Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hello!
Írtad hogy a kimeneti lábon meg lehet oldani amit szeretnék,PWM-mel...Namost utánanéztem,itt ez egy külön hardver lesz még vagy a pic 'belül' elintézi a programmal?
Egy-két külső passzív alkatrész kell hozzá (R-C tag), a többit a PIC belül elintézi a programod alapján!
heló
az lenne akérdésem ezek a PIC-ek menyire kényesek, ha pl:a ládihoz zozáérük nem mennek tönkre?
Hát ha valóban a ládihoz zozáérük, akkor nem is mehetnek tönkre...a PIC-nek ugyanis semmi köze a LÁDIHOZ...
A PIC egy programozható IC, nem egy ládikó.
Üdv!
Értem a célzást,tehát akkor nekem nincs szükségem PWM szabályzásra...
(lábához hozzáérek) bocs egy picit elírtam,
az a lényeg nem akarom a PIC-met ilyen bagatel dolgokkal töntreteni. A helyes tárolás érdekelne, h "programozható IC"hosszú életű legyen.
Hali! Én ugy vettem érszre, hogy hozzá lehet érni a lábához... Én szinte mindig a lábainál fogom meg, de vigyázok, hogy ne legyen rajtem műszálas ruha, ha PIC-cel dolgozom. Amugy elég strapabróak szerintem... Jól tűrik a túlfeszt is, bár akkor instabil, és nem mindig indul. Volt egy trafóm, az volt ráirva, hogy 4,8V, de később kiderült, hogy 7 voltot ad le meg volt olyan, hogy fordítva raktam be az áramkörbe/programozóba, és nézem miért nem megy... kb 5 másodperc után nyomtam le a tápot, megnézzem mi van... De azért vigyázzunk, mert el lehet lőni őket, ha nagyon nem figyel az ember... Sajna nekem is sikerült egyszer , azóta jobban vigyázok...
Ezt viszont jobb lenne ha nem írnám le, de azért csak ideírom : Ismerősömnek sikerült valami zárlatos próbapanelen ugy felforróstani a PIC-et, hogy nem lehetett hozzányulni. Mondtam neki igyon rá hidegvizet, mert nem fog járni soha, de csak megnéztük egyáltalán lehet-e vele kezdeni valamit. Beleraktuk a másik áramkörbe, felprogramoztuk, programozás ok, áramkör bekapcs megy.
A túlfeszültséget nem komálják, a 12V simán tönkretette. Viszont a többi dologra nem túl érzékeny. A fordított tápot simán túléli, ami nemis meglepő, mivel CMOS technológiával készül, persze csak akkor ha nem halad így át rajta túl nagy áram, de 3-400mA-ig nincs gond. Nem olyan érzékeny jószágok ezek. Én is hittem már azt, hogy tönkrement, de aztán kiderült, hogy semmi baja.
Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy a pic-t összekötöttem a pc-vel soros porton, és nem tudom miért megszakítást generál a picben a konfigurálásnál. movlw D'25' movwf SPBRG movlw B'00100100' movwf TXSTA bcf STATUS,RP0 movlw B'10010000' movwf RCSTA A gond az, hogy az utolsó sornál beállítja a pir1,txif-et és azt törölni sem tudom sehogy. Miért lehet ez?
Miért nem tiltod le a megszakításokat a konfigurálás előtt?
Nem kell letiltani, mert akkor még nincs is engedélyezve.
De amikor később engedélyezem akkor rögtön megszakítást generál, mivel nem tudom törölni a txif-et sehogy.
A Pic(19f876) adatlapja azt irja, hogy ez a bit csak olvasható, de akkor mitöl törlődik ki? Ill. miért vált 1-be amikor nem is kéne neki? Nem értem én ezt.
Esetleg a rx láb nincs véletlenül valamilyik potenciálon? Az az elképzelésem, hogy a pic valami miatt startbitet érzékel, ami szerintem ugy lehetséges, hogy az rx láb a testre van húzva.
Mplab szimulátorban se jó már. Valami cselezés van szerintem. Az adatlapot olvasgatom épp, és valami olyasmit ír, hogy a txif akkor vált 1-re ha a txreg ures, és akkor 0-ra, ha tele. De hiába irok a txreg-be akkor is 1 marad.
hoppá... nem jól olvastam Szóval a txif lesz 1.. Szerintem nézd meg az USART-ot debugoláskor. Aszthiszem be lehet álltani a project tulajdonságainál, az USART fülön, hogy debugolja (asszem ott van, nemtom megnézni, mert nincs fenn most mplab). Jobb ötletem nincs. Amugy be is ugrik a program a megszaktáshoz, vagy csak a txif bit lesz 1?
palika tollából:
Idézet: „Sziasztok! Egy olyan problémám van, hogy a pic-t összekötöttem a pc-vel soros porton, és nem tudom miért megszakítást generál a picben a konfigurálásnál. ... ... ...”
Akkor ugrik be, ha bekapcsolom a megszakításokat.
Lehet úgy fogom megcsinálni a progit, hogy amikor küldöm az adatot utána rögtön bekapcsolom ezt a megszakítást és ha az adatok elmentek akkor megszakítást csinál és ha ez bekövetkezik, akkor rogtön ki is kapcsolom ezt a megszakítást, és küldöm a következő adatot.Elvileg.
Nem nullázom.
Már kezdem érteni, hogy is van ez. A txif csak addig nulla amig az adás folyik. Egyébként mindig 1. Tehát ezt a megszakítást csak arra az időre szabad bekapcsolni amíg várjuk az adatok elküldését. Ha elment az adat akkor rögtön ki kell kapcsolni.Ha jól értelmezem.
Átböngésztem az adatlapot, és ugy vélem, lehetséges, hogy ez a normális működés. Nézd meg a 364. oldalon, az Asyncronous Master Transmission ábrát. A txif 1-ben áll a küldés előtt. Amikor küldesz egy bájtot, akkor lesz nulla, és akkor lesz megint 1, ha küldheted a következő bájtot. Ha bekapcsolod a portot, akkor megszakítást generál, mert küldheted a következő bájtot. Ne engedélyezd a megszakítást, csak az összes inicializáló utastás után.
Akkor hasznos, ha több bájtot akarsz kiküldeni egymás után. Nem függeszted fel a program futását azzal, hogy vársz, mikor küldheted a következő bájtot.
Én is erre a következtetésre jutottam. Köszi a segítséget.
16F877-el tolom .
Most mar ertem akkor a T1OSO es T1OSI -t kell hasznalni a kvarc bemenetnek, oooooooo ez kiraly. Igy jar aki nem olvassa el a doksit rendesen . Nagyon koszi!!!
Sziasztok!
Meglévő programba szeretném bekapcsolni a WatchDog-ot! (p18f4520) Van valami trükkje, vagy buktatója? Mire kell, hogy figyeljek? Előre is köszi! Üdv.: Zoli Idézet: „Van valami trükkje, vagy buktatója? Mire kell, hogy figyeljek?” Arrra, hogy rendszeresen töröld a regiszterét a CLRWDT utasítással.
És arra, hogy megfelelő időt állíts be, ami alatt le tudod törölni, valamint a helyet jól ki kel találni, ahol törlöd(általában a főciklusban, esetleg megszakításban, ha valami külső forrásból származik.)
Ha egy PIC-et a "levegőben" akarok ICSP-vel égetni, kell hozzá vmi körítést építeni? MCLR ellenállás, tápszűrő kondi, ilyesmire gondolok. ("Levegőben"=foglalat, bele a PIC, és a foglalatra vannak ráforrasztva az ICSP-hez szükséges vezetékek.) 20 centis az ICSP kábel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |