Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1139 / 1145
(#) Macsek71 válasza img hozzászólására (») Okt 10, 2024 /

Idézet:
„- tápmegvonás (rendszeresen kihúzzák a konnektorból amikor nem használják)”

"Évtizedek" óta ( - XT korszak óta van PCm ) nap végén áramtalanítom az asztalomat - monitor, gép, nyomtató, erősítő stb... természetesen minden eszköz leállítása - kikapcsolása után.

A mai PCk esetében ez a gyakorlat veszélyes lehet ?
Hagyjam inkább készenlétben, vagy leállítva, de feszültség alatt ?
Bitfaragóként dolgozó rokon műszak végén egyszerűen feláll a gép elől - az majd "lefekszik aludni" ha megunja a várakozást - ez lenne az elvárt használati mód ?
(#) Gafly válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 10, 2024 /

Pont tegnap voltam a céges laptopommal a helyi supportnál (walk in center), merthogy biometrikus azonosítással már nem engedett be, csak PIN kóddal. Hardwer mintha nem is létezne, semmire nem reagált. Nézegettük, hümmögtünk. Tényleg.
- Mondom ebből csere lészen.
- Az még messze van. Inkább kapcsoljuk ki.
Egyből jó lett minden. Tanács amit adott:
- Nem mindig csak altasd, néha kapcsold ki.
(#) Ge Lee válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 10, 2024 / 3

Szerintem nem arra gondolt, mert egy normális leállítás utáni áramtalanítás teljesen kizárt hogy bárminek ártson. Amióta PC-m van minden nap áramtalanítom, nem csak azokat de a laptopokat is (van abból is három) és soha nem volt vele gondom. Sőt, nálam minden más is így van, a TV-m is.
(#) img válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 10, 2024 /

Ökölszabály, hogy bekapcsoláskor (áram alá helyezéskor) gyakrabban romlanak el az elektromos és mechanikus eszközök (kád effektus), mert az áram alá helyezés konkrét stresszt jelent nekik. Lásd pl. az elektromos motoroknál, mert a bekapcsolási áramfelvétel nagyságrendekkel meghaladja a normál, üzem közbeni áramfelvételt, és a gyorsulási nyomaték, ami a mechanikus alkatrészekre hat sokszor nagyobb, mint a már normalizálódott, üzem közben, szinten tartó forgatónyomaték. Stb. Egy jól működő elektronikánál pedig a meghibásodást a legtöbbször külső behatás okozza. Ismered a kád effektust, az elektromos és mechanikus eszközök ill. alkatrészek életciklusának hibamodelljét? A legtöbb meghibásodás a kád szélein (az életciklusuk elején és a végén) van, mert vagy egy gyári hiba végez velük, vagy az elöregedés. A közbülső szakaszban (a kád alján) minimális az elhullás, ha van is az jellemzően külső behatás következménye (pl. a bekapcsolási, nagyobb áramfelvétel vagy feszültségtranziens a tápellátás felől). Ha a TV már mélyen az elöregedési szakaszában jár (5+év, függetlenül attól, hogy mennyit használtad): az alkatrészek sosem fiatalodnak (csak ha újra cserélik őket), így idővel már nincs bennük akkora tartalék a működési devianciák elviselésére (lásd az elkapacitástalanodó kondenzátorokat, amik nem szűrik a tápfeszültségeket). Egy havi 2-3 alkalommal használt mosógépnél nem számottevő, ha viszont napi szinten van a konnektorról leválasztva majd visszacsatlakoztatva, akkor hamarabb elromolhatnak az érzékenyebb áramköröket használó eszközök (TV, PC, SSD, HDD, NAS, DVR, stb).

A számítógépeknél a tervezett lekapcsolási, ún. power off sequence biztonsági okokat szolgál, a reset gombbal viszont ezt megkerüljük.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2024
(#) Inhouse válasza img hozzászólására (») Okt 10, 2024 /

A bekapcsoláskori hiba gyakran abból adódik a kapcsolóüzemű tápoknál, hogy az elöregedett, csökkent kapacitású, megnőtt belső ellenállású kondenzátorok még elvegetálnak üzemben, de az indulással már nem tudnak megbírkózni. Tipikus példa egy áramszünet. Előtte még ment, utána már nem indul. Így lesz sok elöregedett készülék "viharkáros", csak nincs köze a viharhoz, túlfeszültséghez.
A kapcsoló üzemű tápok használati időn kívüli áramtalanítása szerintem növeli az üzemidőt, hiszen a tétlen időben legalább a STDBY rész nem fűti szét magát. Nem utolsó sorban még az az egyedileg kis fogyasztás sem terheli a rendszert feleslegesen.
(#) img válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 10, 2024 /

Az elejével egyetértek annak amit írtál, viszont a standby rész fűtése (általában) nem számottevő.
(#) morgo hozzászólása Okt 12, 2024 /

Boot partíció klónozása

Sziasztok!
Tulajdonképpen nem hiba, csak tanácsot szeretnék kérni. A mellékelt képen látszik a merevlemezek partícióinak kiosztása. A Disk1 megszüntetése lenne a cél, viszont azon van a boot partíció. Ha a boot és a recovery partíciókat klónozom a Disk3-ra, akkor bootolna a gép Disk1 nélkül, vagy nem ilyen egyszerű? Semmiképpen nem szeretném újratelepíteni a w11-et. A lemez végén lenne egyszerű helyet csinálni a klónozandó partícióknak az megfelelő lenne, vagy hogyan kellene megoldani?
(#) Udvari Zsombor válasza morgo hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Ez nem ilyen egyszerű. Én "Marcium Reflect" programmal csináltam klónozást, egy gépen Windows XP és Ubuntu volt egymás mellett, a klónozást csak a lemez elején lévő XP élte túl.
Bootolható pendriveot kell készíteni a "Marcium Reflect" iso-ból és onnan kell indítani a gépet, csak a klónozandó és a cél meghajtó legyen csatlakoztatva. Az megbonyolítja a dolgokat, hogy ~111GB lemezről ~238GB lemezre klónoznál, amin bőségesen vannak adatok, tehát lehet, hogy nem férnél el.
Ha belefér, akkor inkább vegyél egy 500GB HDD-t, először "Disk1" tartalmát klónozd rá automatikusan, utána pedig manuálisan áthúzkodva "Disk3" partícióit a lemez végén maradó particionálatlan helyre klónozd.
(#) Doky586 válasza morgo hozzászólására (») Okt 12, 2024 / 1

Hogy sikerült anno ennyire elrontanod a telepítést???
(#) morgo válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Szerintem nem lett itt elrontva semmi. Talán az, hogy a W11 telepítésekor rajta hagytam a 120GB-os W10-es SSD-t, amit most meg akarok szüntetni. Ezért a W11 a már meglévő boot partÍciót használja. Ezt kéne átvarázsolni másik SSD-re.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2024
(#) bbb válasza morgo hozzászólására (») Okt 12, 2024 / 1

Először csinálj helyet az új partícióknak a lemezeden. Ha már úgy is betöltötted a partíciókezelőt, akkor méretezd át az utolsó partíciód úgy, hogy legyen elég hely egy 100 megásnak, meg egy legalább 700 megásnak (nem baj, ha akár egy gigát is lecsípsz összesen). Ha ez a kicsinyítés sikerült, akkor el kell tolnod a partíciókat rajta úgy, hogy elöl maradjon a 100 megásnak hely, a többi meg hátul lesz. Ha ez is sikerült, akkor jöhet hogy kiveszed szépen az első lemezed, innentől ne zavarjon. Ezután beindítasz egy windows telepítőt és shift+f10 hatására előszedsz egy cmd-t. Ekkor jön amire nagyon oda kell figyelned, különben nyakonvághatod az egész rendszered...
diskpart elindítása után ki kell választanod a lemezed - list disk, majd a megfelelő szám megjegyzése után select disk #, ahol a # a lemez száma (valószínűleg ez neked már az 1-es szám lesz)
list partition - s látni fogod, hogy az első 16megás partíciód kezdete nem nullánál lesz, van helyed létrehozni a bootolós partíciód
create partition efi - ezzel létrehozza neked az első szabad helyre az efi partíciót, ahol majd a boot lesz
list partition - ekkor leellenőrzöd, hogy az újonnan létrehozott legyen a kijelölt partíciód (elvileg az lesz, de az ördög nem alszik)
format quick fs=fat32 - gyorsan leformázod
list volume - megnézed a windows melyik kötetre van telepítve, s megjegyzed annak a betűjelét
exit - kilépsz a diskpartból
bcdboot #:\windows - # helyére írod a betűjelet, s akkor elvileg létrehozza neked a boot partíción szükséges dolgokat, amik az indításhoz kellenek
Újraindítod a gépet immár a telepítő nélkül, s ha minden jól ment, akkor be fog indulni a win11. Ezután jöhet a recovery partíció létrehozása, itt csak követned kell a kb5028997 frissítésnél leírtakat az 5. ponttól kezdve. Azaz indítasz egy cmd-t rendszergazdaként, majd jöhet megint a diskpart.
Megint ki kell választanod a lemezt, amin dolgozni akarsz, a list disk és select disk parancsokkal, mint az előbb, s utána jöhet a maradék pár lépés.
create partition primary id=de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac - mivel GPT lemezed van, ezért ez kell neked (ezután list partiton paranccsal nem baj, ha ellenőrzöd, hogy az újonnan létrehozott legyen kijelölve)
format quick fs=ntfs label=”Windows RE tools” - ntfs-re formázod
exit - kilépsz a diskpartból vissza cmd-be
reagentc /enable - ez létrehozza a recovery környezetet az újonnan készített partíciódra
Ha pedig ellenőrizni akarod, hogy mit csináltál, akkor mehet egy reagentc /info a végére. Mindezek után a biztos ellenőrzés az, ha az újraindításra úgy nyomsz rá, hogy nyomod közben a shift gombot is, mert ekkor lép be ebbe a környezetbe a rendszer. Ha az beindult, akkor győztél, még egy újraindítás, hogy ellenőrizd minden jól működik és kész vagy.

Pedig ez egyértelműen egy elrontott telepítés..
Helyes telepítésnél semmi nem kerül másik lemezre, még akkor sem ha több lemez is rá van dugva. Mert helyesen particionálatlan helyre telepítünk. Nem formázgatunk, nem particionálgatunk előre.
Mivel eleve jól szoktam csinálni ezért nincs gyakorlatom a rontottak javítgatásában, ezért elnézést kérek.
(#) morgo válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Partícionálatlan területre telepítettem, ezt elhiheted.
(#) morgo válasza bbb hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Köszi. Most csinálok mentést a W11 partícióról, meg a D:MPE partícióról, bizos ami biztos alapon. Ma már nem biztos, de holnap végégjátszom amit írtál.

Igazad van. Most 24H2-n teszteltem és beleírt a másik lemezbe.
Így nem marad más hátra mint lehúzni telepítéskor. (vagy kitiltani boot-ról)
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Ez már a "Mission: Impossible 11" ?
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Semmi lehetetlen nincs benne, csak a "hogyan élesszünk fel egy boot és recovery partíció nélküli telepítést" leírását láthattad nagy vonalakban. A gond abból adódik, hogy már volt neki egy win telepítése boot partícióval, s emiatt oda írta be magát a telepítő. Ha nem lett volna ott, akkor a saját lemezére írt volna.
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Egyszerű mint az 1x1..
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Alap dolog, hogy telepítéskor csak a telepítendő meghajtót hagyjuk a gépre dugva, majd mikor a telepítés végeztével először látjuk az asztalt, akkor leállítjuk a gépet és visszacsatlakoztatjuk a többi meghajtót is. Így elkerülhető, hogy másik lemezre is írhasson a telepítő.
(#) Doky586 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Biztos nem szeretik egyesek az asztal alól feltenni az asztalra a gépet, nem szeretik lecsavarozni az oldalát. Sőt nehezíti a dolgot hogy az M.2 ssdket nehezebb csak úgy lehúzni, főleg ha a vga kártya alatt vannak..
De biosban ki lehet őket tiltani a boot sorrendből.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Szerintem szimplán el vagy tévedve...
(#) villanyipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 13, 2024 1 /

Mikor kicsit borús a kedvem mindig segít ha olvasom a hozzá nem értésed, most is megmosolyogtam butaságod
(#) morgo válasza bbb hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Sikerült összehozni. Bár megzavart kicsit, hogy a 16MB-os védett partíciót nem tudtam megmozdítani. Az lett a vége, hogy így néz ki a sorrend:
Tervezek egy BIOS frissítést is, mert van egy régi problémám, miszerint az alaplapi integrált LAN csak újraindítás után hajlandó elindulni. Sokáig win driverre gyanakodtam, de bármilyen winpe vagy linux alatt is ugyanezt műveli, ezért BIOS gond lehet.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
(#) Doky586 válasza morgo hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

A 16MB MSR re semmi szükség, semmi sem használja, ha útban van simán törölhető..
(#) morgo válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Jó tudni. Akartam is kérdezni, hogy ez mi lenne.
(#) Suba53 hozzászólása Okt 14, 2024 /

Gép felújítási dilemma.

Sziasztok!
Kezd kicsit frusztrálóvá válni az a hihetetlenül bő választék, ami a PC piacot jelenleg jellemzi.
Eldöntöttük, hogy felújítom a saját és feleségem gépét, ez eddig rendben.
De hetek óta böngészgetem a felhozatalt, hasonlítgatom a különböző procik ár érték arányát, teljesítményét, időtállóságát, alaplapok tulajdonságait, felszereltségét.
Soha még ennyi fejtörést nem okozott egy konfiguráció összeállítása.
Tudom, hogy ha csak úgy belecsapok a lecsóba, akkor is egy használható gép lesz a vége, de azért szeretném a maximumot kihozni ár érték arányban. Nem könnyű feladat.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Én örök életemben AMD-s voltam, most egy ideje Inteles vagyok. Igazából nem tudtam eldönteni, hogy jelenleg jó döntés volt-e a váltás. Ami úgy hirtelen egyik vagy másik javára írható: mezei 1 magos műveletekben az Intel még mindig elveri az AMD-t, viszont többmagosban (szálasban) meg épp fordítva van. A másik a VGA kérdés. Ha nem játszol akkor általában nem kell komoly VGA teljesítmény, tehát elég ami mondjuk a prociban van, na abban most az AMD sokkal erősebb. Egy5600G vagy egy 5700G procival pár éves játékokkal már tudsz játaszani anélkül hogy külön VGA-t kellene venned.
Használt árat tekintve az Intel azt nagyon jól tartja, pár éve vettem a procijaimat de ma is el tudnám adni kb. ugyanannyiért, AMD-ről ez nem mondható el. Intelben ami nekem nagyon nem tetszik az a folyamatos variálás, szinte évente vagy kétévente jönnek ki az eltérő foglalatok amibe ugye a régi proci már nem jó, szerintem túl is vannak árazva, közel sem jobbak az újabbak annyival mint amennyivel többe kerülnek.
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Érdemes használtat venni (a Hardverapróról) mert úgy jobb ár-érték arány.
(#) Udvari Zsombor válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Én két SATA HDD-t klónoztam rá egy nagyobb HDD-re, direkt ezért előszedtem egy tartalék gépet, a HDD-k alá tettem alátétet és egyszerűen ráhelyeztem őket a fekvő gép tetejére, pendriveról bootoltam a "Marcium Reflect"-et ‒ ideiglenes volt, csak a klónozások idejére.
Ez azért kellett, mert 2db SATA csatlakozó kellett, a gépben, amelyikhez klónoztam pedig csak 1db volt.
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

@Suba53 ‒ Éppen én is gépet tervezek építeni, viszont mivel esetemben játékra is lesz, ezért jó izmosat akarok építeni. Jelenleg ez a tervezett konfiguráció, ami még változhat ‒ persze egyáltalán nem olcsó.
@Ge Lee ‒ Én mindig is Inteles voltam ‒ egy régi laptop kivételével nincs AMD-s gépem ‒, nem tudom megmagyarázni, de masszívan kitartok az Intel mellett. Mivel játékra tervezek gépet építeni, ezért az integrált grafika nálam szóba se jöhet.
Következő: »»   1139 / 1145
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem