Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tina

Témaindító: Ferix_, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 49
(#) blackdog válasza Skori hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Feltettem, Levettem.
Azért van benne korlát rendesen. Nincs benne szinte semmi IC és még az Interakív mód is kimaradt.
(#) steelbird válasza blackdog hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Át lehet importálni bele az alkatrészeket, mert ha a 8-asban megcsinálsz egy áramkört, olyan alkatrészekkel, amik nincsenek a 9-esben, majd elmented, azt utána be tudja nyitni a 9-es, és dolgozik azokkal az alkatrészekkel is.
Fordítva viszont már nem működik a dolog, visszafelé nem kompatibilis.
(#) ekkold válasza blackdog hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

A demo verzió nem menti el az áramkört, ez viszont elvileg tud menteni. Sajna fullos TINA9 verziót nem nagyon lehet a neten találni, de ami késik az nem siet
(#) sgabicsek hozzászólása Júl 18, 2011 /

Sziasztok!
Nem tudjátok véletlen, hogyha van egy olyan IC-m, ami nincs benne az alkatrésztárban, akkor ahhoz hogy adok hozzá Footprint-et? tehát hogy a nyákrajzon hogyan szerepeljen.
köszi előre is a választ!
(#) csisy hozzászólása Aug 8, 2011 /

Üdv!

Egy tök láma kérdés:
Az itteni 8 lábas leckék közül a ledes villogót próbáltam Tina 7-ben megcsinálni. Ellenállások, ledek, +5 táp, föld, minden megvan, beraktam egy ATtiny45-öset is (MCU, jó helyen jártam egyáltalán?).

AVR Studio 4-ben írtam meg a programot, az ad egy hex fájlt is, ha lefordítom (WinAVR).

A kérdésem az lenne, hogy mégis hol a fenében lehet "beprogramozni" a hex fájl tartalmát a Tinaban lévő MCUba?

Előre is köszi!
(#) vizor válasza csisy hozzászólására (») Aug 8, 2011 / 1

Az MCU-n jobbgomb/properties (vagy duplakatt az alkatrészen), és alulról a második sor: MCU-(HEX,LST File Name), aztán katt a 3 pöttyre, innentől érthető lesz.
(#) csisy válasza vizor hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Ja, lol... pedig kb. 10x átnéztem mindent, átsiklott felette a szemem... köszönöm
(#) vizor válasza csisy hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Nincs mit. Működik is a hex a szimulációban?

Igazából nem, de lehetséges, hogy valamit én rontok el
Az AVR Studio 4-ben megy, ott csak az időzítés nem jó, itt viszont meg se nyikkan egyik led sem. Ha direktbe rákötöm a +5 voltra, akkor "világít".

Asm kódot hova generálja az AVR Studio? Vagy azt külön kell beállítani?
(#) vizor válasza csisy hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Azt nem tudom, az AVR Studio-t nem ismerem, Viszont a Tinában ugye nem DC módban futtatod a szimulációt, hanem Transient-ben és megfelelően beállított időzítéssel?

Transient módban sincs változás.

Kapcsolás mellékelve

Kód:
  1. //kimenetek beállítása
  2. RegisterSet(&DDRB, PINB3);
  3. RegisterSet(&DDRB, PINB4);
  4.  
  5. //alapból a 3-mas aktiválása
  6. RegisterSet(&PORTB, PINB3);
  7.  
  8. while (1)
  9. {
  10.         //ha 3mas aktív, akkor kikapcsoljuk
  11.         if (RegisterHas(PORTB, PINB3))
  12.         {
  13.                 RegisterUnset(&PORTB, PINB3);
  14.         }
  15.         else //egyébként meg bekapcsoljuk
  16.         {
  17.                 RegisterSet(&PORTB, PIN3);
  18.         }
  19.  
  20.         if (RegisterHas(PORTB, PINB4))
  21.         {
  22.                 RegisterUnset(&PORTB, PINB4);
  23.         }
  24.         else
  25.         {
  26.                 RegisterSet(&PORTB, PIN4);
  27.         }
  28.  
  29.         //elvileg 1 mp késleltetés
  30.         Delay(10);
  31. }

Nyilván van int main(), meg return 0 is.
A RegisterSet és Unset az |= (1< AVR Studioban nézegetve jó volt, szóval máshol lehet a gond.

TEST01.JPG

(#) vizor válasza csisy hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Hát, őszinte leszek, nekem se működik...

PIC-el próbáltam, nem fut a hex, a saját assemblerében beírt kódot lefordítja de szintén semmi se történik. A help a VHDL módot ajánlja, de ott se történik semmi. Ezt még tanulnunk kell.
(#) csisy válasza vizor hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Legalább nem csak nekem vannak problémáim

Jó lenne pedig egy ilyen teszter.. Lehet írni kéne egy ilyen programot, csak az a baj, hogy a jelenlegi AVR ismereteimmel ez nem túl jó ötlet
(#) vizor válasza csisy hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Pontosan milyen tesztre gondoltál? Az áramköré vagy csak a programé? Gondolom AVR Studio tud hasonlót.

Én például a PIC-ekhez Oshon szimulátort használok ami tele van vizuális perifériákkal (LED-ek, 7 szegmenses kijelző, grafikus LCD, nyomógombok, léptetőmotor, stb.), azzal gyönyörűen le tudok tesztelni ilyesmiket. Sőt, saját perifériákat is lehet hozzá írni ( Delphiben csináltam hozzá bináris óra kijelzőt meg LED mátrixot, bár még nincs kész teljesen).
(#) csisy válasza vizor hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Olyasmire, mint amilyen a Tina lenne
Van egy AVRbe való programom, meg egy kapcsolásom, és azt kipróbálni úgy, mintha pl. beültetném egy próbanyákon.
(#) vizor válasza csisy hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Hát az kemény lenne, ha ilyet tudnánk írni...

Változás: a Tinába betöltött mikrovezérlős példaáramkörökben fut a programja, VHDL móddal. Csak ha megpróbálok saját kódot beletölteni kiakad az egész Tina, szabálytalan művelettel. :nemtudom:
(#) jakusv hozzászólása Szept 8, 2011 /

Szervusztok!

Ha Tinában csinálok egy hidas egyenirányítót és utána teszek egy puffer kondit, miért a híd előtti feszültséget mutatja a kondi után? Nem az 1,41-el szorzott érték kellene hogy látszódjon? Mellékletben a Tina 7-es schema.

tap_teszt.TSC

(#) blackdog hozzászólása Szept 21, 2011 /

Sziasztok!

Váltóáramú hálózatot hogyan lehet Tina-ban szimulálni?

Konkrétan egyenirányításokat szeretnék tesztelni.
(#) electroelektro hozzászólása Okt 13, 2011 /

Helló!

Megosztanék egy kis tapasztalatot a Tinával (8.0.0.295 SF-DS) kapcsolatban (bár lehet, hogy én csinálok/csináltam valamit rosszul...):
Egy LED-mátrixos kapcsolást teszteltem volna (PIC16F627A (ehhez kell az MCU debugger, amit engedélyezni kell az "Analysis" menüben), 74HC595, ...) és kiderült, hogy az ASM listát nem szereti, helyette használjuk a HEX+LST párost. Azonban az esetleges makrókifejtések is gondot okoznak neki (látható az MCU debugger zagyva listájából...), ezért valahogy olyan formában kell neki a listát adni, hogy ne legyenek benne makrók. Ha mégis van akkor az MCU debugger "Animate" pontját kapcsoljuk ki. Egyelőre ennyi lenne, talán valaki hasznát veszi...
(#) ekkold válasza blackdog hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Tranziens analízist kell futtatni, és valóshoz hasonló alkatrészeket kell a szimulációba beletenni (pl. az elkókat soros veszteségi ellenállással).
(#) magneto hozzászólása Okt 15, 2011 /

Sziasztok!
Előzményként elmondanám, hogy most ismerkedek a TINA-val. Soha nem használtam még semmilyen szimulátort. A problémám a következő lenne. Megcsináltam egy koppanásgátlónak a rajzát TINA-ban. Szeretném megérteni a működését, de sajna nem működik. (Maga az alapkapcsolás sem túl jó, mert érzéketlen, de ettől eltekintve tenné a dolgát.) A szimuláció totál nem azt csinálja, amit az életben kellene csinálni a kapcsolásnak. Felteszem az eredeti kapcsolási rajzot, és a szimulációt is. Ha valakinek van egy kis ideje ránézhetne és kérem áruljátok el, hogy mi az amit nem jól csináltam, mert nekem már nincs ötletem.... Előre is köszönöm!
(#) webinas hozzászólása Okt 15, 2011 /

Sziasztok!
Feltettem a Tina 7-es verziót, de nekem nem szimulál le semmit.
Bármi, ami a Multisim alatt működik, az a Tina alatt nem.
Pl. egy egyszerű ledes villogó, a MS alatt szuperül megy, a Tina alatt pedig csak világítanak a LED-ek.
Van a Tinának valami trükkje, amit tudnom kellene a boldoguláshoz?
(#) webinas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Szerintem itt nem az alkatrészekkel, vagy az alkatrész értékekkel van a probléma, hanem a programban kellene valamit beállítani, hogy leszimulálja a működést.
A láblécben az idő sem fut.

Próba panelon is összeraktam már kínomban, de ott is OK.
(#) sany hozzászólása Okt 15, 2011 /

Sziasztok!

Csináltam egy egyszerű logikai kapcsolást Tina 7 -ben.Egy és kaput működtetnék. Hiába adom rá a DC -t , működtettem a kapcsolókat,de a LED mégsem világít.

Ezért kérném segítségeteket!

Én úgy tudom , hogy nem kell hozzáadni a kapuhoz a tápot. (De ha mégis hogyan kell?)
(#) webinas hozzászólása Okt 15, 2011 /

Egy kis érdekesség.
Biztosan sokak hasznára válik
(#) proli007 válasza magneto hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Hello!
Én nem vagyok egy TINA bajnok, és csak egy demó verzióm van, de szerintem ezt így egy az egyben nem tudod leszimulálni, legfeljebb fokozatonként. De talán nincs is szükség rá.
Mert vagy egyenáramú köröket szimulálsz egy bemeneti változóval (egyenfeszültség forrással), vagy váltakozóáramú átvitelt nézel (váltakozóáramú forrással), vagy tranziens módban megnézed mit tesz. De ott meg nem kapcsolhatod ki a generátor jelét, ami besatírozza a képet, vagy ha nagy a szint különbség a jelek között, nem hasonlíthatod össze.
Egy lehetőség van az oszcilloszkópos vizsgálat, némi megkötésekkel, mert akkor meg nem lehet a generátorok paraméter változásait csak kézzel állítani.
Egyébként ahova a mérőpontokat tetted, ott nem sok mindent látni, legfeljebb C2 kondi töltődését, és C4 egyenfeszültségét.
Szóval, ha a bemenetre egyenáramú áramforrást teszel, és kimenetként a T2 kollektorát választod, akkor mérhető a lekapcsolási küszöbfeszültség. (De ott is hiba van, mert nincs az áramkörben a másik 47kohm..) Mert a bementi váltakozóáramú áramforrás kimeneti jelének változását már nem tudod programozni.
Vagy a bemenetre 0V-ot adsz, akkor ellenőrizhető C2 kondi töltése, vagy is hogy mikor fog megszólalni az erősítőd..
üdv! proli07
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Hello!
De itt van egy lehetséges tranziens mérés..
üdv! proli007
(#) magneto válasza proli007 hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Szia!
Köszönöm a válaszod! Akkor ez a szimulátoros dolog, lehet, hogy nem is olyan jó.... Vagy én vagyok nagyon bamba hozzá! De lehet, hogy túl öreg vagyok már, hogy megtanuljam...
Köszönöm, hogy időt szakítottál rám! (Ismét, már sokadjára! )
(#) speedbump hozzászólása Okt 15, 2011 /

Sziasztok,

Tina8 alatt lenne három kérdésem:
1, A PCB szerkesztőben hogyan lehet az átmenűfuratos alkatrészek furat/forrszem átmérőjét állítani?
2, Megszerkesztett PCB-n szeretnék változtatni (néhány plusz alkatrészt hozzáadni). Hogyan kapcsolódik az sch és a pcb? Nem sikerült rájönnöm, hogy az sch módosítást, hogy tudnám átvinni a pcb-re. Gondolom van rá mód, elölről kezdeni kicsit kínos lenne.
3, a copper filled mezőt hogyan tudnám hozzákötni egy USB csatlakozó GND lábához?
köszönöm.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Vagy impulzusgenerátort kell kapcsolni a kapuk bemenetére?
Következő: »»   18 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem