amit mértél! Terhelésnek kis izzó is jó!

Idézet:
„Nincs hidegitő kondi a pic lábán, de hamarosan lesz.
Elég ha a táphoz teszek, ahol a panelra van kötve, vagy tegyek a pic mindkét Vdd lábához?”

Mindkét helyre kell, ahogy bladika írta, a nyákhoz és a PIC táplábak közé!

Idézet:
„Az oscillátor két lábán van még egy egy 22 nanos kerámiakondi”

Ezt nehezen hiszem, el, mert akkor be sem indulna, bár ki tudja! Szóval nem pikoFarádot akartál írni? Ha tényleg 22nanós van ott, akkor gyorsan cseréld le 22pikóra!

Idézet:
„Nincs kikapcsolva az MCLR legalábbis configban nem ismerte az _MCLRE_OFF -ot, és nem is találtam az 16f877.inc-ben erre config bitet.
Nincs felhúzva a láb sem.”

Kicsit morcos kezdek lenni, mert úgy érzem keveset teszel az ügy érdekében! Az adatlap egyértelműen leírja, hogy mit kell tenni az MCLR lábbal és hogy mire való. Ebből az is egyértelműen következik, hogy milyen problémák lehetnek, ha nem teszed meg, amit ott világosan leírnak ill. lerajzolnak. Csoda, hogy egyáltalán elindul a programod!

(#) Poki válasza potyo hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Aszem inkább nem kérdezek többet. Küzdök tovább egyedül.
Szerintem bladika találta meg a megoldást, de majd kiderül.
Köszönöm a segítségeteket.

Üdv: Poki

(#) vizor válasza Poki hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Pedig szerintem most kaptad meg a helyes választ. Az MCLR láb nincs kikapcsolva, nincs felhúzva tápra. Ezért lebeg és a PIC állandóan RESET-el.

A láb jelentése: MASTER CLEAR (azt hiszem). A tápra húzással a PIC fut, ha ezt a lábat a földre húzod, akkor RESET-re utasítod a PIC-et. Ha nincs sehová kötve akkor nem tudja eldönteni, hogy mi van és időnként bedob egy RESET-et. Ha a programból kikapcsolod akkor nem nézi az állapotát és nem fontos kötni sehová.
(#) Poki válasza vizor hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Igen. Ezért mondtam hogy bladika találta meg a hibát. ő kérdezte elősször.
(#) vizor válasza Poki hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Valóban, bocsi nem láttam
(#) Poki válasza vizor hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Köszönöm. Miért nem jöttél korábban?
Megkerestem közben én is az adatlap vonatkozó részét.
Csak eddig azt sem tudtam, hogy mit keressek.
(#) potyo válasza vizor hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 2

Idézet:
„Ha a programból kikapcsolod akkor nem nézi az állapotát és nem fontos kötni sehová.”

Maradjunk annyiban, hogy nem reseteli a chipet a logikai nullára húzás, ha ki van kapcsolva (16F877-nél nemis lehet kikapcsolni). Ha viszont lebegni hagyod, akkor egyrészt felesleges fogyasztást okoz a belső logikán, másrészt ha a potenciálja fel találna mászni 8-9V fölé, akkor a kontroller belép programozás üzemmódba, és máris van egy újabb resetünk.
(#) vizor válasza potyo hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Köszi a kiigazítást.

Eddig mindig felhasználtam az adott lábat vagy RESET-nek vagy más célra, ezért mindig volt kötve valahova. Majd ügyelek, hogy akkor is felhúzva legyen, ha nem használnám a lábat.
(#) trudnai válasza Poki hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 1

Idézet:
„Van fokgyem tápom, csakhát a műhelyben.
Ezt a fordulatszámmérőt meg otthon csinálom éjszakánként.
kb 30 km-re lakom a műhelytől, és nem sok kedvem van a 20-30 kilós tápot hordozgatni.”

En egy bontott PC-bol kikaptam a tapot es atalakitottam. Teljesen meg vagyok vele elegedve... Nagy hatranya sajna, hogy nincs rajta aramkorlatozas (csak rovidzar vedelem).

A csatolt kepen: Ket fajta PC tap amit atalakitottam, a nagyobbik sima PC tap (nem ATX), a masik pedig egy mini ATX. Jokora muterhelest kellett bele pakolni a +5V agba hogy szepen szabalyozzon -- es igy a futes is megoldva telire Az ATX-bol kijon +3.5V is, es a kapcsoloja 3 allasu, kozepen kikapcsolva, lefele billentve a +5Vstandby felfele pedig a rendes +5V jon ki belole. Ezt azert igy csinaltam, mert amugy is a +5V-ot hasznalom leggyakrabban es igy lefele billentve nem zorog a tap (meg valoszinuleg kevesebbet is eszik, hiszen nincs pl az elfutes sem ebben az agban). Elmeletileg lehet vele 7V, 9V, 15V es 24V-ot is kihozni ha a fold ref nem a GND-ben van, bar ez nem javasolt ha az aramkor barmilyen modon is ossze kapcsolodik egy "normal" fold referenciaju eszkozhoz, pl egy programozo vagy egy PC.

Na mindegy, csak azert irtam le, mert nem kell sok egy viszonylag megbizhato taphoz.
(#) arktisz hozzászólása Jún 4, 2009 /

Sziasztok!
Kaptam több vezérlési feladatot amit meg kellene oldanom, de eggyel nem boldogulok.
Alkotni kellene egy olyan időzítő áramkört ami programozhatóan vezérel négy kimenetet, rendelkezik két bemenettel, és egy LCD-modullal kommunikál a kezelője felé.
Keresnék egy olyan vállalkozó kedvű hozzáértőt aki segítene ezen probléma megoldásában természetesen anyagi alapokra helyezve.
Sajnos ezen a téren nagyon kevés az ismeretem, ezért keresnék komplett megoldást.
Köszönöm!
(#) Poki válasza trudnai hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Szia!
Köszi. Láttam már korábban is neten leírásokat tápáttalakításról, csak nem foglalkoztam akkor vele, mert nem volt rá szükségem. De azt hiszem fogok csinálni egyet otthonra.
Jelentem hajnali 1 órakkor végre helyesen működött a fordulatszámmérő.
Kondikat beraktam, MCLR-t felhúztam és láss csodát nem resetelt.
Ezután már csak egy számolási hibám akadt.(átváltásnál 18.432 Mhz kristálynál 18432Hz-cel számoltam )
Köszi mindenkinek.
Üdv: Poki
(#) menyus hozzászólása Jún 4, 2009 /

Sziasztok!

Kérdésem lenne egy érdekes jelenséggel kapcsolatban. Összeraktam egy GPS nyomkövetőt és az a gondom hogy a felerősítéshez használatos neodym mágnes nagy való színűséggel megöli a PIC et. Először nem tudtam mitől nem működik bedobozolás után..A PIC pár mm re van a mágnestől, amikor a panel a helyén van a dobozban, csak a 3 mm es műanyagház és némi légrés van köztük. Táp ráadása után már nem megy, nem is programozható fel újra. PIC csere után megint megy egészen a panel dobozba helyezéséig. Utána kezdődik a mese előlről...Létezik hogy az extrém erős (80 kg tartóerejű a mágnes, tényleg brutális) mágneses tér összekuszálja a PIC et úgy hogy az tönkre is megy tőle...?
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ilyenről még nem hallottam, de ha veled ez megtörténik, akkor ezek szerint létezhet.

Próbáltad valami fém(vas) lappal leárnyékolni?
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Idézet:
„A PIC pár mm re van a mágnestől, amikor a panel a helyén van a dobozban, csak a 3 mm es műanyagház és némi légrés van köztük. Táp ráadása után már nem megy, nem is programozható fel újra.”

Csak a tap raadasa utan nem megy? Elso korben arra gondolnek, hogy a magnes indukalhat valami aramot a panelen levo vezetekeken vagy ha van akkor tekercsen, amitol a PIC elszall.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Idézet:
„Csak a tap raadasa utan nem megy?”

Előtte honnan tudná?

Gondolom arra gondolsz, hogy odateszi, elveszi, nem kapcsolja be közben, és utána megnézi, hogy megy-e még?
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Helyesbítek..minden ilyen velem történik meg. Én sem hallottam még róla, de most a harmadik F628 ast raktam bele, és ojjé kb 1 órája működik. Semmi nem történt vele azóta, úgy értem nem változtattam semmin. Se árnyékolás se semmi. Remélem így is marad. Poziciót is küld rendesen, ezért úgy látszik a GSM és a GPS modult nem bántja. Bár ezek a panel tetején vannak távolabb a pic től, de még bőven benne a mágnes terében.
(#) menyus válasza trudnai hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Nem, rövid táp bekötések vannak, tekercs meg nincs is a panelen.

Lehet, hogy a legutolsó berakáskor lasabban közelítetted a nyákot a mágneshez, vagy nem tettél olyan irányú mozdulatot, így nem keletkezett akkora fesz a vezetékekeben, mint korábban, ahogy ezt trudnai felvetése sejteti. Ha foglalatban van a PIC, akkor lehet, hogy azt kéne betenni utóljára, miután a panel a helyére került.

Nem kell oda túl hosszú vezeték, ha olyan lábra kerül az indukált fesz, aminek a bemeneti ellenállása nagy, és nem húzza le semmi.

Előtte természetesen működött, most működés közben raktam be a dobozba, de azóta ki bekapcsoltam és működik. Jó lenne tudni mi volt ez a jelenség? Van e köze a mágnesnek hozzá, mert nem szeretném ha 50% osan működne a ketyere...

A PIC SSOP tokozású, tehát ez kilőve, a nem használt lábakat pedig kimenetnek állítom be hogy ne legyen abból gáz hogy ezt azt összeszed valahol...

Az MCLR láb körüli vezetékelés, a felhúzó ellenállással együtt milyen kialakítású a nyákon? Az MCLR láb nagyon érzékeny a túlfeszre...

Végül is ha valóban az volt a baj amit említettél akkor a probléma már nem fog előjönni, hacsak nem mozgatom a panelt. De akkor is idegesít hogy konkrétan nem tudom mi okozta a bajt. Ki fogom próbálni egy tesztpanelen, megkínzok egy PIC et egy ilyen brutal mágnessel hátha reprodukálni tudom a jelenséget.

Az MCLR láb egy SMD 5,6K val van felhúzva testre, a tápvonalon közvetlenül az ellenállás mellett van egy 100n föld felé. Az MCLR láb is le van húzva 1u val föld felé.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Idézet:
„„Csak a tap raadasa utan nem megy?”
Előtte honnan tudná?

Gondolom arra gondolsz, hogy odateszi, elveszi, nem kapcsolja be közben, és utána megnézi, hogy megy-e még?”

Igen, erre gondoltam.

Olyanrol mar egyebkent hallottam, hogy orvosi muszerben rontgenes kornyezetben a flash tartalma elfelejtodik. De ettol meg ujra lehet programozni, azonban nem szerencses ha 2-3 naponta szervizelni kell ezeket a muszereket
Következő: »»   496 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem