Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Remélem nem baj, hogy új témát nyitok. Az oldalon nemrég közzétett kábel átalakításáról szeretnék kérdezni. A téma címe is ugyan az, így gondolom más is könnyen rátalál a topikra. Na akkor térjünk is rá. Ezzel a megoldással rákapcsolhatok-e egy a laptopomra egy DS1624-es hőmérőt? Annek stab 5V kell, de ehhez azt írják, hogy 3V-os az illesztés tud, 5V-osat nem. Akkor ez nem működik? A másik, hogy táppal ellátott JDM kompatibilis PIC égetőt lehetne-e hozzákapcsolni? Illetve, ha nem ez mennyire egyenértékű egy asztali számítógép soros portjával?
A cikkben levő áramkörön nincs szintillesztő, így nem rs232 szerinti feszültségszinteket ad ki magából, és nemis azt fogad. A kapcsolás mikrokontrollerekhez történő közvetlen illesztésre szolgá.
Ha a kezelő szoftverben tudod invertálni a jeleket a normál sorosporthoz szükséges jelekkel ellentétesre, akkor talán működik. De senki sem garantálja. A JDM-től meg alapból menekülj, inkább ne is kisérletezz vele. Nem egyenértékű egy asztali gép soros portjával, egyrészt a már említett logikai szintek miatt, másrészt valahogy ezek az átalakítók nem szoktak tökéletesen viselkedni, amikor nem rendes rs232 kommunikációt kell végezni, hanem az rts, cts, dtr, stb. lábakat kellene billegtetni.
Ugye nekem kellene erre válaszolni.
Mindkét project a soros vonalat, mint általános célú IO portokat használja. Pl. a DTR vonalat is, ami a cuccomon nincs is. A JDM-kompatibilis égetőről: sokszor elhagzott, hogy nem javasolt a megépítése, hacsak nem szeret valaki sokat szenvedni. A véleményem én is leírom most a PIC programozókról: Ha valaki csak egy kész HEX kódot akar PIC-be tölteni, annak elég egy Oshon, v. Bob Blick féle égető. De ha csak egy sort is módosítani akar a programban, akkor az MPLAB által támogatott progarmozót kellene használnia. Nem tudom, kinek, mennyit ér az ideje, de az ICD2-re klónra költött 6400Ft nekem már bőven megtérült már csak az élmény miatt is.
Üdv!
Az említett USB-Soros átalakító módosítható-e úgy, hogy szabvány soros port(RS232) jeleket fogadjon, és adjon ki? Amennyiben megoldható, milyen illesztő áramkör szükséges hozzá?
A max232-höz van valami rajz? A táp 3v-legyen?
Persze, adatlapjában megtalálható, meg google-ben rákeresve a neten is van mindenfelé.
A MAX232 maximális tápfeszültsége 6V. Általában 5V-ról szoktuk használni, de lehet, hogy elég neki a 3V is.
Néztem az adatlapban található rajzot, csak gondoltam, hogy kell valami kiegészítés. Igy mostmár rendben van .
Köszi a segítséget!
Sziasztok!
Egy nagy projectbe kezdtem bele, aminek első lépése az lenne, hogy tudjak AVR mikrokontrollerről PC-re adatokat küldeni. AVR-el már régebb óta folgalkozok, de az USART-tal csak most ismerkedtem meg. Laptopom van, ami csak USB porttal rendelkezik. A cikken felbuzdulva én is vettem DCU-11-es adatkábelt. Ez utángyártott, más chip van benne (CP2102), de tök jól működik. +5V, GND, CTS, TXD, RXD vonalalkat kivezettem belőle. Az 5V-ból stabilizátorral csináltam 3,3V-ot, erről megy az ATmega8. A gond: Az AVR->PC irányú kommunikáció nem megy. Egyszerűen bájtot, bájtokat akarok átküldeni. De minden más működik. Az "Advanced Serial Port Terminal 5.5" illetve a Hyperterminal programokkal kísérleteztem. A PC-AVR irány működik. Ezt úgy próbáltam, hogy egy konkrét bájt küldése esetén a kontroller bekapcsolt egy ledet. Két AVR között is működik minden, tehát az AVR-ek TXD lába, illetve az erre vonatkozó program is jó. A kapcsolat paraméterei (Baud, paritás, stb.) jól vannak bállítva, hiszen ugyanazokkal a paraméterekkel tudok küldeni AVR-re, de nem tudok fogadni. A kábel lenne rossz? De miért éppen az RXD vonala nem működne, ha más jó rajta? Vagy egyszerűen a gép érzéketlen a bájtokra, és valami speciáis sorozatot kéne küldeni? Mivel próbálkozzak még, hogy működjön?
A kábel végén kösd össze az RX és TX lábakat. Így ami a gépről kimegy, ugyanannak vissza is kell érkeznie. Ha nem érkezik vissza, akkor az RX irányban valami hiba van.
Köszi a tippet. Sajnos így sem működik. Az RxD vonalon egészen a chip-ig tökéletes az összeköttetés, nincs megtörve a kábel, jól van beforrasztva. Legalábbis multiméterrel ellenőrizve csipogott szépen..
Rossz lenne a kábel/chip? Az a baj, hogy nincs másik, amivel kipróbálhatnám. És korábban nem csináltam hasonlót se, nem próbálkoztam COM portok kommunikációjával. Nem lehet, hogy a programban állítok be rosszul valamit? Bár az elég sokatmondó, hogy a programban alul, az állapotsávban megjelenik: Write: X bytes, Read: 0 bytes... Esetleg nem tudtok javasolni valami alternatív COM-port monitorozó programot? Bár nagyon úgy néz ki, hogy új kábel kell.. Esetleg egy olcsó USB-UART átalakító chipet tud valaki javasolni, vagy tényleg adatkábellel a legegyszerűbb? Szerk: A kábel a hozzáadott drivel segítségével működik. Nem lehet, hogy ez nem megfelelő?
Van a bray terminal nevű soros porthoz való progi. Attól jobbat még nem láttam. Keress rá google-el, nemtudom honnan lehet letölteni, én is úgy kerestem rá máskor.
Köszi, letöltöttem.
Abban is ugyanez a helyzet. A középső, legnagyobb részben kéne megjelennie a fogadott adatnak, nem?
Talán majd veszek egy FT232RL chipet, az is kb annyiba kerül, mint az adatkábel... De addig is bármilyen ötletet szívesen fogadok.
Sziasztok!
Csak egy szösszenet kérdésem lenne... Van egy XBee 3,3V-os RF modulom. Ugyebár írták hogy ez a kábelátalakításos mód is 3V-ra van optimalizálva. Ezek szerint akkor én minden csatolás nélkül közvetlenül összeköthetem? Válaszaitokat előre is köszönöm!
Előzőből kihagytam:
A drivert kell módosítanom, hogy mikor hozzácsatolom a kábelt, akkor "milyen ezközt" ismerjen fel? Névre gondolok... Előző kérdésemre még várom a válaszokat Előre is köszönöm
Hello
Nekem is szükségem lenne ilyen usb-soros átalakítóra. Ha lehet, akkor inkább megvenném. De ezek, amelyeket az üzletekben lehet kapni, azok mennyire jók? Hallottam, hogy lassúak. Ez mennyire igaz? Én pl. laptopra szeretném kötni, és a műholdvevő beltérimen szeretnék rs232-n firmware-t frissíteni. Alkalmas lenne rá? Vagy inkább érdemes megépíteni a FT232RL mintakapcsolását? Üdv.
Az elmúlt napokban sikerült belekukkantanom a routerem lelkébe a topikban említett megoldással. Én egy Sony-Ericsson adatkábelt alakítottam át ehhez, amiben a PL2303-as ic volt. A bootolási folyamat simán bejött:
ADM8628 Boot:@ NetMall System Boot Copyright 2002 ADMtek, Inc. CPU: ADM86280000 Home Gateway Processor POST Version: 1.00.002 Creation Date: 2003.06.18 Press 0 Verifying product code......PASS DHCPSHCP Server Started. ========================================== GenieIII project: Command Line Interface. v.1.00.014 2003.12.19 ========================================== cmd> TrR A problémám ott volt, hogy a készülék nem fogadott egyetlen betűt sem. Azután eszembe jutott egy örökös problémám a soros porton, ami a PC és más eszközök illesztésénél bosszantóan előjön. A csatlakozóban az RTS-CTS vonalakat össze kell kötni. Itt is ezt tettem, csak nem a csatlakozóban, hanem a 2303-as IC megfelelő két lábát kötöttem össze ( 3-as és 11-es ) és utána már kétirányú lett a kapcsolat. Gyorsan ki is próbáltam a gyári alapértékek visszaállítását. Meggyőzőbb volt, mint nyomkodni a reset gombot X ideig.
Én linux alatt próbáltam, gond nélkül ment vele. A windowsos rendszereket nem ismerem, de szerintem egy próbát megér, ha nem túl drága a dolog. Vagy írd meg a tipust és akkor könnyebben eldönthető a kérdésed.
Szia!
ilyet építettem: http://www.puzsar.hu/usbrs232ftdi/index.html ft232rl a lelke, az ftdi oldalán nézz szét vista driver ügyben, ezt nem próbáltam Idézet: „vagy ez nem valószínű?” Nullához közelít az esélye, túl drága az FT232 a konkurenciához képest.
Nem igazán értem a kérdést, ugyanis ha üzletben vásárolsz ilyen kütyüt, adnak hozzá drivert is cd-n.
Az alapprobléma az volt, hogy a kinézett típushoz nem adnak Vista-hoz való meghajtót.
A Vistához nem lennének jók ax XP-s driverek?
Ezt a gyártó tudná megmondani... De nem én vagyok a kérdező, így nem tudom, hogy milyen típusról van szó.
Hello
Na meglett a dolog, volt hozzá vista driver, a neten van hozzá win7-hez is, úgyhogy szerintem menni fog, bár még nem próbáltam ki. Egy dolgot viszont nem tudok. Az eszközelőben megjelent COM portként, ahol ha rámegyek a tulajdonságaira, akkor be lehet állítani a sebességét, legyen-e paritásbit, stopbit, adatbitek száma, stb. No de ha én például egy olyan eszközt kapcsolok rá, amelynek nem ismerem ezeket beállításait, sebességét, akkor mi lesz? Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |